Tamam da işte geçerli olan ram yönlendirmesiyle yapılan değil mi? Her zeka testini kabul etmiyorlar diye biliyorum.
Ben de böyle düşünürdüm ama araştırmalar olumlu davranışın pekiştirilmesinin (ödül, övgü , onay vs) uzun vadede zarar verdiğini gösteriyor. Bununla ilgili beni ödülle cezalandırma isimli kitabı okuyabilirsin. Bazen iyilikle yaptığımız bir davranış çocuğa yarardan çok zarar getirebiliyorÇözüm sorunun içinde saklı aslında. Ben okuyunca direk farkettim siz içinde olduğunuz için göremiyorsunuz.
Her birey, bakın çocuk demiyorum birey diyorum -ki bu yetişkinler için de böyledir- doğru davranışı daha çok takdir edilmeyip, sürekli olumsuz davranışı üste çıkarılırsa kişi bir zaman sonra agresifleşir.
Çocuğa yine ne yaptın imasıyla bakışıyla yaklaşmaya başladıysanız büyük hata edersiniz.
Olumlu yönleri iyi işleri üste çıkarılıp olumsuz altta kalırsa daha iyisini yapmak için çabalayacaktır.
Sınavları zaten iyiymiş yani aslında işiniz daha kolay.
Biz de çocuktuk bizim de sınıfta saçımız çekildi o an tepki verdik bitti. Kavga da ettik, ağız dalaşına da girdik.
Aileler artık çok hassas çocuklar yetiştiriyor. Çocukları yaşıtlarıyla mücadeleye girecek diye ödleri kopuyor. Hemen öğrenip müdahale edip sorgulamaya başlıyorlar..
Benim de kreşe giden bir oğlum var. Öğretmenlerinin tutumunu daha çok inceliyorum, x arkadaşıyla ne kavgası ettiğini değil. Daha ciddi durumları kastetmiyorum.
Bu mücadele tepkiler çocuğu hayata hazırlıyor.
çok iyimsersin..
neye göre kime göre geçerli?
bazı özel okullarda üstün zekalı sınıfları var. onlar için geçerli mesela.
ha devlete göre dersen e zaten öyle bir eğitim veren sınıf yok okulların bünyesinde.
Kafama göre gidip üstün zeklaı raporu alıp çocuğumu özel bir sınıfa yollayabiliyorum yani, güzelmiş o...
Bir de bu üstün zekalı çocuk hayranlığı nedir bilmiyorum. Benim eşim üstün zekalı, 80'li yıllardan, her şeyin doğru işlediği zamanlardan raporlu, belgeli bir üstün zekalı. Benim ödüm kopuyor bir çocuğumuz olur da üstün zekalı olur diye. Gerçi çocuk zekayı anneden alıyormuş genetik olarak ama yine de korkuyorum açıkçası.
Şöyle söyleyeyim, oğlum yazın yaz okuluna gitti. Ora da bir öğretmeni herşeyi çok çabuk anladığını farkedince, okulun rehberlik servisine başvurmuş. Orada öğretmen test yapmış. 4.sınıf konularını dahi zorlanmadan yaptığını farketmiş. Özel okulu yarı burslu okuma fırsatı geçti elimize, lakin yarısı bile bizi ekonomik olarak çok zorlayacaktı, birde kızım var o da kreşe gidiyor bu sene. Matematikte özellikle 6 yaşında olmasına rağmen 3 basamaklı sayılara kadar, toplama_çıkarma yapıyor. 7 lere kadar çarpım tablosunu biliyor. İstiklal marşının 10 kıtasını biliyor, tüm kreşler arasında yapılan yarışmada birinci oldu. Fotografik hafızası çok iyi. Bunlardan bahsetmek istemedim, yanlış anlaşılmamak adına. Ama oyun oynama beceresi, iletişim konusu, konuşma becerisi yaşıtları gibi fark yok. Algıda seçicilik konusunda çok başarılı, küçüklüğünden beridir fark bulma, satranç gibi oyunlara çok meraklı.zekası yaşının ilerisinde olabilir mi ? arkadaşlarının 2-3 yaş ilerisindeyse onlarla istediği iletişimi kuramadığından hırçınlaşıyor olabilir mi ? bir zeka testi yaptırsanız ? belki özellikli bir okula göndermeniz gerekirr.
