Davranış Bozuklukları Otizm

Çocuğumuzda karşılaştığımız huysuzluk, saldırı, şiddet, içe dönüklük, korkaklık, hiperaktiflik, pasiflik, dikkatsizlik, çevreye uyum, utangaçlık, hırçınlık vs birçok sorununuzun paylaşıldığı konular.

canım ben doktora kayseride götürmedim yaa adıyamanda götürdüm onlar otizm değil ama belirtilerini taşıyor dediler..eğitimle kısa sürede düzelecek seviyede dediler ben de tayinciydim evimi topladım kayseriye ailemin yanına geldim bahsettiğim kişi özel eğitim hocası istersen verebilirim iletişim bilgilerini uzaktan eğitim alan öğrencileride varmış örneğin erzuruma giden öğrencinin ordaki öğretmenine ders bazı meteryaller diyo gönderiyorum o uyguluyor diyo inşallah herkesin evladı sağlığına kavuşurda hiç anneler üzülmez..

elifffff teşekkür ederim.benim oğlumun da seninki ile aynı durumda olduğunu düşünüyorum sadece yardıma ihtiyaçları var. ben çocuk psikiyatrına götürdüm daha önce.bir teşhi koymadı. Çocukların gelişiminde farklılık olabilir ücretsiz izin alın çocuğunuzla ilgilenin, televizyonu kapatın, bütün nesnelerin adını defalarca söyleyin falan dedi. ama bu benim izin alıp evde tek başıma yapabileceğim bişey değil diye düşünüyorum.ben de bir süre özel eğitim aldırmayı düşünüyordum.iletişim bilgilerini verirsen senin özel eğitim hocası ile de görüşebilirim belki faydalı olur. özelden yazabilme yetkin varsa özelden yazarsan sevinirim. Allah herkesi derdinden kurtarsın inşallah...

merhaba...oğlum 1.5 yıldır eğitim alıyor ve sadece rehabilitasyonda devletin verdiği 2 saat destekle onun haricinde herhangi bir eğitmen desteği almadık..çocuk otizmli olabilir yada benzer özellikler gösteren bir takım problemlere sahip olabilir..eğer çocuğun gelişim göstermesini istiyorsanız tek tedavisi eğitim..maddi imkanınız varsa haftada en az 20 saat özel eğitimle ki önerilen aslında bu çocukta inanılmaz gelişim sağlanabilir...imkanınız yoksa çocuğunuzun eğitmeni siz olucaksınız..özellikle anne..belli saatlerde eğitmene teslim edip kalan zamanlarda çocuğa bi katkıda bulunmuyorsanız sadece vakit kaybediyorsunuz demektir...benim annelere tavsiyem olabildiğince bol vakit geçirin..dersleri dikkatle izleyip yapılan eylemleri aynen tekrar edin günde en az 5 yada 6 saatinizi ayırın..bol bol konuşun anlatın herşeyi anlatın..kitap okuyun dinlemese bile okuyun...çocuktaki eksiklik neyse onun üzerinde yoğunlaşın...ben geçen sene elimde plastik koyunla 2 gün boyunca me leyerek oğlumun peşinden koşturdum me sesini çıkartması için, çıkarttımı? hayır.. ama pes etmedim 2 ay boyunca eğitimde 1 saat evde ise saatlerce uğraştım ve yavaş yavaş çıkartmaya başladı...ama bunlar hep uğraşıyla emek ve çabayla....kısacası eğitim yada eğitmen ne kadar iyi olursa olsun...siz emek sarfetmediğiniz sürece hiç bir sonuç alamassınız...ha birde biz eğitimle beraber yaklaşık 1.5 senedir ozon tedavisi alıyoruz..ve son bir kaç aydır ozonun yanında refleksoloji alıyoruz..özellikle ozonun çok faydasını gördük...kesinlikle tavsiye edebilirim....

