Davranış Bozuklukları Otizm

Çocuğumuzda karşılaştığımız huysuzluk, saldırı, şiddet, içe dönüklük, korkaklık, hiperaktiflik, pasiflik, dikkatsizlik, çevreye uyum, utangaçlık, hırçınlık vs birçok sorununuzun paylaşıldığı konular.

Oğlumda sebepsiz ağlama, gülme yok. Uyku düzeni fena değil. Öğlen uyutmazsam akşam iyi uyuyor. Ama öğlen uyutmayınca da sinirli oluyor. Bunu tam ayarlayamadık. Sıkılınca halıda yuvarlanmaya başlıyor. Tv deki çizgi filmleri taklit ediyor. Mesela ordaki biri yere düşüyorsa bu da kendini yere atıyor. Hiç arkadaşı yok. Çevremde çocuklu kimse yok. Ben de çalışıyorum. İzin günlerimde gezdirmeye çalışıyorum. Bazen dışarda beni çok zorluyor. Dur gitme dediğim halde gidiyor, beni beklemiyor. Tv izletmiyorum artık oradaki konuşmaları tekrarlıyordu onu biraz unuttu şimdi.
Ruhsal olarak seninle aynı hissediyorum. Neden böyle oldu diyorum. Hayat devam ediyor diyorum ama benim için mutsuz bir şekilde. Buraya yazmıyordum hep okuyor takip ediyordum. Çocuğumu da gözlemliyordum. Bir yerden sonra artık geç kalmak ve kendine yeten bir çocuk haline getirememek korkusundan doktora götürelim dedim. Eşim önce karşı çıktı ben çok ısrar ettim. Şimdi testleri yaptıracağız.
İnşallah kimseye muhtaç olmayan kendilerine yeten, çok sosyal olmasalar bile kendi küçük sosyal dünyalarında mutlu bireyler olarak yetiştirebiliriz. İnşallah sıyrılırlar, tamamen normal yaşıtları gibi aktif oyun delisi, cıvıl cıvıl mutlu sağlıklı çocuklar olurlar. Kendinizi üzmeyin, nasıl daha yararlı oluruz çocuklarımıza enerjimizi buna harcayalım.

inşallah canım inşallah tek isteğim bu belki tam anlamıyla normal olmayacak belki bazı takıntılı hareketleri olacak ama kendine yetsin , mutlu olsun

inşallah canım inşallah tek isteğim bu belki tam anlamıyla normal olmayacak belki bazı takıntılı hareketleri olacak ama kendine yetsin , mutlu olsun

İnşallah onlar da geçer canım. Burada okuduğum tamamen düzelen arkadaşların çocukları var onlar artık çok az uğruyor.
İnşallah Allah'ın izniyle günden güne ilerlerler ve sağlıklı, mutlu olurlar. Çok ilgilenip, çok sabredeceğiz.

arkadaşlar oglum özel eğitim alıyor 2 aydır. burada biorezonans yaptıran ailelerden bilgi almak istiyorum.(mehmetinannesi yada yaseminbe)

Arkadaşlar uyumak istemeyen zürafa masalı bebelerinize abartılı mimikler ve seslerle okursanız hoşlarına gidebilir. İlgilenmiyormuş gibi olsalar da okumaya devam edin. Bir süre sonra kendisi okumanızı isteyecektir inşallah.

Uyumak İstemeyen Zürafa Masalı
Bir varmış bir yokmuş. Bir zürafa varmış. Boyu o kadar uzun, o kadar uzunmuş ki, karnı acıktığı zaman ağaçların en yüksek dallarındaki yaprakları rahatlıkla yiyebiliyormuş.

Bir gün yine karnı acıkmış. Önüne ilk çıkan ağacın yapraklarını şapur şupur yemeye başlamış... Ama birden, incecik kızgın bir ses duymuş.

"Heey,dur bakalım canavar! Evimin bahçesini neden yoluyorsun?"
Zürafa bakmış, minicik bir kuş.
"Ben canavar değilim ki!" demiş kuşa."Yavru bir zürafayım. Hem sonra evinin bahçesini yolduğumda yok. Yalnızca karnımı doyuruyorum."

"Ama yediğin bütün yapraklar benim evimin bahçesi... Neredeyse yuvamı da kocaman ağzına alıp yutacaktın," demiş kuş.

Zürafa çok üzülmüş. "Burada yuvan olduğunu bilmiyordum. Öyleyse ben de başka bir ağacın yapraklarını yerim."

