Davranış Bozuklukları Otizm

Çocuğumuzda karşılaştığımız huysuzluk, saldırı, şiddet, içe dönüklük, korkaklık, hiperaktiflik, pasiflik, dikkatsizlik, çevreye uyum, utangaçlık, hırçınlık vs birçok sorununuzun paylaşıldığı konular.
Sevgili Reyyan bu konuyu canlı tutman cevapların için öncelikle teşekkür ediyorum sana .. bende yaklaşık 4-5 aydır bu forumu takip ediyorum. 2 yaş 10 aylık oğlum var . Arabalara takıntımız var. Kafasını koltuğa yaslıyor arabayı gözünün hizasında sürüyor. arabaları kaldırdım, arabaları kaldırdığım için kutu, lego vs lerle yapıyor. Bu durumdada bu taklite girmez sanırım. göz teması iyi, 1 aydır kreşe başladı olumlu gelişmeler var, 10 a yakın kelimesi var, işaret parmağını kullanıyor, (bunlar hep kreşle başladı) 2 adt psikayatr, 1 nörolog, psikolog, özeleğitimci herçeşit uzmana götürdüm. Sosyal uyaran eksikliği üzerinde yoğunlaştılar bizi herhangi biryere sevk etmediler. Özel eğitim ve kreş dediler. Ama içim içimi kemiriyor.Benim anladığım ortak noktaları otizmin pekçok belirtisi var ama ençok hepsi göz temasına çok dikkat etmeleri, örneğin bu araba takıntısı belirtisini dinlediler ama onlar için çok otizm kriteri olmadığını farkettim. alkış yapyor ama by by ı yapmayı sevmiyor yaptığındada çok güzel beceremiyor (buda beni korkutuyor) organlarını gösterebiliyor. 2 aydır tv, telefon çıktı hayatımızdan çağımızın zehiri. Biz yetişkinleri bile esir aldıktan sonra minicik beyinlere verdiği zararları düşünemiyorum. Birbirimize faydalı olmak adına özel eğitimdeki etkinliklerimize paylaşırsak anlamlı olur. Örneğin ben bir tane paylaşıyım anne ve baba demiyordu. Bir a4 kağıda bizim fotolarmızı yapıştırdık. üstünede resimleri saklayan pencere anne baba diye pencereleri açarak çalıştık 1 hafta sonunda baba dedi.

uçan balon almıştık, ipini etrafına sarıp çocuğun hemen ulaşamayacağı bir yüksekliğe denk getirdik. ipi zıplayarak yakalaması gerekti. hem el göz koordinasyonu, hem de oyun. :)

merhaba öncelikle rabbim korktuğuna uğratmasın canım bence konuşması gayet güzel komşunun oğlu 3 yaşa yaklaştı hiç konuşmuyor ama sıkıntı yok demiş doktorlar bu arada legoyu araba gibi sürmesi taklidtir ve çok olumlu bir davranış mesela benim oğlum bez kutusu var büyük onu araba yapıyor ve evdeki ayısını sürüyor bu arada aklıma gelmişken siz onunla ne kadar ilgilenirseniz konuşması ve taklid yeteneği gelişir bol bol konuşun diğer çocuklarla etkileşimi nasıl mesela bunlarda önemli ben tüm bilgileri bir tanıdığın vasıtasıyla özel eğitim öğretmeninden aldım
isme bakma
göz teması
anne babaya ilgi(sizi tanıyor mu)
oyuncaklarıyla normal oynama
hayali oyun örneğin bış kaptan ayıcığa yemek yedirme muhammed genelde su içirmeye çalışıyor :)

1-2 ay öncesi çok üzülüyorduk, hiç başka çocuklarla ilgilenmiyordu, dışarı çıktığımızda elimi tutmadan koşturuyordu, evde tv hep açıktı, tabletle çok oynuyordu sonra silkelendik ve artık uzmana gitme zamanı geldi dedik. Sonra hayatımız biranda değişti. Kreş, tv yasağı,oyunlar, hafıza kartları, kitaplar tamamen ona yoğunlaştık. Bu anlattığım becerileride (organlarını göstermesi, işaret parmağını kullanması, birkaç kelime) bu süreçte gelişti. Ama halen devam eden bu araba tekerleği takıntısı, bazen nadiren yan yan bakması, bazı öğrendiği kelimeleri çok tekrarlaması beni tedirgin ediyor.

kızlar merhaba uzun bir aradan sonra girebildim siteye,

bir sorum olacak otizimli erkek çocuklarını sünnet ettiren oldumu??Yaptıranlar herhangibir sıkıntıyla karşılaştımı??

kızlar merhaba uzun bir aradan sonra girebildim siteye,

bir sorum olacak otizimli erkek çocuklarını sünnet ettiren oldumu??Yaptıranlar herhangibir sıkıntıyla karşılaştımı??
Merhaba
Oglumu 2 yas civarinda kelepce yontemiyle sunnetini yaptirmistik.ciddi bir zorluk yasamadik.iyilesmesi falan cabuk olmustu.
Oglum suan 4 yas 7 aylik atipik otizm tanili..

