Davranış Bozuklukları Otizm

Çocuğumuzda karşılaştığımız huysuzluk, saldırı, şiddet, içe dönüklük, korkaklık, hiperaktiflik, pasiflik, dikkatsizlik, çevreye uyum, utangaçlık, hırçınlık vs birçok sorununuzun paylaşıldığı konular.
sizin çocuğunuz kaç aylık eğer küçükse kitap değilde nesne kartlarıyla başlayabilirsiniz biz ilk onunla başladık önce nesneleri öğrettik sonra ona sormaya başladık o bize gösterdi sonra söylemeye başladı fln.hayali oyun olarak yastıklarla garaj yapıp arabalarımızı park ettik sürerkende araba gibi sesler çıkardık onları çarpıştırdık içine yolcu bindiriyomuş gibi yaptık benzin aldık,bi tane bebek aldık ona yemek yedirdik yastığa koyup ninni söyleyip uyuttuk,plastik çay kahve fincanlarıyla çay içip yemek yiyomuş gibi yaptık,oyun hamurunda pasta yaptık mum diktik üfledik otobüs yapıp üstüne makarnalardan yolcu yaptık sürdük onu,legolardan çiftlik yaptık içine hayvanlarımızı koyduk onlara ot fln yedirdik gibi hayali oyunlar oynadık.aklıma gelenler bunlar bu konuda başka fikri olan varsa paylaşırsa çok iyi olur

Supersin arkadasim twbrik wdiyorum bizde bunlara benzer seyleei yapiyoruz simdi oglum biz otururken kendi yapip getiriyor bize makarna falan yapioyo numaradan yedirirken bize ufluyor bide

ecrefe canim senin cocugun kac yasinda egitim aldiriyormusunuz herhalde sizde evdemi uyguluyosunuz cunki guzel seyler yaptirmissiniz yavrunuza

ecrefe canim senin cocugun kac yasinda egitim aldiriyormusunuz herhalde sizde evdemi uyguluyosunuz cunki guzel seyler yaptirmissiniz yavrunuza
Cnm bnmki 25 aylik egitim almiyoruz sadece krese gidiyor dort aydir bizim 3 ay gelisim geeiligimiz var 16 aylikken farkettik o zamandan beri surekli ilgileniyoruz ismine bakmamasindan dolayi otizmden suphelendik ama olmadigini soylediler hala doktor kontrolundeyiz ve hala olmadigini soyluyorlar hatta normal oldugunu soyleyen uzmanlar bile var ama isin pesini birakmiyoruz 35- 40 keoimesi var ama cumle yok icine kapaniklik yok yasitlariyla oynamiyor hep geziyoruz cocuklu yerleri tercih ediyoruz cok ilgi cok ilgi cok ilgi

kizlar doktor nese ekici altinar diye bir dr varmis trkiyee na sil
bir dr a caba genlede yurt disindan ona gidiylrmis bilgs i olan arkadsrim ribilgi veirseniz sevinirim