"hayyammey" cevabın için çok teşekkür ederim. biz daha yolun başındayız. hiçbir teşhis almadık. ama bir anne olarak endişeliyim. ve profosyonel yardım almak gayesiyle eğitimci arıyorum. yoksa tabiki ben evladıma tüm günümü veririm. ama bu konuda tecrübeli bir anne olduğun için sana soruyorum. çocuğumla ne tür oyunlar oynamalıyım nasıl vakit geçirmeliyim onunla? bir de gece uykularında çok sıl uyanma vs. uyku problemleri oluyor mu bu durumlarda . yani en azından sen yaşadın mı?

oğlum otizmli olmasına rağmen uyku problemi hiç olmadı ki aslında otizmlilerde çok sık rastlanır... ayrıca eğer bir problem varsa ki umarım yoktur o problemi ortadan kaldırmaya yönelik oyunlar..mesela oğlum göz teması çok zayıftı,buna yönelik oyunlar,bul taklar,plastik hayvanlar,bebeğimiz vardı ona mama veriyoduk altını temizliyoduk vs..bence ilk olarak normal gelişim ile çocuğunuzun gelişimi arasındaki eksikleri yada problemleri saptayıp ona göre eğitimcinize hangi oyunların üzerinde durmanız gerektiğini muhakkak öğrenin hatta nasıl oynadığını iyice seyredin çünkü bazı basit oyunlar bile teknik hareketler isteyebiliyor..bu konularda herkese seve seve yardımcı olabilirm.

Elifffff özelden yazamadığım için burdan cvp veriyorum.öncelikle teşekkür ederim verdiğin ismi araştıracağım.inşallah çocuklarımız için en iyisi olur...

. Merhaba..ne yaptınız,ne durumdasınız merak ettim.gelişmeler var mi cocugunuzda.biz de durum aynı((

Çok uzun zamandır bu başlığı takip ediyordum fakat yazma fırsatı hiç bulamamıştım. Ben zihin eng öğretmeni /otizm alanından mezunum. Eğer sorularınız olursa severek cevaplayacağım. Unutmayın ki her şeyin başı eğitimdir , lütfen bilimsel olmayan uygulamalarla çocuklarımıza iyilik yapalım derken kötülük yapmayalım

benim 39 aylık bir oğlum var, adına tepki vermediği için ve göz teması kurmadığı için çocuk psik. götürdüm, atipik otistik belirtileri var dedi ama teşhis koymadı. kreşe verin bir iki ay gözlemleyin, RAM'a götürmenizi tavsiye ediyorum dedi. oğlum 22 aylıkken alfabeyi ve sayıları tanıyodu, o zamanlar resim falanda çiziyodu sonra bu ilgisi azaldı. Legolarla, arabalarla, yapbozlarla, oyuncak leptopuyla falan oynuyo. doktor setimiz var doktorculuk oynuyoruz, çadıra saklanıp canavarlardan saklanıyoruz, hayalgücü gerektiren oyunlar oynuyabiliyo yani. konuşuyo ama çok ileri düzeyde değil, her derdini anlatıyo, 3-5 kelimelik cümle kurabiliyor. kreşe almaya gittiğimde 'anne para kazandı markete gitcez çikolata alcaz' diyebiliyor. ama 'ben' kelimesi yerine kendi adını söyleyerek konuşuyo. 'bu mertin arabası senin değil' gibi. verdiğim komutları yerine getirebiliyor getiriyo, götürüyo, çöpe at deyince atıyo. kalabalığı seviyo, kendine dokunulmasını kucaklanmayı seviyo ama kalabalıkta sevincini etrafında dönerek gösteriyodu bi ara, şimdi geçti o huyu, takıntıları var biraz, kahvaltı sofrasına üçgen peyniri olmadan oturmuyodu bi ara yada dışarı çıkarken el kremini alıyodu mutlaka yanına. biraz uğraştıktan sonra göz teması kurmaya başladık oğlumla. evde bakıcısı vardı, hiç arkadaşı yoktu, hemen tüm gün kreşe verdim, 2 hafta oldu vereli bi sıkıntımız yok kreşte ilk hafta ağladı biraz, bir kaç gündür arkadaşlaryla oynamayada başladı. tuvalet eğitimi iyi gidiyo arada kaçırıyor ama hala çişini söylemiyo, biz tuvalete götürünce yapıyo, ne zaman sorsak çişim yok diyo ama gidince şarıl şarıl yapıyo.çok hareketli ama dikkat dağınıklığı yok, iştahı iyi ama kendisi yemek yiyemiyor( birazda tembel), üstünü çıkarıyo ama giyemiyor.
3 aylık kardeşi var ilk zamanlar yok gibi davranıyodu ama şimdi seviyo,öpüyo,'kalk bebek oynayalım' falan diyo. uykusu düzenli. bi ara ellerini devamlı gözlerinin önüne getiriyodu onu unutturdum. psik. götüreli 2 ay oldu çoğu şikayetimiz düzeldi aslında ama RAM'a götürmem gerekirmi diye bi şüphem var. kreşe başladıktan sonra daha mutlu bi çocuk oldu, daha çok konuşuyo, soru cevap şeklinde diyaloğa girebiliyoruz artık ama hala adına tepki vermiyor????
bu konuda tecrübeli tüm arkdaşlardan yorum bekliyorum, çevremdekiler otistik olmadığını söylüyor ama şüphesi bile içimi kemiriyor. 1 yaşındayken 2 böbrek ameliyatı birde bronkoskopi operasyonu geçirdi oğlum onunda gelişimini etkileyebileceğini söylediler. Rabbim tüm evlatlarımıza şifa versin...

