onlarda anne değilmi?

evet arkadaşım benimde zaten kastettiğim bu bazen kayıvalideler gerçekten kötü olduğu için yapmıyorlar.yaşları itibarı ile gördüklerini bizlerede kendilerince doğru zannedip uyguluyorlar.bizler onlara göre daha eğitimli daha geniş düşünebilen nesilleriz bazen onların söylediği herşeyi kafamıza takmamalıyız. benim kayınvalidemlede sorunlarım olmadı değil bizde başlarda problem yaşadık ama şimdi daha iyi anlayabiliyorumki kayınvalidemde aslında bana kötülük olsun diye yapmıyordu onları,sadece kendince doğru olanın bu olduğunu düşünüyordu.şimdi oda bende yaptığımızın fakına vardık birbirimize karşı daha dikkatli daha saygı çerçevesinde davranıyoruz.

benim kayınvalidem bide aniden parlar kıpkırmızı olur söyler söyler.ben içimden amaaan yaşlı kadın yılların çekmişliği var der susarım.kendimi öyle ezilmiş falanda hissetmiyorum.tam tersi ben cevap vermediğim için o eziliyor.ve evime gelmesinler demedim en başından beri.evliliğimize hiçbir maddi katkıları olmadığı halde lafını hiç etmedim.nişanlılığımda beni çok ihmal ettiler amaaan dedim nişanlımla anlaşıyımda gerisi umrumda değil.yoksa edertsiz sorunsuz evlilik yokki

aynen katılıyorum...

benim annemde kaynanama karşı hiçbirzaman beni dolduruşa getiren bir tip değil.aman kızım saygılı ol der hep.pişman olacağın laflar etme der.o da anne.sen nekadar beğenmezsen beğenme eşinin annesi der.oda çok etkili bence.benim arkadaşımın annesi arkadaşımı kaynanasına karşı çok doldururdu mesela evine koyma yüz verme vs.

ben kendim verdim tatile giderken kaynanama evimin anahtarını.ne var bunda.kendimi teslim alınmış ailem hiçe sayılmış ağaç kovuğundan çıkmış hissetmedim.bir anahtar vermekle bukadar sonuç çıkarmak kendinizi yıpratır bayanlar.

ya herşeyi kafaya taksaydınız neolurdu sizden başka kimseye birşey olmazdı.söylediklerine cevap verseniz sonu karşılık sonra yine cevap en sonunda eşle tartışmalar huzursuzluklar.niye hayatı kendimize çekilmez hale getirelimki.ona cevap vermemek bence en büyük ceza onun için. şu kısa hayatımızda sevdiğimiz adamla mutlu huzurlu yaşamak varken niye hayatı kendimizede onada zehir edelim.ben kendi adıma eşimi öyle çok seviyorumki aramızda öyle güçlü sevgi bağı varki sadece bu bile yeterli benim için kayınvalideme saygı duymama.daha öncede yazdığım gibi huzursuzluk çok kötü birşey rabbim kimseye yaşatmasın.

bencede öyle , bende biryere gideceğim zaman veririm kayınvalideme anahtarımı bendede onların anahtarları var.hiçbir zamanda rahatsız olmadım acaba evime girermi orayı burayı karıştırırmı diye. kendi annemdede anahtarım var.isterlerse her iki tarafda evime girebilirler bana göre bu ev her iki aileninde evi sayılır. eşiminde benimde kimimiz varki onlardan başka herzaman dua ederim kendi ailemede eşimin ailesinede allah onları başımızdan eksik etmesin diye.

Size göre rahatsızlık vermiyor diye herkes bu konuda anlayışlı olmak zorunda değil ki. Kendince nedenleri olamaz mı? böyle düşünmesi için.

K.valide-gelin sorunu en çok Türk ve Arap toplumunda yaşanıyor. Öyle bir şekillenmiş ki...
en basitinden bir erkek k.validesi ile aynı evi paylaşınca ya da yakın oturunca iç güveysi ilan ediliyor ve kötü gözle bakılıyor. Kadınlar için hiç bu tanımın yapıldığını gördünüz mü?
Sonra kadın ailesini ziyarete gidiyor adam bırakıp gidiyor, kendi binde bir gözüküyor, sırf içli dışlı olmamak için. Ama kadın yapsa kıyamet kopar değil mi?

