Önlem alabilen var mı ?

Ağabeyim ihracat işinde, çoğu ülkeye mal satamıyor. Türkiye'de temin ettiği anlaştığı üretici de Koronaya yakalandığı için irtibat kuramıyor. Ortada kalakaldı. Ufak bir işletme olsa şu vakitler geçene kadar geçici işlerde çalışmasını kira ve giderleri de bu şekilde karşılamasını tavsiye edebilirdim fakat gideriniz çok fazla. Bunu karşılamak üzere geçici bir iş bulamazsınız. Dükkan sahibiyle konuşup kiraları indirmesini talep ettiniz mi ? Bizim bir kiracımız geçici olarak sektör değiştirdi. Gıda sektöründeydi restaurant işletiyordu şimdi temizlik sektörüne girmişler ailecek, talep eden iş yerlerine, evlere, apartlara dezenfekte etmeye gidiyorlar. Sektör değiştirme ihtimaliniz var mı geçici de olsa ?

Sen sanırım market sütünü kullanmak istemiyorsun . Anladım şimdi . Keci sütü nasıl peki ? Ondada mı çok laktoz var ?

Yakın akrabalarım var hizmet sektöründe hazır birikmişi yiyorlar. Onlar yıllardr bu sektörde o yüzden birikmişleri var ama olmayan napıyor bilmiyorum.
Genelde tek sektörde değiller mesela reataurantlar kapalı ama başka sektördeki işinden para gelmeye devam ediyor.
Biz etkilenmedik fakat bu gamsız gamsız oturduğumuz anlamına gelmiyor maddi sıkıntı çeken çok insan var onlar adına üzülüyorum.

Kendi evinden hizmet vermesiyle eve gitmesyle gidip dukkanda calismasinin ne farki var ki? Yani kuaforun dukkanini acmasiyla diger esnafin alakasi ne?
En azından cokluk olmaz diye düşündüm. Burda öyle mesela . Yaşlılar salona gitmeye korkuyorlar o yüzden kuaförler evlerine geliyor .

Sen sanırım market sütünü kullanmak istemiyorsun . Anladım şimdi . Keci sütü nasıl peki ? Ondada mı çok laktoz var ?
Kiz keci sutu kac para bilmiyon sen tabi burda laktoz vardir onda da sanırım ama amac ucuza mal etmekse tek yon inek sutu.
Evet, yogurdun ev yogurdu yapılma amaci o oluyor yani market sutu olmayacak islem gormeyecek ki faydali gibi düşün.
Belki sizin orda yapilmiyordur bilmemen normal tabii

Kredi niye çıkmıyor kredi borcu mu çok

Bence küçükmeli zira muhtemelen orantısız büyüme aşamasında salgın gelmiş

Bir iki ay idare etse de eski yoğunluk kolay kolay olmaz

Amacım para kazanmak değil başlığı okumadınız galiba insanların ne yaptığını merak ettiğim için yazdım.Bunu anlasaydınız zaten bu cevapları yazmazdınız.
Kaldı ki diğer konulara verdiğim cevap ile beni burda vurmaya çalışmanız inan iç dünyanızı tamamen ortaya seriyor çünkü ben kimsenin yazdığı cevapları hatırlamıyorum.Siz hatırladığınıza göre baya boş bir zihniniz var demek ki.
Herkesin derdi kendine şuan sıkıntıda mıyız ? Sıkıntıdayız önemli olan bu bende bunu paylaşmak istedim sonuç olarak evsiz mi kalmam lazımdj buraya birşey yazmak için. ya da herhangi bir dert sınırı mı var onu çözemedim.Size göre varmış demek ki ama üzgünüm işte o sınırı siz belirleyemiyorsunuz.Sizinle daha fazla uğraşamayacağım.

Var aslında . Arada gidip çiftlikten alıyorum. Ama markettekinden daha pahalı . Evde yogurt yapma biraz zor geliyor. Zaten çok yoğurt yiyen biri değilim , çocuklarda süzme seviyor.

