Davranış Bozuklukları Otizm

Çocuğumuzda karşılaştığımız huysuzluk, saldırı, şiddet, içe dönüklük, korkaklık, hiperaktiflik, pasiflik, dikkatsizlik, çevreye uyum, utangaçlık, hırçınlık vs birçok sorununuzun paylaşıldığı konular.
Tuvalet egiyimine baslayan arkadaslarima bir sorum var
Bizde kelime hic yok anne baba vb heceler var bide sanki mama diyor gibi yeni yeni tuvalet egitimine baslasammi gece kakasini tutuyor ama cisi degil gunduzde kakasini yaparken ikiniyor belli ediyor epey ikindiginda lazimliga oturtayimmi yada be yapiyim belki bilinc altina islermi

Panda merhaba ben yaklaşık eve 2-2,5 yaşındayken lazımdık almıştım onu banyoya koymuştum sadece gözünü alıştırdım sonra hadi oturalım dedimdiğimde korkuyordu kesinlikle oturmadı lazımlık hep orda durdu ama oturmaya ısrar etmedim şimdi oturalım deyince ısrardın oturuyor yapıyor ama söylemiyor diyeceğim o ki Zaman'ı oluyor dene bakalım hazırım değilmi arkadaşımın kızı daha 1yaşında şakır şakır konuştu ama tuvalete 3yaşımda alıştı yani tuvalet olayı çok bizlerin özel durumlarıylada alakalı değil çocuk hazırsa oluyor bence bu arada bizim eğitimimiz halen yok :)

Merhaba sdhtp lazimliga oturuyor kornali onun kornasiyla oynuyor ama yapmiyor
Benim oglum beze kakasini yaparken ayakta ikinarak ve etrafta kosarak yapiyordu bize hocamiz bu tip cocuklarda karin kaslarini bilincli kullanamadigini bu yuzden boyle yaptigini söyledi

Arkadaşlar zaten tuvalet eğitimi gelişim gecikmeleri olan çocuklarda öğretilirse bir anda ilerleme olduğu söylenir. Ama ben yanlış anlaşılmasın ama öncelikle birazcık eğitim çocukta farkındalık yaratarak tuvalet eğitimine başlatılması düşüncesindeyim . Çünkü oğlum 24 aylık falandı kaka yaparken poposunu gösteriyordu tam da mayıs ayıydı hemen aynı Zaman'da hem adaptör hem lazımlık olarak kullanılan bir ürün aldım ama yok kesinlikle çok tepkili oldu ağladı ve kakasını tuttu . Hergün kaka yapan oğlum kabız olur diye korktun.Biraz daha beklemek taraftarıyım.tamamen naçizane benim düşüncem.

Merhaba,
Bizim tuvalet eğitimimiz hala devam ediyor. Oğlum klozete yapmamakta ısrarlı. Çişe gidelim dediğimde koşarak gidiyoruz. Mızırdanıp "yok" diyor, odaya döndüğümüzde halının üzerine yapıveriyor. Kakamızı da 4 gün boyunca tuttuk, sonra duşakabinde suyla oynarken dayanamadı ve oraya yaptı. Sanırsam bu zor bir süreç olacak. Başarıya kadar devam... Garip olan bir şey var, kreşte çişini tuvalete yapıyormuş, evde yapmıyor.
Sdhtp biz özel eğitimde daha çok başındayız, yeni başladık sayılır. 2 haftada toplam 6 ders aldık. İlk önceleri eşleştirme kartlarıyla çalıştılar, geometrik şekilleri eşleştirdiler, bul-tak ve puzzle yaptılar, burnunu göster gibi yüzün bölümlerini öğrendiler, boyama yaptılar, vb. Sanıyorum eğitimcimiz oğlumun neleri yapabildiğini/yapamadığını gördü ve bir program hazırlayacağını söyledi. Asıl eğitim bu hafta başlayacak sanırım. Oradaki materyallerden eve de aldım. Başta benimle çalışmak istemese de sonraları kendisi alıp, tek başına yapmayı tercih etti ve artık bazı şeyler ezbere yapılıyor ya da öğrendi diyeyim :). Ama şekillerin isimleri, renkleri, vs. yok. Söylersem tekrar ediyor, ama sorsam bilemez. Olsun, tekrar tekrardır, unutmasın da yaptıklarını. Ama dediğiniz gibi kreşin tam gün oluşu oğlumun farkındalığını arttırdı. "Anne" kelimesini sormuşsunuz, çok sık kullanıyor. Benden bir şey istediğinde "anneeeeee" diye çağırıyor. Bazen karıştırıp babasına bile anne diye seslendiği oluyor. Henüz çok oturmuş değil yani. Bilinçli söylediği 20 kadar kelime var, galiba öğrenme arttıkça konuşma başlayacak ve bunun için de zamana ihtiyaç var. Bizden bu kadar. Sizin eğitiminiz ne aşamada, nasıl ilerliyorsunuz ben de merak ediyorum. (Oğlum 3 yaş, 3 aylık).

