Davranış Bozuklukları Otizm

Çocuğumuzda karşılaştığımız huysuzluk, saldırı, şiddet, içe dönüklük, korkaklık, hiperaktiflik, pasiflik, dikkatsizlik, çevreye uyum, utangaçlık, hırçınlık vs birçok sorununuzun paylaşıldığı konular.

Panda61

Senin nezdinde tüm yeni başlayacak arkadaşlara yazıyorum...
Aldığınız eğitim oyun temelli olsun mutlaka...zaten asıl eğitimi siz vereceksiniz çocuğunuza...

Küçük yaşta tanı alıp olayın bilincinde olarak hareket etmek ne kadar önemli...çocuğunuz için ne kadar güzel...

Şuna inanın erken eğitimle ileride çıkabilecek birçok olumsuz şeyin önüne geçmiş olacaksınız inşallah...artı algı daha hızlı açılacak ...ve birçok olumlu gelişme...

Netten araştırın duyu bütünleme adı altında yapabileceklerinizi evde yapmaya çalışın...küçük yaşlarda buda önemli...

Aklıma geldikçe yazıyorum..,kolaylıklar diliyorum...

5,5 atipikotizmliyiz...

herkese merhaba, öncellikle Allah hepimizin yardımcısı olsun, benim oğlum 2011 mayıs doğumlu geçen yıl kısa bir süre tuvalet eğitimini denemiştim ama hiç farkında değilti wc işinin o yüzden çok ısrarlı olmadım, bu yıl bir hafta sonra bir ay olacak uğraşıyorum ama yok bir kaç kez başlarda tutturduk yaptı ama şu an kesinlikle yapmıyo , yani geldiğinin farkıdna oldumu çişinin lazımlığa oturtamıyorum, klozetimiz yok normal yer tuvaleti kucağımda oraya götürdüm yok orayı da istemedi, ikizi var onu yaparken sürekli gösteriyorum, bilgisayardan tuvalette, lazımlıkta olan çocuk resimleri çıkarttım astım bak çiş yapıyorlar diyorum gülümsüyo, bir kez elimden t utup lazımlığa götürdü oturdu ama yok yapmadı ben yine her zamanki gibi aferin diyerek alkışladım, ödül de veriyorum ama yok şimdi oturtmak biraz daha zorlaştı niye öyle oldu anlamıyorum çok kısa bir süre oturuyo 5-10 saniye tamam k alkıyo onda da yapmıyo zaten konuşmuyo sadece anne, baba , mama o da canı isterse. nasıl olacak ne yapayım bir fikriniz varmı arkadaşlar gece uykusunda yapmıyo altı kuru kalıyo öğlen uykusunda aynı şekilde dışarı çıkartıyorum birkaç saat dolaştırıyorum parka oraya buraya yapmadı eve gelince hemen kuytu köşelere bazen d e ses çıkartıyo aaa aaa diyerek evde yapıyo , en azından farkında diyorum, tutması da iyi diyorum ama birde tuvalete yapsa

Biz de aynı durumdayız oğlum 2012 mart doğumlu geçen yazdan beri uğraşıyorum.geceleri ve öğle uykusundan kuru kalkıyor dışarda saatlerce kalıyoruz kreşte tam gün orda öğretmenine söylüyor Muş çişini kakasını hiç yapmıyormuş ana evde bana söylemiyordu .burda bir arkadaş çamaşırsız dolaşmayı denemiş bende 3gündür altına bişey giydirmiyorum arada kazalar oldu ama söylemeye başladı (anne basket atalım)diyo önceden lazımlığa oturuyordu artık klozete alıştı.biİm kaka sıkıntıydı çişinide götürünce yapıyordu .siz Nasıl yapıyorsunuz bide çamaşırsız dılaşsın öyle deneyin

Allah razi olsun burdaki paylasimlar yazilanlar cok onemli benim icin cok sey ogreniyorum sizden
duyu butunleme terapisi aliyoruz yapilanlatlri evdede tekrar ediyorum bol oyun oynuyoruz oncedende yazmistiniz evde yapilabilecekler onalri yapmaya calisiyoruz daha cok biz tabi o pek katilmiyor ama sanki bizi anlamaya basladi

yasimiz kucuk yolumuz uzun sinavsa cok buyuk ... rabbim evlatlarimizi bizden daha cok seviyor elbet ..onlari bize bile muhtac etmesin insallah