Ama ya başka ağaçta da, başka bir kuşun yuvası varsa?..

Kuş ona yardım etmeyi önermiş. "İstersen ben önden uçup bakayım. Eğer yaprakların arasında gizlenmiş bir yuva varsa sana haber veririm."

Böylece kuş ve zürafa arkadaş olmuşlar. Kuş ona dallarında yuva olmayan ağaçların yerini göstermiş zürafa bol bol yaprak yemiş, karnını doyurmuş. Eğer yediği yaprakların üzerinde tırtıl varsa, o zaman zürafa kuşa haber veriyormuş. Kuş da tırtılı yiyormuş. Çünkü kuşlar tırtıla ve solucana bayılırlarmış.
"Dikkat etsene koca ayaklı canavar! Neredeyse üzerime basacaktın!"

Zürafa eğilip sesin geldiği yöne bakmış. Birde ne görsün? Küçücük bir tavşan yavrusu! Zürafanın gözü hep ağaçlarda olduğu için, yerdeki tavşanı görememiş. "Özür dilerim tavşan kardeş" demiş. "Kuş kardeşle ağaçlarda karnımızı doyuruyorduk, önüme bakmamışım."

Tavşan meraklanmış. "Benim boyum çok kısa. Büyüyüp kocaman bir tavşan olduğum zaman bile boyum bir ağacın boyuna ulaşamayacak. Oysa hep merak ederim, acaba dünya ağaçların tepesinden nasıl görünür diye," demiş.

Zürafa, "Bundan kolay ne var? Ben başımı eğeyim, sen tırmanıp boynuma tutun. Böylece ağaçların tepesinden çevreyi seyredebilirsin," demiş.

Tavşan çok sevinmiş ve hemen zürafanın boynuna tutunmuş. Bu işe kuş da çok sevinmiş. İlk defa gökyüzüne tırmanan bir tavşan görüyormuş çünkü.

Böylece zürafa, kuş ve tavşan arkadaş olmuşlar. Akşam olup güneş batana kadar oynamışlar. Güneşin onlara el salladığını önce kuş görmüş.

"Akşam oluyor, artık eve dönmeliyiz," demiş arkadaşlarına.

Zürafa hemen atılmış. "Aman boşverin! Daha gece olama kadar çok zaman var. Ben zaten uyumayı hiç sevmem. Bu gece uyumasak da hep oynasak ne olur sanki?"
Tavşan bu fikirden çok hoşlanmış. "Evet evet, ben de uyumayı hiç sevmem. Bu gece eve çok geç gidelim. Burada kalıp oyun oynayalım."

Yalnız kuş telaşlanıyormuş eve gecikeceği için. Ama sonunda o da razı olmuş. Oyuna dalmışlar.

Oynamışlar, oynamışlar, o kadar çok oynamışlar ki, güneş gökyüzünde çoktan kaybolmuş, hava iyice kararmış.

"Ama benim çok uykum geldi," diye sızlanmış kuş. "Ben artık eve gidiyorum!" Sonra PIRRR! diye kanatlanıp evine uçuvermiş.

"Ben de uyumak istiyorum!" demiş tavşan. "Hoşçakal zürafa kardeş, yarın görüşürüz." Sonra uzun arka bacaklarıyla o kadar hızlı koşmuş ki, bir anda ortadan kaybolmuş.

Zürafa hiç aldırmamış. O uyumak istemiyormuş. Oyun oynamak, uyumaktan daha güzelmiş. Ama sağına bakmış, soluna bakmış, çevrede oyun oynayabileceği kimseyi görememiş. Herkes çoktan uyumuş. Her yer karanlık olmuş. Ağaçlar, çiçekler, taşlar bile görünmüyormuş.

Bir süre sonra zürafanın canı sıkılmış. Uykusu da gelmiş. Ağzını kocaman kocaman açıp esnemeye başlamış. Sıcacık yatağında olmayı istemiş, ama o ne bir kuş gibi uçabilir, ne de tavşan gibi kızlı koşabilirmiş.

Uzun boyu ile karanlıkta ağaçlara çarpmamak için çok yavaş yürümek zorundaymış. Yürümüş... Yürümüş! Gitmiş... Gitmiş! Ama bir türlü evine ulaşamamış...
Zürafanın o kadar uykusu gelmiş ki, hemen oracıkta ıslak otların üzerine uzanıvermiş. Mışıl mışıl uyumuş.

