O verilen para eğitime hazırlık parasıdır(öğretmenin eğitime hazırlığı olarak kendi gelişimi için harcayacağı paradır. Yapılacak seminerlerin, hizmetiçi kursların yol, yemek, alınan kitapların ödeneğidir). Bunlara harcama yapmamak için eğitim almayan öğretmen de vardır elbette, dolayısıyla bu para cebinde kalır.e zaten aslında bu gibi giderler için (fotokopi kağıdı tebeşir tahta kalemi vs) okula verilen bütçe var, ayrıca öğretmenlere verilen kırtasiye gideri adı altında bunları sınıflarına almaları için yatırılan maaş dışında bir para var.ama o parayı gerçekten sınıfına harcayan bir öğretmen ben henüz görmedim (kendi çevremden biliyorum)
Ben okula giderken de vardı yeni değil bunlar.25 yıldan da bir kaç yıl fazladır hatta. Cevremdekilerin de okullarında hep olan bir durum.
36 yaşındayım. Okula katkı payını eğitimimin her kademesinde ödedim. Hatta geçen sene çok eski bir kitabının arasında ilkokulda ödediğim aidatın makbuzunu buldum. Anadolu Lisesi kazanmama rağmen kayıt için uçuk bir kayıt parası ödemiştik(babam patronundan borç almıştı, çünkü ödemeyince kayıt yapılmıyordu), aynı dönem bir arkadaşım daha iyi bilinen bir lise kazanmıştı, kayıt olmak için okula bilgisayar bağışlamak zorunda kaldı.
Her ay değil, daha doğrusu şöyleydi yıllık bir şey belirlenirdi şu anki para ile 300 ya da 400 gibi bir şey. İsteyen hepsini verir, isteyen iki ya da üç taksitle verirdi.Her ay aidat ödüyor muydunuz? Ben hiç hatırlamıyorum 34 yaşındayım. Kayıt parası ilk yazılırken belki bir defaya mahsus alınan birşeydir. Kayıt için bir liste veriyorlar kırtasiye malzemesi diye 500-600 tl. Allah yardımcısı olsun velilerin.
Bu giderler için okula verilen bütçe yok.e zaten aslında bu gibi giderler için (fotokopi kağıdı tebeşir tahta kalemi vs) okula verilen bütçe var, ayrıca öğretmenlere verilen kırtasiye gideri adı altında bunları sınıflarına almaları için yatırılan maaş dışında bir para var.ama o parayı gerçekten sınıfına harcayan bir öğretmen ben henüz görmedim (kendi çevremden biliyorum)
Inanın alınması değil alınmaması istisnadır. Aidat diyoruz da aslında yıllık veya dönemlik bir paradır. 50 50 iki dönem 100 tl gibi. Birlerde kayıtta alinirdonem içinde bir daha istenmez.İzmir’deyim dediğim gibi yoktu, anneme sordum şüpheye düşüp onunla da hemfikiriz. Aynı ülkede farklı uygulamalar söz konusu ise bilemiyorum
Zaten düşününce bir çok devlet kurumunda yemek verilir. Çay kahve kurum tarafından karşılanır. Ama okullar da böyle değil. Yol harcı vs yok. Is kıyafeti (onluk) verilmez.Bu giderler için okula verilen bütçe yok.
Ayrıca neredeyse bütün çalışanlara öple yemeği parası, yol masrafı, ticket, ikramiye vs tarzı bazı yardımlarda bulunulur. Ben öğle arası neden kendi cebimden yiyorum mesela? Neden önlük gibi okul dışında kullanmayacağım şeyleri kendi cebimden alıyorum? Eğitime hazırlık ödeneği sadece sınıf için kullanılan bir ödenek değil, ben kendim için de kullanıyorum şahsen.
Bizim de sinif annelerimiz var. Allah onlardan razı olsun. Zor durumda kalsam bir şey unutsam hemen onlaribariyorum yardımcı oluyorlar. Çocuklar da benimsemiş. Kızım da bir sıkıntısı olsa öğretmeni olmasa bile onlardan yardim isteyebiliyor. Onlar da sürekli sınıfta olmuyor ama giriş ve çıkışlarda oradalar. Önemli veya zaman alici bir etkinlik varsa oradalar. Öyle etkinlikler oluyor ki öğretmenin kalabalık sınıflarda bitirilmesi tek basına yönlendirilmesi imkansız. Neden yardımcı olmasınlar? Insan olan zate o sınıfta sadece kendi çocuğuyla ilgilenmez. Geçenlerde bir arkadaşımız şahit olmuş beden eğitiminden sonra çocukların sırtına mendil koyduğunu. Ama sağolsun yine anneler, çocuklarının adına çocuklarının hissetmediği duyguları hissediyorlar. Ya da basit bir serzenişi travma gibi yansıtıyorlarKızım 2.5 yaşında çalışıyorum. Şu hayatta en çok veli olmak istemiyorum arkadaş.
Sınıf annesi nedir ya?? bizim zamanımızda veliler okul sınırına giremezdi.
