Davranış Bozuklukları Otizm

Çocuğumuzda karşılaştığımız huysuzluk, saldırı, şiddet, içe dönüklük, korkaklık, hiperaktiflik, pasiflik, dikkatsizlik, çevreye uyum, utangaçlık, hırçınlık vs birçok sorununuzun paylaşıldığı konular.

MRB geçmiş olsun öncelikle.benim oglumada silik olmakla birlikte atipik otizm dedi prof.egitim bizde aldiriyoruz.ama eğitimcilerden sorun yasadıgımız için hangi eğitimin doğru oldugunu düşünüyoruz .senin ogluna nasıl bir egitim uyguluyo.egitim uzmanınız tecrübeliymiş neler yapıyo . paylasırsan sevinirim ilgine şimdiden teşekkürler

Slm him kimse yorum yapmamış yazdıklarıma neyse bazen otizm olmadığını düşünüyorum oğlumda net olmamakla birlikte tabi bugün ne yaptığını yazayım banyo yaparken şampuanının üzerindeki resime anne abi top oynuyo dedi evet öyle bir resim var çizgi film izlerken anlatıyo mesela kedi oturuyordu TV'de oğlumda kedi oturuyo dinleniyo diyo kedi camda diyo sonra çizgi filmde akşam oldu oğlum karanlık oldu ışık yok diyor aşağı yukarı kavramını biliyor oturuyor anne aşağı kalkıyor yukarı diyor sağını solunu biliyor bunlar iyi yanları

Merhaba..sizden ricam ozel egitimcinize ulasabilur muliyim.siz nerde oturutorsubuz obcelukle tabi.bendewve gwlebilecek iyi birini ariyorum.lutfen yardimci olur mysunuz

ne yazık ki özel mesaj hakkım yok benim. o yüzden buradan yardımcı olmaya çalışayım.. Ben Bostancı'da oturuyorum, eğitmenimiz hanımefendi de yine Anadolu yakasının merkezi bir semtinde oturuyor. 50 yaşlarında olduğunu zannediyorum lakin çok daha genç gözüküyor ve çocukların seveceği renkli bir görünüşü, dikkatlerini toplamalarını sağlayacak otoriter ve karizmatik bir sesi var. Bize haftanın her günü yani ayda toplamda 20 saat olarak, 2000 liraya geliyor. Yani standard bir aile için ve bizim için de kesemizi zorlayıcı bir rakam ancak gerçekten çok çok faydasını gördük ki yaptığı için karşılığı daha çok bile eder diyebilirim. Bizim 2 senede öğretmeyi başaramadığımız bir çok şeyi 2 hafta kadar sürede öğretti. Tabi ki şöyle de bir durum var, çocuğun spektrumun neresinde olduğunun da çok önemi var bu öğrenme hızına etki olarak.. Bizim doktorumuz, bizim yelpazenin alt sınırına belki girebileceğimizi belki de giremeyeceğimizi söyledi. Yani hızlı bir gelişim zaten bekleniyordu ama tabi ki bizim yaptıklarımız yeterli gelmiyordu

Ancak şöyle diyebilirim ki, bir otistik çocuk için ne yapılabilecekse, en azından en iyisini yapabileceğini düşünüyorum Eti Hanımın.. bir de vakti var mı yok mu daha fazla o konuda da bir şey diyemeyeceğim şu an için sormadan - eğer ilgilenen varsa

mesela dün "oğlum sen kaç yaşındasın?" diye sorulduğunda '2' deyip bir de parmaklarıyla 2 diye göstermeyi öğretmiş eğitmen teyzesi :) Gerçi şu an herşeyi ezberliyor ve hiç mantık kuramıyor ama eğitmenimizin söylediği, aslında tüm insanların aynı şekilde baştan ezberleyerek ve taklit ederek öğrendikleri, daha sonra öğrendiklerinin arasında mantık kurmayı öğreniyorlarmış..