pinaryildiz meraba canim evet unutuyor burayi arkadaslar ..sizden nehaber
Merhabalar herkese.. Ben cok uzunca bir sure burayi takip ettim,konulara dahil oldum,bir cok seyi ilk asamada burdan ve deneyimli annelerden ogrendim. Artik eskisi kadar buraya ugramasamda tesadufen girip sizlerin "neden kimse cevap yazmiyor","unutmuslar buralari" gibi sitemli mesajlarinizi okuyunca yazmaya karar verdim..Cunku zamaninda bende sizler gibi surece yeni basladigim o donemlerde her turlu bilgiye aç,ogrenecegim bir kelimenin bile gece gunduz pesinde kosarken bu sayfalar ve buradaki deneyimler ışık oldu.. Fakat bir zaman sonra şunu anladim ki bu konuda bilinen en temel bilgilerin dısında kalan hersey degisken ve farkli..Şu meşhur "YELPAZE" tabiri yani..Başkasina cok iyi gelen bir yontemin,bize fayda saglamadigi,baskasinin gittigi ve memnun oldugu kurumun bize hicbirsey vermedigi, Baska cocuklarda ilgi ve dikkat uyandiran bir materyalin bizde hicbir ise yaramadigi gibi...Kisacasi beklentileriniz ve emekleriniz neticesinde hayal kirikligi yasamayasiniz diye şunu bilmenizi isterim ki,bu konuda her cocuk birbirinden cok farkli ..Kiminin cocugu ayni seyler uygulamasina ragmen konusurken,kimisi tek kelime etmeyebilir..Kimisi kréşlerden buyuk yarar gorurken,kimisine ters tepebilir..Bu sizde asla isyan ve pes duygusu uyandirmamali..Oncelikle cocugunuzun Dr.u siz olacaksiniz. Cok iyi arastirip cok iyi gozlemleyeceksiniz cocugunuzu..Tabi bu gozlemlerin degerlendirmelerini yapmak sizin kendizi bu konuda ne kadar bilgi ile donattiginiz ile alakalidir...En ufak bir ipucunu ya da ışığı o konuda bilgi sahibi olmadiginiz icin kacirabilirsiniz..Ben sahsim adina buradaki sayfalari neredeyse tek tek okuduktan sonra artik burada ogluma faydam dokunacak iken zaman kaybetmemek adina yokum. Bu dedigimi lutfen dogru algilayin..Ben bu sayfalardan cok sey ogrendim;cok sey katti bana burdaki insanlarin deneyimleri fakat artik yapmamiz gereken farkli seyler var..Buraya artik sadece belki olumlu gelismelerimizi yazip ,sizlerede biraz umut olmasi icin gelebilirim..Şu anda oldugu gibi.. Bizdeki duruma gelince.. Su an 3 yas 3 aylik olduk (buraya ilk 20-22 aylik iken yazmaya baslamistik) Bundan bir sene oncesi tek kelime etmeyen oglum, Su anda 4-5 kelimeli cumleler kullanip,herseyi konusuyor..Her derdini soyluyor..Tabiki yasitlari gibi henuz degil konusmalari ama gecmisimize gore bizim icin bunlar devrim gibi..Tek kelimeli basit komutlari bile anlamazken,yapmasini istedigimiz herseyi yapiyor..Sorularimiza cevap veriyor.Oyuncaklar ile amacina uygun oynuyor.Yasitlarindan daha fazla akademik bilgiye sahip(sayilar,kavramlar,ingilizce vs gibi),yemek problemimiz,(puturlu gida)uyku problemimiz hepsi bitti. Sikintimiz sadece sosyallesme konusunda var.. Hala arkadaslari ile oyun kurma ve oyuna katilmada problem yasiyor.Fakat buda konusma becerisi arttikca onceki aylara gore gelisim gostermekte..Biz cok kucuk iken bu yola basladigimiz icin hic bir Dr'dan kesin ve net "Otizm ya da atipik otizm vs" gibi net ve kesin teshisler almadik. Hep egitim,yogun ilgi,kres ve bolca sosyal faaliyet onerildi ve henuz kucuk izleyip gorelim denildi.. Yaptigimiz her seyden fayda gorduk cok sukur.(Onceleri Haftada 5 daha sonra 3 saat egitim,yarim gun kreş ve evde yaptigimiz herturlu egitici oyuncak,faaliyet vs disinda extra birsey yapmadik. Bir ara isin biyomedikal kismi ilede ilgilenip her turlu testide yaptirdik..Fakat agirmetal vs fazlaligi cikmadigi icin bu konu beni cok ilgilendirmedi..Isin bu kismina gelince ise benim fikrim(ki buda cocuktan cocuga degisiyor siz deneyip gozlemleyip karar vereceksiniz) Cocugunuzun dengelerini kontrol edip,vitamin eksiklikleri,bagirsak faaliyetleri,alerjileri vs gibi bunyesel eksiklerini belirleyip algilarini olumsuz etkileyecek engelleri ortadan kaldirmaniz gerektigi yonunde.. Biz bu konuda da gerekli vitamin balikyagi vs kullanip bunlarin disinda sadece saglikli ve dogal seyler ile beslenmesine dikkat etmeye calistik. Bunun zaten normal cocuklara bile faydasi tartisilmaz degilmidir?? (Bahsettigim sey kazein gluten diyet vs degil sadece saglikli ve dogal beslenme..ama kazein gluten vs diyet yapip cok fayda goren ya da hicbir gelisme saglamayan cocuklarda var. Dedigim gibi her cocuk farkli) yakinda bir Dr kontrolumuz olacak..Umarim guzel seyler duyarim...uzun lafin kisasi asla bir baska cocuk ile kiyas yapmayin,sadece kendi cocugunuza endekslenin.Cocugunuza bu durumu konduramamak,iyi yonlerini gorup,eksik yonlerini duygusal takilip gormek istememek gibi bir duruma dusmeden durumu bir an once kabullenip ona gore hareket edin.Onu iyi taniyin,iyi gozlemleyin. Imkaniniz var ise teshis var ya da yok beklemeden en ufak supheniz bile varsa ozel egitim aldirin,( benim hep suphem vardi halada var..) krese verin..Cok gezin,kalabalik ortamlara,parklara,avmlere cok gidin..Bolca oyun oynayin ve ona oyun icinde bile egitim vermeye calisin. Mutlaka verdiginiz emek kadar geridonusler alacaginizi unutmayin..Umudunuzu ve azminizide asla yitirmeyin..Herkese bu yolda bol sans..Allah hepimizin yavrularina yardimci olsun insallah.

