• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Okul kıyafeti

İkisi de yanlış abartıydı. 2 belik öeme zorunluluğu vardı biz de tek belikle okula alınmıyorduk. Etek boyu ölçülür spor ayakkabı yasaklanır kahkül yasaklanırdı anormaldi yani. Ama bu hafta okula gittim 4. Sınıf kızımın mezuniyetine. Arkadaşlarından saçlarına yoğun röfle yaptırmışlar vardı şaşırdım. Makyaj röfle aşırı giyim okulların suçu mu?tamamen çocuk eğitmekten bihaber ailelerin suçu

Ben bunda üzülecek bir durum göremiyorum. Hayat o kadar acımasız ki bu farkı ortaya koyacak çok detay var zaten. Eskilerde bir pastel boya markası vardı mesela hep esprisi yapılır; o pastel boyada bile fark koyardı çocuklar birbirine.
Ayrıca hayatta kimse bu farkı göstermemek için çabalamayacak bilakis gözüne sokulacak bu fark; bir insan hep çocuk kalamaz,
Hayatın gerçeğiyle henüz okul sıralarında tanışması ilerde bunun üzüntüsünü çok derin yaşamasına engel olur. Hemde farkı görünce benim başka şansım yok diye düşünüp, derslerine daha çok çabalama ihtimali var.
Böyle bir kuzenim var; ailesinin durumu çok iyi olmamasına rağmen 1990’ların Türkiyesinde iyi bir kolejde okudu. Tabi o zamanlar yine aralarında fark vardı ama ailesi bu farkı bir kapatıyor tek çocuk için herşeyi yapıyorlardı.
Sonra üniversite geldi çattı; çoğu arkadaşıyla aynı özel üniversiteye burslu girdi bu sefer. Ve tam 5. senenin sonunda bursunu kaybetti mezun olamadı halen 2’den aldığı dersler vardı. Psikolojik bunalımdaydı haraketleri tavırları çok değişmişti. Psikolojik destekle zor toparladı. Neden çünkü o farkın bu kadar açık olduğunu fark etmiyordu. Üniversitede artık insanlar daha lüks giyinmeye, takıp takıştırmaya, pahalı arabalara binmeye, yalnız lüks eve çıkmaya, yurtdışı tatillerine başladı ve kuzenim artık rekabet edemedi. Sonra başka bir devlet üniversitesine geçti. Hala söyler çevrem öyle olunca herkesi öyle zengin sanıyordum ben diye.
Bahsettiğim 90’lar türkiyesi çocukların o kadar özgür olmadığı zamanlar, şimdi bu fark henüz ortaokul’da bile çok sert ortaya koyuluyor.
Çocuğun psikolojik sorunlarından bence . Ben de 90 larda ilk özel üniv. Tede memur çocuğu olarak okudum. Onlar lüks araçlarla geldi ben okuöun servisiyleki servisle gelende çoktu. Giyimde bir kaçtane alınca gayet oluyordu.her kesimden arkadaşım oldu halaa görüşürüm bazılarıyla.kişiliğe bağlı kurulan iletişim yeteneğine bağlı. Tonla burslu öğrenci o tür okulları bitirip abd dahil çok ülkeden iş teklifi aldılar refah içinde yaşıyorlar. O kompleksten bir genç kurtulmazsa avm dede mutsuz olur tatilde de iş hayatında da. Aynı okula otobüsle gelen öğretmen de var jeep le gelen öğretmen de mesela.

