zekası yaşının ilerisinde olabilir mi ? arkadaşlarının 2-3 yaş ilerisindeyse onlarla istediği iletişimi kuramadığından hırçınlaşıyor olabilir mi ? bir zeka testi yaptırsanız ? belki özellikli bir okula göndermeniz gerekirr.
30 kişilik sınıfta hafta da 2 kere sınav oluyorlar hepsini doğru yapan bi kaç kişiden birisi. Ama hiç bu başarısından konuşamıyoruz, daha ne kadar iyi olabiliriz konusuna giremiyoruz
arkadasa katılıyorum dısıplın konusunda sıkıntı var demek kıArkadaşlar merhaba,
Okulun açılmasıyla birlikte, sakin olan hayatıma bir aksiyon geldi desem yeridir.
Oğlum 1. Sınıfa başladı. Okuma ve öğrenmede çok iyi ilerlediğimiz bir dönemdeyiz. Derslerini zevkle yapıyor, öğrenmeye meraklı. Öğretmenini de ailecek çok seviyoruz.
Fakat arkadaşları ile iletişimi çok sıkıntılı. Sürekli kavga, sürekli şikayet. Oğlum çok hırçınlaştı, arkadaşları ile kavga ediyor. Hergün düzenli olarak uyarıyorum, ceza veriyorum. Ama nafile. Velilerden ara ara şikayet alıyorum, hepsine kusura bakmayın uyarıcam demekten bıktım. Öğretmeniyle dün yine görüştük. Arkadaşının saçını çekmiş, artık neden yaptın oğlum bile diyemiyorum, çünkü hep bir sebebi var. Pedogogla görüştüm, ne dediyse yaptım milim ilerleyemedik. 1 hafta sakin kalıyor, sonra yine başa dönüyoruz. Tavrım ve tutumum net, çizgimi hiç bozmadan onun anlayacağı şekilde hergün kısa kısa uyarılar da bulunuyorum. İlerde arkadaş çevresi kalmayacak, dışlanacak diye korkuyorum. Çözüm üretemiyorum. Diğer velilere hak veriyorum, kimse çocuğuna vurulmasını istemez. Ama elimden birşey gelmiyor. Pedegog dönemsel bişey geçicektir, siz uyarılanıza devam edin diyor. Ama bu durum geçene kadar oğlum sınıfında mimlenicek, diğer veliler de haklı olarak artık çocuklarıyla oynamasını istemeyecek yanlız kalıcak. Öğretmeni şımarıklığı, sınıfında gösterdiği başarının arkasında kalıyor diyor. 30 kişilik sınıfta hafta da 2 kere sınav oluyorlar hepsini doğru yapan bi kaç kişiden birisi. Ama hiç bu başarısından konuşamıyoruz, daha ne kadar iyi olabiliriz konusuna giremiyoruz bu şikayetlerde öğretmenle. Devlet okulu kalabalık, yabancı öğrenciler var. Öğretmenin bireysel olarak ilgilenme şansı çok az, özele göndermeyi düşündüm. Oğlum asla sınıfının değişmesini istemiyor, öğretmenini çok seviyor. Söz veriyor, yine aynı. Sizin önerilerinize açığım, göstereceğiniz her yolu denerim. Lütfen bi akıl verin.
Çözüm sorunun içinde saklı aslında. Ben okuyunca direk farkettim siz içinde olduğunuz için göremiyorsunuz.
Her birey, bakın çocuk demiyorum birey diyorum -ki bu yetişkinler için de böyledir- doğru davranışı daha çok takdir edilmeyip, sürekli olumsuz davranışı üste çıkarılırsa kişi bir zaman sonra agresifleşir.
Çocuğa yine ne yaptın imasıyla bakışıyla yaklaşmaya başladıysanız büyük hata edersiniz.
Olumlu yönleri iyi işleri üste çıkarılıp olumsuz altta kalırsa daha iyisini yapmak için çabalayacaktır.
Sınavları zaten iyiymiş yani aslında işiniz daha kolay.
Biz de çocuktuk bizim de sınıfta saçımız çekildi o an tepki verdik bitti. Kavga da ettik, ağız dalaşına da girdik.
Aileler artık çok hassas çocuklar yetiştiriyor. Çocukları yaşıtlarıyla mücadeleye girecek diye ödleri kopuyor. Hemen öğrenip müdahale edip sorgulamaya başlıyorlar..