şu an 14 ayını doldurdu hala konuşmada çok ilerleme yok ama işaret parmağını çok kullanmaya başladı bana herşeyi gösteriyor "anne bak" der gibi bu da benim için önemliydi. psikiyatristten randevu almıştım ama işaret parmağını kullanmaya başlayınca iptal ettim randevuyu bakalım yine de takipteyim. öpücük, bay bay hepsini yapıyor. buraya bir kuş konmuş yapıyor. oyuncak ayıya yemek yedirme yapıyor. hatta bize de yemek yediriyor. tv zaten hiç izlemedi bebekliğinden beri. bir de öpücük bay bay kendi kendine de yapıyor mesela bunu bir yerde okumuştum önemliymiş yani ben yap demeden de yapıyor yoldan gelen geçene öpücük atıyor.

Arkadaslar berard yontemini cocuklarinizda uygulayanlariniz var mi aranizda?

Oglum 4 yas 7 ay atipik otizm..

Sonsuzmavi bence herşey yolunda

Merhaba
Oglumu 2 yas civarinda kelepce yontemiyle sunnetini yaptirmistik.ciddi bir zorluk yasamadik.iyilesmesi falan cabuk olmustu.
Oglum suan 4 yas 7 aylik atipik otizm tanili..

Teşekkür ederim cevap yazdığın için,benim oğlumda atipik otizm yüzde 40. 6 yaşında şuan.konuşmaya başladı herşeyi söylüyor,bilmediği konuşmadığı kelime yok,yanlız hafif takıntıları kaldı onlarıda aşacak,korkuyorum açıkcası korkakda kendisini kapatır diye onun için sormak istedim.

Kızlar, saldırganlık problemi yaşayan var mı? Benim yeğenim yüzde 51 otizmli , çok sevgi dolu bir çocuk ama özellikle yaşı büyük kadınlara durduk yere vuruyor. Önleyemiyoruz ve çok üzgünüz bu konuda.

Butka tekrar merhaba
Oglunun durumuna coook sevindim.gidebilecegi en yuksek yere kadar gitsin insallah..
Taniniz kalkmadi mi henuz?durumunuz cok guzel..
Ozel egitimin disinda alternatif metod denediniz mi? Hiperbarik oksijen tedavisi,gaps diyeti ,oyun terapisi , berard yontemi gibi...
Ilac kullandiniz mi herhangi bir doneminizde?
Vaktin oldugunda cevaplarsan cok memnun olurum ..

Genelede sorumu tekrarlayayim BERARD yontemini deneyeniniz var mi?
Birde bazi arkadaslar diyete baslamislardi gelismelerden bizlerede bahsederseniz cok mutlu oluruz...kolay gelsin.

Oglum 4 yas 7 aylik.

meraba selametle..nasilsin canim senin oglan konusuyordu degilmi dahada ilerlemistir insallahh..benim kizda ilerledi konusma yok ama biliyo gibi herseyi bana duskun ama cok asiri..neyseki takibe giderken gule oynaya gidio daha yteshis yok..buranin durumunu biliyorsun insani cok egliyolar bizde patlioz ne diycekler demicekler diye..kizim bas parmagiyla hersei gostermeye basladi artik once hic kullanmiyordu patates adami oynuyoruz..hepsini yapiyo bas parmak sarkisinda hepisi yapmatya calisiyo ayakkabisini cikartip giyemeye calisiyo,buluzunu elbisesini giymeye calisiyo..kizim cope at diyorum nrde olursa olsun cope atiyo..hersye atiliyo ama hareketlerini birturlu unutturamiyoruz el cirpasi birsey yakin bakmasi bazen sallanmasi kafa sallamasini unutturamadik kafayi yemek uzereyim..bazen acildigin cok seviniyuotruz bazende uzulup dibe vuruyoruz iste..ayin 4 de genlere bakilacak kan vericez bakalim ne diycekler onuda bilemiyoruz tabi..sonra boncuk dizmemiz hizlanndi ..sekizli puzullari diziyo ucak resmi olsun hayvan resimlerini arada baba mama var agzimiz cok dolu bagirirak birseyler soyluo..tuvalaet egitimine basladik ama hala soylemiyo ikside ..birde canim,,bu BERARD yonntemi ne onu bir acarsan sebvinirim..birde sence benim kizim konusur ilerlermi sen daha yyecrubelizsin canim ya..kizim eylulde 3 yasina girdi..cvbin icin simdiden tesekkurler..