Çocuğun psikolojik sorunlarından bence . Ben de 90 larda ilk özel üniv. Tede memur çocuğu olarak okudum. Onlar lüks araçlarla geldi ben okuöun servisiyleki servisle gelende çoktu. Giyimde bir kaçtane alınca gayet oluyordu.her kesimden arkadaşım oldu halaa görüşürüm bazılarıyla.kişiliğe bağlı kurulan iletişim yeteneğine bağlı. Tonla burslu öğrenci o tür okulları bitirip abd dahil çok ülkeden iş teklifi aldılar refah içinde yaşıyorlar. O kompleksten bir genç kurtulmazsa avm dede mutsuz olur tatilde de iş hayatında da. Aynı okula otobüsle gelen öğretmen de var jeep le gelen öğretmen de mesela.
Evet işte herkes aynı olgunluğu gösteremiyor. Biraz yapı/kişilik meselesi bence. Ancak dediğiniz gibi aynı okula otobüsle gelen öğretmen de var, jeeple gelende.... Yani sosyal sınıflar her yaşta var biz istesekte istemesekte. Dolayısıyla bence formaya falan takılmak gereksiz, herkes herseyin farkında artık en ufak ayrıntı sınıfımızı ele veriyor.

Evet işte herkes aynı olgunluğu gösteremiyor. Biraz yapı/kişilik meselesi bence. Ancak dediğiniz gibi aynı okula otobüsle gelen öğretmen de var, jeeple gelende.... Yani sosyal sınıflar her yaşta var biz istesekte istemesekte. Dolayısıyla bence formaya falan takılmak gereksiz, herkes herseyin farkında artık en ufak ayrıntı sınıfımızı ele veriyor.
Dün plaja gittik biraz denize girelim diye, üç farklı sınıf vardı. Bende converse sırt çantası varken bi ablada tory burch plaj çantası vardı öbür abla plastik plaj çantasıyla gelmişti. Tory’li abla ananasın içinde bilmem ne kokteyli içerken biz bira içiyorduk diğer abla çay kola takılıyordu. Hepimiz aynı plaja aynı giriş ücretini ödeyerek girip aynı denizde yüzdük. Ama sınıf farkımız ayan beyan ortadaydı.

Eğitimciyim ve size katılıyorum, kesinlikle eğitimde tek tip giyim olmalı. Ama karne günü çocuklar biraz rahatlamak istiyor sivil giyinmek istiyorlar, öyle gelenleri de kovamıyorsunuz geri git formanı giy diye.

Dün plaja gittik biraz denize girelim diye, üç farklı sınıf vardı. Bende converse sırt çantası varken bi ablada tory burch plaj çantası vardı öbür abla plastik plaj çantasıyla gelmişti. Tory’li abla ananasın içinde bilmem ne kokteyli içerken biz bira içiyorduk diğer abla çay kola takılıyordu. Hepimiz aynı plaja aynı giriş ücretini ödeyerek girip aynı denizde yüzdük. Ama sınıf farkımız ayan beyan ortadaydı.
Aynen öyle Kudra öyle bir çağdayız ki herşey sınıfsal, gizlemek mümkün değil. Garip gelecek ama benim bir arkadaşım vardı okulda tabi çok yıllar geçti insanlara oturdukları semtleri/ilçeleri sohbet arasında sorardı Sonra o yokken kötü bir ilçeyse/ semtse bilmem nerde (örnek veriyorum) smootie mi vardı / bilmem neyi orda mı öğrendi gibi küçümseyici laflar ederdi... Semtler dahi birer sosyal sınıf aslında.

Aynen öyle Kudra öyle bir çağdayız ki herşey sınıfsal, gizlemek mümkün değil. Garip gelecek ama benim bir arkadaşım vardı okulda tabi çok yıllar geçti insanlara oturdukları semtleri/ilçeleri sohbet arasında sorardı Sonra o yokken kötü bir ilçeyse/ semtse bilmem nerde (örnek veriyorum) smootie mi vardı / bilmem neyi orda mı öğrendi gibi küçümseyici laflar ederdi... Semtler dahi birer sosyal sınıf aslında.
Onlar görgüsüz sonradan görmeler. Aileden varlıklılarda yoktur öyle şeyler.

