Davranış Bozuklukları Otizm

Çocuğumuzda karşılaştığımız huysuzluk, saldırı, şiddet, içe dönüklük, korkaklık, hiperaktiflik, pasiflik, dikkatsizlik, çevreye uyum, utangaçlık, hırçınlık vs birçok sorununuzun paylaşıldığı konular.

ben bunu bilmiyordum malesef bizde var sanırım bu durum çünkü isteklerini tam olarak anlatamadığından elimizden tutup mutfağa götürüyor mesela çikolata yada başka bişey ne istiyorsa onu aldırtıyor umarım yakında atlatırız bizde

ben birde şunu merak ettim.mesela kızınız kitaptan hangisi kedi,hangisi köpek diye sorunca gösterebiliyor mu?Ben bir yıldır kızımdan şüpheleniyorum.Çok doktora götürdüm.En son götürdüğümüz doktor özel eğitim alması gerektiğini söyledi.Çünkü gelişim gecikmesi belirgin hale geldi.Biz de çok tv seyrettirdik.En büyük pişmanlığım bu.

kitaptan kedi köpek gösterip sormadım hiç hatırlamıyorum ama bu akşam sorarım bakalım cevap verebilecekmi henüz soru cevap olayı pek yok genelde tek kelime söylüyor işaretlerle yaptırıyor isteklerini. bişey daha aklıma geldi birbuçuk yaşındayken daha fazla kelime söylüyordu sorularımızı cevaplıyordu ama son 4-5 aydır kelimeler azaldı belli başlıları çok kullanıyor anne baba dede pepe teyze abi gibi. buda beni korkutuyor kaç yaşında diye sorduğumuzda küçükken 1 diye öğretmiştik hala biy (1) diyor iki diyorum o zaman kızıyor.

Kendi durumumuz hakkında bilgi vermek istiyorum ki üzüntülü annelere umut olsun.

Benim oğlumun hikayesini zaten takip edenler ayrıntılı bir şekilde biliyorlar ancak yeni bir güncelleme yapayım size, hem de madde madde yazarak;

1 buçuk ay önce otizmden şüphelenerek götürdüğümüz farklı doktorların ortak fikri, atipik otizm olduğuydu.

1 hafta önce doktor kontrolümüzde, oğlunuzun artık psikiyatrist kontrolüne ihtiyacı bile yok, her şey tamamen normal, şaşırtıcı bir gelişme. Demek ki reaktif bağlanma bozukluğu imiş diye bilgi verildi bize..

1.5 ay önceki durumu ile şimdiki durumunu bir kaç maddede önce ve şimdi şeklinde özetlemek istiyorum

Önce: Çığlık çığlığa bağırdığım zamanlarında bile ismine çoğunlukla bakmıyordu.
Şimdi: Hafifçe seslensem bile, birşeyle çok meşgul değilse kesinlikle bakıyor. Meşgul ise de 2. seslenişimde mutlaka bakıyor.

Önce: Isteklerini belirtmek için elimden tutup götürmüyordu bile, sadece ağlıyordu, neye ağladığını bile anlamıyordum.
Şimdi: İşaret parmağıyla gösterip ıh-ıh diyor. Her seferinde, ıh ıh deme anlamıyorum, söyle ne istiyosun diyorum. Şunu, bunu , sepeti, kalemi, elmayı gibi gayet yerli yerinde ve düzgün kelimelerle istediğini ifade ediyor.

Önce: Sabahları uyanınca çok sıkılana kadar tavanlara bakar, gıkını bile çıkarmazdı. Çok sıkılınca da ağlardı.
Şimdi: Annee, kalkalımmmm mıı mııı diye "mı" soru ekini 2 defa kullanarak :) beni uyandırıyo. Ben de ne kadar uykum olursa olsun dediğini 2 etmeden hemen kalkıyorum artık :)

Önce: Sadece anne,baba, meme ve 3-4 kelime daha kullanıyordu ki son zamanlarda onları da bırakmıştı.
Şimdi: 200 den fazla kelimeyi biliyor ve söylüyor ancak aktif olarak 50 kadarını kullanıyor.
Henüz 2 kelimelik cümle olarak su koy dan başka bir şey söylemiyor ama eminim ki 2-3 aya kadar 2 kelimelik cümlelerde kullanmaya başlar.

Önce: Göz temasımız her zaman sorunsuzdu
Şimdi: Sorunsuz devam ediyor.

Önce: Bizimle sosyal ilişki kurmaz, kendisi bir şeyler paylaşmazdı.
Şimdi: Hoşuna giden bir şey olunca hemen gelip, yarı anlamlı, yarı anlamsız kelimelerle heyecan içinde bize anlatıyo

Önce: Taklit yeteneği, telefonla konuşuyor gibi yapmaktan öteye gitmez, çok sınırlıydı.
Şimdi: oldukça gelişti, hapşırık, öksürük taklidinden tutun, kedilerin nasıl su içtiğine kadar taklit yapıyor.