arya3509 merhaba,
bu ezberlenilmiş cümle yada kelime hissi bendede zaman zaman oluyor. Örneğin süt istermisin diyorum uzatarak sınıf modunda bütün çocuklar eveeeeeeet der ya böyle evet diyor. Yani o an süt istemese bile ona öyle cevap verilmesi gerektiği için öyle dediğini düşünüyorum. Ekolali bitti demişsiniz böyle bir döneminizmi oldu? Ne kadar sürdü? Bizde 2-3 aydır çok rahatsız edici boyutta değildi ama zaman zaman okulda duyduğu şeyleri söylüyordu 2 haftadır yok diyebilirim 2 yada 3 kere kendi adını söyledi. Onun dışında soru cevap şeklinde diyolog kurabiliyormusunuz örneğin adın ne? nasılsın? gibi günlük konuşmalar yapabiliyormusunuz.?

sdhtp oğlum 2 yaş 3 aylık adın ne diyorum isminin baş harfi hariç doğru söylüyor yaşın kaç diyorum giki diyor . Öğrettim tabi bunları . Ama unutmuyor . Seslenme olayını ben söylemiştim diğer bir odadan seslenmiyor hadi bana çağır diyorum annneeeee dşye bağırıyor . Ama kimi çağır dersem çok bağırarak yapılan bir şey sanıyor. Nasılsın ı anlanıyor yada anlasa bile cevap veremiyor bu aralar günaydın ı öğretmeye çalışıyorum . Ama istek var . Bu beni umutlandırıyor .ekolali çocuğum tam konuşmadığı için anlanıyorum ama mesela hadiiii diyorum ona oda hadiiiii diyor . Aynı benim söylediğim tarzda.arada yapıyor .

Arkadaşlar ekolali konusunda bir şeyler söylemek istiyorum buna bu kadar takılmayın gerçekten farkındalığı artınca bitecek bence bilişsel düzeyi ilerletmek daha önemli.çünkü o farkındalığı kazanınca eko yapmayıp artık kendi cümleleriyle konuşmaya başlıyorlar eko sadece bir geçiş süreci daha öncede söylemiştim bu çocuklar copy paste yaparak öğreniyorlar eko doğru kullanılıyorsa o kadar da kötü bir şeyin habercisi değildir bu onun öğrenme çabası üzülmeyin dostlar sabırla bekleyin uyaran çok önemli rutin konuşmaları ona öğretin her sabah yılmadan günaydın yatarken iyi geceler yemek yerken afiyet olsun deyin Zaman'la bunları önce ezberleyip sonra içselleştirecek hepimize kolay gelsin

Francis matheww siz çok iyi birisiniz gelip burda bize moral olsun diye yazmanız çok incelik.çok şeyi atlatmışsınız inşallah herşey doğal seyrinde gider bundan sonra da. Ve inşallah herkesin yavrusu çok iyi olsun tabi benim oğlumda . Bu iki gündür kendi dilince bişeyler konuşuyor alıyor telefonu yada kumandayı telefon gibi sanki 5 kelimelik cümle kuruyor ama hiç
Bir dediği anlaşılmıyor arada da hani biz sinirlendiğimiz Zaman tıtıtıtıtıtı yaparız ya dilimizi damağımıza vurarak öyle yapıyor çok tatlı oluyor tabi . Hiç bişey anlaşılmadığına üzülüyorum o denli uzun anlaşılmaz cümle gibi konuşmasına bir yandan da nefesi yetiyor dşye seviniyorum üfleme ve pipetle çekmeyi çok çalıştırıyorum çünkü . Bu akşam da parkta akranlarıyla o kadar yakın temas kurdu ki yine bir umut oldu bana. Herşeyin güzel olduğu günler hepimiz için gelsin inşallah yavrularımızın akranları gibi meraklı bıcır bıcır konuştuğu ve çocukluklarını en güzel yaşadığı günler . ,Amin.