tek bir kalemle bile çocuk özenir ona bakarsanız kıyafet çözüm değildir
ha bana kalırsa en güzeli kurumsal eşofman olur rahat hareket etmek için 7 yaşında çocuğa gömlek süeter hırka giydirip kravat takmak ne kadar mantıklı hiç anlamadım kollarını bile kaldıramıyorlar
benim de travmamı tetikledi bu konu o zaman
kızım neden sokakta bisiklete patene biniyormuş diye olay çıkarmıştı gerizekalının biri diğer çocuklar özeniyormuş
kocası tek başına çalışırken mahallede çekirdek çitlemeyip o da çalışsaydı çocuklarına daha iyi imkan sağlasaydı
ben tek başıma bi taraflarımı yırtarak çalıştım çocuk kimseye özenmesin önce gözü doysun diye
bu fakir edebiyatını asla sevmedim sevmeyeceğim

İkisi de yanlış abartıydı. 2 belik öeme zorunluluğu vardı biz de tek belikle okula alınmıyorduk. Etek boyu ölçülür spor ayakkabı yasaklanır kahkül yasaklanırdı anormaldi yani. Ama bu hafta okula gittim 4. Sınıf kızımın mezuniyetine. Arkadaşlarından saçlarına yoğun röfle yaptırmışlar vardı şaşırdım. Makyaj röfle aşırı giyim okulların suçu mu?tamamen çocuk eğitmekten bihaber ailelerin suçu
her şeyin suyunu çıkarmazsa ölecek olanlar

her şeyin suyunu çıkarmazsa ölecek olanlar
Aynen 43 yaşındayım eskiden saçma yasaklarla uygulamalarla okuldan soğuturlardı. Sanki tek örgüyle okula gelince ahlaksız derslere kafası basmayan ama çift örgüyle gelince cici çalışkan öğrenci oluyorduk.şimdilerde de kimse öğrenciye benzemiyor ilkokulda bile. Beline kadar uzun saçlı ortaokul çocuğu erkekler var. Özgürlük bu mu? İlkokul çocuğu hadi heveslendi minik bir tutam saçını boya ama komple röfle attır makyaj yap sahneye çıkacakmış gibi. Kırmızı ojeler . 😅yetişkin olunca zaten yapacak acelesi ne. Oyuncaklarla oynayacak yaştalar halbuki

valla geçim derdi bir çocuk için çok zor.
ben çok çektim. hiç aç ve açıkta kalmadım ama bariz aramızdaki fark ortadaydı.
onlar monami kullanır ben başka bişey.
hiç unutmam en iyi sınıf arkadaşımın annesiyle annem de iyi arkadaştı.
bazen birbirimizin evine giderdik annelerle beraber.
onun evine ne zaman gitsem içim açılırdı kızın odası çok güzeldi, yatağı vs bilgisayarı bile vardı.
benim odam bile yoktu.
o dönem oturduğumuz ev çok düzensiz olduğundan bana oda yapmamışlardı, kendime ait çalışma masam, yatağım yoktu yani.
onun yatağı, halısı, perdesi, masası, koltuğu hatta bilgisayarı ne güzeldi.

sadece bu kız da değil mesela.
mahalledeki arkadaşlarım da her yaz tatile giderdi, kimi tatil köyüne kimisi de yazlığa.
biz hep evdeydik, yaz sonu okul açılınca yazın ne yaptınız diye sorardı öğretmenler.
anlatırdı arkadaşlarım kimi derdi şuraya gittik kimi derdi köye gittik
yani ben bütün yaz evdeydim demeye utanırdım

milletin ailesinin arabası vardı bir yerden bir yere arabayla giderlerdi, rahattı yani
bizim hiç olmadı

ben şu an 28 yaşındayım çalışıyorum ama herkes gibi kazanıyorum yani öyle aman aman bir kazanç değil
bekarım ve evlenip çocuk yapmayı düşünmüyorum
eğer günün birinde evlenmek istersem eşim mutlaka maddi anlamda benden daha iyi olmalı
yani karı koca çalışır kazandığımız parayla daha rahat yaşarız
kıt kanaat geçinen bir aileye çocuk doğurup onu da elaleme özenerek yaşatmaya hakkım yok diye düşünüyorum

isterdim ki tüm çocuklar maddi manevi zorluk çekmeden yaşasınlar.