Ancak oyuncak ayılarına su içirme, yemek yedirme gibi hayali oyunları hala oynamıyor yalnız ben bunun karakter özelliği olduğunu, çocuğun böyle oyunlardan hoşalnmadığını düşünüyorum. Mesela 5 yaşındaki kız kuzenin de ki kendisi bu sene okula başladı, zehir gibi bir çocuk, bebeklerini uyutma gibi oyunlar oynadığına hiç şahit olmadım..

Önce: Verdiğimiz hiç bir komutu anlamıyordu desem yeridir. Ver, al gibi basit komutları bile anlamıyordu. Zaten ben ismine asla bakmamasının yanı sıra en çok da bundan şüphelenmiş hatta zeka geriliği olduğunu düşünmüştüm.
Şimdi:2-3 kelimelik komutların yaşına uygun olanlarının hepsini anlıyor. Arada yanlış anladığı da oluyor gerçi.. Parmak uçlarında yürürken geçen gün, bas ayaklarını oğlum dedim. yanlış anladı, aç ayaklarını anladı, yere oturup ayaklarını açtı :)

Önce: Parmak uçlarında yürüyordu.
Şimdi: Hala parmak uçlarında yürüyor ancak sorun değil bence

Ve daha bir çok şey..

Merhabalar. Öncelikle geçmiş olsun..

Aslına bakacak olursanız hiç bir zaman yanlarına girmedim sadece kapıdan dinledim. o yüzden çok ayrıntı bilmiyorum ancak herhangi bir sorun yaşatmadı oğlum. Karşı çıkmadı, ağlamadı, yabancılamadı. Yabancılasa daha iyiydi aslında.. Çünkü otizmli çocuklar için çoğunlukla anne, baba ya da bir yabancı farketmediği için, yabancılasa daha sevinecektim.. Ancak şimdilerde insanları yabancılamaya başladı. Hem de çoook..Bu da iyi bir şey..Üstelik ben evden giderken ya da gece yatacakken odasından çıktığımda da ağlıyor.. Eskiden umrunda olmazdı. Tvsi açık olsun, elinde i padi olsun yeterdi ona..

Ne kadar kötülük etmişiz çocuğumuza inanılır gibi değil..

Bunlari okudukca nasil heycanlaniyorum bi bilseniz.boyle yazmaniz cok iyi oliuyor.( esimi ikna etmek acisindan)daha da yazarsaniz sevinirim:)

günaydın hanımlar paylaşım için çok teşekkürler yaprakcls gerçekten karamsar annelere moral oluyor böyle yazılar. dün akşam bende eşimle konuştum o pek farkında deil bazı şeylerin ama kızımızın hala konuşmaması ve birkaç garip davranışı benim canımı sıkıyor neyse baya konuştuk tamam götürelim bi doktora dedi bende çocuk doktoru anlamaz çocuk nörolojisine götürmemiz gerek dedim o da araştırcak bugün olmadı önce çocuk doktoru onun tavsiyesiyle bi nöroloğa gidicez allah herkese yardım etsin inş. bişey çıkmaz çabucak düzelir yavrular

Teşekkürler cevabınız için..Benim kzım ilk ders çok huysuzlandı.İnşallah uyum sağlar:)...

günaydın blue09 nasılsınız? biz dün akşam iş çıkışı parka gittik yarım saat falan kaydı yalnız bi sorun var kendi tam olarak kayamıyo korkuyo oturmaya ben oturtuyorum yada kendi kayarsa yüzükoyun kayıyor nasıl aşıcaz bu korkusunu bilmiyorum neyse yinede çok seviyor kaymayı eve dönerken ağladı tabi ama olsun bugün yine götürücez orda ablalar abiler görüyo onlara dikkatli bakıyo hatta bitane benimkiden küçük bi çocuk geldi çocuk biraz hırçın korktu yavrum nasıl bakıyo o çocuk giderken arkasından. bu arada kedi köpek resmi bulamadım evde başka bi kitabı var aslanlar balıklar var onda ama sadece sayfaları çeviriyo ben isimleri söylüyorum o söylemiyo tabi anlamıyo malesef. bi ara bebeği var baktım onu almış kaşıkla doyuruyo öyle işte siz neler yaptınız?

aynı sorun bizde de var

umarım yakında aşarız bu sorunu ve diğer bütün sorunları en önemliside cümle kuramaması ağzından çoğunlukla anne yada baba çıkıyor gerisi gelmiyor bişeyler anlatıyor kendi dilince ama hiç anlaşılmıyor dil gelişimidemi problem var acaba diyorum bazen neyse doktor söyleyecek bakalım nesi var nesi yok hayırlısı..