Kesinlikle öğretmen ne derse yaparım, kendi disiplinini sağlaması konusunda atacağı her adımda arkasındayım. Öğretmeminimizde, tutumu beğendiğini, beraber olursak düzeleceğini söylüyor, ama çok zaman alıcak gibi. Bu zamanda dışlanmasını istemiyorumDisiplin konusunda sıkıntıları var belli ki. Öğretmenin biraz daha müdahil olması gerekiyor duruma benim fikrime göre. Ancak bu devirde veliler öğretmen öf dese problem çıkarttığı için öğretmenler de çoğu konuda çekimser kalıyor. Eğer böyle bir bakış açınız yoksa uyarıları tatlı sert bir şekilde öğretmenin yapmasını isteyebilirsiniz. Çocuklar anne babadan çok öğretmenlerin söylediklerine önem verir.
aynen öyle.
ya şimdiki nesilin çoğu üstün zeka zaten. algıları farklı. o testler bir kriter olamaz bence. testi hazırlayana göre üstün zekalı hımm ok. ee belki ben matematik gerizekalısıyım ama bir picasso yum o ne olacak?
140 üstü için birşey diyemem milyonda bir çıkar belki.
130 ve üstü çocuk kaynıyor ortalık ve inan korkulacak birşey değil gayet normal çocuklar.
Çözüm sorunun içinde saklı aslında. Ben okuyunca direk farkettim siz içinde olduğunuz için göremiyorsunuz.
Her birey, bakın çocuk demiyorum birey diyorum -ki bu yetişkinler için de böyledir- doğru davranışı daha çok takdir edilmeyip, sürekli olumsuz davranışı üste çıkarılırsa kişi bir zaman sonra agresifleşir.
Çocuğa yine ne yaptın imasıyla bakışıyla yaklaşmaya başladıysanız büyük hataAslında orada öğretmenle konuşamadığımızdan bahsettim. Normalde başarısını her zaman taktir ederiz. Dediğiniz gibi şimdş okulda biri birinin saçını çekse hop okuldayız. Herşey şikayet olduğu için çocuğun davranışı nasıl ayırt edemiyoruÇözüm sorunun içinde saklı aslında. Ben okuyunca direk farkettim siz içinde olduğunuz için göremiyorsunuz.
Çocuğa yine ne yaptın imasıyla bakışıyla yaklaşmaya başladıysanız büyük hata edersiniz.
Olumlu yönleri iyi işleri üste çıkarılıp olumsuz altta kalırsa daha iyisini yapmak için çabalayacaktır.
Biz de çocuktuk bizim de sınıfta saçımız çekildi o an tepki verdik bitti. Kavga da ettik, ağız dalaşına da girdik.
Aileler artık çok hassas çocuklar yetiştiriyor. Çocukları yaşıtlarıyla mücadeleye girecek diye ödleri kopuyor. Hemen öğrenip müdahale edip sorgulamaya başlıyorlar..
Benim de kreşe giden bir oğlum var. Öğretmenlerinin tutumunu daha çok inceliyorum, x arkadaşıyla ne kavgası ettiğini değil. Daha ciddi durumları kastetmiyorum.
Çözüm sorunun içinde saklı aslında. Ben okuyunca direk farkettim siz içinde olduğunuz için göremiyorsunuz.
Şöyle söyleyeyim, oğlum yazın yaz okuluna gitti. Ora da bir öğretmeni herşeyi çok çabuk anladığını farkedince, okulun rehberlik servisine başvurmuş. Orada öğretmen test yapmış. 4.sınıf konularını dahi zorlanmadan yaptığını farketmiş. Özel okulu yarı burslu okuma fırsatı geçti elimize, lakin yarısı bile bizi ekonomik olarak çok zorlayacaktı, birde kızım var o da kreşe gidiyor bu sene. Matematikte özellikle 6 yaşında olmasına rağmen 3 basamaklı sayılara kadar, toplama_çıkarma yapıyor. 7 lere kadar çarpım tablosunu biliyor. İstiklal marşının 10 kıtasını biliyor, tüm kreşler arasında yapılan yarışmada birinci oldu. Fotografik hafızası çok iyi. Bunlardan bahsetmek istemedim, yanlış anlaşılmamak adına. Ama oyun oynama beceresi, iletişim konusu, konuşma becerisi yaşıtları gibi fark yok. Algıda seçicilik konusunda çok başarılı, küçüklüğünden beridir fark bulma, satranç gibi oyunlara çok meraklı.