Ayisigicim
Zaten kizinin ne kadar guzel gelismeler yasadigini ilerledigini sen yazmissin.ne mutlu sana.bu asilmasi gereken bir yol ,dokunulmasi gereken bir hali gibi...ince ince islemek gerek...gordugum kadariyla sen bunu yapiyorsun..anlamiyor ilgilenmiyor bile gozuksede asla pes etme..
Kelimelerde cikmaya baslamis.Allahin izniyle insallah konusacaktir.yeterki onu kendi dunyasinda birakma...
Minnos icin birazcik daha dil konusunda zorluk var..ama ikisinide basarma gucleride var onlarda ..siz evde turkce olarak gayret edin. .onlarda almanca... bu ayrimi kendiliginden kizin yapabilecek insallah...
mutlu birsekilde servisine binmesi cok guzel gercekten......gittigi yerde ilgisini ceken biseylerin oldugunu gosteriyor..ne mutlu...
Canim nette otizmin 10 belirtisi var.kendinde. degerlendirebilrsin.icinin rahatlamasi acisindan.
Bizim cocuklarin algilarinda duzensizlik oluyor ...isitsel anlamda. Zorluk yasadiklari icinde ...ogrenmeleri gecikiyor.duymak ta problem yok.herseyi duymalarinda en tiz sesleri dahi duymalarinda sikintu var.yas ilerledikce bu ayrimlastirma daha iyi oluyorlar ama yinede yetersiz.
Berard yontemi kisaca isitsel algi egitimini muzikle yapan bir metod...nette yazarsan ayrintili okuyabilirsin..ben beynin gucune inandigim icin deneyecegim.bir tugla daha dikebilmek dilegim..
Kolaylik ve sabir diliyorum hepimiz icin.

Oglum 4 yas 7 aylik...

Selametle merhaba anladığım kadarıyla bu konuda bayağı bilgi sahibisin. Benim oğlumda 2 yaş 4 aylık.. Her seferinde yaşını yazıyorum ama gelişim düzeyinde fikir olur diye. Biz yaklaşık 2 ay önce psikiyatr, psikolog gezmeye başladık. Konuşmuyor olması, arabalara çok ilgi göstermesi tedirgin etmişti. Gittiğimiz doktor ve profösörler uyaran eksikliği gibi bişeyler dedi. Beni tedirgin eden teşhiste geç kalmamak. Senin oğluna ne zaman teşhis konuldu. Gittiğimiz doktorların bişeyleri atlamasından korkuyorum. Gerçi biz haftada 1 kere özel eğitime ve kreşe kendi imkanlarımızla başladık ve bu süreçte konuşma anlamında değil ama hareket, taklit anlamında ilerleme kaydettik. Yani otizm teşhisi alan arkadaşlarıma sormak istiyorum 2,5 yaş civarı teşhis alan varmı. Yoksa çocuğun iyileşme ihtimaline karşı doktorlar uyaran eksikliği deyip geçiştiriyor olabilirlermi. Çünkü herhangi bir problemi olmayan çocuklarda zaman zaman otizmin belirtilerini gösteren hareketleri yapabiliyorlarmış.

merhaba benim arkadaşımın oğluna 26 aylık teşhis kondu. 10 aydır kreş ve yoğun özel eğitim ile şu an hemen hemen yaşıtlarını yakalamış durumda yani geçiştireceklerini sanmıyorum tecrübeli bir doktor 18 aydan sonra teşhis edebiliyor çok rahat sizin oğlunuzun bakıcı da olması nedeniyle uyaran eksikliği olması çok muhtemel. yine de içiniz rahat etmiyorsa bikaç doktora daha götürebilirsiniz.

