Öğrencimi nasıl kurtarabilirim ?

okyanusprensesi000

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
14 Şubat 2018
818
585
103
29
Merhaba kızlar
Bu sene öğretmenlikte 2.yılım
Bir köy okulunda 1.sınıfları okutuyorum
Bir erkek öğrencim var
Geldiği günden beri sessiz içine kapanık arkadaşlık kuramayan biri
Zamanla okula aşılacağını düşündüğüm için biraz zamana bırakmıştım
Geçenlerde harfleri yazarken güzelce elinden tuttum okuttum
Hadi şimdi de sen yaz dedim
Çocuk aniden öğretmenim yazmaya çok korkuyorum dedi ve ağlamaya başladı
Ama böyle nasıl ağlamak
İçini çeke çeke
Ben de onu biraz sakinleştirdim sebebini sordum
Ailesinin yapamadığında ona bağırdığını korkuttuğunu(hayaletler tembel çocukları gece kaçırırmış )
Hatta babasının ona vurduğunu söyledi
Pazartesi günü velisini çağırdım
Annesi gelince durumu ona anlattım
Annesi liseye hazırlanan bir kızı ve hasta bir bebeği olduğu için ilgilenmediğini
Oğlunun çalışma disiplinini kazanması için böyle davrandıklarını falan söyledi
Bir de bana Hocam her ağladığında bu kadar üstüne düşmeniz ne kadar doğru dedi
Ben de gerçekten ilgi çekmek istiyordur diye düşündüm ilgimi biraz çektim
Ama çocuk şu an daha kötü durumda
Tenefüslerde dışarı çıkmıyor oyun oynamıyor
Boyama veriyorum oyun hamaru veriyorum oynamak istemiyor
Çikolata almak istiyorum ona bazen ödül olsun diye
Yemek istemiyorum diyor
Köy okulu olduğu için okulumuzda rehber öğretmen yok
Ben nasıl davranmalıyım kızlar
Eğer bu konuda okumam dinlemem gereken yazı makale vb. Bir şey varsa benimle paylaşır mısınız

İlgi istediği için gerçekten korktuğu için öyle bence. Ailenin şiddey uygulaması travma. Liseye giden kardeş yardımcı olabilir ödevlerine bence. Siz de gün içerisinde bir süre özel olarak işgilenebilirseniz eğer daha çabuk alışır diye düşünüyorum.

Yaptığınız/düşündüğünüz çok güzel bir şey, tebrik ederim.

Özel olarak onunla bu kadar ilgilenmeniz diğer çocuklar için yanlış algı oluşturabilir
Bende de başarısızlık korkusu var aynı sebepten(çocukluk ve ergenlikteki fiziksel/psikolojik şiddet) ailenin yaklaşımını değiştirmeniz lazım çocuğa davranışlarınız geçici olarak rahatlatır onu sadece

Eve ödev vermeyin. Okulda sadece sizinle çalışsın. Veliler ne yazık ki doğru olmayan yöntemlerle yanlış bilgiler vererek eğittiklerini sanıyorlar. Ailesine tembihleyin çalışmasınlar. Sevgiyle yaklaşırsanız zamanla aşılacak gibi görünüyor. Bir de size tavsiyem öğrencilerin anlattıklarını velilerinize direkt aktarmayın. Siz tahmin etmişsiniz gibi sorun ki öğrenciyi sıkıştırmasınlar iyice. Bir de işinize karışılmasına asla müsade etmeyin. Ne demek doğru mu yanlış mı onlara mı kalmış. Herkesin yöntemi farklıdır. Kimi öğretmen otorite ile öğretir,kimisi ağlamasına kıyamaz sevgi ile yaklaşır. Şiddet olaylarını ayrı tutarak söylüyorum veli ile aranızda bu çizgiyi koruyun.

Ablacım afedersin ama öğretmen olan sensin pedagoji vb derslerde bu durumlarda ne yapman gerektiği öğretilmiyor mu? Merakımdan soruyorum çocuk psikolojisi üstüne eğitim mutlaka almışsınızdır diye düşündüm.

Neyse, kendi fikrimi yazayım. Çocuğun ailesi aşırı derecede cahil. Çocuğu çok korkutmuşlar. Ben anlayamadım açıkçası, yeni bebek yaptım çocuğumla uğraşmayayım, tokadı basayım hayalet var diyip korkutayım??? Bu ne yahu? Aile hem cahil hem dangalak çocukcağızı mahvediyorlar.