Taniyi almak biraz sok oldu benim icin sarsti beni ama en azindan belirsizlik bitti artik sukur cunku o belirsizlik insani mahvediyor
Allah hepimizin yardimcisi olsun
Oglum 2 yasinda atipikotizmli

Merhaba efege
Benim fikrim bu kuzu rahatlığa alışmış...çokta zeki...oynuyor...oynatıyor...dışarda tutuyor gece kuru kalkıyor öğlen kuru kalkıyor...geriye ne kalmış ki...az daha sabret annesi...çözecek o bu işi...kendi isteğiyle uzatıyor sadece...

Kesinlikle altına birşey zaten bağlamıyorsundur...değil mi?ben dışarıda gezerken olsun avm de olsun araba da olsun başka birinin evinde olsun her zaman wc e götürdüm...sırf farkındalığı artsın...standartlığa alışmasın...pis temiz ne gelirse...garip gelmesin sakın...çünkü seyahat yaparken her türlüsü ile karşılaşıyoruz

Burda şuan uygulayan arkadaşlar var...altı çıplak gezdirmek,ensesinde çaktırmadan beklemek gibi...

Ben ilk olarak lazımlıkla tvin karşısında oturtarak ve eline birşeyler vererek yapmasını sağlamış..ondansonra alafrangaya geçmiştim...herkes Nasıl alıştırabilirse...tuvaletede bir sürü şey yapıştırmıştım...ilgisini ne çekiyorsa...

Sizin çok az zamanınız kalmış bence dediğim gibi az daha sabır annesi...tuvalet eğitimi bittikten sonra ...oğlum konuşmada da basamak atlamıştı...
Ayrıca bazı terapistler çocuğun konuşması için yer tuvaletinde yapmasını istiyorlar...Belkide sizin içinde Allah'ın izniyle böyle olcak...herşey Zaman ve sabır...

Biliyorsunuz kaba motor gelişimi arttıkçada çoçuklar konuşmada ilerliyorlar...Bu yüzden otizmin olmassa olmazlarındandır. SPOR YAPMAK!!!

Kolaylıklar diliyorum hayırlı haberlerini duyacağımıza eminim...Allah yrd olsun...

5,5 atipikotizmliyiz..,

Arkadaşlar özellikle çocuğu konuşan anneler çocuğunuz eskiden bazı kelimelerin sadece ilk hece yada son hecelerini söylüyor muydu ? Mesela balık-ba yada motor-mo gibi .

Arkadaşlar özellikle çocuğu konuşan anneler çocuğunuz eskiden bazı kelimelerin sadece ilk hece yada son hecelerini söylüyor muydu ? Mesela balık-ba yada motor-mo gibi .

Evet zeynn kesinlikle aynısı yaşadım...hatta bi süre k harfini kullanmıyordu...küre demişti...mutluluktan çoşmuştuk...

Senin oğlunun durumu gayet iyi bence bunlar hep düzelecek şeyler...ama bol ilgi,konuşma kitaplar...anlamıyor diye sakın sakına düşünmeyin...

Çocuklarımızı iğne oyası gibi işliyoruz ...

Kolay gelsin...
5,5 atipikotizmliyiz

Merhaba Hanimlar. 21 aylik oglumuza atipik otizm teshisi kondu. Ankarada yasiyoruz bildiginiz guvenilir egitim merkezi ve eve gelebilecek guvenilir egitimci tavsiyelerinize ihtiyacim var.Ozelden yazabilirseniz sevinirim.Birde okudugum kadariyla Istanbulda Hasan Onal bey biyomedikal tedavi icin gerekli analizleri ve testleri yapiyormus, acaba Ankarada da bu sekilde analiz testleri yapacak ve ona gore ilac ve tavsiyelerde bulunabilecek bir dr var mi? Zaman kaybetmeden egitim ve tedaviye baslamak istiyoruz yardimci olursaniz sevinirim.

