Davranış Bozuklukları Otizm

Çocuğumuzda karşılaştığımız huysuzluk, saldırı, şiddet, içe dönüklük, korkaklık, hiperaktiflik, pasiflik, dikkatsizlik, çevreye uyum, utangaçlık, hırçınlık vs birçok sorununuzun paylaşıldığı konular.
Dosyasina ☺kusura bakmayin

Merhaba ,oğlum 3 yaşındayken birşeylerin yolunda gitmediğini fark ettim çevresine ilgisiz,yaşıtlarıyla oynamayan,kendi dünyasında bir hali vardı internette biraz araştırınca otizm denilen bi durumla karşılaştım biraz detaya girince oğlumda bazı belirtilerin olduğunu gördüm .bir Prof A götürdük hiçbirşeyi yok kreşte düzelir dedi.içimiz rahatladı.ama yinede tatmin olmadık birkaç ay sonra başka bir dr A gittik (doçent)tamamen hiçbirşey yok diyemem dedi (göz teması kısıtlı,çağırıldığında bakmıyor ,kendi dünyasında )özel eğitim dedi.7 aydır özel eğitime ve 1 yıldır kreşe devam ediyoruz.çok yol aldığımızı düşünüyorum.tuvalet eğitimini tamamlayamadık kakasını ısrarla tuvalete yapmak istemiyor

Merhaba ben ozel egitimciyim. Ne tur bi duzenleme yaptiniz tuvalet icin?

Merhaba ben ozel egitimciyim. Ne tur bi duzenleme yaptiniz tuvalet icin?
Aslında kısmen öğrendi.çişini ben götürünce yapıyor bazen söylüyor.tuvalete oturmuyor lazımlığa yapıyor.kakasını yapınca sevdiği şeyleri vereceğimi söylüyorum tamam diyo bekliyoruz yapmıyor kalkıyor çamaşırına yapıyor .kreşte öğretmenine söylüyormuş çişi gelince ama gün boyu kakayı yapmıyor kreşte ....

Daha önce de yazdım lütfen birileri yazsın ne olur . Oğlum tanı almadı ama atipik otizm olduğundan şüpheleniyorum hatta eminim.Allah bilir tabi . Oğlumun göz teması var seslenince bakıyor. Ama söylediklerimizin yarısını anlıyor yarısını anlamıyor .işaret parmağını kullanmayı ben öğrettim o günden beri kullanıyor işaret parmağı ile orta parmağını birbirinin üstüne koyuyor Zaman Zaman. Bunun ince motor hareketlerde zayıflıktan olduğunu biliyorum . Bu hareketi yapan var mı çocuklarınızda ? Özel eğitime başladı 1 hafta oldu . Zeki bir oğlum var çabuk öğreniyor.70 kelimesi var. Cümle olarak anne gel baba gel vb yada kapı aç puding aç. Ama telafuz hataları var . Bu telafuz hataları düzelir mi ?
Sevgili anneler sevgili arkadaşlar lütfen umutlu hikayeler duymak isterim .

Cok sevdigi bisiyi sadece tuvalette kaldiginda ve kakasini yaptiginda verebilirsiniz. Yani sadece tuvaletteyken sonradan degil. Tuvaleti Dogru şeyle eşlemesini sağlayın. Siz cocugunuzu daha iyi taniyorsunuz. Biraz beyin firtinasi yaparsak dogru yontemi bulabilirsiniz. Klasik cocuk yetistirme egitim teknikleri otizmde fos cikiyor. Asla vazgecmeyin. Bir buluş yapar gibi surekli düşünün. Bu arada tuvaletini yapabilmesi icin yani ilk deneyimin (kakani yapmak icin tuvalete gidersen ipadle tuvalatte oynayabilirsin gbi) tam gerceklesebilmesi icin hafif ishal yapan seyler (yani ille de o an tuvaletini yapmasini saglar) yedirebilirsiniz. Ona verdiginiz ödülü bi kez tadabilmesi icin tuvaletini yapmasi şart. Bu yuzden hemen kakasini yapabileceği seyler yedirin diyorum. Ve bu ödül de cok güçlü bisi olmali.

