Öğrencilikte Nasıl Geçiniyordunuz/Geçiniyorsunuz

aysunkndmr

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
6 Temmuz 2014
399
74
48
Merhaba kızlar ben üniversitede okuyorum ailem farklı şehirde. Öğrenci evinde yaşıyorum. Ailemden her ay belli bi miktar alıyorum haricinde burs var ve ailemin verdiği para genel olarak eve gidiyor. Bana kalıyor burs. Ama kredi kartı borcunu asla kapatamadığım için elime hiç tam gelmedi o burs. Sürekli karttan harcayıp karta yatırıyorum. Kıyafet vs almıyorum. Sadece boğazıma biraz düşkünüm yemeğe gidiyor param. Dışarda bir gün vakit geçirsem bile bütçem sarsılıyor hemen. Elimdeki parayı kullanmayı kesinlikle bilmiyorum. Nasıl dengeleyebilirim siz öğrenciyken neler yapıyordunuz yetirmek için işe yarat tavsiyelerinize açığım...

Not: birkaç yerde çalıştım canım çıktı ve okul saatlerime uymayan saatler içeriyordu başka iş tavsiyeleri de alabilirim...

Dışarda yemek yemiyorum ben eve o kadar alışveriş yapıyoruz gidip bi yemek yapmak daha mantıklı.

Ben biraz fazla garanticiydim yazlari çalışıyordum kenarda az biraz bırakıyordum. Her ay babam gönderiyordu ama cidden yetmiyordu. Ya zaten bütçen kısıtlı oluyor ekstra bir şeyler her ay çıkıyor. Harcanalarimi kontrol altın almıştım neye ne kadar verdigimi görüyordum. Kendimi ona göre ayarliyordum. Hangi sehirdesiniz bilmiyorum ama hafta sonları stand görevlisi olarak çalışabilirsiniz. :)

Ailemin yanında okudum ben.
Babam harçlık veriyordu. Yemek evde. Barınma evde. Yol da akbil.
Lise 5-6-7-8 gibi. Kendime acıdım şimdi.

Ankaradayım ve dediğiniz gibi her ay farklı farklı harcamalar çıkıyor yetişemiyorum. O gibi işleri ayarlayanlarla nasıl iletişime geçebilirim bilginiz var mı?

Ben özel ders veriyorum gayet iyi geçiniyorum o şekilde. Tavsiye edebilirim.
Bir de bir ara dışardan yemek söylemeye çok takmıştım, baya param gidiyordu, uzun zamandır evde pişiriyorum hem daha uzun süre yetiyor hem de daha az para harcıyorum.

Ben de öyle yapıcam mecbur
Sürekli dışardan yersen para yetmez valla bazen ev arkadaşlarım gidip dışarda yiyelim diyor mızmızlanıyorum para veremem ben evimde yerim diyorum biraz cimri gibi gözüküyor olabilirim ama 10 tl bile öğrenci için kıymetli

Ben de ev arkadaşlarını kandırmaya çalışıyorum dışarda yiyelim diye çok üşengeçim çünkü ya... haklı olan sizsiniz öğrenciyiz sonuçta

Öğrenciyi nasıl buluyorsunuz peki benim öyle girişken bi yapım yok esasen

Ailemin yanında okudum ama devlet bursuyla geçiniyordum. Ailem o dönem iflas etmişti ve mecbur evden okula gidip gelmek zorunda kalıyordum. O zamanlar burs çok azdı tabi ama her şeyim içindeydi. Günlük trafikle beraber 4-5 saatim yolda geçiyordu. Pertim çıkıyordu. Dışarda yemeyi ben de isterdim ama mecbur okul yemekhanesinde yiyordum hem ucuz hem güzel sayılırdı. Akşam eve gidip yiyip direk yatıyordum. Ailemden zerre para almıyordum çünkü onların da durumları üniversite dönemimde çok kötüydü. Bazen cebimde 25 kuruşla gidip geliyordum.
Çalışamıyordum çünkü zaten vakit kalmıyordu maalesef.
Yemeğe herkes düşkündür ama imkanlar dahilinde bazı şeyleri yapmalı, yarını düşünmeliyiz bence. Yoksa böyle gitmez.

Kaldığım yerin parasını ailem veriyordu. Aldığım burs da benim elime kalıyordu harçlık olarak. Bu paradan biriktirip kenara koyduğum bile oldu zaman zaman. Ekstra çıkan masraflarda ailem destek oluyordu yine ama genel olarak burs paramla geçiniyordum. Aşırıya kaçmadan kıyafet falan da alıyordum.

Valla ben nasıl gecindim bilmiyorum burs + babam aylık para gönderirdi.toplasan 600 olurdu 250 kiraya giderdi..
Yemeği evde yerdik..
Bence biraz geçinmeye meyilli olmak gerek.

Çok haklısınız. Gerçekten binbir türlü dertle okuyan insanlar var. Ben zaten şımarıklık yaptığımı düşündüğüm için tavsiye istiyorum. Çünkü daha fazla param olsa yine yetiremicem.

Dışarıda yemek çok yiyorsanız ciddi anlamda para gider,dışarıda yemeği azaltın evde yapın daha karlı olur,dışarıda ne yiyorsanız evde de yaparsınız marketten biraz alışveriş yapsanız size uzun süre gider,kredi kartını kullanmayın derim nakit harcayın,çalışmaya başlayınca kullanırsın.

İşime yarıyor bilet falan alırken aslında kart. Ama ayarı kaçırıyorum sanırım.

İşime yarıyor bilet falan alırken aslında kart. Ama ayarı kaçırıyorum sanırım.
İlla kart kullanman gerekiyorsa banka kartı kullan içine sen para yüklersin kullanman gerektiğinde bilet alırken.O zaman çok harcadım derdi olmaz.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…