Merhabalar,
Selametle öncelikle yazdıklarınız için teşekkür etmek istiyorum, siz deneyimli annelerin paylaştıkları gerçekten yol gösterici, bu nedenle bu sayfayı çok seviyorum.
Çığlıklarımız geçen haftaya göre oldukça azaldı hatta yok diyebilirim. Birkaç kez beni denediğinde "ağla, istediğin kadar ağla rahatlarsın" dedim ve başka bir odaya gittim, O'nu çığlıklarıyla baş başa bıraktım. Yorulup, sökmediğini de görünce sakinledi geçekten. Bir de oğlum artık kreşte tam gün kalıyor. Büyük ihtimalle orada çok yoruluyor ve bağırmaya güç bulamıyor. Kreşin tam güne dönmesiyle oğlumun algıları daha bir açıldı sanki. Sdhtp de bir yazısında böyle olacağını söylemişti zaten. Oğlum daha mutlu, orada öğrendiği şarkıları evde söylüyor. Konuşma çok fazla yok. Ara sıra kendine "yat, kalk, al, aç, kapa ..." gibi basit komutlar veriyor ve uyguluyor. Bir şey yediğinde "bitti" diyor, birçok nesnenin adını öğrendi. Bazı komik olaylara hep birlikte gülebiliyoruz. Kedi gördüğünde "pisi pisi", köpeğe "hav hav" demeyi öğrendi. Daha bu gibi şeyler. Bunları bilerek yapması çok güzel. Bunlar normal çocuklar için normal şeyler ama bizim için alkışlanacak şeyler biliyorsunuz. Özel eğitimde de eğitimcilerimiz oldukça özverili. Biz de tekrarları, ödevlerimizi yapıyoruz, oyunlar oynuyoruz. Sanırım yavaş yavaş da olsa bir şeyler olacak. Tuvalet eğitimimiz henüz yok. İlk çocuğumla da 3,5 yaşta başlamıştık, O'nun kendini hazır hissetmesini beklemiştim, sonrası çok kolay olmuştu, Birkaç günde de sonuç almıştık. Küçük oğlum için de bu konuda acele etmedim açıkçası. Arada bir denemelerimiz oldu ama ben ısrarcı olmadım, hazır değil diye düşünmüştüm. Ama artık başlama zamanımız geldi. Okullar açılmadan bu işi bitirebilirsek iyi olacak.
Artık eskisi gibi kendimi de üzmüyorum oğlumun farklılığı konusunda. Doktor doktor gezmiş, bir tanı alamamıştık, uyaran eksikliği, çocuğunuzla ilgilenin denilmişti. Bu nedenle raporumuz da yok henüz, ama ben atipik olduğumuza eminim. Bu düşünceyle ilk başlarda yaşadığım şokla kendime gelememiştim, ilk çocuğum son derece sağlıklı, akademik başarısı yüksek, sosyal de bir çocuk. Oğlum niye farklı diye çok üzmüştüm kendimi. Ama şimdi daha rahatım ve ne yapmam gerektiğini öğreniyorum. Hayat devam ediyor ne de olsa ve biz ne kadar rahatsak, ne kadar güçlüysek çocuklarımıza da o kadar faydamız olacak değil mi?
Her şeyin hepimiz için çok güzel olmasını diliyorum... (Oğlum 3 yaş, 3 aylık).

Arkadaşlar bende bişey soracağım daha yeniyim bu forumda . Çocuklarınızın durumunu söylediniz mi çevrenizdekilere . Ben çok yakın ailem ve bir iki güvendiğim dışında söylemedim ki zaten tanı almadı oğlum. Ama onlarda şüphelerim olduğunu biliyorlar . Bişey söylemeyeyim diyorum inşallah oğlum iyi olur . nasıl bir yol izlesem bilmiyorum. Dışardan farklı adledilecek hareketi yok arada ufak tefek mırıldanıyor ama onu her çocuk yapıyor .aslında çocuğumdan başka hiçbişey düşünmüyorum ama işte kafa kurcalayan şeyler bunlar.

