Davranış Bozuklukları Otizm

Çocuğumuzda karşılaştığımız huysuzluk, saldırı, şiddet, içe dönüklük, korkaklık, hiperaktiflik, pasiflik, dikkatsizlik, çevreye uyum, utangaçlık, hırçınlık vs birçok sorununuzun paylaşıldığı konular.
her cocuk donen seylerı renklı seylerı sever bakar dokunmak ıster onemlı olan suresı mesela bı saat boyunca arabanın tekerını donderırmı yada bı saat boyunca bı oyuncagına odaklanıp bakarmı bunlar onemlı bızım bıle ılgımızı ceker renklı seslı donen seyler bu cok normall dedıgım gıbı suresı onemlı canım bebısın yası cok kucuk ısaret parmagını 15 aylıkken kullanmaya baslıyorlar genelde anlamlı bır kelıme solemesı lazım ki kelımesı bırden fazla bence fazla evham yapma gayet saglıklı bebegın haraketlı olmasıda normal herseyı merak etmesı harıka bıse genede gozlemle bebegını allahım suphesı bıle cıldırtmaya yetıyo hepımıze sabırlar versın

Kuskun canim gorusemiyoruz uzun zamandir.benim findik isaret parmagini tam anlamiyla kullaniuor artik hayvan sesleri taklit etmeye basladi 16 aylik olduk teyzesi ama konusma yok

Kuskun canim gorusemiyoruz uzun zamandir.benim findik isaret parmagini tam anlamiyla kullaniuor artik hayvan sesleri taklit etmeye basladi 16 aylik olduk teyzesi ama konusma yok
ay canım benım ısaret parmagı en buyuk belırtı konusacagına cok sevındım cok fazla tv ızleyen cocuklar zaten gecc konusuyorlar gec konusma durumu cok korkulacak bıse deıl netıcede konuscak :) kelıme solemeye basladımı suan konuscak yasta deıl zaten kelıme solemesı yeterlı canım

Insallah canim soyledigimiz komutlarim cogunu yapiyor.iste oyun kartlari var kopek nerde doyorum getiriyo kamyonu ver diyorum veriyor.cici diyo yeni basladi ama anne yok.dun avm den masadan kalkti isaret parmagi onde gidiyo sonra magazanin vitrine yapisti orda tabaklari gosteriyo.cok mutlu oldum.senin fistik bitirdi isi masalah darisi bizim kuzulara

kizlar benim kizda isaret parmagini cok kullanmaya basladi konusmasinin isaretimi simdi ..insallah konusur die dua ediyorum bu konusma olaina cok takmis durumdaim kafayi yicem yakinda galiba..napicagimi bilemiorum yoruldum galibaaa..

amin canım gerçekten her an çocuğu gözlemlemekten kaliteli zaman geçiremiyoruz resmen onu mu yapıyor bunu mu yapıyor diye. yoık canım saatlerce bakmıyor hiç bir şeyle saatlerce ilgilenmiyorki ilgisi hemen başka yerlere kayıyor geçen gün denedim oyuncak ayısı var bob koyduk adını bob'a mama ver dedim elindeki oyuncağı oyuncak ayının ağzına doğru tuttu bir yerde okumuştum çocuk psikiyatr gidince o da mesela bebeğe mamam ver diyomuş çocuğa yada arabayı sür diyomuş bizimki 2sini, de yapıyor söylediğimde aynı şekilde anneye mama ver dediğimde de beninm ağzıma tutuyor mesela karşılıklı oyun oynuyoruz top atıyoruz mesela saklambaç cee-ee gibi yani bilemiyorum göz kontağı da iyi insanlara da ilgili her gün parka götürüyıorum orda büyük çocukları izleyip onların yaptıklarını yapmaya çalışıyor. tek sıkıntımız işaret parmağı ve çok kelimesinin olmaması gerçi ben de geç konuşmuşum bilemiyorum biraz daha bekleyip iaşret parmağını kullanmaya başlamazsa ben de doktora götüreceğim artık.

