öğretmen ve sınıf annesi :(

O verilen para eğitime hazırlık parasıdır(öğretmenin eğitime hazırlığı olarak kendi gelişimi için harcayacağı paradır. Yapılacak seminerlerin, hizmetiçi kursların yol, yemek, alınan kitapların ödeneğidir). Bunlara harcama yapmamak için eğitim almayan öğretmen de vardır elbette, dolayısıyla bu para cebinde kalır.

O dediğiniz para çoktan bitti mesela daha bir ay oldu okul açılalı. Kendi cebimden de çıkacaktır elbette yıl sonuna kadar ama hiç hesaplamam bunları. Hesaplayan, bir kuruşunu eğitim için ya da öğrencinin bir ihtiyacı için harcamayan öğretmen de vardır, ama inanın diğerlerinin yanında sayıları azdır. Lütfen bunu genelleyip bizim emeklerimizi görmezden gelmeyin.

Ben okula giderken de vardı yeni değil bunlar.25 yıldan da bir kaç yıl fazladır hatta. Cevremdekilerin de okullarında hep olan bir durum.

İzmir’deyim dediğim gibi yoktu, anneme sordum şüpheye düşüp onunla da hemfikiriz. Aynı ülkede farklı uygulamalar söz konusu ise bilemiyorum

Her ay aidat ödüyor muydunuz? Ben hiç hatırlamıyorum 34 yaşındayım. Kayıt parası ilk yazılırken belki bir defaya mahsus alınan birşeydir. Kayıt için bir liste veriyorlar kırtasiye malzemesi diye 500-600 tl. Allah yardımcısı olsun velilerin.

Ödeyin arkadaşım 100 tl 150 tl yıllık.
Okulun ısınma, tamir ,tuvalet, kağıt giderleri bile bu paralarla ödeniyor .
Öğretmen müdür bunun nesini atsın cebine .
Makbuz bağış diye kesilecek .Kesmese ne olur ben hiç umursamam .
Ablamın sınıfının perdesini bile ikimiz aldık.
Aylık 20 tl verseniz 5 ayda 100 tl yapar.
Çocuğuna defter kalem bile almayan var fakir bile değil .
Oğlumun sınıfının bilgisayarını projektörünü fotokopi makinasını bile on yıl önce biz aldık.
Sınıf annesi mecbur mu sınıf düzeni olsun okula para toplansın diye herkesten azar yemeye .Kimse olmak istemiyor .Para mı alıyor bu kadın .

Her ay değil, daha doğrusu şöyleydi yıllık bir şey belirlenirdi şu anki para ile 300 ya da 400 gibi bir şey. İsteyen hepsini verir, isteyen iki ya da üç taksitle verirdi.

Bu giderler için okula verilen bütçe yok.
Ayrıca neredeyse bütün çalışanlara öple yemeği parası, yol masrafı, ticket, ikramiye vs tarzı bazı yardımlarda bulunulur. Ben öğle arası neden kendi cebimden yiyorum mesela? Neden önlük gibi okul dışında kullanmayacağım şeyleri kendi cebimden alıyorum? Eğitime hazırlık ödeneği sadece sınıf için kullanılan bir ödenek değil, ben kendim için de kullanıyorum şahsen.

İzmir’deyim dediğim gibi yoktu, anneme sordum şüpheye düşüp onunla da hemfikiriz. Aynı ülkede farklı uygulamalar söz konusu ise bilemiyorum
Inanın alınması değil alınmaması istisnadır. Aidat diyoruz da aslında yıllık veya dönemlik bir paradır. 50 50 iki dönem 100 tl gibi. Birlerde kayıtta alinirdonem içinde bir daha istenmez.

Sınıf anneleri sinif baskani gibi bir sey oluyorlar. Ogretmen surekli toplanti yapmiyor iste sinif annesine soyluyor o angarya isleri hallediyor. Sorun sinif annelerinin kendini bir sey sanmasi.
Size gelince cocugun sinifini degisirmeyin, mesafeli olursunuz olur biter

Zaten düşününce bir çok devlet kurumunda yemek verilir. Çay kahve kurum tarafından karşılanır. Ama okullar da böyle değil. Yol harcı vs yok. Is kıyafeti (onluk) verilmez.

Kızım 2.5 yaşında çalışıyorum. Şu hayatta en çok veli olmak istemiyorum arkadaş.
Sınıf annesi nedir ya?? bizim zamanımızda veliler okul sınırına giremezdi.

Yeğenlerin okullarında görüyorum. Her faaliyette öğretmenin yanında sınıf annesi. Öğretmen tek başına beceremiyorsa neden öğretmen?? ben her etkinlikte okula gidemem ki... ama 1 kişinin bile annesi gelse benim kızım üzülmez mi??

hele de birinin annesi sınıf annesi olarak hep yanındaysa... diğerlerinin burukluğu ne olacak??