Selametle , canım cevabın ve yazdıkların için çok sağol içimi nasıl rahatlattın anlatamam umarım dediğin gibi olur , hayır kesinlikle altını hiç bağlamıyorum ben çalışıyorum eşim de , ama üçe kadar eşim evde bir de 13 yaşında kızım onlar ilgileniyorlar biraz onlar için zor oluyor ama yapacak birşey yok , bazen öğrenemicek bağlayalım dedikleri oluyo ama yok diyorum öğrenecek, dün de eşimin elini t utup lazımlığa götürmüş oturmuş ama yine birşey yapmadan kalkmış tamam işte dedim bu da büyük bir adım sonuçta bir ayda bazı şeylerin farkına vardı diye düşünüyorum bende ümitsizliğe kapılmak istemiyorum 5 ayda sürse bir yılda sürse öğrensin ve öğrenecekte başka çare yok . Yazdıkların için çok teşekkür ederim , biz kartlarla veya masada çalışmalar yapamıyoruz, istemiyor, bisiklet sürmeyi öğretmeye çalışıyoruz, eline birşeyleri alıp döndürmesi çok fazla ondan kurtulamadık malesef , hoplayıp zıplasın, kendini gıdıklatıp oynasın , koşsun, suda oynasın çok seviyor, ama iş kalem kağıda , kartlara gelince yok istemiyor nasıl olcak bilmiyorum haftanın 3 günü özel eğitime gidiyo ama ne kadar birşeyler alıyoruz bilemiyorum çünkü bazen orda da durmak istemiyor, hayırlısı diyorum zamanla umarım herşeyimiz düzelir, tüm annelerin Allah yardımcısı olsun kolaylıklar versin inşallah

Efege tekrar merhaba

Çocuklarımıza inanalım...güvenelim...hep güzellik telkin edelim...Allah'ın izniyle onlarda başaracak...zaten çok şeyde başarıyorlar...yeterki inanalım...

Bence bu saatten sonra pes etmeyin...başarır o paşa bu işi...uzatmaları oynuyor..

herhangi bir spora gidiyor mu?
Diyetle ilgili herhangi bir gelişmeniz olmuş muydu?
Bir ara sitede çok gidiyorlardı arkadaşlar Hasan önala...

Eğitim illaki masa başında olacak diye birşey yok zaten canım...küçük yaştan eğitime başlayanlar sıkılıyorlar...özgür ruh bu paşalar...biraz biz onların dünyasında takılcaz...birazda onlar bizim dünyamıza gelecekler...bu misafirlik böyle sürecek bir süre...

Kolaylıklar diliyorum..
5,5 atipikotizmliyiz

Merhaba kıvrımbas
Maalesef Ankara'da bize inanan biomedikal tedavi yapabilen biri yok..İstanbul a gitmek gerekiyor...
Özelden telini bırakırsan seni arayabilir...kurum ve eğitmen hakkında bilgilendirebilirim...

Kolay gelsin...
5,5 atipikotizmliyiz...

Sana veya çocuğuna gerçek manasıyla yrd olmayacaksa...benim fikrim kimseye söylemeye gerek yok...sizin oğlunuz daha çok küçük..bu yolda kim gayret gösterecekse onlar bilsin yeter....
ailemizden sadece benim kardeşlerim daha bu sene öğrendi...

Tabiki bu benim şahsi fikrim...
Kolay gelsin..

merhabalar bu yazıyı 2 yıl önce yazmıştım şu anda 4.5 yaşında belki sizlerede umut olur diye yazıyorum öncelikle ekolali yok bitti konuşma az da olsa var ve işaret parmağını kullanıyor kreşe ve özel eğitime gidiyor gayet mutlu ama yaşıtlarından çok gei konuşması var ona ezberlettiğimiz cevapları alabiliyoruz yaşıtlarından ezber kelime dağarcığı olarak oldukça ileri hatta kreş öğretmenleri üstün zeka olduğunu düşünüyor ama bence değil yaşıları 10 kadar sayamazken bizimki okuyor yazıyor sayıyor ona sadece 2 kere göstermemiz yeterli tuvalet eğitimi 3.5 yaşında iken 15 günde geceli gündüzlü öğrendi arkadaşları ile oynayabiliyor ama oyun kurma yok hayali düşünme yok taklit onlar ne yaparsa ne söylerse ne yerse ne giyerse onu istiyor anne acıkım çişim geldi gezmeye gidiyorz gibi cümlelelr kuruyor ama beyin bağımsız cümle üretmiyor bu sorun çocukları daha büyük olanlarda çözüme kavuştu mu acaba yoksa hep böylemi kalacak bilemedim çok üzülüyorum aslında tanıdıklarına canını verir tanımadiklarına hiç yanaşmaz mızırdanır işte böyaxe umudunuzu yitirmeyin arkadaşlad düzeliyorlar ama tamamen değil