Bu arada aklıma gelmişken bir kaç ayrıntı daha yazayım; mesela benim oğlumdan şüphelenmeme neden olan önemli faktörlerden bir tanesi de şuydu; odada, yatağının içinde yalnız bırakırsam kıyametleri koparır ancak kendi ilgisini çeken ve özgür olduğu bir ortamda, yaşına uygun olarak göstermesi gereken anneden ayrılma kaygısını kesinlikle ve kesinlikle göstermiyor. Geçen gün parkta duvarın arkasına geçip seyrettim. Sabah saat 07.30'da oluyo bu olay, parkta bir tek ikimiz vardık zaten, oldukça da ıssız ve korkunç. Ben bi saklanayım bakayım ne yapacak dedim.. Tam 20 dakika kendi kendine oynadı.. Bi kafamı kaldırayım da anneme bakayım, nerede bu kadın, eyvah yalnız kaldım filan gibi bir şey yok asla.. Bu normal bir davranış biçimi değil tabi ki 25-26 aylık bir çocuk için.. ve de bu davranış ne yazık ki hiperaktivite bozukluğu ya da başka bir psikiyatrik hastalıkla açıklamıyor, otizme ait belirgin bir belirti..Yani şöyle diyim size mesela kendi oğlum için; eğer bizim otizmimiz varsa, kesinlikle ayrıntılarda gizli.. Bir kaç saat geçirerek kesinlikle anlayamazsınız çünkü şu stereotipik hareketlerimiz yok denecek kadar az. Herhangi bir şekilde oyuncaklarını sıraya dizmez, tam tersine her şey dağınık dursun ister. Ellerini çırpıyor sık sık ama uzun dakikalar boyunca değil. Ben annesi olmasam dikkatimi çekmezdi sanırım. kendi etrafında dönmez, vantilatör, çamaşır makinesi gibi dönen aletleri filan seyretmez ama duvardaki gölgesini takip eder mesela..

Siz ona bir şey söylediğinizde, eğer bir oyuncakla çok meşgul değilse, kesinlikle cevap verir ve sizinle sohbet eder ama asla sizin konuştuğunuz konuyla alakalı değil, zaten anlamıyo çoğu konuşulanı.. mesela dün babanla parkta ne yaptınız diye sordum ve bu konuda ısrar ettim, o bana inatla Miki, miniii, gulu gulu dugu dugu diye içeriği Miki fare olan birşeylerden bahsetmeye devam etti belki 10 dakika.. Bir de soru sorduğum zaman sonunu dinlemeden cevabı yapıştırıyo, dolayısıyla da çoğunlukla yanlış cevap veriyo.

Yemekleri kim yaptı diyorum. Hemen "ben" diyo.. Halbuki yemek kelimesini dinlemiyo, duymuyo ya da anlamıyo.. Puzzle'ı kim yaptı sorusunun cevabını veriyo bana.. çünkü ezberlemiş.. "kim" lafını duyar duymaz "ben", "ad" lafını duyar duymaz da teyzesinin adını söylüyo.. Mesela Senin adın ne dediğimizde de Lale diyo. Oyuncak köpeğini gösteriyorum, bu ne diyorum, avv avvv diyo ilgisini yeterince çekmeyi başarabilirsem tabi, ama bak annecim bunun adı ne dediğimde Lale diyo :)

Slm yaprak ben anlattıklarında hiç anormal bi şey hissetmedim mesela benim oğlumda o aylarda Park'ta benim varlığımı yokluğumu hissetmezdi bunu çok önemsemedim çünkü şuan heran gözleri beni arıyor bende bazen düşünüyorum acaba oğlumda otizmli mi diye ama bazende yok böyle birşey diyorum çünkü sorularıma herzaman olmasada cevap verir gördüğü şeyi anlatabilir geçmiş olayı kendince anlatır 2 aylık geçmişi falan benim oğlum herkesin adını söyler yalnız kendi adını sorunca herzaman cevap vermez adın ne diyorum adın ne diyor bazen bazende ayaz diyor bunu psikiyatrise sordum oyun yapıyor dedi benimde çoğu zaman kafam çok karışıyor son bir kaç sayfada paylaştım sıkıntılarımı okuyup yorum yazarsanız çok memnun olurum bu arada çok geçmiş olsun umarım hiç birşeyi yoktur yavrunuzun ve yavrularımızın

Mesela oğlum arabaları dizer ama oyun yapıyor diğer arabayla dağıtıyor öylece izlemiyor 123 deyip sıralayıp başka arabayla dağıtıyor hemen takıntılı bi davranış değil bu farkındayım çünkü müdahale edince gülüyor herşeyi algılıyor