Kac yaşında? 6 yasindan küçükse sabirli ve istikrarli olursaniz cok yol katedersiniz. Dil konusmada kritik yaşları kacirmayin. Dil konusma terapistinden yardim alin. Bu iş rehabilitasyondaki okul oncesi öğretmenleri ve sinif ogretmenleriyle olmaz. Hatta kendini hic gelistirmemis ozel egitimciyle de olmaz. Egitimcileri kirmadan cocugunuza uygun secin. Bunu otizmle calisan kafa yoran bir ozel egitimci olarak söylüyorum. Siz de mutlaka iletisim kitaplari okuyun. Bu konudaki konferanslari kacirmayin. Zaten max6 yaşına kadar cabalicaksiniz. Daha sonrasinda dil edinimi yavaslar. Bilimsel bir gercek.

Teşekkür ederim hocam önerilerinizi deneyeceğim ..

2 yaş 3 aylık şu anda .

Zeynn37 merhaba ne yazıkki bu tanı süreci çok sıkıntılı ilk gidişte tanı bizde almadık 9 aydır 3ay aralıklarla psikiyatr gittik ve hala tanımız yok bu durumda en kötüsünü düşünüp gerekene başlamak ama biz 27 aylıktayken 1-2 kelimemiz anca vardı göz temasınızda varmış çok panik yapma. kreşe gitmiyorsa ilk iş yazdır bence

Öncelikle sakin olmak gerek... Bir an once de birseyler yapmaya baslamak... Henüz bizim de bir tanımız yok. Sdhtp in dedigi gibi kreş şart. Çocukların başka çocukları taklit ederken ogrendikleri seyler cok fazla ve tabiki eğitim. Maddi durumunuza gore haftada en az 2 gun egitimle cok yol katedeceksiniz... Lutfen tanı beklemeyin, hissediyorsaniz birseylerin eksik oldugunu hemen harekete geçin.

Merhaba Panda,
Otizmli ya da psikolojik hastalığı olan kişilerin bağırsakları bozuk olduğu için genelde candida ya da başka mantarlar bulunabiliyor gaita testinde, bizde de vardı. En son yaptırdığımızda yok ama pek güvenmiyorum o sonuca çünkü dışkı 17 saat dolapta bekledi. Cerrahpaşa bize de mikostatin vermişti candida için ama ben Hasan hocaya gitmeden almadım, kullanmadım. Hasan hoca biz candidayı öldürmeye çalışmıyoruz, bağırsağı düzeltmek istiyoruz dedi, bağırsak iyileşirse candida zaten ölür dedi. Sebebini bilmiyorum ama mikostatin vermedi, önce bakso probiyotik verdi, sonra therbiotik yazdı. Diyet ve probiyotiklerle candida bitecek inşaAllah.
Ağır metallerden kurşun 23 bizim, arsenik 1800. Çocuk diyet yapınca metilasyon çalışıyorMuş ve ağır metal atılmaya başlıyorMuş. Hasan hoca çok yüksek değilse bir yıl kaçak yapmadan diyet veriyor ve ağır metal testini tekrarliyorMuş, eğer atılıyorsa ilaç vermiyor, atilmiyorsa ndf plus veriyor. Bize ndf plus hemen yazdı, çünkü arsenik normal değeri üst sınır 130, bizimki 1800 . Oğlum ishal olduğu için ndfye başlayamadık, çünkü bağırsak kötü durumda iken bir faydası olmuyorMuş.
Metabolizma doktoruna gitmeden ilaç başlamasaydin keşke..
Bizim de B12 düşük, B12 iğne kullandık. Ama hidroksi D vitamini yüksek, d vitamini kullanmayın ve D vitamini içeren balık yağı da vermeyin dedi doktor.
Eğer otizm teşhisi alırsanız devlet haftada 2 saat özel eğitimi karşılıyor, bunun için rapor çıkarmanız gerekiyor ama bazı aileler raporu öcü gibi görüyor, rapor almadan özel eğitime gidiyor ve ücreti de kendi karşılıyor tabiki.
Benim oğluma henüz teşhis konulmadı, konulursa rapor çıkartırım, önemli olan onun iyileşmesi, başkalarının ne düşündüğü değil.
Prosedürü tam olarak bilmiyorum ama rapor aldıktan sonra Rehberlik Araştırma Merkezi (Ram) a gitmeniz gerekiyor galiba. Siz rehabilitasyon ve özel eğitim merkezini secince raporla birlikte başvurun onlar dosya evrak işlerine Ram olayına yardimci oluyorlar galiba.
Biz daha yolun çok başındayız, en başındayız, kafamızın duygularımızın karışık olması normal, gerçi zaman geçtikçe yıpranıyoruz, yoruluyoruz daha karışık oluyoruz. Yavrularımız iyi olsun geçiyor hepsi.
Selametle arkadaşımız şiirle ne güzel anlattı durumumuzu
"Bu yol uzundur canım, menzili çoktur
Geçidi yoktur, derin sular var.."
Sabır, şükür, duâ..
Allah yardımcımız olsun..
(Oğlum 18 aylık)

