Davranış Bozuklukları Otizm

Çocuğumuzda karşılaştığımız huysuzluk, saldırı, şiddet, içe dönüklük, korkaklık, hiperaktiflik, pasiflik, dikkatsizlik, çevreye uyum, utangaçlık, hırçınlık vs birçok sorununuzun paylaşıldığı konular.
Deneyimli annelerimizden rica ediyorum kizimla ilgili YAZDIKLARIMI yorumlar misiniz?
Henüz 4 aylik kizim ve kahroluyorum.şimdiden ilerisi için planlar yapıyorum.endişelerimde hakli miyim lütfen bildiklerinizi paylasirmisiniz??

merhaba sizin durumunuzu çok iyi anlıyorum bu belirsizlik çok kötü bi şey benim oğlumun durumuda buna benzer benim bildiğim kadarıyla bu aylarda göz teması önemli ama diğer tepkileri nasıl yani normalmi mesela size veya babasına tepki veriyomu teması seviyomu vs bunlar normalse bu kadar üzülüp kendinizi üzmenize gerek yok bebeğinizin bu dönemleri geri gelmeyecek her anın tadını çıkarın bence çünkü şuanda çok küçük inşallah yokturdur varsada zaten yapacagınız bişey yok doktorlar bile anlayamaz şu aşamada
sizin şuan yapacağınız tek şey bebeğinizi kesinlikle tv dan uzak tutmak onunla sürekli göz teması kurmak konuşmak ilgilenmek kalabalık ortamlara götürmek.siz bukadar kafanıza takarsanız bu onada olumsuz bi şekilde yansır

Tatilde oldugumuzdan vaktim olmuyor bakmaya kisaca biseyler yazıcam telefondan zor oluyor cünkü. Risperdali sadece aksam 21:00 civari 0.25 ml veriyorum. Anlamsız ses tekrarlari hiperaktivite ve dikkat eksikligi icin verdi. Daha kontrollü hareket ediyor artik. Dur yapma etme diyınce anlıyor göz teması sorunumuz bitti sayilır.anlamsiz sesler bitti sayilir. Konusmasında bazi sıkıntılar var ama önemli degil bence. Ben sen o yu eskisi kadar karistırmıyor.kendinden 3. Sahis gibi bahsetmiyor artık. Bizim konustugumuz gıbı konusuyor.ınsanlarin sorularına cvp veriyor.izin istiyor,ispiyonluyor, merak ettiklerini soruyor.bazen kelimelere dogru eki koyamayınca mastarlı söylüyor. Kardesim sarki söylemek yapiyor diyor. Ama onlarda zamanla düzelecek bu noktaya hemen gelmedik. 4 aylık bebegi olan arkadas göz temasi icin dikkatini cekecek bir oyuncagı kendi kaslarının arasına tutup göz göze gelmeye calis. Gözgöze gelince sarkilar tekerlemeler söyleyip bu süreyi uzatmaya calis. Otizmli cocuklar yabancılar adına seslendiginde bakmaz, sizin seslenmenize bakması cok önemli degil

Herkese merhaba arkadaşlar tam gaz eğitimimiz devam ediyor.Daha önce bahsettim mi bilmiyorum ama oğlumda erken okuma vardı.Yani hemen hemen 8 ay önce başladı 29 ayından itibaren kelime kelime okuyordu.Şimdi küçük küçük cümleleri okumaya başladı.Aynı zamanda konuşması da gelişti.Konuşmasında her nekadar sen,beni karıştırsa da sorularıma genelde cevap veriyor.(örn oğlum ne yapıyorsun diyorum oyuncakla oynuyorum yada ne yiyorsun elma diyor)Hiç duydunuz mu bilmiyorum internetten otizm ve erken okuma ile ilgili makaleleri araştırırken Hiperlekside diye bir tanı ile karşılaştım ve özelliklerine baktığımda sanki oğlumu anlatıyor gibi geldi.Eğer sizler dede böyle bir durum varsa bir bakın derim.

öncekli olarak, doktorunuz risperdal verdiyse kullanabilirsiniz, endişe etmenize gerek yok. Risperdal, genelde hiperaktivite için erken yaşta kullanılan, Ritalin den çok çok çok daha hafif bir ilaç. Açıkçası çok faydalı olduğunu da söyleyemem.