aydam arkadasim masalla avrunda baya ilerleme olmus darisida bizim yavrularimiza olsun insallah,birsey soruam senin yavrun ne tip bir otizmdi drlar ne demisti gebnelde drlarin dedigi cikiyormu hasni diyrlar ya bu cocuk konusamaz yok normal okula gidemez gibi ,insallah dr unuzdan daha sevindirici haberler alip brada paylsirsiniz biede ornek olursunuz

aydam11 arkadaşım bend ebu yolda yenilerdenim.daha önce yazdıklarını okumuştum.seninle yanlış hatırlamıyorsam ortak bir yönümüz vardı .sende hamileliğinde kan sulandırıcı iğne kullanmıştın öyle hatırlıyorum.burda yazan çoğu indsan gibi bende satır satır sayfa sayfa hepsini okudıum bunları o zamandan aklımda kalmıştı.çocuğundaki gelişmeleri kutluyorum.inen kendi çocuğumda varmış gibi sevindi..benimde3 yaş 5 aylık bir oğlum var.atipik yüzde 40 otizm teşhisi aldı.5 aydır haftada 4 saat özle eğitime gidiyor.yarım günde kreşe gidiyor.algılama komut alma da ilerleme var.nesnelerin çoğunun genelde ilk hecelerini biliyor.masa ise ma koyun ise ko diyor.yaklaşık 30 kadar tam kelimesi var.ikili cümle olarak su ver anne al gibi şeyler söylüyor.cümle kurmaya geçemedik.çok güzel anlatmışsın herşeyi sana teşekkür ederiz.bazen acaba çok mu sıkıyorum diye çocuğu üzülüyorum.verilen ödevşeri yaptırmaya çalışıyorum.kitap okumamı çokj seviyor.devamlı dinlemek istiyor.acaba hafızasında kalıyormudur.bir şeyler öğreniyormudur.

kizlar burdan bir arkadas melodinin yavrusunun otizmden kurtldugunu yaziyordu sevindirdi bizi ,ozaman melodinin fikirlerine ne yaptigina itiyacimiz var cikipta bir yazsan melodi senin tecrubelerine ihtiyacimiz var arkadasim umarim yazarsin,..

Evet smaall.Dogru hatirliyorsun. Kullandim o ignelerden. Ama bunu "acaba bu bir sebepmi" diye dusunerek soruyor isen ben boyle oldugunu dusunmuyorum..Bu igneler ile evlat sahibi olan gayet normal gelisen cocuklari olan ailelerin sayisi cok fazla. Ben artik sebepler ilede kafa yormuyorum. Evet bir donem cok fazla irdeledim bu konulari ama bilimin bile elde edemedigi neticelere saatlerimi harcamak sadece vakit kaybi,gereksiz kaygilar,stres ve uzuntu olarak bana geri donuyordu. Hem artik sebeplerin ne oldugunun da bir önemi yoktu..Sebep degil sonuc onemli idi. Benim oglumda kitaplara bayilir. Resimli hikaye kitaplarina baka baka kendince birseyler mirildanirdi. Konusma basladikca onlari isimlendirdigini gordugumde ise taaa o zamandan aklina yazdigini anlamistim. Yani konusmuyor diye anlamiyor,ögrenmiyor diye dusunme..Gun gelir o da döker butun ogrendiklerini ortaya insallah..Su an egitimimizin cogunlugunda da zaten resimli eylem kartlari ile cumle calisiyoruz. Fikrimce cocugun en sevdigi faaliyeti yapmak ogrenmesini daha cok kolaylastiriyor. O sebeple sizde madem kitaplari seviyor resimli kitaplar ile daha cok calisin. Mutlaka kafasina yaziyordur. Birde face,yahoo,ve baska sitelerde yaygin gelisimsel bozukluk gosteren cocuklarin ailelerin actigi sayfalar ve gruplar var. Cok guzel fikir ve deneyimlerini paylasiyorlar. Yaptiklari faaliyetleri,dr ve merkez deneyimlerini ,gelismelerini,sorunlarini,cevap aradiklari sorularini ayrintili olarak paylasiyorlar. Yeni baslayanlara öneririm. Mutlaka sizde birseyler bulacaksinizdir.