En azından cokluk olmaz diye düşündüm. Burda öyle mesela . Yaşlılar salona gitmeye korkuyorlar o yüzden kuaförler evlerine geliyor .
Burda eve çağırabilcek cok kisi yoktur zaten zam geldi pandemiden birde evlere gitseler yol parasyla daha pahali tutar. E dukkanini gene kapatamaz tabi elden cikmasin diye
Cok zor yani canim.
Batti balik yan gider deyimi biliyosun degil mi? Bu ara sık sık dilimizde

Evet biliyorum... üzülüyorum insanların yaşadıkları zorluklara ...

Kardeş ortam çok gergin öyle üzülmüyorum filan deyince linç yiyorsunuz, zengin düşmanı gibi algılanıyorsunuz. Benim tanıdığım bir kaç örnek var sektör değiştiren. Düşünün iyi kazanan avukatlar birikmişleriyle hayvancılık sektörüne girdiler, başta ne alaka ya dedim avukatlık nerede hayvancılık nerede ? Dün konuştum 100 tane aldığı koyun bugün 200 olmuş keyfi de yerindeydi. Ne yapsın adliyeler kapanınca hayvancılığa vakit ayırırım demiş iyi ki de böyle yapmışım diyor. Düşünün ki bu işe Nisan-Mayıs ayı gibi giriştiler. Bazen ben de düşünüyorum, dün şakasına teşvik olması için sana da vereyim 10-15 koyun bir yerden başla dedi. Sermayem olsa bir dakika durmam bir yerden ya tarım ya hayvancılık sektörüne giriş yaparım. Konu sahibinin sermaye sıkıntısı yok anladığım kadarıyla bence ek iş/sektör araştırması daha makul. Asıl sıkıntı bugün sermayesi olmayanlarda. Sermayesi olan altına yatırdı dövize yatırdı paradan para kazandı veya yeni kazançlı bir sektöre yatırım yaptı. Parası(birikim veya sermaye anlamında ) olmayan günü zor geçiriyor. Büyük dağın başı dumanlı olur demişler aylık 60 bin gider öyle her benim diyenin kaldırabileceği bir yük değildir zaten. Hâl böyle iken bizim gibi küçük tepeciklerin büyük dağlara üzülmesini beklemek biraz tuhaf :)

Ne kadar zamanda 100 koyun 200 olmuş?

Ne kadar zamanda 100 koyun 200 olmuş?
Yaklaşık bir senede. Detayını sormadım hepsi doğurmuş mudur yoksa bazısını kâra geçip yeniden mi satın almışlardır bilemem. Pandemi başlangıcında girdiler bu sektöre bunu biliyorum sadece.

Bazi yorumlarda is yerlerinin ve kücük ve orta büyüklükteki sireketlerin nasil calistirildigi bilinmedigi o kadar belli oluyor ki. Almanyada hükümet yardim ettigi halde bir cok is yeri büyük maddi sıkıntılarda. Türkiyede o yardimlar bile yapilmiyorken esnaf veya isletmeleri olanlar ne yapsin? Konu sahibine bir tavsiyem yok malesef. Küçücük is yerlere 10.000 tl kira alanlar var Türkiyede. Kimse kimsenin gözünün yasina da bakmiyor genelde. Allah herkese yardim etsin.

Yaklaşık bir senede. Detayını sormadım hepsi doğurmuş mudur yoksa bazısını kâra geçip yeniden mi satın almışlardır bilemem. Pandemi başlangıcında girdiler bu sektöre bunu biliyorum sadece.
Ben koyunlarla, kuzularla büyüdüm. Yazları özellikle. Bilirim biraz. Göründüğü gibi değildir. Işten anlayan biri de lazım yoksa her şeyi için özel adam tutman lazım kırpmak için bile. Kışları daha da zordur. Kayıplar da ne yazık ki çok olur. Ikiz de çok doğar ama yine de 100 köyünüm var 5 ay sonra 100 de kuzum olur demek de olmaz. Hayvancılık| zor iş bence tarım yapmayı tercih ederim ben olsam mesela.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…