alıntıyı yanlış yapmışım kızlar çok pardon
kızlar öncelikle merhaba ben forumu üyeliksiz takip ediyordum artık üye oldum hepiniz çok güzel paylaşımlarda bulunuyorsunuz birbirinize destek oluyorsunuz çok güzel bir site emeği geçenleri tebrik ediyorum.benimde bir sıkıntım var lütfen bana da yardım eder misiniz ? ilk defa yazdığım için konu bölümünü şaşırmış olabilirim çok özür dilerim.
benim 2 yaşında dünya tatlısı bir oğlum var otizmden şüpheleniyoruz küçükken çok eziyetli bir bebekti misafirliklerde durmaz gece de belkide 10 kere uyanırdı daha 2 aylıkkken babasıyla karşılıklı agulaşırlardı tepki verirdi söylenene göz teması falan çok iyiydi 5 aylıkken oturdu 9 aylıkken emekledi 13 aylıkken yürüdü fiziksel olarak sorunumuz yok 9 aylıkken baybay yapıp kulağını gösteriyordu bebeklik öykümüz böyle şimdi ise 2 yaşında ;
adına bakıyor ,göz teması çok iyi ,topa vuruyor ,5 li bultakları gözü kapalı takıyor, Legoları oynuyor, basket atıyor elini ver ,kapıyı kapat, perdeyi çek, koş otur, bay bay (bazen yapar )komutları anlıyor şarkının devamını hareketleriyle gösteriyor yaptığından utanmış diyorum yüzünü kapatıyor mesela, ama başka al ver yapmıyor kaka yapınca bezini getiriyor değiştir diye susayınca bardağını bulup damacanaya tutup üstünden basıyor bardağı tutup su içebiliyor üzerine düşen bir pirinç tanesini dahi alabiliyor çok titiz ,suyla oynamayı seviyor.ama bazen sürtmeli arabasını dakikalarca sürtüp tekerden çıkan sesini dinleyebiliyor.bana inanılmaz bağlı çalıştığım için üstümden düşmüyor sürekli öpüyor seviyor kirpik ve bacağıma dokunmayı çok seviyor sürekli öpülmek istiyor çocuklarla sadece koşmaca oynuyor aaaaaaaaaaaaaaaa diye bağırarak koşmak en büyük favorisi ,pek ilgisi yok küçüklere ,büyük çocuklarla güzel oynuyor onlar ne yaparsa onu yapıyor ama bazen plastik su şişesini elinde sallıyor 10 dk falan onunla oynuyordur biraz fazla oynuyor bu şişe ile bilgisayar nereden açılır kapanır video nereden durdurulur biliyor tv kanalını sevmezse kumandayı bize getirip değiştirmemizi istiyor karalama yapıyor..oyuncak sıralama, dönme ellerine bakma gibi huyumuz yok ama komutlarımızı almıyor sadece yukarıdaki komutları yapıyor al ver bilmiyor mimiklerimiz taklit ediyor ama hiç işaret parmağını kullanmadı aklıma dediklerimize taklit ediyor söylüyor ama kelime haznemiz yok neredeyse anne ya da baba yı dede diyor ama bilinçli gibi gelmiyor bana. ama bana ve babasına bakarak diyor bazen aklına gelirse de diyor anlamadım misafir ortamını sevmiyor misafirliğe gitsek yada gelseler 1 saat sızlanıyor kreşe gidiyor kreşte pek sorunumuz yok alıştı sorun yaratmıyor. kakasını yapacagı zaman saklanıyor bir de asla yalnız kalmıyor ben nereye gidersem o oraya tuvalete bile beraber gidiyoruz neredeyse o kadar doktora götüremedik henüz babası da ben de kahroluyoruz lütfen bize de yorum yapar mısınız sıra alınca en kısa zamanda doktora gideceğiz ilk çocuğumuz olduğu için bir de şarktayız çocuk 2 yıl boyunca neredeyse tv ile büyüdü bakıcılar iyi çıkmadı ben de ilgilendiğim kadar ilgilendim ama sizce bu oğlu otizm olabilir mi ?

