Valla hanimlar bazilariniz saka gibisiniz. Bir yandan diyorsunuz ki, ogretmen degil mi meslegi bu, yapacak tabi. Bir yandan da ogretmenin profesyonel fikrine 'o ne bilir?' diye katilmiyorsunuz. Gercekten saka gibisiniz. Benim bir ogrencim vardi. Istedigi olmayinca surekli aglardi. Universitede psikolojiye giris dersi almis olan herkes bilir. Eger agladiginda her istedigini yaparsaniz cocuk hep aglamaya devam eder. O yuzden istedigi sey absurd oldugu zamanlarda aglamasini gormezden geldim bir sure. Yani 'istedigin kadar agla, istedigin sey yapilabilecek birsey degil' mesajini verdim. Sonucta artik istedigini duzgun cumlelerle anlatiyor bana. Ve istedigi sey olmayinca da kabullenmeyi ogrendi.
Hep diyorsunuzya 'Yapamayacaksa, ogretmen olmasaydi.' Benim de aklimdan hep su geciyor; Bakamayacaksan dogurmayacaktin o cocugu.Bir cocugu bakmak demek, sadece yemegini yedirip, banyo yaptirmak vs vs demek degil. Ogretmen tum iyi niyetiyle veliye mektup gondermis, cocugunuz r harfini cikaramiyor, gelin goruselim diye. Ama hanimefendi biktim bu ogretmenden diyor. Gondermese, ilgilenmedi diye dert yanarsiniz. Gercekten saka gibisiniz.
Sunu unutmayin. Okul egitim yuvasidir. Fakat asla tek basina degil. Okul bir nevi, aileye destek saglamak icin vardir. Yanlis duymadiniz. Okul, aileye destek saglamali... Esas gorev ailenin. Egitemeyecegini dusunuyorsan dogurma o cocugu. 5-6 yasina getirip okula atip, kurtulurum mantigiyla annelik olmaz.
Ben bircok kez cocuklarin kakasini da kusmugunu da temizledim. Ellerimle yemek de yedirdim. Dertlendiklerinde omzuma dayanip aglayanlar da oldu. Ama bunlari, ogretmen oldugum icin yapmadim. Insan oldugum ve icimden geldigi icin yaptim. Yani 'o maasi aliyor, tabii ki yapacak' dediginiz ogretmenlerin hicbiri bunlari yapmaya mecbur degil. Yapiyorsa kendi iyiligindendir. Opup basiniza koyun.