Kadın evlenince dünyanın bir ucuna bile gider ama erkek gidemez anasının babasının ona seçtiği evde yaşamak zorunda çünkü ana-baba yaşlanınca oğul bakacak daha doğrusu tüm hizmeti gelin yapacağı için gelin bakmış olacak. Ama oğul baktı denecek.

Erkek evlada bu kadar misyon yüklenince de dengeler bozuluyor işte. Karısı ve ailesi arasında kalan adamlar çoğalıyor.

Bunları ben yaşamıyorum ama görüyorum okuyorum. Bu örnekler bile gelin-kaynana problemlerinin nedenini açıklamaya yeter. Gelinlerin ön yargısını da bu bakış açıları oluşturuyor bana göre. Evliliğe adım atmış bir kadın daha eşine alışamamışken eşinin ailesi ile de evlenmiş oluyor. Taraflar birbirini tanıyamadan sorunlar kapıyı çalıyor. Gelin-kaynana arasında sağlam temelli bir ilişki oluşmuyor.

Ben kız annesiyim kızım 9 aylık evli çok ta rahat ve mutlu...kızımın evine mutlaka haberli giderim gittiğimde yardımcı kadın gelir genellikle ve işlerinde yardımcı olurum,yeri geldiğinde laf ta söylerim,kirli sepetindekileri makineyede atarım...yemek,evin işi,arkadaşları konusunda ona uyarılarımda olur...Ama kızım bunları yaptığım için asla darılmaz hatta hoşuna gider fakat aynı şeyleri aynı şekilde kayınvalidesi yapsa eminim kadını çok kötü azarlar...kayınvalidesi ve kayınpederi hayatta değil ve eşi tek erkek çocuk...İşte böyle de bir gerçek var kızlar annelerini hoşgörebiliyorlar ama kayınvalidenin işine karştığını düşünüyorlar...Benim birde oğlum var gün gelip evlendirirsem ve gelinim olursa sanıyorum misafir gibi gidip misafir gibi döneceğim çünkü,kayınvalideler ne yaparlarsa yapsınlar gelinlere anneleri gibi yakın olamazlar...Maalesef benim için gerçek bu....

bence mesele anahtar istemesi değil kaynananın..birazda insanları kendi haline bırakmak gerek bence..anahtarını vermek isteyen kendi söler verir!!''anne al bu yedek anahtar sende dursun kapıda kalırsak senden alırız''der..misal bunu örnek verdim...
geçinilmeyen kaynanaların çoğunda bu huy var zorla bişeyi yaptırmak istemek gelinine..bişeyi söler,eğer gelininin tepkisini anlarsa yüzünden bidaha yinelememelidir bence..şu şöle olcak bu böle olcak derse sorun çıkar tabiki...
kimseyi ne evladından nede annesinden mahrum bırakmak,tercih yapmasını beklemek çok yanlış..herkes yerini bilse süper olcak işte ama bazen olmuyo...

december daha buraya uğramamış

tüm bunların sebebi hastalıklı ana-oğul ilişkisi, uzun psikolojik çözümlemelere gerek yok, herkes biliyo bu hastalıklı ana-oğul ilişkisi ne demek, eeee bizim toplumda da oldukça yaygın, işin enteresanı, kaynandan çeken gelinlerde oğullarıyla hastalıklı bi ilişki yaşadıklarından çarklar hep döner döner döner...
olan zavallı kızlarımızın genç kızlık hayallerine olur, doğru ya, onlar kimin umrunda...

ağzına sağlık sorun o hastalıklı ilişki sorun kaynanalrın geçmişte yaşadığı şeylerin hıncını gelinden çıkarmak istemesi peki o gencecik kızın( yani gelinin) suçu ne -tatlicadiarzu-

yoksa öyle ferhunde gibi gelinler yok gerçek hayatta kimse kimseyi kandırmasın şimdi :umursamaz: ama kötü kayınvalide çok :umursamaz: ben hep bir oğlum olusun istiyorum inşallah Allahım nasip eder:Saruboceq: hiç bir şekilde tuhaf hastalıklı bir ana oğul ilişkisi kurmuycam gerekirse uzmanlardan yardım alıp:lepi: teyzemin iki oğlu var biri 20 biri 13 yaşında ama şimdiden banane koskoca adamlar ne karışırım istemeyenlede görüşmem ben onlardan bir şey bekleyerek büyütmedim onları nasıl isterlerse öyle yaşarlar diyor :lepi: canım teyzeme güzel gelinler olsun inşallah işte budur düşünce tarzı bence:lepi::lepi:

valla bizim millette anneler oğlullarını anneye "bağlı" değil "bağımlı" yetiştiriyorlar, o çocuklar hiçbir zaman yetişkin bir erkek olamıyor, kendi kendilerine en basit kararları bile veremiyor, en basitinden tek başlarına gidip bi pantolon bile alamıyor, hep bebeklikten beri en iyisini annem bilir diye eğitildiler çünkü
üstelik bu kadınlar bununla gurur duyarlar, oğlum asla bensiz yapamaz
kafamçokkarıştı
sanki onsuz bişey yapamaması matah bi durumsempatiksalakcinni