merhabalar bu yazıyı 2 yıl önce yazmıştım şu anda 4.5 yaşında belki sizlerede umut olur diye yazıyorum öncelikle ekolali yok bitti konuşma az da olsa var ve işaret parmağını kullanıyor kreşe ve özel eğitime gidiyor gayet mutlu ama yaşıtlarından çok gei konuşması var ona ezberlettiğimiz cevapları alabiliyoruz yaşıtlarından ezber kelime dağarcığı olarak oldukça ileri hatta kreş öğretmenleri üstün zeka olduğunu düşünüyor ama bence değil yaşıları 10 kadar sayamazken bizimki okuyor yazıyor sayıyor ona sadece 2 kere göstermemiz yeterli tuvalet eğitimi 3.5 yaşında iken 15 günde geceli gündüzlü öğrendi arkadaşları ile oynayabiliyor ama oyun kurma yok hayali düşünme yok taklit onlar ne yaparsa ne söylerse ne yerse ne giyerse onu istiyor anne acıkım çişim geldi gezmeye gidiyorz gibi cümlelelr kuruyor ama beyin bağımsız cümle üretmiyor bu sorun çocukları daha büyük olanlarda çözüme kavuştu mu acaba yoksa hep böylemi kalacak bilemedim çok üzülüyorum aslında tanıdıklarına canını verir tanımadiklarına hiç yanaşmaz mızırdanır işte böyaxe umudunuzu yitirmeyin arkadaşlad düzeliyorlar ama tamamen değil

Merhaba özel anneler,
Biz de tuvalet eğitimine başladık sonunda. Bugün 3. günümüz. Kreşte oğlumu tuvalete götürdüklerinde çişini yapıyormuş, evde hadi oğlum çiş yapalım dediğimde tuvalete koşuyor ama yapmayı istemiyor. Bu nedenle 2 kez üzerine yaptı. Gece yatıp sabaha kuru kalkıyor. Bu sabah duşa soktum, suyla oynarken banyoya yaptı. Her akşam düzenli kakamızı yapardık, 2 gündür onu da tutuyor, bez bağlasam yapacak biliyorum, ama direniyorum. Tuvaletini kontrol ediyor oluşu güzel ama bir de olması gereken yere yapsa mutlu olacağım. Lazımlık mı denesem acaba. Bakalım nasıl çözeceğiz. Umarım çok uzun sürmez.

Arkadaşlar çocukları konuşan anneler. Benim oğlum anne diyor bana anne del diyor anne aç
Diyor ama mesela gece uyanıyor su içeçek anne diye seslenmiyor ıhhhhh ıhhhh bu seslenme ne Zaman başlar? Yada Nasıl öğretebilirim?

Sessizkuzu merhaba Bizimde özel eğitim hocamız ısrarla tuvalet eğitimine başlayın diyor 2-3 gün denedik aynı sizin gibi gidince yaptı sonra gribal enfeksiyon olduk yarıda kaldı aslında tutarsızlık oldu iyi olmadı ama ptesi başlayacağım tekrar içimden bir his çişşni öğrenirse bir sıçrama atak göstereceğini söylüyor. Özel eğitimde neler yapıyorsunuz paylaşalım yaş ve durumlarımız çok benzer Zeynnnn sizede merhaba ne güzel işte size seslenmesi uyku sersemi gece Nasıl seslensin çocuk :) bizimkisi 3yaş 2aylık oldu ama spontane seslenme hala yok çok sıkışırsa anne anne hızlı bir şekilde söyler sessiz kuzu sizinki anne babayı sık kullanıyormu? 3yaş 2aylıkız

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…