İkinci olarak, çocuğunuzun 3 kelimelik cümleleri kurması şahane, 3 yaşında dahi olmayan bir çocuktan, yaşının gereğinden fazlasını beklemeyin. Yaşıtlarıyla da karşılaştırma elbette yapın, ama karşılaştırdığınız, bülbül gibi şakıyan, dedikodu bile yapan kız çocukları olsun. Aksi takdirde kendinizi üzersiniz boş yere.

Sorulara cevap vermesi için, neden sonuç ilişkisini ve soru sormanın mantığını kavramasını sağlayın.

Diyelim ki ağlıyor ve siz biliyorsunuz ki örneğin saç fırçasıyla oynamak için ağlıyor;

Çocuğunuza deyin ki; "Neden ağlıyorsun? " Ardından kendiniz cevap verin; "Çünkü saç fırçasını istiyorum". Ardından sorun; "Ne istiyorsun?" ve kendiniz cevap verin "Saç fırçasını istiyorum".. Bunları defalarca kez tekrar ettikten sonra, benzer bir durumda yine sorun; " Neden ağlıyorsun? " ve devam edin "Çünküüü.... gerisini boş bırakın ve cevap vermesine fırsat verin. Sık tekrarla, çok kısa süre içerisinde sorulara cevap vermesini öğretebilirsiniz, size garanti veriyorum.

Tülay hanım benim oğlumda aynısını yapıyor. Sen, ben çok karıştırıyorum birbirine ama 1-2 ay öncesi karıştırmıyor, amiyane tabiriyle resmen sallıyordu. Ağzına ve aklına ilk hangisi gelirse yanlış yunluş söylüyordu. Şimdi de karıştırıyor, ben bir bakıl atıyorum. Hemen düzeltip doğrusunu söylüyor.

Evvelsi gün ilk defa, telefondan kendi fotoğrafını bulup, anne bak kendiiim dedi. Bi kaç hafta öncesine kadar, ya kendi adını söylüyordu kendini gördüğünde ya da anne bak sen filan diyordu ben diyeceğine. Yani yavaş yavaş düzeliyor. Bunun da yöntemi, sık sık basit cümlelerle konuşurken, sen ve beni kullanmak ve kullanırken de mümkünse işaret de etmek..

görünüşe bakılırsa seni beni karıştıran bir tek o değilmiş :) ehehehe yukarıda yazdığım mesajı okudum da güldüm

merhaba..dediğim gibi dr risperdalı bize sabah akşam 025 olarak verdi ama burda yazan arkadaşlar sadece akşamları verdiklerini söylüyorlar,kızımda uyku problemi yok.o halde akşamları vermemin bir mantığıda yok düşünüyorum çünki ilacın etkisi sabaha kadar kalmayacak sadece sabahları 025 vermek mantıklı gibi geldi eğitimde algısı için iyi olur diye düşünüyorum ne dersiniz?

çok teşekkür ederim.uzun zamandır buralarda görmüyorduk sizi geldiğinize çok sevindim. benim oğlumda ilerlemeler oluyor yaşıtları ile aynı seviyede olmasa da bir şeyler öğrenmeye başlıyor bu da beni çok mutlu ediyor. bu arada bizim en büyük sorunumuz sosyallik. yaşıtlarıyla oynamıyor ve bazen etrafındakilere sebepsiz olarak vuruyor beni mahçup ediyor. bu konular ile ilgili bir öneriniz var mı? inşallah burada hepberaber tüm sorunlarımızı aşacağız.

bize de doktorumuz risperdali sabah 025 mg verin çocuğun hareketlerinde yavaşlama, uyuşukluk, uyku hali olursa akşam yatarken verirsiniz, günde bir defa ama zamanının çocuğunuzu gözlemleyerek siz karar verin dedi. ama öncelikle gündüz 9-10 gibi deneyin dedi. tabi ben hala vermeye cesaret edemedim...