Son düzenleme:
Kesinlikle saplantılı ana-oğul ilişkisinden kaynaklanıyor. Zaten bu ailelerde erkek evladın ayrı bir yeri oluyor analar kız doğurunca üzülüyorlar.

Gelin istese zaten verir ki evinin anahtarını.

Ama kayınvalidenin istemesi yersiz,hem neden yedek anahtar onda dursun ki.İlla birinde mi durması lazım.

Bu sebep basit geliyor ortada olunca ,ama başka sorunlar da var ise pek de basit değil bence.

Katılıyorum vereliniortak

İlginç olan nokta erkek annesi anahtar isteyebiliyor da gelin annesi neden isteyemiyor.

Çünkü özel diye,çünkü namahrem diye...çünkü herkesin hayatı kendine diye...

Ama kayınvalide böyle düşünmüyor işte.İlla anahtar bende de olacak takıntısı.

Neden gelinde varda bende yok düşüncesi...Gelinle sürekli kendini kıyaslama ihtiyacı.

Ne gerek var böyle şeylere.Sen kayınvalide ise kayınvalideliğini bilip ağır olacaksın,gelin de gelinliğini bilir sen bilirsen haddini.

Ben buraya taşındım.Kayınvalidemle aramızda 2 saate yakın yol farkı var.En üst katımızda eşimin amcasıgil oturuyor.
Kayınvalidem bazen tutturur.Anahtarı yedekleyin yengenize verin diye.
Kendi yetişemiyor ,eltisini müdahale ediyor.
Ben de ne münasebet anne diye sorduğumda, 'evde doğalgaz var yangın çıkar birşey olur,su basar,hırsız girer' gibi yanıt aldım.
Evime hırsız girecekse anahtarım onda olsa da girer olmasa da.Bunun önüne geçilmez zaten.
Olcağı varsa olur.

Evi su basma olayına,doğalgaz yangınına ve diğer örneklere de gelince...Kadere çok inanan bir insanımdır ben.
Benim anahtarımın onlarda olması olabilecek ve ihtimal dahilinde olan olumsuzlukları engelleyip önüne set olmayacaktır.

Evde yangın çıktı ve onlar evde yok.Ne olacak o zaman ?
Yada evde yangın çıktı onlar evde.Onlar yangın büyümeden farkedip gelmeleri gerekiyor ki yangın söndürülebilsin.

Artı ben uzak bir yola gittiğimde doğalgaz vanamı,su vanamı ,elektrik şarterimi kapatan bir insanım.Bütün önlemlerimi alırım sonradan tüh vah dememek için.

İşte demem o ki anahtar alma verme meselesi saçma geliyor bana.Verenler vardır,yada zorla verdirilenler.
Tercih meselesi ama benim tercihlerim arasında yer almıyor.

Erkek anneleri oğullarının hayatında en etkili karakteri ,en baskın rolü,en olmazsa olmazı kaybetmekten korktukları için bu şekilde bencilce davranıyorlar.

Herşeye katlanırsanız boyun eğici olursunuz,canınızı sıkan olaylara müdahele ederseniz diş geçirici olursunuz.

Bu sadece bizim ve sizin elinizde.Nasıl başlarsak öyle devam ettiririz bu kayınvalide muhabbetini.

En baştan çok sıkı fıkı olmaya gerek yok.Öyle mecburiyetimizde yok zaten.Biz oğluyla evleniyoruz kendiyle değil.

Bence konu "onlarda bir annenin evladı değil mi" diye değiştirlmeli..
Öyle bir ifadeki sanırsın zul gören gelinler değil de kayınvalidelermiş gibi..
Hemen hemen her gelin kayınvalidesi ne kadar muhteşem olursa olsun mutlaka en azından psikolojik olarak tepki görmüştür.
Forumda bile daha gencecik görümceler gelinden dert yanarken "gelin karşımızda tir tir titremeli bize cevap veriyor utanmadan "diyebiliyor.
Kimseyi ezmem,kendimi de kimseye ezdirmem.Laf eden laf bulur.. Herkes edebiyle sakin sessiz oturacak konuştuğunda da saygıyla konuşacak.. Aksi takdirde canlar sıkılır..