Teşekkür ederim çak sağol iyi dileklerin için,İnşallah hepimiz bu günleri atlatacağız,

Kısaca şöyle söylüyeyim,ben bu savaşa sıfırdan başladım,bırakın göz temasını saatlere akşama kadar aaa diye bağıran bir çocuk hiç yorulmadan,hiçbirşeye tepki yok,konuşmsı bırakın sesinin nasıl olduğunu bile bilmiyordum.1,5 yaşında başladık mücadeleye ve çocu davranışını unuttu,açıkcası çok şey denedim,gups diyetini,balık yağları,ilaç(Risperdal)hepsini yaptım ama bir anda herşeyi bıraktık.çünkü fazdasını gördüğüme inanmıyorum,Kendim bire bir mücadeleye başladım.

yüzde 70 raporu olan bir bayan arkadaş oğlunun ilacı bıraktıktan sonra konuşmaya başladı demesiyle) riksli bir karar alıp doktora sormadan ilacı bıraktım,o zamana kadar oğlum haftada sadece 2 kelime söylüyordu.

kızlar denemek zorundaydım çünkü herşeyi denemiştim,eğer kötüleme olsaydı tekrardan başlıyacaktım,tabi 2,3 ay gibi bir süre gerekiyordu çocuğun vucudundan ilacı atabilmesi için,2 ay boyunca annamdan emdiğim sütü burnumdan getirdi,hırçın olmayan çocuğum hırçınlaşmaya,sürekli ağlamaya ve öfke nöbetleri geçirmeye başladı,çok başlamak arasında gittim geldim ama denemeliydim en azında 3 ayı tamamlamam gerekiyordu.

3.ay sonra önce tek kelimeleri daha sık kullanmaya başladı,sonra 2 kelimeye geçti,sonra 3 kelimeye ve artık kendisini çok net ifade edip konuşuyor,

önümüzdeli ay konturole götürcem bu sene değil belki ama böyle giderse seneye rapor kalkabilir,hee bu arada yüzde 70 olan çocuğun raporu yüzde 50 ye düştü ve aspergan sendromuna kaydı.

Merhaba
oglumun 2 yas 6 aylik iken otizm belirtileri oldugunu ogrendim.doktora gittigimizde 3
yas 6 aylik idi.amacimiz otizm icinde ama neresinde oldugunu ogrenmek ve ozel egitime baslamak icin rapor almakti.tek gorusme ile atipik yuzde 40 tanimizi aldik.
bunlari ilk bu foruma geldigimde neler yaptigimizi detayli olarak anlatarak yazmistim...

Nette otizm icin yazilan belirtilerin en az 6sini karsiliyorduk o donem zaten.ki bu da yeterli..uyaran eksikliginde cocuk bu problemi rahatlikla cok kisa bir zaman icinde aile ilgisi ,tv kapama park bahce , kres gibi etkenlerle yenebilir...
Ama otizm cok farkli bir surec...tum bunlari yapsanda ilerleme adim adim olur ve zaman alir...belirtiler cok daha bariz cocugun egitime cevap vermesi sure alir.

Canim yuksek islevli otizmli bir prof var.adi temple grandin...renklerle dusunmek adli kitabi var..orda annesinin hep icguduleriyle hareket ettigiden bahseder..

Birseylerin yanlis gittiginin farkindasin.krese baslatmissin zaten.cocuklarin icine katilmasina kendi kendine oyun kurmasina goz temasinin olmasina dikkat et...

Gelisimine gore tekrar gidersin doktora..degilse imkanin varsa ozel egitime baslayabilirsin.dogru yerde baslarsan onlarda seni guzel yonlendirebilir..
Erken taninin onemi ,Cocugun sonradan cikartabilecegi davranis bozukluklarinin egitim yardimiyla onune gecebilmek..ve olan davranislarinda duzelme saglamak...
egitime cok inaniyor ve guveniyorum...

Her seferinde cocugunun yasini belirtmen cok guzel ...bende surekli yazmaya calisiyorum...kalabaligiz burada cocuklari ve durumlarini aklimizda tutamiyoruz...

Oglum 4 yas 7 aylik haftada 6 saat egitim aliyor ve iki yildir krese gidiyor...kolayliklar diliyorum.

Selametle teşekkür ederim açıklayıcı cevabın için, çok güzel yazmışsın benim sorunum içgüdülerimde sanırım. Uzmanlar ne derse desin, adnı ne koyarlarsa koysunlar, benim içime sinmeyen şeyler var . Acaba sorusu çok kötü.. Bi gün güzel gelişim görüyorum ve galiba iyi diyorum bi gün bir şeyi öğretmeye çalışıyorum çalışıyorum elde var sıfır oluyor.. Psikayatr hemen gelişme beklemeyin dedi buzluktan nasıl bişeyi çıkartırsınız yavaş yavaş çözünür aynı şey dedi ama ben dayanamıyorum işte

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…