Bence 2 veliyi de çağırın. Çocukla ilgilenmek istemiyorlarsa ilgilemesinler (hoş zaten ilgilenmiyorlar ya sadece psikolojik baskı uyguluyorlar) ama şiddeti ve abuk subuk konuşmayı bıraksınlar. Çocuğa vurarak bu çocuğa iyilik yapmıyorsunuz aksine hayatını karartıyorsunuz ya çocuğa sözlü ve fiziksel şiddeti bırakıcaksınız ya da ben sosyal hizmetlere şikayette bulunucam diceksiniz. Gerekirse bulunun da yazık bu çocuğa. Adam gibi bakamicaksanız yapmayın çocuk falan kardeşim.

Siz çocuğu kenara çekin, güzelce konuşun. Korkacak bir şey olmadığını anlatın, telkin edin.
Üzüldüm çocuğa. Berbat cahil tiplerin elinde yetişiyor.

Tabi ki aldım ama bu biraz beni aşan bir konu
Çocuk ruhsal açıdan iyi durumda değil ve bir rehber öğretmenimiz YÖK
Dayak sadece 1 kere atılmış ama o da çocuğun bu travmayı yaşanmasına yetmiş
Ama dediğiniz gibi psikolojik şiddet uygulanmış

Şu an psikoloji öğrencisi olan öğretmen bir arkadaşım var. Çalışmaya devam da ediyor aynı zamanda.
Onun söylediği, formasyon diye bize sözde eğitim verdiler, o eğitimden bir cacık olmaz.
Kapsamlı ve yeterli değilmiş.
Öğretmen yokmuş gibi fakülteleri 4 yıl yapacaklarına +1 yıl daha yapıp buna ayırsalar keşke.
Dedikten sonra,
İlgilenme dikkat çekmeye çalışıyor diyen velilere bu önerilenler yapılırsa muhtemel sonucu,
sen niye okulda manyakmış gibi davranıyorsun, senin yüzünden öğretmen bizi çağırıyor, normal davran diye dayak yemek olacaktır.
Aileye laf anlatılabileceğini düşünmüyorum.
Çocukla çözmek durumunda...

Haklısınız her zaman aramda o çizgi olacak
Çocuğa eve ödev vermesem bile annesi onu çalıştırıyormuş
Ne yapayım çalıştırmayın diyemem ki

Üzüldüm yazık yavrucağı kimbilir nasıl kötü bir muamelenin sonucu yaşıyor Allah sizden razı olsun amin ya sert mizaçlı 1 öğretmene düşseydi ne olurdu korkudan kekeme olur güzelce anlatmasını sağlasanız oyunla burada öyle yapıyorlar mesela baba çocuk ne yaparsa kızar kızarsa nasıl davranır bağırma dayak vs oyunla öğrenebilirsiniz hayata küsen çocukların nadiren de olsa bu cinsel istismarada maruz olduğu görülmüştür Allah korusun amin bütün çocuklarımızı amin Siz ne çok iyi niyetli bir insansiniz

Çocuk evde ilgisiz kaldığı için sizden gelen ilgi ile biraz düzelmiş aslında, sonra da o verdiğiniz ilgiyi de çekince çocuk tekrardan yalnızlığına gömülmüş. Öğrenci ile tekrardan güvenli bir bağ kurmaya çalışın. Ama şunu da unutmamak lazım problemin ana kaynağı 'aile'. Anne baba ikisini de çağırıp durum üzerinde ciddi bir konuşma yapıp öğrenciyi gozlemleyeceginizi söyleyin ve ayda bir en az veli ile bir araya gelin.

Hangi aile daha yeni açılan eğitim öğretim yılında 1.sınıfa giden çocuğundan olağanüstü bir çaba bekleyip de dövüp kızar? Yani bu bana çok ütopik geldi. Zira ilkokul 1.sınıftan bahsediyoruz?! Daha kaç harf öğrendiler ki?
Ve daha hayatının ilk yılında bu kadar korku?!

Haklısınız her zaman aramda o çizgi olacak
Çocuğa eve ödev vermesem bile annesi onu çalıştırıyormuş
Ne yapayım çalıştırmayın diyemem ki
İki farklı kişiyle çalışması ilerlemesini engelliyor siz çalışmayın deseniz belki kabul eder. Sözüm ona çok idealist ya belki çocuğu ilerlesin diye vazgeçer.