Merhaba.benim 36 aylik bi kizim var.konusanadigi icin pedagoga goturmustum ilk 22 aylikti.o zanan hic birsey yoktu sadece cumle kuramiyordu.kres onerdiler.krese verdim.ilk hafta agladi ana sinra cok iyiyuz dediler.1 ay gittikten sinrada beni cagirip doktira goturmemi soykediler.o ani burda anlatmamin imkani yok(bizim giz temasimiz hep var.ismine bazen bakiyor.jelime olarak. bi cok seyi soyluyor aslinda.ama cumle yok.uykusu geldigini aciktigini gibi..ama jresten donra cok degisti.yapmadigi seyleri yapiyor son 2-3 aydir.oncelikle tuhaf bi ses cikariyor.tek kolunu salliyor arada birde isaret oarmagini surekli kullanmasi gerekiyirmu.bazen kullanmiyor.ama oyle takintilari falan yok.degisiklige tepkisi yok.bebegiyke oynar mesela biberon verir sut icti diye.doktorculuk oynar igne yapar.ama hepsi kisa sureli.cok hareketli cunku.hep yslniz buyudu.parkta goruyor bi tek yaditlarini.onlarada hep uzaktan bakiyir bi turlu yanlarina gidemiyir.bi adim atiyor geti donuyor.ama ben gotureyim sariliyor opuyor.aslinda o jadar cok ki yazacagim soracagim.cok sikildim artik bunlardan.kac doktora goturdumherkesun soyledigi farkli.bu da beni cildirtiyor.

Otizm spektrum bozukluğu tanılanırken bu 12 maddelik tanı ölçütlerine göre tanılanır. Çocukların bu ölçütlerin hepsini göstermeleri gerekmiyor;
Otizm tanısı için en az 6
Atipik otizm tanısı konulanabilmesi için çocuğun sosyal etkileşim alanında en az 1 ve diğer iki alandan birinde en az 1 belirti göstermesi gerekmektedir.Dolayısıyla atipik otizm tanısı konurken çok dikkatli olunması önerilmektedir.