2 yaş 3 aylık şu anda .

Henüz küçük bu cok iyi. Ne guzel farketmissiniz ilgili bi annesiniz. Ozel egitim dışında normal krese yazdirin.ve cocugunuzda ciddi bi uyum problemi yoksa soylemeyin otizm suphesi oldugunu. Bu bicok soruna ndn olabilir. Malesef krese almayabilirler alsalar bile bazi kendini bilmez egitimciler diger çocukların yaninda bahsedebilir, cocuklar da zorba olabilirler. Neye nasil tepki verecekleri belli olmuyor. Temkinli olun. Insallah hallediceksiniz ufak tefek problemleri de.

Sevgili arkadaşım şu an Nasıl paniklediğinizi Nasıl dualar ederek yavrunuzu allahtan sağlığına kavuşturmasını istediğinizi öyle iyi biliyorum ki ...buraya her girdiğimde okuduklarımdan içim sızlıyor bazen de Mutlu sonla biten hikayelerden umutla bakıyorum geleceğe size ekolalinin hiç geçmeyeceğini yazan arkadaşa aldırış etmemenizi öneririm çünkü biz bunu %100 atlatmış bir aileyiz Allah yeter ki ol desin herşey geçiyor hiç bir otizmli diğerine benzemez bunu Zamanla okudukça bu hastalık hakkında bilgi sahibi oldukça anlayacaksınız ilk gittiğimiz doktor bizi tam anlamıyla yıkmıştı öyle olumsuz konuşmuştu ki şu an keşke oğlumu şimdi görse bir diyorum sakın moralinizi bozmayın ben çok didindim çok uğraştım çok şükür buna değdi şu an 5,5 yaşında dışarıdan farkedilmeyen farkımı bir oğlum var sizin ki de iyileşir umutsuzluğu bir kenara bırakın savaşın iyi olacağına inanın böyle
Kreşe verin yüzmeye spora götürün arkadaş ortamlarına sokun anlamaz demeyin herşeyi konuşun bazen saçmaladığında hemen panik olmayın bırakın o da her normal çocuk gibi saçmalama Hakkı'nı kullansın size anlatacağım çok şeyim var bu akşamlık bu kadar olsun çocuğunuz iyileşecek ekolali de bitecek bunu yaşamış biri olarak ızdırabınızı çok iyi anlıyorum acil şifalar diliyorum

Sevgili francis gerçekten çok Mutlu ettiniz beni bu kadar ince bir dille moral olabilirdi başarı hikayenizi ayrıntılı duymak isteriz eminim diğer arkadaşlarda bunu istiyordur ne Zaman kelimler başladı ne Zaman cümleler tuvalet eğitimi Nasıl oldu konuştuktan sonramı öncemi ekolali ne kadar sürdü bir arkadaş şanslı hissetmelisin en azından konuşabiliyor olmasına şükret demiş bu bile hoşuma gitti sizin tecrübelerinize çok ama çok ihtiyacımız var sizde diyet uygulamaları yaptınızmı özel eğitime kaç saat gidiyordunuz kaç sene sürdü benim ilk aklıma gelen sorular

Francis mattyew arkadaşımız lütfen neler yaptınız ne kadar süre eğitim aldı her çocuk farklı ama yine de tecrübelerinizden faydalanmak isteriz