cocukları hedef halıne getırmemek-cocukların dıkkatlerını kıyafetlerle aksesuarlarla dagıtmamak - oraya partıye degıl egıtıme gıdıyoruz demek ıcın okula uygun sade gıydırılmesı taraftarıyım hatta forma olmalı dıyenlerdenım

gezmeye ozel gunlere gıderken kızımın dıs gıyımıne ekstra ozenen bırıyım fakat artık anasınıfına baslayacak bu sene
okulda olabıldıgınce sade tutmayı yukarıda saydıgım sebeplerden ıstıyorum .
hatta sadece ogrencıler de degıl ogretmenler de cocukların dıkkatını dagıtacak sekılde gıyınmemelı

tabıkı kısılerın maddı durumları herkesın farklı farklı bu her alanda karsısına cıkacak ıs yerınde senın baban zengın burada ne ısın var fabrıkasında bır ıs ayarlayamadı mı seklınde bana gore tacız ! denılen cok fazla soyleme maruz kaldım her ortamda her yasta yasayacaklar bunu barı okulda olmasın dedıgım gıbı orası egıtım yerı podyum -bugun ne gıysem yarısması falan degıl goruyorum kucuk cocuklarda marka takıntıları var :( bunu kım yapıyor sızce ,hepsı bız ebeveynlerın dıkkatsız davranısları sonucu gelısıyor

konu sahıbının anlatmak ıstedıgı seyı kesınlıkle anladım duyar falan kastıgını dusunmuyorum .

cocukları hedef halıne getırmemek-cocukların dıkkatlerını kıyafetlerle aksesuarlarla dagıtmamak - oraya partıye degıl egıtıme gıdıyoruz demek ıcın okula uygun sade gıydırılmesı taraftarıyım hatta forma olmalı dıyenlerdenım

gezmeye ozel gunlere gıderken kızımın dıs gıyımıne ekstra ozenen bırıyım fakat artık anasınıfına baslayacak bu sene
okulda olabıldıgınce sade tutmayı yukarıda saydıgım sebeplerden ıstıyorum .
hatta sadece ogrencıler de degıl ogretmenler de cocukların dıkkatını dagıtacak sekılde gıyınmemelı

tabıkı kısılerın maddı durumları herkesın farklı farklı bu her alanda karsısına cıkacak ıs yerınde senın baban zengın burada ne ısın var fabrıkasında bır ıs ayarlayamadı mı seklınde bana gore tacız ! denılen cok fazla soyleme maruz kaldım her ortamda her yasta yasayacaklar bunu barı okulda olmasın dedıgım gıbı orası egıtım yerı podyum -bugun ne gıysem yarısması falan degıl goruyorum kucuk cocuklarda marka takıntıları var :KK43: bunu kım yapıyor sızce ,hepsı bız ebeveynlerın dıkkatsız davranısları sonucu gelısıyor

konu sahıbının anlatmak ıstedıgı seyı kesınlıkle anladım duyar falan kastıgını dusunmuyorum .
Çok çok teşekkür ediyorum size. Fakir edebiyatı vs diyenler olmuş. Oysa ben asla fakirliği güzellemedim. İmrenmek diye bir olgu var ve yetişkinlere nazaran çocuk ve ergenlerde tehlikeli birtakım durumlara yol açabiliyor. Elbette tekdüze giyinmek sihirli bir şekilde gelir dağılımını düzeltmeyecek. Böyle bir şey mümkün değil ancak yine de bazı çocuklar ve aileler için iyi bir şey olduğunu düşünüyorum. Buradaki birkaç kişi e alışsınlar canım her yerde var sınıf farkı demeye kalkmış ama çocuklar disipline, derli toplu olmaya alışabilir ve kuralları benimseyebilir kıyafet-saç baş düzeni vs gibi şeylerle. Hiç bu açıdan düşünülmemiş. Korona yüzünden okula göndermedik forma almadık bizim için iyi oldu diyenlere de rast geldim. Basic şeyler elbet vardır, az çok okula uyumlu hale getirilebilirdi. Yani okulların gerçekten eğitim öğretim dışında kendini gösterme, kanıtlama ve annelerin bazı konularda yarıştığı bir yer haline geldiğini görmek üzücü.