Görümceme oğlu annecim madem çalışman lazım o zaman mesleğin sınıf anneliği olsun hep yanımda ol demişti 2 sene önce. ne hakkı var öğretmenlerin bunu yaşatmaya?? kendileri de çalışan anne babayken hemde.

bu ülke de cidden eğitim sistemi diye bir şey yok. Çocukları düşünen de yok. Eğitimci geldi diye sevindik yine düzelme yok.

kızımı sırf bu dandik konuların içinde bulmamak için SINIF annesi olmaya bir okula yazdırcam... Tabi kaldıysa...

Bizim de sinif annelerimiz var. Allah onlardan razı olsun. Zor durumda kalsam bir şey unutsam hemen onlaribariyorum yardımcı oluyorlar. Çocuklar da benimsemiş. Kızım da bir sıkıntısı olsa öğretmeni olmasa bile onlardan yardim isteyebiliyor. Onlar da sürekli sınıfta olmuyor ama giriş ve çıkışlarda oradalar. Önemli veya zaman alici bir etkinlik varsa oradalar. Öyle etkinlikler oluyor ki öğretmenin kalabalık sınıflarda bitirilmesi tek basına yönlendirilmesi imkansız. Neden yardımcı olmasınlar? Insan olan zate o sınıfta sadece kendi çocuğuyla ilgilenmez. Geçenlerde bir arkadaşımız şahit olmuş beden eğitiminden sonra çocukların sırtına mendil koyduğunu. Ama sağolsun yine anneler, çocuklarının adına çocuklarının hissetmediği duyguları hissediyorlar. Ya da basit bir serzenişi travma gibi yansıtıyorlar

Sizin zamanınızda kidzania gibi yerlere gezi, bilim etkinlikleri, yarışmalar, tiyatro etkinlikleri oluyor muydu?
Bizde olmuyordu, senede 1-2 kere bir müze gezerdik bir tiyatroya giderdik bitti. O da sınıf çapında değil okul çapında olurdu.
Artık beklenti fazla, ders anlatayım çıkayım durumu yok. Tamam da benim de bir hayatım var. Okul dışındaki zamanımı da okula harcamak zorunda mıyım? Kaç meslek sahibi evde mail cevaplıyor, ertesi güne hazırlanıyor, pano hazırlıyor, aylarca bayrama hazırlanıyor, sene sonu gösterileri yapıyor, yarışma ve geziler düzenliyor? En basiti bir 23 nisan için kapı kapı gezip kıyafet beğenmek, pazarlık yapmak, aksesuar ayarlamak, olmuyorsa diktirmek bile ciddi vakit istiyor. Şöyle bir oturup bakınca görünen mesainin yarısı kadar da görünmeyen kısmı var. Neden böyle işlerle sürekli ben uğraşayım? Pekala gönüllü bir kaç veli veya sınıf annesi kendi çocukları için gidip konuşabilir. Bu öğretmen yapamıyorsa neden öğretmen oldu meselesi değil. Ben yapınca 5 günüm buna gidecekse veliler paylaşıyor ve herkes bir kaç saatini harcıyor. Bu yardımcı olmaktır.

Demekki odemediginiz icin makbuz gondermis hem ne varki yani cocukla gonderdiyse siz zaten bilenmissiniz. Yaptigimiz toplantilarda lafa gelince tum veliler tabi hocam ne gerekiyorsa yapalim arkamizi donunce yine para dedikodu lari.bayan veliler ozellikle bunu cok yapiyor r Inanin kimse para toplamaya merakli degil ama devletin sartlari da belli yok yani odenekler belli. Sinifimin kirilan camini cebimden yaptirdim nereye kadar devletin kitaplari yetersiz kaliyor sizin cocugunuzun fotokopi parasini da ogretmen cebinden mi versin . Diger velilerin yaninda ogretmenle tartismaniz zaten yanlis biraz saygi lutfen. Bence sinif degisikligi cocuga zarar verir siz biraz geri durun zamanla azalir tepkiler

Her ay değil, daha doğrusu şöyleydi yıllık bir şey belirlenirdi şu anki para ile 300 ya da 400 gibi bir şey. İsteyen hepsini verir, isteyen iki ya da üç taksitle verirdi.

Bak evet 2 dönem gibi hatırlıyorum sarı zarflarda. Aynen zorlama yoktu. Ama durumu iyi olanda vermemezlik etmezdi. Böyle her ay zorunlu olunca hele bu devirde cidden Allah herkesin yardımcı olsun

Inanın alınması değil alınmaması istisnadır. Aidat diyoruz da aslında yıllık veya dönemlik bir paradır. 50 50 iki dönem 100 tl gibi. Birlerde kayıtta alinirdonem içinde bir daha istenmez.

Bak evet dönem başı vardı ama zorunluluk esas değildi. Her ay değildi. Göze batmıyordu bu kadar.