Merhaba dostlar elimden geldiğince herşeyi en başından anlatmaya çalışayım.Allah bağışlarsa 2 oğlum var inşallah.Büyük olan 10 yaşında diğeri 5,5 yaşında. Büyük oğlum tamamen normal gelişim gösteren bir çocuk. Küçüğü biz 4 yaşında farklı olduğunu öğrenene kadar normal sandığımız minik yaramazımız.Doğduğu andan itibaren abisinden oldukça farklıydı.Ama bu farklılık bizce olumlu bir farklılıktı her işini kendi yapmak istiyor kolay kolay korkmuyor (hatta neredeyse hiç bir şeyden korktuğunu hatırlamam 4 yaşına kadar )çok az iletişime geçiyor oyuncaklarını Yanyana diziyor kendince. bizim anlamadığımız bir dilde konuşuyor ve ismine bakmıyordu.işine gelince bize bakıyor diyorduk.oyuncakları dizmesi ve korkusuz olması dışında başka anormal bir davranış hatırlamıyorum.konuşma da yok tabi .daha doğrusu kelimeler var 20 kadar ama cümle yoktu. 4 yaşına doğru ekolali başlamıştı ve bu bizi bayağı korkutmuştu onu tanıyan herkes konuşur konuşur erkek çocuklar zaten geç konuşuyorlar diyerek bizim doktora gitme Zamanımızdan çaldılar.onları şuçlayamam çünkü bana doktora gitmek bir sorun olduğunu kabullenmek gibi geliyordu ve bundan deli gibi kaçıyordum3 aylıktan itibaren bakıcıyla büyüyen oğlumuzu nihayet konuşmasına katkısı olur diye kreşe vermeye karar verdik. Özel bir kreşti yöneticiye konuşmasının geciktiğini bizim söylediklerimizi tekrar ettiğini anlattık.düşünceli bir şekilde oğlumu incelemeye başladı uyanık biri olduğundan o gün hemen bir şey söylemedi ama ben onda bir terslik olduğunu anlamıştım gıcık olmuştumBir kaç hafta sonra oğlum kreşe alışınca bize bir çocuk psikiyatrına gitmemizi mümkünse Ankara ünv. Ne gitmemizi onların bir numara olduğunu anlattı. Gittik. Doçentti kendisi ama bence aile hekimi bile olamaz bize sorular sordu oğlumuzu inceledi işaret parmağı kullanmasının iyiye işaret olduğunu söylemesi dışında ağzından bir tane olumlu şey çıkmadı.tanımız yok ne olduğunu ısrarla söylememekle beraber atipik otizmi işaret eden cümleler kurdu,özel eğitime başlayacak 6 ay sonra göreceğim dedi.yıkıldık Ankara'dan İstanbul'a kadar ağlayarak geldim Nasıl olabilir neden ben gibi sizin de yaşadığınız o berbat hali yaşadım.hemen özel eğitim işine başladık .özel eğitime başladığımızda oğlum marketten ne alalım sorusuna aynı şekilde karşılık veriyor (anında ekolali)bazende televizyonda duyduğu bir repliği aynen tekrarlıyordu. (Gecikmiş ekolali)Özel eğitim bir buçuk yıl sürdü. Çoğunuzun çocuğu benimkinden daha ufak biz 4 yaşında bunu farkedip müdahelede bulunduk bence sizler çok daha şanslısınız ayrıca bunu erken farketmekte çocuğa en büyük ödül ben çok kahrettim kendime niye bu kadar bekledim diye ben hepinizin çocuğunun düzeleceğine yürekten inanıyorum tuvalet eğitimi 2,5 yaşındaki girişim başarısız olunca bir yıl ertelenerek 3,5 yaşa doğru verildi bunda abisinin katkısı büyük oldu tuvalete gitmeyi ondan öğrendi diyebilirim onu 4 yaşında binicilik kulubüne yazdırdık 2-3ay kadar ata binme dersi aldı bol bol masal hikaye okumaya başladık zamanında bol bol eline verdiğimiz tablet ve telefonu aldık evde tv yi kapadık günlük az bir miktar o da bizimle birlikte olmak üzere bunlara izin verdik.cocukla beraber (ama konuşarak) çizgi film izlemek bence çok faydalı 5 yaşında yüzme kursuna gitti yüzme öğrendi tabii ki en büyük faydayı kreşten gördük şanslıydık iyi öğretmenler ve çocuklar ile karşılaştık her gün düzenli yürüyüş yaptık yürürken bak ağaç bak serçe aaaaa araba geçti şeklinde etrafında ne varsa anlattım bunu yaparken dikkat çekici olaylara ağırlık verdim kafasını şişirmeden ilgisini çeken şeylerden bahsettim abisinin yardımı çok oldu (o farketmese de) evde birlikte haftada bir iki gün yemek yaptık kek pişirdik bezelye bile ayıkladık reçel yaptık parkta bolca oyun oynadık okul gezilerinin hepsine gönderdim eve çocuklu bebekli arkadaşlarımı davet edip günler tertipledim bazen gıcık olduğum bir tiple bile oğlumla yaşıt çocuğundan dolayı Zaman geçirdim vardır ya öyle ukalalar benim çocuğum mükemmel diyen tiplemelerNeyse 6 ay sonra doktora gittik doktor özel eğitimden sonraki değişikliklere çok şaşırdı ama moralimizi bozmadan da duramadı gene bu doktoru son görüşümüz oldu bundan sonra prf efser Kerimoğlu na gittik o korkacak bir şey olmadığını çok ilgilenmemizi söyledi ve bir tanı koyamadı. Daha sonra aklımızda kalmasın diye Ankara'da yine çocuk nörolojisinde çok iyi olan Prof Füsun alehan hanıma da gittik eeg çekildi çok şükür sonuçlarını da iyi aldık o da bir gelişimsel sapma olmuş ama bence bu çocuk otizm değil dedi toparlanacağını söyledi konuşmaya başlama adımlarını daha detaylı bir yazıda anlatacağım inşallah en son yine bu konuda uzman bir profesöre götürdüm 2 ay önce yüksek fonksiyonlu otizmliye benziyor ama emin olamıyorum da dedi işte böyle dostlar henüz bitmedi yolculuğumuz anlayacağınız ama benim dualarımda istediğim noktaya kadar geldik mi evet şükürler olsun geldik dışarıdan kimse onun farklı bir çocuk olduğunu anlamıyor konuşma güzel amacına uygun anlaşılır geçen gün burada felaket yağmur yağdığında şöyle dedi anneee yağmura bak hiç bu kadar çok yağdığını görmemiştim sel gibi sel dedi ve ardından yağmurla ilgili bir şarkı söyledi Her gün beni biraz daha şaşırtıyor iyileşeceğine inanmayanlara nasılda dersini veriyor küçük kuzum ben bile ona inancımı yitirdim Zaman Zaman ama o yeniden doğdu sanki umarım bütün yavrular bunu atlatır başınızı ağrıttım biraz uzun oldu kusura bakmayın kuzularınıza sıkı sıkı sarılın tüm bunlar geçecek inşallah iyi geceler