Şöyle söyleyim, evimiz de rutin olması gereken kurallar vardır. Var olan kuralları asla çiğnemez. Çocuğumla gayet güzel iletişim kurarım. Her sorusuna baygınlık geçirsemde cevap veririm, o konuşurken gözlerinin içine bakar dinlerim. Pedogog bu yaşlarda olabileceğini, özellikle erkek çocuklarında bu yaşlar da ya içine kapanıklık ya da tam tersi durumlar olabileceğini, Dönemsel ve geçici olduğunu söyledi. Artık hangi çocuk ne kadar sorunlu bilmek çok zor oluyor, veliler çok fazla şikayet ediyor normal olan hareketler bile anormal görünmeye başlıyor dedi. Kendisi konuştu oğlumla, gayet kibar bir çocuk, anlattığınız kadar büyük bir sorun görünmüyor dedi.arkadasa katılıyorum dısıplın konusunda sıkıntı var demek kı
pedegog ne dedı pekı cocugunuz ıcın nasıl yonlendırmeler yaptı aynı durumda olan velılerde faydalansın cocugu olan herkes bılsın bence . sızın evde genel olarak cocugunuzla ıletısımınız nasıl. ogretmenın tutumu nasıl bunlar da onemlı
Evet oğlum benim aynam, ve ilerde o aynaya ben bakıcam. Bu yüzden bu kaygım sanırım. Ben daha sakin yapılı bir insanım, eşim tez canlı. Biraz da genetik olabilir çocukken eşim de yaramazmış. Ama gerçekten ya oğlum dışlanırsa endişem çok fazla. Çünkü 4 sene okuyacak bu arkadaşları ileSiz nasılsınız pekı? Cocuk sızın aynanız malum. Bızım sınıfta da boyle bır cocuk vardı. Yanı yaramaz her sınıfta var ama sıvrılen bır kısı vardı. Haksızlıga asla tahammul edemıyordu , ogretmenede mudurede kafa tutuyordu . Yegenım olur kendısı , anne ve babası cok baskıcı , net kurallar var evde, dedıgım gıbı mızacları cok sert. Bebeklıgınden berı hakkını yedırmemesıyle alakalı uyarılarda bulundular. Bırı es kaza abım ve yengemın sırasını bıle alamaz o sekılde soylıyım.
Ancak noldu dersen evet cocuk yalnız kaldı ılk sene bu tantanalarla gecsede 2 ve 3. sınıfta hıc arkadası yoktu , teneffuslerde yalnız kalıyordu.
Kız cocukları daha farklı onlarda bır rekabet oluyor malum.Ama erkeklerın yaramazlıkları baska, daha tehlıkelı olabılıyor. Benım oglumda baya baya sessız bır cocuk, oda ezilen ve dovulen durumundan kendını tamamen kavga ortamından uzak durarak korudu kendını.
Ikısıde cok basarılı , ıkısı de suanda 5.sınıfa gectı ve ayrı sınıflardalar artık. Benım oglum dıl agırlıklı bır sınıfta okuyor ogretmenı gordum cumartesı nasıl dedım oglum, derse katılıyor mu dedım. Sınıf olarak sevıyelerı agır buarada, evet katılıyor ama cok sessız dedı derste soz aldıgında sesını duyamıyor dedı. Ben bu durumu bılıyorum ama konusmak ıstedıgım ders durumuydu aslında. Aynı gun yengemde kendı kızının ogrt durumunu sordugunda , kızınız cok baskın bır karakter dedı. Yanı dersen ne dıyosun sen :) Ikısıde kabul gormuyor , toplum boyle bısey galıba.
Degısmeye once kendımızden baslamamız gerekıyor
sızınleyken sızın ortamda boyle bırsey yasanmayıp sadece okulda bu sorun yasanıyorsa orda bırsey var demek kıŞöyle söyleyim, evimiz de rutin olması gereken kurallar vardır. Var olan kuralları asla çiğnemez. Çocuğumla gayet güzel iletişim kurarım. Her sorusuna baygınlık geçirsemde cevap veririm, o konuşurken gözlerinin içine bakar dinlerim. Pedogog bu yaşlarda olabileceğini, özellikle erkek çocuklarında bu yaşlar da ya içine kapanıklık ya da tam tersi durumlar olabileceğini, Dönemsel ve geçici olduğunu söyledi. Artık hangi çocuk ne kadar sorunlu bilmek çok zor oluyor, veliler çok fazla şikayet ediyor normal olan hareketler bile anormal görünmeye başlıyor dedi. Kendisi konuştu oğlumla, gayet kibar bir çocuk, anlattığınız kadar büyük bir sorun görünmüyor dedi.