Çok genel olmuş bu düşünceniz. Üniversite, bölüm hatta şahsa bağlı olarak o kadar değişken ki formasyonun kalitesi. Bütün öğretmenlere genellemek haksızlık olur.

Sadece 1 kere vurmuş babası ama çocuk o travmayı atlatamamış
4 harf öğrendik ama henüz çocuk e harfini yazarken bile zorlanıyor
Ailesi biraz hırslıymış ablasını okutan hocalar öyle dedi

Teşekkür ederim ben de sizin gibi düşünüyorum

Sadece 1 kere vurmuş babası ama çocuk o travmayı atlatamamış
4 harf öğrendik ama henüz çocuk e harfini yazarken bile zorlanıyor
Ailesi biraz hırslıymış ablasını okutan hocalar öyle dedi
Benim şahsi fikrim eğer babası diğer çocuklara şiddet uygulamışsa ders yüzünden sanırım o korku üstüne yerleşmiş ve çok etkilenmiş. Kendisi de aynı şeylere maruz kalmaktan korkuyor olabilir. Ay ben olsam sosyal hizmetlere şikayet ederdim adamı. Ne mal insanlar var şu dünyada Allahım ya!

Çok genel olmuş bu düşünceniz. Üniversite, bölüm hatta şahsa bağlı olarak o kadar değişken ki formasyonun kalitesi. Bütün öğretmenlere genellemek haksızlık olur.

Formasyonu alan arkadaş İstanbul üniversitesinden aldı. Açıkçası başka yerden alınsa bende genellemeden önce iki kere düşünürdüm
Psikolog kadar psikoloji bilmesini beklemiyorum tabiki öğretmenlerin.
Genelde gördüğüm biraz daha ‘eğitim modelleri ve çeşitliliği’ ve ‘çocuk-ergen psikolojisi’ konularında detaylı egitim verilebilir.
Herhangi bir bölüm için de bu hali en mükemmel halidir denilebileceğini düşünmüyorum :)

Kıymetli Hocam;
Öğrencinizi nerden veya kimden kurtaracaksınız?
Bence başlığınız yanlış.
Öğrencime nasıl yardımcı olabilirim? Doğru soru.
Çünkü bizde ailesinin şiddet uyguladığı çocuğu aileden alıp devlet korumasına vermek gibi bir uygulama yok ne yazık ki...
Duruma o kadar üzülmüşsünüz ki direk çocuğu kurtarmaya odaklanmışsınız, bu da vicdanlı ve merhametli bir öğretmen olduğunuzu gösteriyor.

Öncelikle öğretmen olan sizsiniz, 'anne uygun bulmadı' diye öğrencinize gösterdiğiniz ilgiyi geri çekmeniz doğru olmaz.
İlgiyi azaltmak gerekiyorsa buna siz karar vermelisiniz. Veliyle işbirliği yapın elbette ama süreci siz yönetin.

Sözkonusu öğrenciyi sevgi,olumlama,takdir etme vb yöntemlerle motive etmeye çalışın.
çikolata,ufak hediye gibi maddi ödülleri sık kullanmanız bir süre sonra ödülün anlamını yitirmesine dolayısıyla etkisiz kalmasına neden olur.
Tüm öğrenciler manevi olarak ödüllendirilmeli onda da abartmadan.
Bana sorarsanız bu tip durumlarda en güzel yöntem çocukla sohbet etmek,birlikte boyama yapmak,oyun hamurundan figürler oluşturmak yani birlikte kısa ama kaliteli zaman geçirerek çoçuğun gönlünü kazanmak.
Güzel yaptığı,başarılı olduğu işlerde 'başardın,bu işte iyisin,sence nasıl olmuş?' gibi daha ürüne odaklı yorum yapmak doğru olur.

Aile anladığım kadarıyla eğitimli değil o nedenle aileyle yol almanız zor,siz çocuğa odaklanın.
Bunu yaparken diğer öğrencilerden farklı muamele etmemeye örneğin bu çoçuğunuzu ödevden muaf tutmamaya özen gösterin çünkü bu da bir süre sonra size farklı sıkıntılar çıkarır.
Bana sorarsanız ilkokul kademesindeki öğrencilere zaten kitap okuma dışında ev ödevi verilmemeli.
Dünyada eğitim sistemi gelişmiş ülkelere bakarsanız onlarda da ev ödevi uygulamasının olmadığı görülür.
İşinizde ve bu özel durumda size kolaylıklar ve başarılar diliyorum.
Not: Ben de sizin gibi öğretmen ve erken çocukluk uzmanıyım.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…