Yeğenlerin okullarında görüyorum. Her faaliyette öğretmenin yanında sınıf annesi. Öğretmen tek başına beceremiyorsa neden öğretmen?? ben her etkinlikte okula gidemem ki... ama 1 kişinin bile annesi gelse benim kızım üzülmez mi??
hele de birinin annesi sınıf annesi olarak hep yanındaysa... diğerlerinin burukluğu ne olacak??
Görümceme oğlu annecim madem çalışman lazım o zaman mesleğin sınıf anneliği olsun hep yanımda ol demişti 2 sene önce. ne hakkı var öğretmenlerin bunu yaşatmaya?? kendileri de çalışan anne babayken hemde.
bu ülke de cidden eğitim sistemi diye bir şey yok. Çocukları düşünen de yok. Eğitimci geldi diye sevindik yine düzelme yok.
kızımı sırf bu dandik konuların içinde bulmamak için SINIF annesi olmaya bir okula yazdırcam... Tabi kaldıysa...
Sizin zamanınızda kidzania gibi yerlere gezi, bilim etkinlikleri, yarışmalar, tiyatro etkinlikleri oluyor muydu?Kızım 2.5 yaşında çalışıyorum. Şu hayatta en çok veli olmak istemiyorum arkadaş.
Sınıf annesi nedir ya?? bizim zamanımızda veliler okul sınırına giremezdi.
Yeğenlerin okullarında görüyorum. Her faaliyette öğretmenin yanında sınıf annesi. Öğretmen tek başına beceremiyorsa neden öğretmen?? ben her etkinlikte okula gidemem ki... ama 1 kişinin bile annesi gelse benim kızım üzülmez mi??
hele de birinin annesi sınıf annesi olarak hep yanındaysa... diğerlerinin burukluğu ne olacak??
Görümceme oğlu annecim madem çalışman lazım o zaman mesleğin sınıf anneliği olsun hep yanımda ol demişti 2 sene önce. ne hakkı var öğretmenlerin bunu yaşatmaya?? kendileri de çalışan anne babayken hemde.
bu ülke de cidden eğitim sistemi diye bir şey yok. Çocukları düşünen de yok. Eğitimci geldi diye sevindik yine düzelme yok.
kızımı sırf bu dandik konuların içinde bulmamak için SINIF annesi olmaya bir okula yazdırcam... Tabi kaldıysa...
Demekki odemediginiz icin makbuz gondermis hem ne varki yani cocukla gonderdiyse siz zaten bilenmissiniz. Yaptigimiz toplantilarda lafa gelince tum veliler tabi hocam ne gerekiyorsa yapalim arkamizi donunce yine para dedikodu lari.bayan veliler ozellikle bunu cok yapiyor r Inanin kimse para toplamaya merakli degil ama devletin sartlari da belli yok yani odenekler belli. Sinifimin kirilan camini cebimden yaptirdim nereye kadar devletin kitaplari yetersiz kaliyor sizin cocugunuzun fotokopi parasini da ogretmen cebinden mi versin . Diger velilerin yaninda ogretmenle tartismaniz zaten yanlis biraz saygi lutfen. Bence sinif degisikligi cocuga zarar verir siz biraz geri durun zamanla azalir tepkilerveriyorum ben hiç aksatmadan konu sınıf annesinin benim haberim olmadan makbuzu kestirmesi ve çocukla annene söyle ödesin demesi.ordan biraz uzattık sonra öğretmende toplantıda bana tepki gösterip diğer velilerin kötü bakışlarına maruz bıraktı çocuklarına ödev vermiyorm madem öyle fotokopide yaptırmıyorum diye kinlendirdi velileri.kimse konuşmuyo benle
Her ay değil, daha doğrusu şöyleydi yıllık bir şey belirlenirdi şu anki para ile 300 ya da 400 gibi bir şey. İsteyen hepsini verir, isteyen iki ya da üç taksitle verirdi.
Inanın alınması değil alınmaması istisnadır. Aidat diyoruz da aslında yıllık veya dönemlik bir paradır. 50 50 iki dönem 100 tl gibi. Birlerde kayıtta alinirdonem içinde bir daha istenmez.
Maalesef canım, bizim sınıf annesi de en ufak şeyleri de hemen yetiştirir. Üzme kendini geçer, mesafeni koru ben öyle yaptım. Gudumsüzün yüzüne bile bakmıyorumgenel veli toplantısı denildi gittik oooo surat asık bize bakmıyo bile.sonra açıkladı sınıf annemizle tartışılmış felan diye.konuda aidat.verirdin vermezdin derken olayı öğretmene taşımış sınıf annesi olacak şahsiyet
Ben sok nasil salari veli aliyordevlet kitap veriyor..
başka karşıladığı şey var mı bilen yazsın.
