Davranış Bozuklukları Otizm

Çocuğumuzda karşılaştığımız huysuzluk, saldırı, şiddet, içe dönüklük, korkaklık, hiperaktiflik, pasiflik, dikkatsizlik, çevreye uyum, utangaçlık, hırçınlık vs birçok sorununuzun paylaşıldığı konular.
Sagol gulsan canim sen hala tatldesin sanirim herkese hayirli ramazanlar Allah herkesin dualarini kabul eder isallah mubarek gunlerde yavrularimiza sifa versin yarabbim

Sagol gulsan canim sen hala tatldesin sanirim herkese hayirli ramazanlar Allah herkesin dualarini kabul eder isallah mubarek gunlerde yavrularimiza sifa versin yarabbim
evet hala tatildeyiz. Kuzenleri ve kalabalık çok iyi geldi ogluma dili çözüldü iyice, düzenleri bozuldu biraz ama önemli degil oglum iyi olsunda... Herkese hayırlı ramazanlar bu arada. Cocuklarımız icin bol bol dua edelim...

7 aydır ayda 12 saat devam ettiğimiz kurumdan ayrıldık.hem psikiyatrist hem de özel eğitim bölümü hocası yapılan çalışmaların çocuğumu sıktığını ve gelişimine ket vurduğunu söyledi. acilen kurum değiştirin çocukta göz teması süper olmasına rağmen ısrarla masa başı çalışması yapılmış çocuk sıkılmışdediler doğal ortam da sosyal iletişim ve dil gelişimine ihtiyacınız var bunlar çalışılmalıydı denildi. tabii kurumdan ayrılma kararımı bildirdiğimde sorunun çocukta olduğu ve tipik otizm olduğunu düşündüklerini söylediler.oysa en başta durumunuz hafif diye başlamıştık. ve defalarca söylememe rağmen hatta burada da çok paylaşımım oldu birşeyler yolunda değil diyordum. bana el becerisi çok iyi gelişime müsait yok kendini gizleyen çocuk gibi masallar anlattılar. ta ki vazgeçtim (aylık 1200 tl ödüyordum ram raporu almadım biraz gözlemleyim çocuğu neler değişecek sonra karar verririm demiştim) o zaman maskeleri düştü. kendileri ak çocuğum kara oldu ve bunu yapanlar ankarada en iyi diye anlatılan liste başı kurumlardan biri.kurum adı iyiydi ama öğretmenin 2 yıllık olması beni hep endişelendirmişti.annenin iç sesi her zaman doğruyu işaret ediyor. çok üzgünüm şimdi kime güveneceğim
tek tip program uyguluyorlar.bizim dersi monitörden izlerken yan sınıf çalışmasını da duyardım hep aynı kelimeler aynı komutlar veriliyordu.oğlum 32 aylıkken başladık otizmi farkeden de benim hemen ne yapabilrim sorularıyla çocuğumun 10 kelimesini 30 a çıkardım. en başta göz teması ortak dikkat bunlar zaten vardı. anne içgüdüsüyle yardım alırsam daha hızlı ilelrleim dedim onlar gibi çalışmaya başladım eğitimleri yüzlerce kez tekrar ettim evde her oyuncağın aynısını aldım. ücretsiz izne çıktım eşimi kızımı zorladım onları da kattım eğitime. hep dışarılarda olduk sesimi kullanmam çok beğenildi. ama biz ilk günde ne çalışıyorsak bazıları hala derste vardı. 5 te 5 kuralı ilerletmiyor du ki programı.
aç kelimesi oğlumun en çok kullandığı kelime onu söyletemiyordu öğretmeni evde söylüyor diyordum. bana cevabı evde ihtiyaç duyuyor söylüyor burada ihtiyaç duymuyor ki kendini kapatıyor tipik otizmli dedi telefonda bana. evde söylediği kelimelri 24 saata bölün burada söyletememiz normal dedi bana bu mudur özel eğitim anlayışı

Okuyunca çok üzüldüm boşa geçmiş aylar,resmen cocugunuzun geleceginden calmişlar. Ben hep kreşi savundum hala savunuyorum. Türkiyede basmakalıp egitim var en iyisini anne hisseder ne eksigi oldugunu biz biliriz eniyi. Allah yardımcınız olsun inşallah boşa geçen zamanı en kısa zamanda telafi edersiniz.

teşekkür ederim okuyordum hep paylaşımlarınızı ve teziniz doğru insan denemeden bilemiyor maalesef.rabbim kalbi dürüst insanları karşımıza çıkarsın inşallah.