Son düzenleme:
Allah razi olsun bende hasan hocaya gitmeden ilaca basladigima pisman oldum biraz dogrusu bizimdr ilaclari degistirecek buyuk ihtimalle raporu bende cikarttiricam sanirim onemli olan evlatlarimiz ve bu haftada 2 3 saattle kurtulabilecegimiz bir illet degil gibi ne kadar cok egitim alabilirsek o kadar kar
Selamatle ne.guzel soylemis yol uzun mesakkatli bu cocuklarimizin degil bizim sinavimiz Allahin izniyle alnimizin akiyla vericez bu sinavi ben inaniyorum oglusunu opuyorum kocaman onlar bizim buyuk savascilarimiz rabbim onlari korusun

Merhabalar,
Panda61'in dediği gibi çocuklarımızın değil bizim sınavımız ve Allah'ın izniyle alnımızın akıyla çıkacağız... Francis matthew ne güzel de yazmış süreçlerini. Başımız ağrımadı yazılanları okumaktan, hatta tekrar tekrar okudum. Tebrik ediyorum sizi ve azminizi... Yolumuz uzun gel-gitler arasında başarıyı yakalayacağımız günü bizler de umutla bekliyoruz. Sizin hikayeniz bize moral oldu, güzel bir sabaha başladık sayenizde...

Merhabalar, Francis matthew çok ama çok güzel anlatmışsın bende defalarca okudum.. Özellikle ekolali yi çok kafaya takıyordum. Şuan şiddetli boyutta değil ama artar diye korkuyorum. Bizim kreşte duyduğu şeyleri okuldan eve gelince zaman zaman söylüyor. Oğlunla sana mutlu mutlu bir hayat dilerim o kötü günlerin acısını çıkartın bol bol sohbet ederek.. Bize aklına gelen diğer ayrıntıları yazarsan çok mutlu oluruz.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…