Sizin yazdıklarınızdan sonra kafam karıştı yine
Mesela ne gibi takıntıları var oğlunuzun gittiğiniz doktor hangi davranışlarına otizm olabilir dedi
Çok soru sordum cevaplarsanız çok memnun olurum
Mesela geçenlerde babası ve ben parka götürdük babası bir ara markete gitti oğlum hemen farketti baba nerde dedi
Şuan oğlum 28 aylık bazen 3 kelimeli cümleler kuruyor
Sizin oğlunuz konuşuyormu? Benim gittiğim psikiyatris otizmli çocuklar iletişim kuramaz bak benimle iletişim kuruyor dedi yaklaşık bir saat dinledi otizm yok dedi başka bi doktora götürmek istiyorum ama eşim asla yaklaşmıyor tartışıyoruz bu yüzden moralim çok bozuk çok

Selam Yakamoz!

Öncelikli olarak şunu söylemek istiyorum ki benim oğlumun takıntıları için de 2 yaş civarı her çocukta olabilecek takıntılar olduğu ancak bir takım diğer otistik belirtilerle birleşince, bu takıntıların neye yorumlanacağı ayrı bir tartışma konusu..

Ayrıca yukarıdaki yazılarda da defalarca belirtildiği gibi otizm çok geniş bir yelpaze. Bir şekilde otizm spektrum bozukluğu olduğu halde asla farkedilmemiş, en azından bir uzman teşhisi almamış ve özel eğitim görmemiş, artık yetişkin olmuş ve normale yakın yaşamlar sürüp sadece bazı kişilerce tuhaf diye adlandırılan insanlardan tutun, hayat boyu birilerine bağımlı yaşamak zorunda kalan ağır vakalara kadar yolu var.

Ayrıca otizm, kan testi, beyin MR'ı v.s. gibi somut sonuçlar elde edilebilecek bir test sonucu teşhis edilmediğinden, bir de üstelik sebebi dahi tam aydınlatılamamış olduğundan, aslında kesin teşhis diye bir şey de mantıken söz konusu olamaz. Sadece istatistikler üzerine konuşuluyor.

Ben otizmin ne demek olduğunu bilmeyen ya da spastisiteyle karıştıran insanlara genelde şu şekilde açıklıyorum;

Örneğin doğum sırasında beyni oksijensiz kalmış bir bebek bundan dolayı zeka geriliği yaşıyor, ya da kalbi delik bir çocuk bundan dolayı - tamamen atıyorum şu anda - nefes darlığı çekiyor olabilir. Ancak otizmi çocuklar, otistik oldukları için bu şekilde davranmıyorlar. Aksine; bir takım çizgi dışına çıkmış ancak sebebi de bilim tarafından dahi açıklanamayan davranışları olan çocukların davranış biçimine verilen ortak bir isim. Yani bu çocuklar otistik oldukları için böyle değilller. Böyle davrandıkları için otistik adını alıyorlar.

Ayrıca yine sebebi dahi bilinmeyen bir rahatsızlık ya da bozukluk için, asla geçmeyecek, ömür boyu süren bir durum diye bir yargıda bulunmak da hiç bilimsel gelmiyor kulağa. Sadece istatistiklerden hareketle böyle bir şey söylenebilir ki bu durumda da çok büyük ihtimalle ömürlük bir durum diye bahsedilebilir..

Bizim eğitmenimiz bizim Dikkat Eksikliği ve Hiperaktvite Bozukluğundan kaynaklı bir sosyal geriliğimiz olduğunu ancak çocuğumuzun kesinlikle otizm yelpazesinin herhangi bir yerinde dahi olmadığını düşünüyor. Göründüğümüz 3 farklı çocuk psikyatristinin de aslında 3 aşağı 5 yukarı söylediği şey aynı gibi en son durum olarak..Ama sonuç olarak tanının ne olduğunun pek önemi yok.