smaall ,haftada 4 saat egitim baya az degilmi canim ama yinede masallah ilerlemis esenin yavrunda devami gelsin darisida benimkine insallahh
ayışığı arkadaşım siz kaç saat aldırıyorsunuz ayda16 saat felan yapıyor işte.sağol .inşallah hepimizin evlatları ilerler.

aydam11 arkadaşım hayır sebebi felan düşünmüyorum artık seninle aynı düşüncedeyim.bunu öğrenince herkes bir sebebep arayışına giriyor.birbirini suçlamalar birilerini suçlamalar herkes,in başlarda yaptığı şeyler sanırım bizde yaşadık bunları.sana kesinlikle katılıyorum ne neden gibi şeylere takılmıyorum.yaşamamız gerekiyormuş yaşıyoruz.belkide bu olmasaydı başka bir şeyle sınanacaktık diye düşünüyorum.kesinlikle önüne bakmak çocuğum için neler yapabilirim demek lazım.allahın izniyle kurtulacagımıza inanıyorum.inanmak başarmaının yarısı derler bence fazlası.bazen zayıf olduğum inancımı yitirdiğim zamnlar olmuyormu oluyor inan.ama zayıf düşdüğünde tekrara ayağa kalıp yola devam etmek önemli olan.etrafımda bakıyprumda dertsiz kimse yok ama insanlar bir şekilde hayatlarını devamettiriyor.çocuğumuz için bizim iyi ve güçlü olmamız gerekiyor.sana bir sorum olacak.cerrahpaşada ahmet aydın varmış metabolizma doktoru ağır metallerin tizme sebep olacağını ve götürenlerin genele ağır metal çıktığını ve diyet ve ilaçlarla ağır metall atımı olduğundaçocuklarda gel,şme olduğunu öğrendim.sen götürdünmü faydasını gördünmü.bende götürmek istiyorum am kararsızı.bu diyetler konusunda sen neler düşünüyorsun.bir sorum daha var.cümle kurmayabaşlamış senin çocuğun bir andamı oldu acaba.sizde en çok ne faydasağladığını düşünüyorsun.benim oğlum çoğu nesnenin ilk hecesini b,l,yor bu da alglamada gelişme olduğunu gösteriyor bence.eskiden sorduğumuzda yüzümüze bekerdı.ilkhecelerini bilmesi konuşmanın başlangıcı olduğunu söylüyor öğretmneni.kitap çok okuyoruz.ezberlemesin diye hep yenil,iyorum.kaitapları.kitaplardan soruşlar soruyoruz.

smaall ,canim benim kiz daha egitime gitmiyor noroloi otizm diyo gozetim altinda oldugu icin orasida daha birsey diyemeyiz erken diyo,oyuzden haftada iki tam gun gozetime gidiyor okadar evde birseyler yapiyoruz ama oda yetrsiz galiba napalim allah buyuk atlaticaz bu durumlari gibi geliyo bana ama insallah kendimizi kandirmiyoruzdur ,evet benim kizimda resimli kitaplari okuya okuya ses cikarmaya basladi ayninin yapmaya basladi bencede konusacak gibi geliyo bana senin yavrunda konusacaka insallahh hersey istedigimiz gibi gitsin rabbim bizi ve evlatlarimiza guc versin saglik versin

ayışığı arkadaşım inşallah hepimizin yavrusu kurtulur.kendimizi niye kandıralım biz umutlu olalımki iyi şeyler olsun umutsuz olursak asıl alimizdende hiç bir şey gelmez.hiç bir çaba göstermeyiz.onun için umutlu olalım.alimizden geleni yapalım gerisi allaha bırakalım tevekkül yani.allah herkesin yardımcısı olsun.

insallah canim anneyiz iste sabirsiz oluyoruz bazen hemen iyi olsun diye bakiyoruz istiyoruz ama tabiki zaman ve sabir gerektiriyor bu isler ,birde birsey sorucam her egitim merkezinde yasam kocu oluyormu acaba kac yasinda veriyorlar yani kac yasinda tutbilioyorsun yasam kocunu bilgisi olan arkadaslarimdan ogrenmek istiyorum

o sayfalara örnek verirsen ya da link atarsan çok mutlu olurum teşekkürler

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…