1.sınıfa başlarken sıraları bile velilier alıyor. dolapları güneşliği..
yapma milana bedava eğitim masalına inanmış olamazsın:))
Ben ilgileniyorum mesela her ay maasimda kademeli kesinti yapiliyor bu ay %18 kesildi bereye gidiyor bunlar ne aidati ne hademe parasi Allah askina vergilerin amaci bunlari karsilamak zaten malesef her mudur ayni degil parayi yiyen daha cokBurdan aidat düşmanlarına selam olsun. Kazan bozulunca, kapı kırılınca, okulun başka bit ihtiyacı olunca, iş kur dışında eleman çalışınca Bunların parasını okul ödüyor. Peki okula o para nerden geliyor kimse onunla ilgilenmiyor. Kazan bozulsa tesisat bozulsa hemen yapılsın evladım üşümesin derler ama işin maddi kısmını kimse düşünmez. Okulun bozulan Kazanını aramızda para toplayıp yaptırmıştık. Okulun hiç parası yoktu.
Ayrıca Veli olsam az bir para için de çoçuğumu üzmem. O paraları öğretmen ya da müdür yemiyor. Ama bazı öğretmenler de ne yazık ki 30 kere sorabiliyor çocuğa nerde aidat diye. O Da üzülüyor haliyle.
Madem para yiyenleri biliyorsunuz şikayet edin o zaman. Bilip susmak, görüp susmak haktır ve ayıptır. Deliliniz yoksa yavda ay ben duydumla falan konuşuyorsanız iftira atmayın görmediğimiz şey için. Ben sanki kesilen her vergi yerine ulaşıyor ya da sanki o vergi sadece eğitim öğretim için kesiliyor. Kadrolu hademe yoksa iş kur 8 ay para ödüyor ve kalan 1 aylık kısmı okul cebinden vermek zorunda kalıyor. Kaç kere cam kırıldı okulda. Veli ödemiyor. Parasını okul ödemek zorunda kalıyor. Her sene görüyoruz bunlwrı, yaşıyoruz. Aynı vergi bizden de kesiliyor. Eee bunlar ne o zaman?Ben sok nasil salari veli aliyor
Ben ilgileniyorum mesela her ay maasimda kademeli kesinti yapiliyor bu ay %18 kesildi bereye gidiyor bunlar ne aidati ne hademe parasi Allah askina vergilerin amaci bunlari karsilamak zaten malesef her mudur ayni degil parayi yiyen daha cok
Aslında bir kerede alınması normal olan ama istenen miktarı bir kerede veremeyenler için aylık istenen okullar var.Her ay isteme biraz da ekonomik sebeplerden.Bak evet dönem başı vardı ama zorunluluk esas değildi. Her ay değildi. Göze batmıyordu bu kadar.
Buraya bir sürü öğretmen arkadaş yazdı okumadınız galiba .Devlet ilkokul ve ortaokullara ÖDENEK VERMİYOR.Sadece elektrik su dogalgaz faturaları otomatik ödeniyor ,kömür gönderiyor .Onun haricinde idareye diyor ki Okul aile birliği vasıtasıyla BAGIŞ TOPLAYARAK İHTİYAÇLARINIZI KARŞILAYIN.Neden inanmayıp hala müdürler yiyor diyorsunuz.Neden sınıf anneleri var diyorlar işte tamda bu yüzden öğretmenler para toplama işiyle uğraşıp bu ithamlara maruz kalmak istemiyor artık . Milletin verdiği üç kuruş para için arkamızdan konuşturmak istemiyoruz.Okul aile birliği velilerden oluşur ve toplanan paralar direk okul aile birliği hesabına yatar .Yani müdür oradan kafasına göre para çekemez . Çünkü bir kere kayıt altına alınmış olur.Temizlik malzemeleri fotokopi kağıdı ,toner , vb ,gerekirse hizmetli ücretleri hep buradan karşılanır.Devlet der ki kaynak kitap aldiramazsiniz ama devletin verdiği kitap ne öğretmene ne de veliye yeterli gelir.Bu durumda ogretmen fotokopi çektirip öğrenciye etkinlik yaptırmak ister .Fotokopi parasını öğretmenler cebinden karsilar.Amannn ne olacak 30 tane öğrencinin fotokopisinden ne olacak demeyin.Ben branş öğretmeniyim ve yedi farklı sınıfım var.Hergun olmasa da iki güne bir fotokopi çekiyorum mesela ben .Gunde üç farklı sınıfa girsem 90 öğrencim için fotokopi çeksem varın siz hesabini yapın.Sonra ogretmen öğrenciden fotokopi için kağıt istese vayyyy efendim devlet okulu ne parası bu lafları.Sirf bu lafları duymamak için bir kere olsun öğrenciden bu parayı istemedim.Hangi meslekte var düşünün boyle birşey.Paranin en zor ve en az yeneceği kurumdur milli eğitim.Baska devlet kurumlarında ne büyük vurgunlarin yapıldığını izliyoruz haberlerde .Üç kuruş paraya tamah eden varsa artık sizin bildiginiz bilemem tabiki.Duyarli bir vatandaş olarak şikayetinizi yaparsınız herşey ortaya çıkar.Kimseyi zan altında bırakmamak lazım diye düşünüyorum.Ben sok nasil salari veli aliyor
Ben ilgileniyorum mesela her ay maasimda kademeli kesinti yapiliyor bu ay %18 kesildi bereye gidiyor bunlar ne aidati ne hademe parasi Allah askina vergilerin amaci bunlari karsilamak zaten malesef her mudur ayni degil parayi yiyen daha cok
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?