Merhaba hanımlar. .17 aylik bir oğlum var..8 aylik erken doğum yaptım. .doğduğunda ciğerleri yaş olduğu için kuveze konuldu..ve doğum sonrası mikrop kaptirildi. .11 gün kuvezde tedavi sonucu taburcu edildi. .3 buçuk aylıkken nöroloji takibine girdik motor gerilik ve hafif hipotonimiz vardı. .izmir de yaşıyorum ve en iyi denecek bi profesör kontrolünde. .Oğlum 9 aylikken anne baba demeye başladı arkasından dede mama vs..Gelin görün ki suan emekleme ve siralama derdinde ismine bakıyor herkesi tanıyor. .göz temasi fazlaca var hatta bakmadım mi kızar..Ama artık konuşması çok azaldı ama pat diye birden ben geldim diyor sonra bir daha demiyor işaret ile gösterme yok..Dün hemen doktorumuzu aradım ve bu ayda teşhis edilmez ama ben bu güne kadar ki gözlemlerim sonucu öyle bi durum oldugunu düşünmüyorum dedi..1 senedir aynı doktor takibindeyiz. .eeg mız normal beyin mr normal..Al ver yapıyoruz topla oynuyoruz..Bütün oyuncaklar agzimizda ama..Ağlıyor numarasi yaptığımda hemen yanıma gelir sarılır insan canlısı..Bu güne kadar öyle zor günler geçirdim ki sizlerden fikir almak istiyorum otizm bu şekilde kendini belki eder mi aranızda bunları yaşayan var mı? Değerli yorumlarınız için şimdiden teşekkür ederim

Yurume de baya gec kalmıs once motor gerılıklerın oturması lazım konusabılmesı ıcın bazı haraketlerı yapması lazım mesela 18 aylık olunca koşabılmesı lazım elınden tutunca merdıven cıkabılmesı lazım bolesıne motor gerılıklerınde konusma oldukca gec baslayabılır.ısaret parmagını 15 aylık oldugunda artık anlamlı olarak sıze bıse gosterme cabası ıcınde kullanması lazım. Goz teması kurması super bıse anlamlı bakıslarmı bos bı sekılde mı sıze bakar yada yabancı ınsanlarlada goz teması kurar mı bılıosunuz kı otızmlı cocukların cogu anne babayla goz teması kuruor ama yabancılarla kesınlıkle kurmuyor yada anne seslenıo bakıo yabancı seslere tepkı vermıyor bunun ayrımınıda yapmak onemlı oyuncakları agızına sokması normal dıs cıkarıyo olabılır zaten bebekler dokunarak tadına bakarak ogrenıyorlar cogu seyı yanı genel olarak goz teması kurması ve seslenınce bakması super bu da sızı otızmden uzaklastırır genede ben uzman deılım benımde basımdan gectıgı ıcın cook cook arastırma yaptım cok fazla doktorlarla konustum hala da devam edıyorum hastane kapılarındayım allahım yardımcınız olsun motor gerılıkler oturunca konusma baslıyor bol bol spor uzun yuruyusler haraket ıceren komutlu oyunlar allahım yardımcınız olsun.

Cevabınız için çok teşekkür ederim öncelikle. .doktor doktor gezmek ne demek çok iyi bilirim doktordan çok hasta yakınlarının fikri benim için daha önemli hale geldi zira bütün gün gozlemleyen sizsiniz. .çocuğum kattığı mikrop yüzünden motor gerilik yaşıyor malesef ama şükür ki 2 yaşına kadar düzelecek bi durummuş..O artık 2 profesör kararıyla sorun olmaktan çıktı. .Oğlum bizden baskalariyla da göz temasi kuruyor hatta tanımadığı insanların ilgisini çekmek adına dakikalarca çirkin oluyor parmak işareti yapıyor tam geri vazgeciyor guvenemiyor sanki kendine. .televizyonu aç diyorum acıyor kapat diyorum kapatıyor. .cevremizde olan herkesi biliyor dede nerde komşu nerde dedigimizde hemen o kişiye döner bakar ve güler. .ama hiç parmakla göstermez. .doktorumuz bu tür gecikmelerin olabilecegini söyledi..1 sene boyunca fizik tedavi gördük ve profesör kararı ile de bıraktık..Benim esas merak ettiğim hergün anne baba dede diyen çocuk demiyor anca bütün evi gezip duvar makina sehpa heryerde ayağa kalkma çabasında sadece..Acaba yeni şeyler keşfettiği için mi konusmuyor yoksa bu bir belirti mi?? Doktor dönem dönem böyle şeylerin olabileceğini söyledi ama benim için yaşayan insanların düşüncesi de en az onunki kadar önemli. .Şimdiden teşekkürler. .Allah hepimizin çocuğuna sağlık sihhat versin sizlere de bol bol güç