çok üzüldüm yaşadıklarınıza. çocuğunuz çok şanslı sizin gibi bilinçli bir annesi var. umarım kısa zamanda hepimizin çocukları şifa bulur

Merhaba...üzüldüm yaşadıklarınıza.Çocuğumuzu emanet ettiğimiz yerlerin böyle davranması çok kötü...Bazen ben de götürdüğüm yerin yeterli olup olmadığını sorguluyorum.daha hızlı yol alabilirmiydik diyorum.ama bizim çevremizde çok kaliteli yerler yok ne yazık ki.Kızımın yapabildiği şeyleri de sürekli yaptırmaya devam ediyorlar..benim kızımın ince motor becerileri gayet iyi.ben o tarz çalıişmaları gereksiz buluyorum.konuşması sorun.Bir de grup terapisindeki çocukların hareketlerini taklit ediyor.Ben hemen unutturuyorum ama her hafta tekrarlanıyor.O dersi bırakacağım sanırım.Bir faydası yok sanki.Zaten kreşe gidiyor.Grup dersi aldıran arkadaşlar var mı?

Yasadiklariniza uzuldum. Sanki ben sebep olmusum gibide rahatsizlik duydum. Ama arastirdiginizda bes kisiden ucude zaten sizi oraya yonlendirecekti. Cunku kurumun sizin yasadiginiz negatif durumun bir on kati pozitiflerini yasayip memnun olan aile sayisida yadsinamaz. Sizde her sehirden gelen aileleri gormussunuzdur. Ya da kurum hakkindaki yorumlari netten okumussunuzdur. Bu yasadiginiz bu profesyonellige ve bu deneyime hic yakismamis. Aslinda karsilastigimizda sizinle uzun uzun oturup konusmak isterdim. Ama kismet olmadi bir turlu.Bizim gibi ailelerde gecen zamanin,verilen emegin telafisi yok maalesef.. Ustelik sacilan servet boyle sonuclarda daha da can yakici oluyor. Yedi ay gibi bir zamanda belki bir saatlik bir kontrolde psikiyatr yada Hoca'nin farkettigi yontem yanlisligini kesinlikle farketmeleri gerekiyordu. Evet oglunuzun goz temasi ve beni ilk gordugunde sevgime karsilik gulumseyisi iletisime acik bir cocuk oldugunun gostergesiydi. Ogretmenin yorumlari hic hos olmamis. Tek onlara katildigim nokta evde sizinle iken yaptiklarini baz almamaniz. Bunu dis dunyaya da yansitabiliyorsa sorun yoktur. Zaten hepimizin sorunuda bu degilmi? Biz cocuklarimizin sosyal iletisim kurabilmeleri,bunu gelistirebilmeleri icin mucadele vermiyormuyuz? Bu sebeple evde "ac"kelimesini kullanabilen cocugunuzun kurumda disarda vs dede bu kelimeyi anlamina uygun sekilde ve gerekli yerde kullanmasini beklemeleri normal. Belki bu yuzden cok israrci davranmislardir. Ama yaptiklari dogrudur demiyorum.Bizden ornek verecek olursam benim oglumda 7 ay oncesine kadar tek kelime kullanmiyordu. Evde ozel egitime basladik. Hocamiz ilk olarak kurumdaki verdikleri akademik faaliyet raporunda yapamadiklari uzerine durdu. Bu sefer ogretmenimizle yaptiklarini benimle yapmaz oldu. Bu da yanlisti. Sagliksizdi. Derken kreside devreye soktuk. Iki uc ayda bir kuruma geldik. Bir onceki raporlardaki faaliyetleri yaptigini gordukce yeniler eklendi. Evimize donup yenilere calistik. Bizim sansimiz evimizdeki ogretmenimiz ile oglumun elektiriginin cok tutmasi oldu. Ev ortaminda dogal calismalar ,oyun bazli ogretici faaliyetler daha cok hosuna gitti. 5 te 5 e takildigim icin banada yanlismis gibi geldi ilkin. Ille kural olmali diye dusunmustum. Meger dogal ortam ve yontemle ogrenen cocuk zaten 5 te 5 ide gerektiginde yapiyormus. Benimle 10 dk masabasi oturmazken saatlerce oturup faaliyet yapiyordu. Ogrendigi cogu sey bu sayededir. Ben onun icin gorev degildim. Anneydim. Ama ogretmen gelir gelmez masasini sandalyesini kendisi hazirlar otururdu. Kreste oyle. Kurumuda yon gosterici olarak kullandik. Yanlislarimizi gorduk,dogrulari uyguladik falan. Boyle bir denge kurduk biz. Kisacasi cok yonlu calistik. Sikilmaya firsat vermedik. Hala dort dortluk degiliz ama ilerleme oldugu kesin. Ne olursa olsun,kurum,ogretmen,vs en onemlisi cocugun o kisiden elektrik almasi. Sevmedigi muddetce sikilmasi cok dogal cunku..Keske"leri cikarin. Sadece yaralar sizi."iyiki"ere gecin. Iyiki daha cok kayip yasamadan durumu farkedip yeni yolunuzu cizmissiniz. Belki ve insallah guzel ve hizli gelismelerin baslangici olur bu durum. Gorusmek uzere...