Çok çok teşekkür ediyorum size. Fakir edebiyatı vs diyenler olmuş. Oysa ben asla fakirliği güzellemedim. İmrenmek diye bir olgu var ve yetişkinlere nazaran çocuk ve ergenlerde tehlikeli birtakım durumlara yol açabiliyor. Elbette tekdüze giyinmek sihirli bir şekilde gelir dağılımını düzeltmeyecek. Böyle bir şey mümkün değil ancak yine de bazı çocuklar ve aileler için iyi bir şey olduğunu düşünüyorum. Buradaki birkaç kişi e alışsınlar canım her yerde var sınıf farkı demeye kalkmış ama çocuklar disipline, derli toplu olmaya alışabilir ve kuralları benimseyebilir kıyafet-saç baş düzeni vs gibi şeylerle. Hiç bu açıdan düşünülmemiş. Korona yüzünden okula göndermedik forma almadık bizim için iyi oldu diyenlere de rast geldim. Basic şeyler elbet vardır, az çok okula uyumlu hale getirilebilirdi. Yani okulların gerçekten eğitim öğretim dışında kendini gösterme, kanıtlama ve annelerin bazı konularda yarıştığı bir yer haline geldiğini görmek üzücü.
Anneler sadece zenginlik giyim vs.?gösterişi mi yapıyor sanıyorsunuz?sınıf anneliği denen akıllara zarar bir olay var. Bir de sınıf annesine yakın ve uzak veliler var. Sen dersin ki bu sözde anneye hoppp bu kanunen yasak sen ne yapıyorsun sen de sadece bir velisin. Hemen onun çevresindeki 3 5 kişide sana düşman oluyor.?ekonomi değil ki tek sorun eğitimde.?öğretmenlere sorsak onlar da neler anlatıyor hemen neler😞

Gelir eşitsizliğini sadece kıyafet kapatsa keşke. Alınan malzemelerden bile fark ortaya cıkıyor, keske her cocuk esıt sartlarda buyuse:KK14:

Merhaba. Bugün ilkokullarda karne günüydü sanırım. Fotoğraf çekimi yapılmış, bir yakınımızın sınıfında, hatıra olarak kalması için. Az biraz inceledim fotoğrafları. Hepsi tertemiz ak pak çocuklardı. Ancak fotoğraflara dikkatli baktığımda (günlük kıyafet vardı üstlerinde) bazılarının kıyafeti büyük, bazılarınınki nasıl desem emanet gibi duruyordu üstlerinde. Belli yani anne güzel giydirmek için çabalamış ancak maddi durum ancak bu kadarına el vermiş. Her kesimden insanın olduğu bir semtte yaşıyoruz, cebi dolu çok insan varken günü kurtarmaya çalışan insanlar da var. Moda dergilerinden fırlamış gibi görünen birkaç çocuk vardı aralarında. Yani o durumu el vermeyen çocukların güzel giyimli çocuklara özendiği aklıma geldikçe üzülüyorum. Keşke okul kıyafetleriyle çekim yapılsaydı diyorum. Aramızda mutlaka eğitimci olanlar vardır. Ben yanlış mı düşünüyorum acaba? O gelir eşitsizliğinin üstünü kapatmak için tekdüze giyinmesi sağlanamaz mıydı çocukların? Keşke benim de imkanlarım el verseydi de birkaç parça bir şeyler alabilseydim, yüzleri gülseydi. Paylaşmak istedim…
Bende bundan muzdaripim almanyada okullarda Uniforma yok parası olan cocuklar abartili giyinip geliyor fakir olanlarda var .keşke burada da uniforma olsaydi. Çok ince düşüncelisiniz söylemeden gecemedim