soyledıgınız gıbı olabılır ole seyler duymustum ıste erken yuruyen gec konusur etrafa odaklanır gıbı. Sosyal yonu cok kuvvetlı cocugunuzun massalah bı sorunu oldugu nu sanmıyorum komut alması harıka bence otızm yok cocugunuzda zamanla duzelır ıns doktorunuz da dedıgı gıbı genede cocuklarımızı gozzlemlemek cok onemlı merak ettıgım suan hıc bı ses cıkarmıomu yanı babıldama yada anlamlı bı tek kelımesı varmıdır

Bütün gün hiç susmadan babildiyor kendi kendine ellerini böyle kızar ciddi bişey konuşur gibi oynatiyor aa diyor hiç susmuyor ama anlamlı tek dediği şey bugün mama oldu..geçen gün ben geldim dedi bunu hiç dememisti tabi bir daha demedi sesi alcalip çoğalıyor televizyon hiç izletmedim tek ilgisi açıp kapatma onu da yeni kesfetti asla oturup izlemez. .Ama çocuklara karşı sessiz kalıyor büyükler ile iletişim süper ama çocuklara karşı çekingen. .Ama yeni şeyler öğreniyor kendi kendine bu iyi birsey mi bilmiyorum ama yeni öğrendiklerinin yerine eskiden yaptıklarını yapmıyor bye bye gibi mesela yani bişey öğreniyor ötekini yapmayı bırakıyor hiç öğrenmemiş gibi

cocuklar bazı donemde duraklama yasıyorlar yurume hevesıne kapılmıs olabılır benım kız ıkı yasında hala yasıtlarını gorunce ıteklıyor elındekı seyı alıcaklar dıye yada eve gelen cocuk oldumu asla oyuncagını vermıyor asırı bencıl cocuklar zaten 3 yasından sonra sosyal varlıklar olabılıyorlar malesef bu otızm lanetı de 3 yasına kadar anlasılamıyor tabı barız belırtıler yoksa

Doktorumuza telefonda anlattım durumu bana bu dönemde otizm olsa dahi anlasilamicagini söyledi 20 aylikken gördüğümüzde emin oluruz ama sanmıyorum önceki haline bakarak dedi ama çok daha önce teşhis konulabildigini okuduğum yorumlardan biliyorum. . Acaba mi diye kafam çok kurcalandi ve bana çok Yardımınız dokundu çok teşekkür ederim umarım yavrunuzla herşeyi atlatirsiniz. .annelerin cennet kapısı o melekler sizlerin güçlü duruşuna hayranım herkes sizler gibi anne olamaz bundan emin olun

merabalar herkese ..canim cok sikkin kizim hala konusmuyor baba mama diyor arada ama agzinda birsuru laf cvar konusamiyor dilini cok disari cikamaa basladi kafayi yiyicem sabah disari cikardim biraktim kendini evin kapisina kendi kendine geldi biliyor algisida biraz daha iyi gibi ama siu hareketleri beni bitirdi kafayi yiycem hergunum goz yasi neapicam bilemiyorum her hafta bir kadin geliyor kendini gozlemlemeye ona gore bir pilan uyguliycakmis nasil edebilirim neyapabilirimde bu kizimi iilestire bilirim allahim ..birde kardesiyle hic analsamiyor isrmasi vurmasida var elinden birsey alininca cildiriyor bilginize ihtiyacim var tecrubeli arkadaslarim ..kizim halaen 3 giremedi