Bu gelişmeleri nasıl sağladınız ? Anladığımı kısmı tv, telefon gibi nesneleri kaldırıp özel ders aldırmaktasınız. Haftada kaç saat özel ders almakta ? Uyguladığınız başka yöntemler (diyet, kreş vs.) var mıdır ?

merhabalar..Bize de gelişim geriliğinin %40 olduğu söylendi.Benim kzımda 2,5 yaşında.Sanırım çocuklarımızın durumu benzer.Bize tam teşhis koyamadıklarını ama eğitim alması için rapor çıkardıklarını söylediler ve özel eğitime yönlendirdiler.Siz başaladınızmı özel eğitime?Eğitimcinizin yaptıkları ve ne mezunu olduğunu söyler misiniz?

'Mehmetinannesi' bir de oğlununuzun yapabildiği ve yapamadığı şeyleri yazabilir misiniz?Göz teması,adına bakması,konuşması vs..Teşekkür ederim...

Özel eğitime başlamadık. Fiyatlar hakkında biraz araştırınca karşılama imkanımız zor görünmekte. Haftada iki gün eğitim merkezine gidiyoruz. Orada birebir eğitim almakta fakat haftada 2 saat yeterli değil. Eğitimci oğlumu çok seviyor, bizim evde yaptıramadıklarımızı yaptırınca kendi farkını ortaya koymakta. Biz evde yeni kelime öğretelim diye uğraşırken eğitimci 20 dk uğraşıp 3 kelimeli cümle söyletebiliyor. Özel eğitim yine aklımızda ama bütçe kısıtlı olduğu için henüz başlatamadık özetle.

Biz de aynı durumdayız..Sadece eğitim merkezi iki saat.Henüz evde başlamadık..Ben iyi bir merkez bulmakta çok zorlandım..Bizim eğitimcimiz çocuk gelişimi mezunu..Özel eğitim öğretmeni bulamadım..Siz ne zamandır alıyorsunuz..Faydaları neler oldu..Cümle kurmaya ne zaman başladı?.Çok soru sorduysam kusura bakmayın:)..

Merhaba esrade..Sevinmdim kızın iyi vakit geçirmiş.Diğer çocuklarla ilgilenmesi çok güzel..Benim kzımda parkı çok seviyor.Kayar kendisi.ama eve dönerken ağlıyor dönmek istemiyor.1-2 aydır kreşe başladı ..Artık park diye tutturmuyor:)Akşam biz de eğitimcinin verdiği ev ödevlerini yapmaya çalıştık.Ama kzım çok inatçı bizim dediğimizi değil kendi istediklerini yapmak istiyor.Önce bunu aşmamız lazım:)....

yakında aşarsınız elbet kreşin çok faydası olur diye söylüyo herkes biz parkı yeni yeni tanıyoruz o yüzden yavrucum doymuyor daha fazla kaymak istiyor kendimize kızıyorum neden hep tv yada bilgisayar izlettik neden parka götürmedik kalabalığa sokmadık yavrumu sosyallik adına hiçbişey yapmadık ama bundan sonra hep kalabalık ortam hergün park. Tv pc yok kesinlikle inş. fayda sağlar

Son düzenleme:
'Mehmetinannesi' bir de oğlununuzun yapabildiği ve yapamadığı şeyleri yazabilir misiniz?Göz teması,adına bakması,konuşması vs..Teşekkür ederim...

Oğlum şu an 32 aylık. Bizim otizm ile maceramız başlayalı 1 yıl kadar oluyor. Tv izlemeyi çok sevmez fakat pepeeyi telefondan çok izlerdi ve biz de engel olmazdık. Kutu devam sütleri içerdi. El sallamaları vardı. 50 kelimeye kadar konuşurdu zamanla azalmaya başladı. O zaman gösterdiğimiz iki doktor da yaygın gelişimsel bozukluk deyince kaygılandık. Durum devam edince biraz araştırma yaptık. İlk olarak kutu sütü kestik. Şimdi Çatalca'dan günlük keçi sütü getirmekteyiz süt isteyince. Günlük 1-1,5 litre içmekte ortalama. Eğer yemeği severse yarım litreye kadar düşüyor.

Şu an göz temasımız normal, adını söyleyince bakıyor. Pepeyi sadece yemek yedirmek için kullanıyorduk onu da kaldırdık. Kelime sayımız az 5-10 kelime. Bir şey isteyince elimizi alıp götürüyor ama istediğini gösterdiğimizde bumu deyince bu diyor. Bu aralar nesneleri çok kokluyor. Babasına çok düşkün. Suyu çok seviyor. Misafiri seviyor evde misafir olunca daha mutlu oluyor. Kaka yapacağı zaman kaka yaptığı odasının kapısını kapatıyor :) bizi de asla içeri aldırmıyor. Komutları anlıyor. Parka gideceğiz deyince kapıya gidip oturup ayakkabısını önüne koyuyor. Kendi gitmek isterse ayakkabısını alıp babasına getiriyor.
Bir de toplanma oyunumuz var kendi bulduğu :) Evdeki herkesi yere diz dize oturtup futbolcuların maçtan önce kafa kafaya verip konuştuğu gibi yaptırıp herkese bakıp birde elleriyle dağılın der gibi dağıtıyor. Şimdilik yazabildiğim bunlar. Teşekkürler ilginiz için

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…