Bende grup dersi aldırmıyorum çok etkileniyo. Tam zamanlı kreşe gidiyo zaten gerek görmüyorum, bana kalsa artık bireyselede göndermiycem ama babası 2 saat bile kar diyo. Dr bu ay raporu yenileyecek. Suan tatildeyiz oglumun özel egitimcisi evlendi , tatil dönüşü başka biriyle devam edicez inşallah iyi olur. Okuma yazma çalışmalarına başlamıştık geçen ay. Oglum parmaklarını kullanmak istemiyor bunun için yazma önerdi hocamiz

BENİM 4 YAŞINDA OĞLUM VAR. RİSPERDAL VE RİTALİN DİYE İLAÇ KULLANIYORUZ ,RİSPERDAL AKŞAM 0,25 VERİYORUZ,RİTALİN HAPI İSE SABAH YARIM İKİNDİDE YARIM OLARAK VERİYORUZ.

İlaçlardan fayda görmeye başladık doktorumuz çocuğumun normal bi çocuk olması için önümnüzde 1 sene kaldığımızı iletti.Şuan 4 yaşında ,

2 yaşından beri mücadele ediyorum.

Zor günler geçirdim,çok ağladım,neden diye kendimi çok sorguladım,kabullenmek hiç istemedim,ama bi şekilde kabulleniyorsun bi zaman sonra

kesinlikle göz temasımız yoktu,el çırpma,diş gıcırdatma,seslenince kesinlikle bakmama ve aaa diye bağırmalar vardı,

1 yaşında anne ,baba,dede,mama diyen çocuğum birden bire kendini kapattı,

düzeltmek için çok doktorlara götürdüm,evet başardım oğlum şuan çok çok iyi prof.doktorumuz bile bu çocuğu nasıl düzelttin diye tebrik etti eşimle beni.

Merak ettiğiniz yada sormak istediğiniz bi şey varsa yardımcı olurum seve seve.

Otizm hakkında pek bi fikrim olmasa da çocuklarda davranış ve öğrenme bozukluklarını gidermenin en doğal ve yapıcı yolu yüzmeye ve doğaya(hayvanlar ve bitkilerle olan ilişki)yönlendirmektir. Her şeyin bi çaresi var kendini bunaltma. Allah yardımcın olsun.

Son yorumunu okumadan önce yazmıştım bunu çok geçmiş olsun :)

Son düzenleme:

Çok sevindim butka.Daha önce de paylaşımlarınızı okumuştum.ne güzel böyle şeyler duymak....Sana sormak istediğim çok şey var:)...Özel eğitime kaç yaşında başladı?haftada kaç saat eğitim aldı?grup eğitimi aldı mı?başka bir tedavi,diyet vs.yaptınız mı?kaç yaşında kelime ve cümle kurmaya başladı?tuvalet eğitimi kaç yaşında oldu?konuşmasını nasıl sağladınız?kreşe gitti mi?çok soru sorduysam kusura bakma ama başarı sağlamış annelerin deneyimleri çok önemli bizim için.şimdiden teşekkürler:)....