Maalesef canım, bizim sınıf annesi de en ufak şeyleri de hemen yetiştirir. Üzme kendini geçer, mesafeni koru ben öyle yaptım. Gudumsüzün yüzüne bile bakmıyorum

okullar mecbur kaldiği için para topluyor. Burada bazıları yazmiş devlet okuluna para vermeyin niye veriyorsunuz diye. o parayla öğretmenler sefa sürmüyor. Okula temizlik malzemesi alınıyor kapı kolu cıkıyor o alınıyor toner bitiyor o alınıyor vs. Bilip bilmeden neden para toplanıyor diye YAZMAYIN. Devlet göndermıyor mu diyenlere ya çok az gelir okula ya hiç gelmez. Milli eğitime gider istersin odenek yok kendiniz halledin der. Konu sahibi de gereksiz polemiğe girmeyın mesafeli olun. çocuğunuzu aliştiği sınıf ortamından ayırmayın.

Ben sok nasil salari veli aliyor
Ben ilgileniyorum mesela her ay maasimda kademeli kesinti yapiliyor bu ay %18 kesildi bereye gidiyor bunlar ne aidati ne hademe parasi Allah askina vergilerin amaci bunlari karsilamak zaten malesef her mudur ayni degil parayi yiyen daha cok

Madem para yiyenleri biliyorsunuz şikayet edin o zaman. Bilip susmak, görüp susmak haktır ve ayıptır. Deliliniz yoksa yavda ay ben duydumla falan konuşuyorsanız iftira atmayın görmediğimiz şey için. Ben sanki kesilen her vergi yerine ulaşıyor ya da sanki o vergi sadece eğitim öğretim için kesiliyor. Kadrolu hademe yoksa iş kur 8 ay para ödüyor ve kalan 1 aylık kısmı okul cebinden vermek zorunda kalıyor. Kaç kere cam kırıldı okulda. Veli ödemiyor. Parasını okul ödemek zorunda kalıyor. Her sene görüyoruz bunlwrı, yaşıyoruz. Aynı vergi bizden de kesiliyor. Eee bunlar ne o zaman?

Bak evet dönem başı vardı ama zorunluluk esas değildi. Her ay değildi. Göze batmıyordu bu kadar.
Aslında bir kerede alınması normal olan ama istenen miktarı bir kerede veremeyenler için aylık istenen okullar var.Her ay isteme biraz da ekonomik sebeplerden.
Buraya bir sürü öğretmen arkadaş yazdı okumadınız galiba .Devlet ilkokul ve ortaokullara ÖDENEK VERMİYOR.Sadece elektrik su dogalgaz faturaları otomatik ödeniyor ,kömür gönderiyor .Onun haricinde idareye diyor ki Okul aile birliği vasıtasıyla BAGIŞ TOPLAYARAK İHTİYAÇLARINIZI KARŞILAYIN.Neden inanmayıp hala müdürler yiyor diyorsunuz.Neden sınıf anneleri var diyorlar işte tamda bu yüzden öğretmenler para toplama işiyle uğraşıp bu ithamlara maruz kalmak istemiyor artık . Milletin verdiği üç kuruş para için arkamızdan konuşturmak istemiyoruz.Okul aile birliği velilerden oluşur ve toplanan paralar direk okul aile birliği hesabına yatar .Yani müdür oradan kafasına göre para çekemez . Çünkü bir kere kayıt altına alınmış olur.Temizlik malzemeleri fotokopi kağıdı ,toner , vb ,gerekirse hizmetli ücretleri hep buradan karşılanır.Devlet der ki kaynak kitap aldiramazsiniz ama devletin verdiği kitap ne öğretmene ne de veliye yeterli gelir.Bu durumda ogretmen fotokopi çektirip öğrenciye etkinlik yaptırmak ister .Fotokopi parasını öğretmenler cebinden karsilar.Amannn ne olacak 30 tane öğrencinin fotokopisinden ne olacak demeyin.Ben branş öğretmeniyim ve yedi farklı sınıfım var.Hergun olmasa da iki güne bir fotokopi çekiyorum mesela ben .Gunde üç farklı sınıfa girsem 90 öğrencim için fotokopi çeksem varın siz hesabini yapın.Sonra ogretmen öğrenciden fotokopi için kağıt istese vayyyy efendim devlet okulu ne parası bu lafları.Sirf bu lafları duymamak için bir kere olsun öğrenciden bu parayı istemedim.Hangi meslekte var düşünün boyle birşey.Paranin en zor ve en az yeneceği kurumdur milli eğitim.Baska devlet kurumlarında ne büyük vurgunlarin yapıldığını izliyoruz haberlerde .Üç kuruş paraya tamah eden varsa artık sizin bildiginiz bilemem tabiki.Duyarli bir vatandaş olarak şikayetinizi yaparsınız herşey ortaya çıkar.Kimseyi zan altında bırakmamak lazım diye düşünüyorum.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…