Son düzenleme:

Evet doğru...

Onlar kimmiş ki gelin onların karşısında el pençe divan durup titremeli.?

Bu hak mı peki ?

Gelin neden böyle deme hakkına sahip değil öyleyse...

Görümce el pençe divan durmuyor da neden gelin durmak zorunda.

Çünkü gelin bir araç...Çünkü gelin evin işini görmek zorunda olan görmediğinda anında lafı yiyebilcek olan biri...Çünkü gelin eş annesinden ve eş ablalarından çok çok arka planda olmak zorunda...Çünkü gelin sadece eşinin yatak odasını paylaşabilceği çocuk doğurabilceği bir kişilik...

Ama kayınvalideye gelince...o herşeyi bilir...gelinin her koşulda her şartta hakkından gelir...geliniyle oğluşunun aralarında bile yatar isterse...yatak odalarına çat kapı girer napıyorsunuz haydi içeri diyebilir...
kendi hastalıkta sağlıkta ölümde mutlulukta aramaz sormaz gelinden aramasını sormasını bekler gelin de aramazsa sağda solda dedikodu kazanı kaynatılır hemen altı yakılır malzemeler dökülür ortalık yere...
Kayınvalide herzaman haklıdır.Hazır ve nazırdır olası bir tartışmaya .Hemen zırhlanır ki darbe almasın diye...

aranızdan bazıları bana hak verdi bazılarıysa tam tersi olduğunu gelinlerin ezildiğini söyledi.evet gelinlerinde çok ezileni her türlü kötülüğe maruz kalanları çoktur.ama kayınvalideniz sizin hoşlanmayacağınız birşey söylediğinde yada yaptığında hemen pat diye cevebını veriyorsanız,o kim oluyorda bana karışıyor diyorsanız,işime gelmezse hayatımızdan siler atarım diyebiliyorsanız siz ezilmiş değilsinizdir.bu kısasa kısastan başka birşey değildir.sonra çıkıpta orda burda ben eziliyorum kayınvalidem bana bunları yaptı demeninde bi manası yok.evet haklısınız bazı kayınvalideler gelinlerinin dedikodusunu yaparlar ama buna karşılık gelinleride onlarınkini yapmazmı görümcem şöyle dedi kaynanam şunu yaptı demezmi. ne yani sadece onlar yapıyorda biz gelinler sessizmi kalıyoruz.

Başlığı değiştirmezler ki. Konu gelin-kaynana sorunlarının neden olduğunu sorgulamıyor ki. Konuya sadece k.valideler açısından bakıp iğneyi gelinlere batırıyor. Bunu yaparken de k.validenin anneliği ön plana çıkarılıyor.

Bende erkek evlat annesiyim, çok zor evlat yetiştirmek, hepimiz evlatlarımız için saçımızı süpürge ediyoruz. Kendimizden bir çok şeyi feda ediyoruz. Sırf bu büyütme bugünlere getirme mevzusu yüzünden gelinim bana iyi davranmak zorunda oğlumda gelini susturup bana saygısını kazandırmak zorunda diye bir şey yok. Öyle ya kızları da yetiştiren bir anne değil mi? kovuktan mı çıktı onlar. Neden kız anneleri kızım mutlu olsun diye ses çıkarmıyor. Erkek anneleri bu özveriyi ne kadar gösteriyor. Kızını evlendiriyorsun el kapısına gidiyor bu yüzden mutlu olsun diye karışmıyorsun. Ama oğlun el kızını alıp geliyor. Ama sen onun üzerinde hakimiyet kurmaya çalışıyorsun.

Bende bazen takılıyorum, büyüteceğim bu kadar sıkıntıyı çekeceğim elin kızı alıp götürecek diye kaydirigubbakcemile3 kızım olsa da derdim, bunlar insani duygular zaten...

Ben şuna inanıyorum. Bir insan k.validesi ile süperötesi anlaşıyorsa ya kişilik olarak çok seviyordur ya da sineye çeken kabullenişçi bir yapısı vardır. Kabullenirken de hassas nokta olan k.validenin annelik yönünü öne attı mı yelkenleri suya iner zaten...

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…