Merhaba gülsancım.ben de grup eğitimi bırakmaya karar verdim.dediğin gibi zaten tam gün kreşe gidiyor.ve kızımın taklit yeteneği süper.o çocukları taklit ediyor.Zor vazgeçiyorum.Çünkü normalde kızımın tekrarlayıcı hareketleri yok..bir iki ses dışında.hatta grup dersindeki anneler dedi ki sizin kzınızın neyi var çok normal gözüküyor:)....

Biz 2 yaşında farkedildi ama 2,5 yaşında başladık eğitimlere.Kesinlikle rapor almadım doktor teklif etti ama kabul etmedim,Rehabilitasyon merkezinede yazdırmadım.
Hayır tek 1 kelime bile söylemiyordu,ilk başta göz temasını sağlamaya başladım,
A4 kağıda(Beyaz renk)2 göz çizdim, akşamları yüzüme koydum,oğlum bak dedim o bunun ilgisini çekti ilk saniye bakıp çeviriyordu,ama sonraları daha dikkatli bakmaya başladı,

bu arada 1 akşam kağıt koydum diğer akşamda göz çevremi renkli, göz kalemleri ile boyadım 1 gün kağıt 1 gün boya taktiğini uyguladım. 20 gün gibi bir sürede göz temasımız sağlandı.

Özel hoca tuttum eve konuşmasını sağlaması için eve geldi haftada 2 gün 1 saat eğitim verdi.Konuşma eğitimi 4 ay sürdü,tabi konuştumu hayır konuşmadı ama ilgisi arttı.

Özel kreşe verdim sonrası zaten patlama yaşadı,4 aydır çok iyiyiz tabi bu 1,5 sene sürdü,

sürekli gezdirdim ,basketbol maçına götürdüm,stadyuma götürdüm,parka götürdüm,marketlere götürdüm ,sürekli kalabalık gruplara soktum.

3 , 3,5 yaşında başladı tek tek konuşmaya şimdi cümle kurmaya başladı,

Tuvalet eğitimi geçen sene ağustos ayında başladık,5 ayda öğrendi

Sosyalleşmede hiç bir sıkıntımız kalmadı,kreşte çok çok iyi diyor öğretmeni,grup oyunlarına katılıyormuş,geçenlerde arkadaşlarına şarkı söylemiş,

oğlumuz hafızası çok iyi öğrendiğini unutmuyor,taklit becerisi süper

evet ben çocuğumu yüzmeye götürüyorum hafta sonu:)denize bayılıyor bende aman hasta olur diye düşünmüyorum 3,4 saat kıyıda suyla oynuyor çok mutlu oluyor zaten

Sizin ve çocuğunuzun adına çok sevindim.27 aylık oğlum var ve bizde yaklaşık 5 aylık bi sürede çok ilerledik şöyleki oğlumun 5 ay önceki durumuyla şuanki durumu arasında dağlar kadar fark var her konuda çok hızlı ilerliyoruz ama göz temasında çok yavaş gidiyoruz neyaparsam yapayım gözüme ya bakmıyo ya çok az bakıyo siz sadece bunlarlamı aştınız bu durumu bu konuda yardımcı olursanız çok sevinirim

göz temasında evet yaptıklarımın çok faydası oldu,ama çeşitli oyun lar lada destekledim,mesela çocuğunu sırt ustu yere yatır yüzü sana baksın sende ayak ucuna otur,sonra ayaklarını kaldır kendi yüzüne koy (ayaklarıyla gözlerini kapat) ve 1,2 saniye aralıklarla ceeeee dee ayaklarını (ayaklarını açtığında direk senin yüzünü gözlerini görür)aç hem oyun olur keyif alır hemde gözlerinin içine dikkatli bakar.Bununda faydasını görürsün :)
ilk başta istemeye bilir ,yada bakmaya bilir pes etme sakın 2 gün veriyorum,2 gün içinde bakacak :))

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…