Zaten keşfetmesine izin veriyorum ama daha fazla oyun kurmam gerekiyor herhaldeyani biz kocaman insanlariz biz bile biseye odaklaninca kimse rahatsiz etmesin isteriz bazen duymazdan geliriz degilmi
onlarin suan keşif zamani bireeyler yapmaya calismasi ve bunun icin oyalanmasi sizin adini soylemenizden daha onemli
evde skildigini dusunuyosaniz olta falan yapip kavonaz kapaklariyla balik falan tutturun
legen ve kasiklarla davul calmaya bayilirlar birakin kurcalasin kesfetsin kendine zarar vermeyecek herseyi minciklasin
Ayni donemlerde bende ayni kaygilari yasamistim, cok korkmustum, surekli cocugu izliyordum, konusmamasi da beni cok etkiliyordu, isaret parmagini kullanmiyordu, uykularim kacmisi.Ben çok evhamlı bir yapıya sahibim o yüzden şuna erken olduğunu bilsem de araştırmadan uzmana gitmekten kendimi alıkoyamıyorum
oyun oynadikca tv yi falanda unutuyorlar benim kizimda izliyordu esimin ailesi sagolsun alistirip gittilerZaten
Zaten keşfetmesine izin veriyorum ama daha fazla oyun kurmam gerekiyor herhalde
Anladığım kadarıyla ilk çocuğunuz.ilklerde çok panik oluyor aileler çocuğunuz da bi sıkıntı yok gibi ama icinizin rahat etmesi için bir uzmana götürün. Ilkimde bende aynı kokulari yaşamıştım seslenince bakıyor mu goz teması varmı nesneleri döndürüyor mu diye şükür hiç biri yoktu biraz gec konuştu .Bende internetten bakar bakar kafam da kurardımÖncelikle merhaba biliyorum konunun yeri burası değil ama bir süre kalmasını rica ediyorum.
Soruma geçersek oğlum 13 aylık oldu yürüyor 11 aylıktan beri ama adını seslendiğimizde nadir bakıyor,göz temasımız var ama tanımadıklarına yok özellikle erkeklere gitmeyi sevmiyor kadınlara gidiyor gülüyor ve bakıyor. Bunun dışında al ver yapıyor alkış bay bay yapmıyor bir türlü öğretemedim ama mesela arabalarıyla düzgün oynar çorabını çıkardığımda ayağına giymeye çalışır kendisi.
Bunun yanı sıra çoğunluk evdeyiz burası köy gibi bir yer yaşıt çocuk park vs.yok sosyal olarak eksik kaldık ve tv reklam izlemeyi çok seviyor elinden geldiğince açmamaya çalışıyorum.
Yarın bir çocuk psikoloğuna götürücem ama yine de sizlere sormak istedim çok endişeliyim aynı şeyleri yaşamış olan varsa lütfen bana şunları şunları yap desin
Çok teşekkür ederim cevabınız içime su serpti aslında yapabildiği şeyler daha çokmuş onu anladım mesela biraz önce elektrik süpürgesini görüp ucuyla halıyı süpürür gibi yaptı elindeki almak için elimi uzattığımda bana verdi çok mutlu oldumAyni donemlerde bende ayni kaygilari yasamistim, cok korkmustum, surekli cocugu izliyordum, konusmamasi da beni cok etkiliyordu, isaret parmagini kullanmiyordu, uykularim kacmisi.
Sonra kendime telkinler vererek beklemeye basladim. Bu konuda psikolog bir arkadasimla gorustum onerebilexegi bir pedagog varmi diye, bana 24 aydan once cocugu doktora goturmemin bisey ifade etmeyecegini, evham yapmayi birakmami gerekirse kendim icin terapi alabilecegimi soyledi.
Sonra 18 aya kadar beklemeye karar verdim. Su an 17 aylik, anne baba dede, nene, saat, isik, korkuyorum, vb seslerle birlikre bir cok seyi diliyle ifade etmeye basladi.
15. Ayda bir hafta kadar kisa bir surede cok aktif olarak isaret parmagini kullanmaya basladi.
Al ver getir git gibi komutlari (ikili komutlar dahil sulugunu al babana gotur gibi) anlamaya ve yapmaya basladi, durup dururken hosuna giden birdeyleri bana getirip gostermwye basladi.
Baktim ki, cocuk zamanla gelisimini cok guzel yapmaya basladi. Bu arada birsey yapmak icin benim elimi kullaniyordu bazen, artik ya yapmam icin elime veriyor ya da isaret ediyor.
Yani soyle soyleyeyim, ben cocugumu o panikle 13-14 aylikken doktora goturseydim doktor inceleyecek karar veremeyecek ve takipte kalalim diyecekti. Cunku %100 otistiklere bile otizm teshisi koymak uzun zaman alabiliyor. Ama ben cocuguma zaman taniyarak aslinda kaygilarimin yersiz oldugunu gordum.