Önemi şu açıdan var aslında; izlenecek yol ve beklentilerimizi şekillendirmek.. Ancak yine de şüphelenen ya da kesin tanı almış her ailenin; çocuğunun sosyal gelişimini desteklemek için maddi şartlarını ve kendi manevi şartlarını zorlayıp gereken her türlü girişimde bulunması gerektiğini düşünüyorum çünkü bugün bize sıradışı görünen bir takım özellikler çocuğumuzun otizm tanısı almasına yeterli olmasa bile, hayatının bir yerinde sosyal bozukluk olarak karşısına çıkacaktır.

Sizin ve eşinizin durumuna gelince; eğer eşiniz şiddetle karşı çıkıyorsa ve maddi bağımsızlığınız yoksa en azından devlet hastanelerinin çocuk psikiyatri bölümünden destek alabilir, fikir alabilirsiniz. Eşinize söylemeniz bile gerekmiyor. Söz konusu bir annenin çocuğuysa gerekirse saklamakta bir sakınca görmüyorum ben şahsen.. En ufak bir şüpheniz varsa en azından kendi akıl sağlığınız için bir uzmana danışmalısınız, haksız bile çıksanız ki umarım öyle olur, rahat etmiş olursunuz.

Ayrıca 2 yaş civarındaki bir çocuğun anneden ayrılık kaygısı yaşamaması da her türlü sorunlu bir durumdur. - aynen bu kaygıyı abartılı yaşamasının da sorun olup Separasyon Anksiyete Bozukluğu adı altında ayrıca tedavi yollarına gidildiği gibi..Ancak beklenen normal davranış ılımlı bir seviyede bu kaygıyı yaşamasıdır. Ayrıca otizmle ortak belirtiler veren Tepkisel Bağlanma Bozukluğu diye bir rahatsızlık daha var ki, en azından çocuğun bu açıdan değerlendirilmesi gerekir..

Ayrıca benim oğlum konuşmuyor. Otizmli 28 aylık bir çocuğun 3 kelimelik cümle bir yana dursun, 2 kelimelik cümleler bile söylenmesi beklenmez..Tek kelimeleri de GENELLIKLE bu aylarda çok sınırlıdır ya da hiç yoktur. Ağır vakaların çoğu 3-4 yaşına kadar anne bile demezler - en azında anlamını bilerek demezler.. Babaları ortadan kaybolduğunda da 28 aylık otizmli bir çocuk bunu farketse dahi sormaz, bununla ilgilenmez..

Bugün oğlumla parka gittik yaklaşık 2.5 saattir Park'ta oynadı orda 3 tane bedensel özürlü kızlar vardı inanılmaz cana yakındılar sonra Park'tan çıktık bi güvercin gördü oğlum onu çağırdı tek ayağı yoktu sonra düşündüm kendi kendime bugün hep böyle şeylerle karşılaştım ve şükürler olsun Rabb'ime dedim ne insanlar var çevremizde ömür boyu öylece yaşamaya mahkum iyileşme gibi bir umut yok allahım yardımcıları olsun sonra kızdım kendime aylardır kendimi yiyorum ne için diye otizm olsa bile umut vadeden tedaviler var peki ya bu kardeşlerimizin? Onlarında anne babaları var kimbilir nasıl zor günler yaşadılar ve hala yaşıyorlar allahım sen o ailelere sabır evlatlarına sağlık ver ( âmin)

YaprakCls
Teşekkür ederim cevabınız için
Benimde oğlumda otizme benzetemediğim noktada herşeyi algılaması 400 500 kadar kelimeyi anlamlı ve yerinde kullanması
Birde beni anlıyor komutlara uyuyor her söylediğimi yapmıyor tabikide örneğin onunu yapsa ikisini yapmıyor elindekini asla yere atmaz yoldaykende çöp görene kadar bekler anne çöp der ve atar çocuklardan korkuyordu şuan öyle değil mesela
Birde dediğim gibi benim oğlumda 24 25 aylar arası hiç aramazdı Park'ta beni ama şuan nerdeyim diye bakıyor oyun aralarında çok oyuna dalmamışsa tabi. Bir sorun olsaydı oğlumda bu davranış devam ederdi değil mi?