Sabah olunca, güneşin pırıl pırıl ışıklarıyla uyanmış. Uyanmış ama, bir türlü yerinden kıpırdayamamış. Her yanı ağrıyormuş. Bütün gece soğukta uyuduğu için üşütüp hasta olmuş.

O günden sonra zürafa günlerce hasta yatmış. İyileşene kadar oyun oynamaya hiç çıkamamış. Arkadaşları kuş ile tavşan neşe içinde oynarlarken, o, evinde iyileşmeyi bekliyormuş.

Tabii sonunda iyileşmiş ve arkadaşlarına katılmış. Ama artık havanın kararmaya başladığını, güneşin onlara el salladığını önce zürafa görüyor, "Haydi arkadaşlar, artık eve dönme saati geldi," diyormuş.
Hem zürafa artık uyumayı çok seviyormuş. Yumuşacık ve sıcacık yatağını da çok seviyormuş.

Uyumak o kadar güzelmiş ki!

meraba arkadaslar,moralim cok bozuldu bugun kres gorusmemiz vardi,kizimin geri oldugunu soylediler 1 gun buraya gelsin 3 gun takipe gitsinler dediler birsey ogrenmek istemiyor bireye atilmak istemiyor dediler istemsiz arek yapiyomus sallaniyomus el cirpiyomus ne kadar kotu oldum anlatamam yasitlarina ulasirmi diye sordum daha kucuk dediler sonra esim benim kzim kresten uzak kalmsin diyince iki gun burasi iki gun orasi dediler,hep agliyorum benim kizim biliyo az cok birseyleri areketlerinin yaptiginda da yapma diyorum yapmiyo zaten en basta konusamadigindan yapiyo diye soyledim alla karetsin yabanci dil tam konusamiyorumda daha esime diyorum o soyluyo..nekadar zormus bu isler nekadar..yavruma boyle demeleri cok moralimi bozdu evet zaten biz farkindayiz kresede ondan gonderiyorum allah yardimcimiz olsun siyrilsin ciksinlar yavrularimiz bu illetten annelerinden yeni dogmus gibi olsunlar insallahh aman allahim cok kotu oldum ,,

Merhaba canım, üzülme lütfen. Kreşte anlatılanları boş ver o senin çocuğun onu en iyi sen anlarsın eksik yönlerini sen bilirsin görürsün. Eksik yönlerinin üstüne git. Hiç boş bırakma. Bu hareketleri yapmaması için ne yapılması gerekli onun eğitimini versinler, onlar vermiyorsa sen kendin bir uzman tutup özel eğitim aldır. Kızın küçük ve şükür et ki erken farketmişsin. Okul çağına kadar düzelir. Çocuk genelde sıkılınca, boş kalınca kendine uyaran arıyor, el çırpıyor veya sallanıyor. Oyunları da zaten anlamadığı için katılmıyor. Bizim konuşmalarımız onlara çok karışık geliyor. Çok basit cümlelerle, çok kısa, net cümlelerle iletişim kurmak lazım.
Sakin ol ve eşinde sana yardımcı olsun çocuğunda hangi yönler eksikse ona eğil, küçük olduğu için hızlı ilerleme kaydedecek. Anladığım kadarıyla oradakiler özel eğitim vermiyor gözlemliyorlar. Komut almasını, göz temasını, basit oyunları ona sevdirirsen yavaş yavaş açılır. Çocukların sürekli ilgiye ihtiyacı var sürekli eğitim, uyku dışında sürekli meşgul olmaları lazım. Ev işlerini bile onunla yap. Bak burayı sen sil bunu karıştır ben çorapları eşleştiriyorum. Eşini buluncada çok seviniyoruz harika ne kadar hızlı buldun falan gibi yüreklendiriyorum. Bak sende hayvan resimleri göster üç tane. Mesela kedi, köpek, kuş, Kızım kuşu göster de. Kuş nasıl ses çıkarır de o cevap vermezse sen ver böyle böyle kaydediyorlar sonra söylüyorlar. Çok ilgilen başkalarının sözleri senin moralini bozmasın düzelecekler inşallah çabalamamız gerekiyor sadece diğer annelerden biraz daha fazla efor sarfedeceğiz.

nil mil sagol canim destegin icin suan videyoyu izliyorum..ama benim kizim bebekken cok canliydi ama sessizdi yani akiliydi ama atilirdi agu mugu yapardi 2 yasina nasil girince degisti yavrum..ama ben biliyorumki kizim agir degil rabbim beterini vermesin..

canim birde benim kzim suan takipte ,yani ytakip sonunda teshis koyulduktan sonra egitimci alabiliyoruz onun icin elimiz kolumuz bagli egitimci tutsakta cok maliyat istiyolar ondan bekliycez napalim bilemiyorum ..