Ayisigi merhaba
Hepimiz senin gibi panikliyoruz.bazen cok cikmazlara giriyor sonrada yok hayir biz oglumuzla cok yerlere girecegiz diyoruz ..egitim egitim egitim....cok onemli.yabancilar biliyorsun islerini saglam kaziga baglanadan durmazlar...bu yuzdende senin tedirginligin daha cok artiyor...
Bak ne guzel yazmissin algisini agzinin dolu olmasini...birseyler basariyor ilerleme kaydediyor demektir bu...
Cocuklarimiz dusundugumuzden de akilli aslinda..o yuzden bizim yanimizda farkli baskalarinin yaninda farkli davraniyorlar.diger cocuklarimizla aralarindaki dengeyi kurmak cok zor olabiliyor.ve bunu cok iyide kullaniyorlar...
Arti kizin iki dili ayni anda anlamaya calisiyor ...onun icin de kolay degil ..
Sen pes etme kelime kartlarina...ona evde vazife vermelere devam et...hergun azda olsa surekli yapmalisin...inan sonucunu alacaksin...
Bu yas cocuklari bu yaslarda zaten dedigim dedik olur...
Tr ye tatile gelebildiniz mi bu sene?

hepimiz icin gercekten zor.ama basarabildiklerini gordukcede umudumuz bin kat artiyor.butun annelere sabir diliyorum..kolay gelsin canim...

Oglum 4 yas 5 aylik...atipik ...

Arkadaslar merhaba, yaklasik 4 aydir okuyorum sizi. Hem fikir almak icin hem bilgilenmek icin.artik buraya yazip sizin fikrinizi sormak istedigim seyler var..oglum su anda 18 aylik.ben bir aksaklik hissettigimde 11 aylikti ben o zaman calisiyordum. Isten eve geldigimde ne bir sevinc ifadesi ne bir heyecan yoktu.dikkatimi ilk bu cekti.o zaman cocuk doktorumuza danistik, otizm degil dedi.12 aylik kontrolunde benim endiselerim hala devam etmekteydi, adina nadiren bakiyordu ve oyuncaklarla saatlerce tek basina oynayip kimseye ihtiyac duymayan bir haldeydi, doktorumuz yine endise edilecek birsey olmadigini soyleyip durdu.14 ay kontrolune az zaman kala 2 adet otizmli evladi olan bir tanidigima gozlemlerimi anlatinca bence hemen psikiyatrla gorus dedi ve randevumuzu aldik.es zamanli olarak cocuk doktorumuz da artik bir sorun oldugunu gozlemledi. Psikiyatrist ilk gorusmede (14 aylikti) eksiklikler oldugunu, fakat simdilik tanilara takilmamamiz gerektigini soyledi ve gelisim testi yapildi.gercekten bazi beceriler 9 aylik bebek duzeyindeydi. Bana isi birakip cocugumla benim ilgilenmemi tavsiye etti ve size 1 ay muhlet dedi, belki ilgisizlik sonucu bu durumun olabilecegini soyledi.1 ay sonraki gorusmemizde yine bunun ismine takilmamamizi zaten cok kucuk oldugundan teshis konamayacagini belirtti.hep ilgilenmemiz gerektigi tekrar soylendi.zaten ben bu arada isi biraktim ve surekli ilgilenmeye basladim.en son 17 aylikken gorustuk ve iyi yolda oldugumuzu, oglumun duygularini gostermeye basladigini, bana olan bagliliginin arttigini gozlemledi.bu arada 15 aylikken bize floortime egitimini onermisti biz de hemen basladik haftada 1 saat olarak ve hala devam ediyoruz.ayrica gida intolerans testi yaptirdik ve pek cok maddeyi diyetimizden cikardik.bir diyetisyen kontrolundeyiz bu konuda.prebiyotik ve omega 3 takviyesi aliyoruz.size sorum su: acaba ornegin ABA tarzi bir ozel egitime baslamalimiyiz, sadece floortime ile vakit kaybetmekten korkuyoruz esimle. Problemlerimizden de kisaca bahsetmek gerekirse: isaret parmagi kullanmiyoruz, henuz anne baba da dahil hic kelimemiz yok, goz temasi ve adina bakmasi benimle cok cok artti ama yabancilarla hala cok zayif.yuvarlak nesnelere ilgi, birseyleri sallamak, ellerini bye bye yapar gibi (ama yerli yersiz) sallamak, gozlerini bir noktaya sabitleyipp kafayi dondurmek gibi hareketlerimiz var.yorumlariniz icin simdiden tesekkurler