Benim de kreşe giden bir oğlum var. Öğretmenlerinin tutumunu daha çok inceliyorum, x arkadaşıyla ne kavgası ettiğini değil. Daha ciddi durumları kastetmiyorum.
Bu mücadele tepkiler çocuğu hayata hazırlıyor.
Ülkemizde üstün zekalı çocuklara eğitim veren bir okul yok bildiğim kadarıyla. Her haşarı çocuk üstün zekalı değildir. Öyle olsa öğretmeni bir yerde farkeder ve gerekli yönlendirmeyi yapardı.
kalabalık bir devlet okulu sınıfında öğretmen de yeterince farkedemiyor olabilir. hatta öğretmen kendi yetersizliğinden de bunu farkedemiyor olabilir.
her yaramaza zeki denemez ama sebebi anlamak adına araştırılabilir bir parametredir bana göre. 1-2 arkadaşım benzer durumu yaşadıkları için önerdim. bence konu sahibi bunu araştırmalı.
yada sizin bakış açınızla benim çocuğum sadece yaramaz diyip belki de önemli bir bilgiyi es geçmeli.
yoo benim arkadaşımın çocuğu için pedagogla bu ihtimali konuştuklarında pedagog önerisiyle yaptılar. ben de her detayı bilmiyorum ancak her insan zeka seviyesini (kendisi ve çocuğu için) merak edip yaptırabilir diye düşünüyorum.Yine bildiğim kadarıyla (çok yetkin değilim bu konuda) bu tip testler sadece öğretmen yönlendirmesiyle yapılabiliyor. Hadi çocuğuma zeka testi yapın diye elinden tutup bir kuruma gidemiyorsunuz.
Ben ilkokuldayken (90'lı yılların başı) dezavantajlı ailelerden gelen çocukların yoğunlukta olduğu bir okula gidiyordum. Her gün yemek saatinde sınıftan bir çocuk (adını hiç unutmam, iskender) o gün ne varsa yanımda ısırıp kaçıyordu ki o zamanlar asla birinin yediği içtiği şeyi yememe takıntım vardı. Kabus gibiydi. Anneme söylüyorum, paylaş arkadaşınla yemeğini diyor fazla fazla koyuyor ama yok çocuğun derdi yemek değil beni aç bırakmak. O kadar çok şikayet ettim ki annem geldi öğretmenimle konuştu. Öğretmenim, eli öpülesi kadın "farkındayım, izliyorum ama müdahale etmiyorum. Kudra çok uysal bir çocuk kendini savunmayı öğrenmesi gerek. Durum müdahale edilecek aşamaya gelirse edeceğim" deyip göndermiş annemi. Bir süre sonra ben o çocuğun hakkından gelmeyi başardım. Yetmedi sınıfta lider durumuna geçtim. Sonraki beş sene hep sınıf başkanı seçildim. Bütün hayatım boyunca da zorbalarla baş etmeyi, hakkımı yedirmemeyi becerebildim. Tabi o zaman veliler bu kadar hassas, öğretmenler bu kadar ürkek değildi.
Yine bildiğim kadarıyla (çok yetkin değilim bu konuda) bu tip testler sadece öğretmen yönlendirmesiyle yapılabiliyor. Hadi çocuğuma zeka testi yapın diye elinden tutup bir kuruma gidemiyorsunuz.
yoo gayet gidiliyor. hatta şimdi moda bu:)
herkesin çocuğu üstün zekalı çalıyorlar kapıyı zeka testi istiyoruz diyorlar. ne hikmetse özellerde yapılan testlerde bütün çocuklar üstün zeka çıkıyor zaten.
senin dediğin ram öğretmen yönlendirmesiyle yapıyor zeka testini.
evet ya eskıden daha kolaydı bazı seyler ben kendı zamanımızı dusunuyorum 33 yasındayımBen gelecek nesilden bu konuda endişeliyim. Eğitimci olmadığım ve çocuğumun aktif şekilde okul hayatı başlamadığı halde ebeveynlerin bu aşırı kontrol mekanizmasını frenlemeleri gerektiğini düşünüyorum.
Çocuğu bir konuda uyarırken bile psikolojisi bozulur diye kelime oyunu yapılan bir devirdeyiz.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?