Risperdal eger cocukta aşırı hareketlilik veya saldırganlık varsa gündüz verilebilir, ama dikkat eksikliği varsa gece verilmeli. Dikkat eksikligi beyindeki bir bölgenin hasarlı olmasından kaynaklanıyor, bu ilac o hasarı düzeltmeye yariyor ama ayni zamanda sakinlestirme özelligide var o yüzden dr ne dediyse ona uygun vermek gerek, cocugun sıkıntısına göre saati önemli. Saldırganlık veya asırı hareket varsa sabah daha uygun olabilir, sadece dikkat eksikligi icinse aksam daha uygun olabilir ki gündüz uyusukluk yapmasin

Merhaba arkadaşlar...tuvalet eğitimi veren arkadaşlar neler yaptılar.kaç yaşında öğrettiler?ne kadar zamanda öğrendi?benim kızım kreşe de gidiyor.onları da ikna etmem gerekiyor.ama artık başlamak istiyorum.kızım 3,5 yaşında.Cevap yazarsanız sevinirim.

Oglum 3 yasında ögrendi. Kakasını biriki haftada söylemeye başladı, ama çişini 3 ay sonra söylemeye başladı. Kreşe başlayınca 1 hafta sonra söylemeye başladı. Arkadaşlarindan görerek daha cabuk ögrenir. Sabırlı olmak lazım

böyle yol gösterici cevaplar gerçekten çok iyi oluyor. bazen neyi nasıl yapacağımızı bilmiyoruz ve hiç işe yaramayan boş çabalamalara giriyoruz. sorulara cvp vermemek bizdede problemdi çok teşekkür ediyorum

Merhaba gülsancım,
çişini üç ay sonra söylemeye başladı demişsin,bu arada bezini hiç bağlamadın mı?ben işten izin aldım.2 gündür hiç bağlamadım ama henüz tuvalete yaptıramadım.uğraşıyorum ama kreştekilerin bu kadar uğraşacağını zannetmiyorum.bakalım nasıl olacak?

Bende tuvalet eğitimi için haftaya izin alıcam bir hafta hafta sonları ile birlikte 9 gün umarım bu süre içinde en azından birini yapmayı öğrenir.Bizimki alafranga tuvaletten çok korkuyor anne otursun,anne yapsın diyor nasıl yenicez bilmiyorum.başka tür tuvalette yok lazımlık mı alsam diyorum ama kreşte onların tuvaletleri de alafranga bu sefer orada zorlanır.Ayrıca gece bez bağlamamak gerekiyormuş beni çok uyardılar bıraktımı bezi tamamen bırak dedi arkadaşlar.

Bezi bıraktık gece gündüz aynı anda bıraktık biz. Ilk günler yarım saatte bir çise götürdüm çişini sorunca yok diyodu ama arkamı dönünce şarr bırakıyodu. Evde isenmedik yer kalmadı ama bir iki haftada altına yapmamayı ögrendi ben 2_3 saatte bir çişe götürüyodum yinede. Bizim kardeş kıskançlıgından dolayı uzun sürdü siz bir haftada bezden kurtarırsinız bence. Altına yapmıyolar ama çişini söylemesi uzun sürüyo. Arada kaçirmalar hala oluyor ama sadece geceleri cok su icince. Sabırlı olun kızmayın. Klozetten korkmaması icin çişlere kakalara güld güle diyin el sallayın, belki soguk oldugu icin oturmuyolardır. Ben kullanmadigım bır carsaftan klozete 3tane kılıf kesmistım poposu üşümesin diye

bu hafta sonu bizde başlıyacaz tuvalet eğitimine ama konuşmayan bir çocukla bunu nasıl başaracağız bilemiyorum?

çok tuhaf ama kızımın iştahı iyice kesildi yemiyor suyu çok içen çocuk su içmek istemiyor bu sıcakta,ilaçla birlikte başladı iştahsızlık ve ilacı kesmeye karar verdim.evet aşırı derece iştah açtığı söylenen bu ilaç bize gelmedi galiba...((

Bende ogrenmelerini istiyorum ama olmicak diye cesaret edemiyorum bitanesi ogrense bezden sikildilar gibi arada birini oturtuyorum yapcam diyo korktum diyo ama digeri hic konusmuyo nasil olcak bilmem kizim cabuk ogrenmisti ne gece ne gunduz baglamadim bez ama bunlar zor olcak gibi gecenlerde egitim merkezinde down sendromlu cocugu olan bir veli ile konustuk iki yasinda ogretmis ne guzel dedim cesaretlendim surekli ara ara wc ye goturmus hafta sonu baslayim diyorum hafta ici ne olcak offff

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…