Benim korktuğum bazı şeyleri sizde yasiyorsunuz, , nerede oturuyorsunuz acaba??
Bende konumda bahsetmiştim işaret parmağı kullanamiyoruz ama bunda gecikmeler olabilirmiş. .Konuşma hiç mi yok bebeginizde kendi kendince konuşma da dahil??
Burda otizm li yavrusu olan arkadaşlar daha çok yardımcı olur tabi size ama belki sadece sosyal bir geriliktir tek bir doktorda takılı kalmayın derim

selametle meraba canim cvbin icin cok sagol..yok canim daha kucukler yavrular diye gidemedik tabi bizde sikintidan patlatik pisikoloimiz altust oldu esimle cok didismee basladik birde benim kzin ytakibi hala siuruyor tatilde bile avrucum gitti okuluna rabbim emegini bos etmesin insallahh..evet canim acildiginin farkindayim birseyler konusamaa calisiyor bebim istiyor konusmak ama birsey durduruyo melegimicok konusuyorum cok ilgileniorum zaten haftanin 3 tama gun takipte 1 gunde krese goturuyorum..onun disinda evde hep disaria cikarmaya calisioruz iki bebk olunce zor oluyor tabi esimi beklemek zorunda kaliyorum bazen..zeten krese goturdugum zaman aklim kendinde kaliyor acaba diyorum..kizima baska gozle bakarlarmi gulerlermi hareketlerine diye kendimi dusunmekten ve aglamaktan alikoamiyorum..rabbimin imtihani kolay gecirsin bu bir ruya olsun diye cok dua ediyoum...kizim hala 3 yasina girmedi bu ay 17 sine girecekler insallahh..

sugaronyor ..meraba canim isimni cok zor yaziliyor oyuzden kisa yazdim adini..benimde kizda kafasini sola cevirip dondurur hemen uyaririm kendini ve bu hareketine bitiyorum cok kiziyorum uzuluyorum evet bazende kafasini salliyo eline agzina aliyo utandigi korktugu zamanlar babai degisik giyinsin hemen suati degisiyo sanki babasi degilde baska biri gibi davraniyor ..bazende gayet giuzel oynar babasiyla kardesiyle hic anlasamaz ..evet bende a b a egitimi dusunuyorum ama senin diger adini yazdigin egitimi abnlamadim..sen nerde hangi ulkedesin canim..hatta burda a ba egitimi olan biryerle gorustuk 3 yas dolmadan hicbiryerden egitim hakkninz olmaz dedi..kapali turk bir bayan pisikolgtu..egitimlerinin haftada 5 tam gun oldugunuda soylemisti..suan takipteyiz ve daha bir teshis alamadik elimiz kolumuz bagli bekliyoruz ..3 yasina girince konusma yapacaklarini soylediler ona giore yerini hazirliyoruz dediler bende onlara guvenmiyorum pek istedigim yerden yani a b a egitimi olan birdyreden irtibata gecicem..kizm daha cok kucuk atlaticaz insallahh..senin yavruda kucuk hala gececke diye dua edilim rabbim verdi bu sikintiyi yavrularimiza insallah rabbim kadircak yetrki allah bizlere saglik ve sabir versin cocuklarimizla..yardimcimiz olsun inassallahh

Nikki selam cevabin icin tskkr ederim.ben izmirdeyim.oglumun kendince hecelemeleri var ama anlamli bir kelimesi yok.ozellikle cocuk parkina gitmek benim icin cok sarsici oluyor cunku yasitlarinin goz temaslarini gorunce aradaki fark beni mahvediyor.sizinki kac aylik ve nerede yasiyorsunuz? Sevgiler...

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…