Pedegog oğlumla da bizimle de bireysel görüştü. Evdeki ilişkimizi en yalın hali ile anlattım. Nerelerde öfke patlamaları yaşadığımızı dahil. Ev hayatımızda problem görmedi. Normal bir aile yapısı dedi. Oğlumla görüştükten sonra, çok kibar bir çocuk dedi. Artık okulda veliler en ufak şeyde bile şikayet ediyor, fazla abartılacak bir durum yok. Kendi sorununu kendi hallettsin. Bırakın arkadaşsız kalsın bir müddet, hatasını anlar ve düzelme yoluna kendi gider dedi.Pedagog bu davranışların altındabyatan nedeni araştırdı mı peki? Bir arkadaşımın oğlu da bir dönem bu şekilde davranmış. Anne baba çok bilinçli ebeveynler, evde kavga gürültü, şiddet yok ama çocuk arkadaşlarına vuruyor ve kavga ediyormuş. Çocukla kendileri konuşmuşlar önce ama açılmamış, yapmıcam deyip yine yapıyormuş. Bir sıkıntısı olduğunu anlamışlar ve bir pedagoga götürmüşler. Pedagog ordan girmiş burdan çıkmış, çözmüş çocuğu. Arkadaşları dalga geçmişler çocukla meğerse o da güçlü görünmek için şiddete başvurmaya başlamış. Öğretmenine de bu durumu paylaşmışlar, işbirliğiyle durumu düzeltmişler. Şimdi çok başarılı, sosyal , fen lisesine gidiyor. Pedagog size nasıl davranmanız gerektiğini neye dayanarak söyledi? Altında yatan sebep önemli.
Benim kendi yorumum, okulda edindiği arkadaşlıkları gibi geliyor. Okula ilk başladığımızda yanına çok yaramaz bir çocuk denk geldi, öğretmen sırasını değiştirdi ama tenefğslerde beraberler. Tabikide arkadaş seçimi de oğlumun kendi tercihi, sonuçta onunla oynamak isteyen kendisi bu yüzden oğlumda o yapıda bir çocukki o yüzden o çocuklar oynuyor diye düşünüyorum.sızınleyken sızın ortamda boyle bırsey yasanmayıp sadece okulda bu sorun yasanıyorsa orda bırsey var demek kı
uzmanla gorusmusunuz onun dedıklerı en dogrusu kabul edılır ogretmenle ıstısare edıp onu bu duruma getıren seyı bulmak gerekır
belkı arka tarafda bır ıkı cocuk yuzunden bu davranısı sergılıyordur ama sadece kendısının hırcın davranması goze batıyordur belkı
benim kastettiğim zaten kafasına göre alınan değil. en geçerli kurum neresiyse ordan almak. bunun prosedürü öğretmene yada doktora danışmaksa gidip danışılır, uygunsa alınır.Tamam da işte geçerli olan ram yönlendirmesiyle yapılan değil mi? Her zeka testini kabul etmiyorlar diye biliyorum.
kendi arkadaşlıklarımızı düşünsek.. zaman zaman dışlandık. zaman zaman tartıştık. ama en nihayetinde doğru yolu bulup arkadaşlar edindik.Evet oğlum benim aynam, ve ilerde o aynaya ben bakıcam. Bu yüzden bu kaygım sanırım. Ben daha sakin yapılı bir insanım, eşim tez canlı. Biraz da genetik olabilir çocukken eşim de yaramazmış. Ama gerçekten ya oğlum dışlanırsa endişem çok fazla. Çünkü 4 sene okuyacak bu arkadaşları ile
Özel olmazsa bişey merak ettim, abiniz ortalamanın üstünde bir zekaya mi sahip acaba..yalnız ustun zekalı cocuklar hırcın olmaz . herkesden cabuk ogrendıgı kavradıgı ıcın sıkılır ama sıddet uygulamaz ustun zekalılar tam aksıne daha kolay kavradıgından bırseylerı ıfade etmek daha kolaydır uyumları da daha kolay olur , normal ınsanda olması gereken iq nun daha fazlasına sahıp olan bu ozel cocuklar , bu ozel durumunu sac bas yolarak huzur kacırarak gostermez.
ısteyen cocuguna da iq testı yaptırabılır bunun ıcın merkezler var ogretmene pedagoglara da gerek yok bunun ıcın cok uzun yıllardır serbest abım 40 yasında ona 5 yasındayken yaptırmıslar ankarada hatta kapısının onunde einstein heykelı vardı
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?