Evet canım bende öyle düşünüyorum.

Ben eve gidince sofra kur, sofra kaldır, çocukla ilgilen derken saat 10 oluyor. Laptopu açacak zaman bulamıyorum evde. İşyerinde de müsait olduğumda yazıyorum ay ışığı.

Arkadaşlar günlük evde yapabileceğimiz aktiviteleri araştırıyorum bulduklarımı sizinle paylaşacağım.
Eşleştirme kartlarını kendimiz evde market broşürlerinden kestiğimiz sebzelerle meyve resimleri gibi mataryallerle yapabiliriz. Bu oyunlar dikkatlerini ve kendine güvenlerini geliştiriyor.

Özel eğitim mataryelleri çok pahallı. Ben ikinci el mataryal bulabilir miyim diye netten baktım ama yok.

Renkler, şekiller, mevsimler, eşleştirme, gölgesini bulma, farklı olanı bulma, sayılar, zıt kavramlar, masal okuma, odamızı düzenli tutma, şarkı söyleme, montessori transfer aktiviteleri, Montessori günlük yaşam becerileri, özbakım becerileri, tuvalet akışkanlığı, arkadaşlık kurma, kendi kendine oyunlar kurma, öykü tamamlama, dikkat becerilerini geliştirme gibi etkinlikler üzerinde durmalıyız.

hiç aklıma gelmemişti market broşürlerinden kesmek, ben geçen yıl aldım kartlardan evde sürekli göstermeye çalışıyorum, dün kitap okudum önceden hiç ilgilenmezdi şimdi kardeşi ile birlikte oturdu, dinledi, arada kalktı tabi ama hemen yine geldi, kitaba bakıyor meraklı meraklı çok hoşuma gitti, ben ses tonumu değiştirince gülümsüyo kuzum benim:) kardeşi ile de çok güzel iletişime geçmeye başladı, onu öpüyor, kardeşi onu öpüyor, kardeşi gıdıklıyor, o gülüyor kıkır kıkır, beraber el ele tutuşup gidip yatağın üstünde zıplıyorlar, böyle moralim düzeliyor ama işte , şu yemek olayını nasıl yapçam bilmiyorum hiç tutmak istemiyor çatal kaşığı, bardağı bile veriyorum eline al tut kendin iç diyorum yapıyor ama yemek yemek zaten sıkıntı hiç almıyor eline kapıyı kapatmayı öğretiyorum ben bu hafta efe kapıyı kapat diyorum yapmıyor tabi fiziksel yardımla beraber yapıyoruz sonra aferin diyorum

Çok güzel gelişmeler efege bak kardeşi ile iletişime geçmesi sosyalleşmesi için çok etkili olacak. Çünkü sosyal olarak eğlendiğini oyunlardan zevk alındığını görürse oyunu kendisi başlatmak isteyecek. Puding yap sevdiği birşeyi yap tatlı kaşığı ile yesin kendin ye de. Kaşığı tutup yerse aferin de çok taktir et, harika yaptın, süpersin de yüreklendir. Hatta güzel birşey başardığında evdeki diğer kişilerle birlikte alkışlayın. Bu onu komutları yerine getirmek için teşvik edici bir davranış oluyor. Yavaş yavaş herşey düzelir, senin elin üzernde olsun yeterki. Üçünüz el ele tutuşup kutu kutu pense oynayabilirsiniz. Oyunun zevkini alınca daha güzel açılacak. Benimkinde mesela birşey saklıyorum bul diyorum buluyor. Şimdi sen sakla ben bulayım diyorum yapmıyor. Sıra sende komutunu anlamıyor. Onu öğrenince oyunlardan daha çok zevk alacak.

Ay ışığı nerelerdesin?
Ben bugün bir kreşle görüşmeye gideceğim. Öncelikle günde bir iki saatle alıştırmaya çalışacağım.
İnşallah sever ve kolay alışır. Orda güzel şeyler öğrenir. Arkadaş edinir sosyalleşir, konuşması açılır inşallah.

Son düzenleme:
efege kreşe gidiyomu eğer gitmiyosa gidince hepsini öğreniyo merak etme hatta yemek seçmemeye başlıyo mesela benim oğlum geçen ıspanak bile yedi şok oldum o derece yani önceden sadece pilav makarna fln yiyodu

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…