A.SOSYAL ETKİLEŞİM SORUNLARI
1.Sosyal etkileşim için gerekli sözel olmayan davranışlarda yetersizlik
2.Yaşa uygun akran ilişkileri geliştirememek
3.Başkalarıyla zevk, başarı ya da ilgi oaylaşımında sınırlılık
4. Soyal -duygusal davranışlarda sınırlılık

B.İLETİŞİM SORUNLARI
1.Dil gelişiminde gecikme
2.Karşılıklı konuşmada zorluk
3.Sıra dışı ya da yineleyici dil
4.Gelişimsel düzeye uygun olmayan oyun

C.SINIRLI/YİNELEYİCİ İLGİ VE DAVRANIŞLAR
1.Sınırlı alanda, yoğun ve sıradışı ilgiler
2.İşlevsel olmayan belli düzen ve rutinlere aşırı bağlılık
3.Yineleyici davranışlar(sıradışı beden ve el hareketleri sergilemek)
4.Nesnelerle ilgili sıra dışı ilgiler ve takıntılar

Eğer maddelerden anlam olarak anlamadığınız ya da açıklamasını istediğniz madde olursa alt başlıklarını açıklamaya çalışırım.

İlk olarak oğlunuz daha küçük eğer tanı alırsa bile içiniz kötü falan olmasın yaşı itibari ile yoğun bir eğitimle her şeyi atlatabilecek durumda olurlar. Oğlunuzun adına tepki vermemesi, göz tepası kurmaması, ben yerine adını kullanması, mutlu olduğunda dönmesi , takıntılı olduğu nesneleri olması otizmde var olan şeyler evet. Ama anlatığınıza göre hayali oyunlarındaki başarısı çok güzel. Eğer otizmden etkilenmiş olsa bile en çok zorlandıkları konu olan oyunda sorun yok. Bence RAM a giderseniz bir şey kaybetmezsiniz. Ve ne lursa olsun hep akranlarıyla birlikte olsun, istemezse bile zorlayın alışacaktır. Oğlunuzun sağlıklı ve mutlu olması dileğimle

Sizi ve kaygınızı çok iyi anlıyorum , tai ki yazdıklarınızla bir şey söylemek zor fakat merak ettiğim bir şeyi sormak istiyorum. Tuhaf ses çıkarıyor demişsiniz, nasıl bir ses ve ne kadar sıklıkta bu sesi çıkartıyor, kızdığında mı mutlu olduğunda mı yoksa sebep yokken mi.

Daha cok sinirlenince kizinca yapiyor.cok sik yapmiyor.meseka onunla ilgilenip oyun oynarken falan hic yapmiyor.bagirirkende dikkatini dagitinca susuyor.ama bazen durduk yerede yapiyor.mesela parkta oynarken.ben bi ozel wgitim uzmani cagirdimeve geldi.kizima bakri birseyler oynadi.bu sesin kulagini tatmin etmek icin cikardigini soyledi.ve kendinden cok emin bi sekilde gecer dedi.evde yapnamiz icin bazi hareketlee masajlar onerdi yuzde 90 algiyla ilgili bi sorun.otizm degil dedi.ama ben yinede cok korkuyorum

yukarda yazdığınız belirtilerden sosyal anlamda bi sıkıntısı yok, kreşte kameradan izliyorum arkadaşlarını seviyo, birlikte oynamayı bilmesede henüz onların yanında oynuyo, parkta sırayla kayıyo, onların peşinden koşuyo ama dil ve takıntımız sorun teşkil ediyor şuan, iki gündür çatalla yemek yemeye başladı, biraz üstüne düşünce tüm sıkıntılarımız düzeliyor, birde bişey daha soracaktım, eşimde çok takıntılı ve titizdir, 3-4 seslenmemde ancak dönüp bakıyo genetik soya çekim olabilirmi acaba, eşimin yeğeni 5 yaşında konuşmaya başladı, yemeğini 7 yaşında hala doğru dürüst kendisi yiyemiyor vs...
ilgin için çok teşekkür ederim ayrıca... hafta içi devlet hastanesinin çocuk psk. dr ile görüşcem, oda ram tavsiye edrse bir an önce başlamamız lazım eğitime...