Bende bundan muzdaripim almanyada okullarda Uniforma yok parası olan cocuklar abartili giyinip geliyor fakir olanlarda var .keşke burada da uniforma olsaydi. Çok ince düşüncelisiniz söylemeden gecemedim
Almanya da özellikle eğitim ücretsiz bizim gibi kolej şu bu diye sıfırı tüketmiyor veliler. Kıyafetle ne olacak? Biz de bir kurs 15 20 bin en az. Yok liselere hazırlık yok üniversiteye hazırlık yok kpss ye hazırlık bitti çoğu veli depresyonda herkes. Kıyafette indirim olunca alırsın giydirirsin ama eğitimde kurslarda dersanelerde kolejlerde indirim mi oluyor?😞😔bugün hm de 13 liraya tişörtler vardı 45 liraya taş gibi tulumlar ama kolej sordum ıvırı zıvırı çıkar 60 bini dedi bana.

Merhaba. Bugün ilkokullarda karne günüydü sanırım. Fotoğraf çekimi yapılmış, bir yakınımızın sınıfında, hatıra olarak kalması için. Az biraz inceledim fotoğrafları. Hepsi tertemiz ak pak çocuklardı. Ancak fotoğraflara dikkatli baktığımda (günlük kıyafet vardı üstlerinde) bazılarının kıyafeti büyük, bazılarınınki nasıl desem emanet gibi duruyordu üstlerinde. Belli yani anne güzel giydirmek için çabalamış ancak maddi durum ancak bu kadarına el vermiş. Her kesimden insanın olduğu bir semtte yaşıyoruz, cebi dolu çok insan varken günü kurtarmaya çalışan insanlar da var. Moda dergilerinden fırlamış gibi görünen birkaç çocuk vardı aralarında. Yani o durumu el vermeyen çocukların güzel giyimli çocuklara özendiği aklıma geldikçe üzülüyorum. Keşke okul kıyafetleriyle çekim yapılsaydı diyorum. Aramızda mutlaka eğitimci olanlar vardır. Ben yanlış mı düşünüyorum acaba? O gelir eşitsizliğinin üstünü kapatmak için tekdüze giyinmesi sağlanamaz mıydı çocukların? Keşke benim de imkanlarım el verseydi de birkaç parça bir şeyler alabilseydim, yüzleri gülseydi. Paylaşmak istedim…
Okadar çok haklısın ki.. bende ilk okul zamanlarımi hatırladım o güzel giyinen kere ne kadar imrenirdim ailemede bişey diyemezdim ☹️ smdi çok şükür alım gücüm var cocugumada alırım elbet ama böyle olmasa keşke o yerlerde herkes tek düz giyimde forma şart olsa ne iyi olur

Anneler sadece zenginlik giyim vs.?gösterişi mi yapıyor sanıyorsunuz?sınıf anneliği denen akıllara zarar bir olay var. Bir de sınıf annesine yakın ve uzak veliler var. Sen dersin ki bu sözde anneye hoppp bu kanunen yasak sen ne yapıyorsun sen de sadece bir velisin. Hemen onun çevresindeki 3 5 kişide sana düşman oluyor.?ekonomi değil ki tek sorun eğitimde.?öğretmenlere sorsak onlar da neler anlatıyor hemen neler😞
canım herkes oyle gosterıs yapıyor dememıs
yapanlar da var demıs
var gercekten
bızzat sahıt oldum
yerıne gore gıyınmek adabı muaseret
okul ortamında cocuklarını moda dergısınden fırlamıs gıbı yapmak ıcın ekstra caba sarfedenler de var
ben aslında maddı farklardan ote okul ortamında bunların olmasına karsıyım bunların olmaması ıcın en basta velılerde bıtıyor ıs
sınıf annelerı konusunda da kesınlıkle katılıyorum sana

Back
X