Bence sende cocuguna zaman tanimalisin
Evet ilk çocuğum ve evhamlı biriyim eşim normal desede ben evhamlarımdan kurtulamıyorum şunu yapıyor bunu yapamıyor diye not tutmaya bile başlayacam neredeyseAnladığım kadarıyla ilk çocuğunuz.ilklerde çok panik oluyor aileler çocuğunuz da bi sıkıntı yok gibi ama icinizin rahat etmesi için bir uzmana götürün. Ilkimde bende aynı kokulari yaşamıştım seslenince bakıyor mu goz teması varmı nesneleri döndürüyor mu diye şükür hiç biri yoktu biraz gec konuştu .Bende internetten bakar bakar kafam da kurardım
Ikincide daha tecrübeli olursunuz .Benim ikici çocuğum da geç konustu cocugunu bi drye götür bi sıkıntısı mi var acaba diyenlere yok yok biseyimiz abimizde gec konuştu sıkıntısı yok diyorum tecrübe ayrı bi şey yaaEvet ilk çocuğum ve evhamlı biriyim eşim normal desede ben evhamlarımdan kurtulamıyorum şunu yapıyor bunu yapamıyor diye not tutmaya bile başlayacam neredeyse
Evet ama alkış bay bay yapmaması adına bakmaması beni çok üzüyor
her seslendiginizde bakmaz ki isine gelince bakar o aylarda baska seylere odak artinca 20 kerede soyleseniz bakmaz
benim kizim bir cekmece karistirmaya baslasin sen arkada istersen amuda kalk yinede bakmiyo keşif yapacak
ama dikkatini cekecek sekilde mesela sessizce adini soyledigimde hemen doner bakar yapma dediginiz seyleri anlamiyormus gibi defalarca yapar
Teşekkür ederim bir tek benim oğlum böyle diye düşünüyordum hep artık içim bir nebze daha rahatBana davranışları normal geldi.
Benim kızım da 16 aylık, açıkçası o da benzer durumda. Dr gelişiminin iyi olduğunu söyledi son kontrolde, biraz daha rahat olmaya çalışın bence
Evden tv kaldırmak çözüm değil. Çözüm çok fazla maruz bırakmamak. Çocuğa laf geçiremiyorum, ağlıyor diye tv kaldırmak maalesef çözüm olmuyor. Bizim ki 9 aylık tv dikkatini pek çekmiyor. Bazen acaba dikkatini çok çekmemesi anormal mi diye düşünüyorum ama motor gelişimi, tepkileri gayet normal. İki defa tablet çok ilgisini çekti, ekrana birkaç defa vurdu. Elinde bir oyana bir bu yana çevirdi, koltuğa pat pat vurdu ve bıraktı. Bizim ki sadece şarkı çok seviyor, tvnin uygulamasından arkadaşım eşek veya la danse des canards açıyorum tv ile ilgilenmiyor dans etmeye başlıyor. Poposunu, başını sallıyor, bacaklarını aşağı yukarı hareket ettiriyor. Ben nadiren tvden nflix izliyorum. O da bizim ki bayılıyor koltuğun sırtına tutunup camdan dışarıyı izlemeye, ben de o sırada izliyorum o sıkılana dek. İlgisini çeken tek şey dizinin başlangıcında çıkan platformun ismi ile birlikte çıkan ses oluyor ya da dikkatini başka bir ses çekerse bakıyor ve geri cama dönüyor. Benimkinde mi bir anormallik var acaba?
Etrafı incelemeye bayılıyor. Evin içinde de yeni şeyler keşfedince çok mutlu oluyor.
Reklama falan da pek bakmıyor. Eh işte arada sırada. Daha çok keşif dönemleri. Emekliyemiyor şuan geri geri gidiyor biraz. Geçen ay halıları yıkamaya verdik. Şimdi kucakta, koltukta falan durmadığı için yürüteç alalım dedik. Battaniye falan durmuyor parkede bir de tartop oluyor diye. Doğal gelişimine müdahale olmasın diye nadiren kullanıyoruz. Yemek yapacağım zaman ya da evi süpürürken sadece koyuyorum yürütece yanımdan çıkıp evi dolaşıyor, oyun odasına gidip inceliyor, oyuncak kutusundan bir şeyler alıyor sonra yanıma dönüyor. Büyüyünce ne olur bilmiyorum. Hepsi farklı bu çocuklarınBenim oğlum da hiç tv ye uzun süre bakmazdı o aylarda. Bazı reklamların müziği hoşuna gittiği için izlemesine müsade edip o reklam bitince dikkatini dağıtırdım.
Ama o dönem ben de derdim evdekilere "açık olsa da ilgisini çekmiyor çok ilginç" diye. Sanıyordum ki her bebek tv ye odaklanır. Onun tek derdi dolap çekmece dağıtmak..
32 aylık olacak arada "çizgi film aç" der. Trt çocuk açarım iki dakika sürmez ilgisi. Jenerik müziklerini izler oynar gider bir yerlere çıkıp karıştırır :)
İki gündür tv izletmiyorum umarım gelişim gösterir sizin bebeğiniz kaç aylık acabaGelişim kişiseldir. Benim bebeğim de söylediklerinizin birçoğunu yapamıyor. Dediklerinize göre bebeklerin çoğunun otizmli olması gerek. Bebeğiniz normal görünüyor. Akışına bırakın. Bu kadar endişe ediyorsanız tvyi çıkarın hayatınızdan.
Ben hiç bir sorun goremedimÖncelikle merhaba biliyorum konunun yeri burası değil ama bir süre kalmasını rica ediyorum.
Soruma geçersek oğlum 13 aylık oldu yürüyor 11 aylıktan beri ama adını seslendiğimizde nadir bakıyor,göz temasımız var ama tanımadıklarına yok özellikle erkeklere gitmeyi sevmiyor kadınlara gidiyor gülüyor ve bakıyor. Bunun dışında al ver yapıyor alkış bay bay yapmıyor bir türlü öğretemedim ama mesela arabalarıyla düzgün oynar çorabını çıkardığımda ayağına giymeye çalışır kendisi.
Bunun yanı sıra çoğunluk evdeyiz burası köy gibi bir yer yaşıt çocuk park vs.yok sosyal olarak eksik kaldık ve tv reklam izlemeyi çok seviyor elinden geldiğince açmamaya çalışıyorum.
Yarın bir çocuk psikoloğuna götürücem ama yine de sizlere sormak istedim çok endişeliyim aynı şeyleri yaşamış olan varsa lütfen bana şunları şunları yap desin
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?