Merhabalar..size birsey sormak istiyorim.bi ara parmaklarini gozunun onune getiriyordu ma unutturdum dmissiniz.nasil basardiniz

Merhabalar..size birsey sormak istiyorim.bi ara parmaklarini gozunun onune getiriyordu ma unutturdum dmissiniz.nasil basardiniz
genellikle tv izlerken tv deki insanların yüzünü görmeyecek şekilde elini gözünün önüne getiriyodu, bazende direk tv nin önünde elini adamların yüzüne kapatıyodu, o bu hareketi yaptıkça ben tv yi kapatıp dikkatini başka yöne çevirdim. bide altını değiştirirken parmaklarıyla üçgen falan yapıyodu devamlı, bende öyle yapmasın diye altını değiştirirken ellerini öpeyim ver aşkım falan deyip o şekilde unutturdum, sırt üstü yatınca lambanın ışığını eliyle kapatıyodu, sırt üstü yatınca hemen tepesine dikilip gıdıklama oynuyodum yapmasın diye artık yapmıyor hiç.

Benim de otizm belirtileri gösteren 25 aylık bir oğlum var. Rapor için uğraş veriyoruz ama işleri
biraz daha zorlaştırmışlar. Özel eğitime başladık. Acaba ne kadar sürede ne kadar yol alabiliriz,
çocuğum kendi başına hayatını sürdürebilir mi diye merak ediyorum.

Konu uzun zaman önce açılmış okumaya başladım ama bitmesi çok zaman alabilir.
Zira 4-5 sene olmuş açılalı. En eskilerden nazdem ve çokmasum arkadaşlarımızı hala
aktif olarak görüyorum. nazdem ve çokmasum çocuklarınız ne durumda iken nasıl bir
süreç ile ne yapabilir hale geldiler özetleyebilir misiniz?

Bir de konuyu açan melodi1970 arkadaşımız nerelerde ve onun çocuğu ne durumda
bilgisi olan var mı acaba?

Benim çocuğumun durumu ise şu: İşaret etme, ismine bakma yok. El sallamıyor.
1 yaş civarında anne baba gibi 3-5 kelimesi vardı ama kelimeler gitti anlamsız sesler geldi.
Oyun sırasında göz temasımız var. Yemesi oldukça sıkıntılı, herşeyi yemiyor. Pepe, keloğlan,
reklam hastası. Belli şeyleri anlıyor. Kalk, otur, elini ver gibi. Bunların dışında komut almıyor.

tavsiyeleriniz ve geçirdiğiniz süreçleri kısaca anlatırsanız benim için çok faydalı olacak.
bu arada eski mesajları okumaya devam ediyorum.

İlk olarak televizyonu kapatmalısınız, bazı annelerde pepeden, keloğlandan izleyip izleyip bir şeyler öğrenir yanılgısı vardır ama bunu yapmayın.
Yaşı daha çok erken, eğitimden çoğu öğretileni kapacaktır tabi ki iyi bir eğitimle. Maddi imkanlarınızı bilmiyorum otizmli bir çocuğa sahip olmak maddi açıdan yorucudur ama imkanınız varsa yoğun bir eğitim alsın. Yoğun bir eğitimden kastım haftada en az 20 saat.
Eğer başka bir çocuğunuz yoksa özel öğretmene ilaveten evdeki bireysel öğretmeni siz olanbilirsiniz, sizlere işinize yarayacak kitaplar önerebilirim.

Oğlunuzu farklı tat yemeklere alıştırmak için şu yöntemi deneyenilirsiniz: örnek olarak kabak yemeğini sevmiyor olsun, kıymayı da çok seviyor olsun. İlk olarak kaşığın ucunda kabak yemeğinden verip hemen saniyesinde kıymayı da peşinden verin . Eğer yer ise hemen pekiştirin(yemeğini güzel yersen biraz pepe izleyebilirsin ) gibi

Bol bol konuşun, sakına beni anlamıyor yanılgısına düşmeyin, tek kelimeli eylemler kullanmaya çalışın . Sorularınıza yardımcı olmaya çalışırım

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…