Arkadaşlar birde size bahsetmek istediğim bi yakınım var kuzenimin oğlu
43 aylık konuşmuyor en fazla 60 70 kelimesi var asla cümle kurmuyor söylediği kelimeleride düzeltmiyor arabaya ğanğan diyor yumurtaya gagak diyor asla inatla doğru kelimeyi söylemiyor basit kelimeleride kullanmıyor al bak ver gibi ama vücut dili inanılmaz öyle herşeyi anlatıyor göz teması iyi adına bakıyor komutları alıyor hiç yerinde durmaz çok yaramaz ama hiperaktif değil tv başında öylece oturuyor bazı takıntıları var arabaları ip gibi dizer biraz izler sonra üzerlerine yatıyor birde ayakkabılar asla orda burda olmamalı hepsini yanyana dizer paspas gibi eşyalar hep düzenli olmalı gibi takıntıları var sürekli top oynar başka oyun oynamaz ailesi 4 yaşını bekliyor konuşur o zaman diyor benim oğlum için götürdüğüm psikiyatrise bahsettim durumdan çünkü ailede otizm varmı dedi yok sadece konuşamayan bi yakınım var dedim hemen psikiyatri görmeli dedi ailesine söyledim bakarız dediler

Biz avrupa yakasindayiz maleseff.cok isterdim aslinda.bu tarafa gelemez tabii.ama bu tarafta bize onerebilecegi bi isim olabilir belki.soeabilirseniz cok sevinirim.bu arada benim çocuğumun bi teşhisi dalan yok ama özel eğitime ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum.yardımcı olursanız cok sevinirim

Merhabalar;

Eğitime gelen hanımla günlerdir yüz yüze karşılaşamıyoruz. Ben hep işte oluyorum. İlk denk geldiğimde sizin için sorarım.

Bu arada özel mesajla ne kadar ücret ödediğimi soran bir arkadaş olmuş. Ben ne yazık ki henüz özel mesaj yollayamıyorum o yüzden onun sorusunu da buradan cevaplandırayım.

Her gün 45 dakika özel eğitim alıyoruz. 45 dakika başına 100 tl ödüyoruz. Aslında piyasa fiyatları bunun oldukça üstünde hem de bi kaç zamandır bu işi yapan insanlar bile çok daha yüksek ücretler talep ediyorlar. Bizi bu kadınla Allah karşılaştırdı heralde diyorum, hem son derece profesyonel hem de fiyatı da çok uygun.

Çok çok yararını gördük. İşin en güzel tarafı da hanımefendi aynı zamanda hem yetişkin hem de çocuk terapisti. Benim kaygılarımı gidermem konusunda da arada karşılaştığımızda 10 dakika bile sohbet edebilsek bana çok yardımcı oluyor. Çocuğum için üzülmekle vakit kaybetmek yerine, onun için ne yapabilirim diye düşünmem konusunda beni çok güzel yönlendiriyor sağolsun.

İlk bir sıkıntı farkettiğimde ki şükürler olsun bizim ağır bir durumumuz yok, buna rağmen içten içe çok isyan ettim ama baktım ki ağlanıp sızlanmanın bir faydası olmuyor. Gerçekleri değiştirmiyor. Önümüzde uzun bir yol var dedik, bir an önce yola koyulduk, henüz 1 ay oldu ama ciddi bir mesafe katettik.

Merhabalar;

Eğitime gelen hanımla günlerdir yüz yüze karşılaşamıyoruz. Ben hep işte oluyorum. İlk denk geldiğimde sizin için sorarım.

bu konuda beni de bilgilendirirseniz çok sevinirim, ev de eğitim verebilecek birini arıyoruz biz de, avrupa yakasındayım.

Oglum 16 aylikti bi gun babasi dedi ki ben cocugu cagiriyorum bakmiyor kulaginda bir problem mi var veya isteyken beni gormuyor diye unutuyor mu dedi ben onemsemedim ve bakmiyor umursamiyor dedim esim yanima geldi ve ilk sozu su oldu ben internetten arastirma yaptim oglumuz otistik olabilir dedi bende renk gitti tabii olamaz edemez derken gectim bir araştırmada ben yaptim aman Allah im nerdeyse butun seyler uyusuyor

Parmak ucunda yurume neredeyse hic konusmama cevresine ilgisiz yasitlariyla oynamama ismine bakmama donukluk gozlerin sabitlenmesi beni aramamasi onemsememesi

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…