Francis matheww iyi ki siz ve sizin gibi bir şeyleri başarmış arkadaşlarımız var, gerçekten moral oluyorsunuz bize. Her gün normal çocuklara bakıp kendi çocuğunuzun yapamadıklarını görmek, çocuğunuza üzülmek, kapılar ardında gizlice ağlamak, çaresizlik, gel-gitler... Hepimizin yaşadıkları şeyler işte. Sizin başarılarınız bizi gerçekten umutlandırıyor. Keşke Nazdem, çokmasum, gülsan da arada bir durumlarını yazsalar. Şu an burada olan annelerin çocukları hemen hemen aynı yaştalar. 2-6yaş arası. Ben daha büyükleri merak ediyorum. 10lu yaşları... Gelecekte bizi neler bekliyor. Belki de çok erken bunları düşünmek ama insanız sonuçta değil mi? Arkadaşlar size bir şey sormak istiyorum. Duyu bütünleme eğitimi alan var mı, önerir misiniz? Şu an bize doktor tarafından önerilen pek bir şey yok, kreşteki durumunu gözlemleyelim, ilerleyişine göre görüşelim demişti. Biz kendi isteğimizle özel eğitime başlamıştık. Duyu bütünleme ile ilgili de bir sürü şey okudum. Önerenler kadar eleştirenler de var. Başlamalı mıyız bilemedim. Sizler bu konuda ne önerirsiniz?

Sessizkuzu duyuyoruz son Zaman'larda ama tam olarak Nasıl çalışmalar olduğunu bilmiyorum yapılacak herşeyin faydası vardır sadece çok beklenti içinde olmamak lazım artık buda bir sektör maddi durumunuz müsaitse gönderebilirsiniz amaç zamanın dolu dolu geçmesi ben bazen bunu başaramadığımı düşündüğüm Zaman'lar oluyor. Evde ablamız var şimdi yaz tatilinde ve tv seyretmek istiyor zaten onuda bu son durumlardan ihmal ettiğimiz oluyor ve mesela bizim evde tv açık ne yazıkki şimdi yaz dışarı çıkıyoruzda kışın belki Zaman daha verimsiz geçecek

Özel eğitimle ilgili size dönüş yapamadım Bizimde hocamız değişti allshtan alışmada sorun çıkmadı ilk hocamız erkekti ve fiziksel aktivite oyun daha fazla vardı bu hocamız bayan tüm bayanlar gibi daha sistemli programlı gidiyor Ancak bundada oyun yok. Bu hafta günlük konuşmalar adın ne annenin adı ne nasılsın gibi yapmamızı istedi cevaplar kısa olcakmış nasıldın iyi gibi o cevap verene kadar soruyu sorup cevabında verecekmişiz organ gösterimi ama sadece yüz değil kol bacak el ayak gibi yapıyormuşuz ana seri değilmişiz birde yönerge yapımı ikili yönergeler sandalyeye çık alkış yap gibi birde b sesini çalışıyorlar b sesli kelimeler cümleler bizden haberler bu kadar 3yaş 2aylığız

Sdhtp teşekkür ederim yanıtına. Aslında durumumuz gerekten çok benzer. Bizim de abimiz var. Çoğu zaman ihmal ettiğimiz bir abimiz, üzülüyorum O'nun için de... Eskiden hafta sonları ikimiz çıkar eğlence yerleri, sinema, alışveriş merkezleri dolaşırdık, şimdi her şey küçüğe göre yapılıyor. O kadar ihmal ediyorum ki büyüğümü, hep anlamak zorunda bizi, ama O da sıkılıyor bu durumdan. Dün uzun zamandan sonra ilk kez sadece ikimiz vakit geçirdik, küçük kreşteyken. Çok özlemişim eski günlerimi. Ama şu an küçük olanın eksikleri var ve onları tamamlamak gerek bilincindeyim. Tv bizde de sıfırlanmış değil. 2 ay haber saati dışında hiç açılmadı, ama biri için bir şeyler yaparken diğerini eksik bırakıyoruz, mecbur arada çizgi film izliyoruz. Allah yardımcımız olsun, işimiz gerçekten zor. Bir de küçük olan bizimle iletişime girse. Eğitim sonrası ödevlerimiz oluyor. En fazla 10 dk. birlikte çalışabiliyoruz, ama eve arkadaşlarımız geldiğinde onlardan yardım istiyoruz, çünkü başkası ne derse yapıyor. Çocuğun bizimle sorunu var bence, bir kızgınlığı belki, bize kapalı herkese açık. Bir kırabilsek aramızdaki iletişimsizliği, çabuk ilerleyeceğiz ama yapamadık... Tuvalet eğitimiz kazalarla , kaçaklarla birlikte devam ediyor. (Oğlum 3 yaş, 3 aylık)

Sessiz kuzu sizin çocuğunuzun tanısı var mı belki de bağlanma bozukluğu yaşıyor olabilir mi?

Sevgili sessizkuzu ve zeynnnn37 asıl sizler hiç tanımadığınız birine yaşadıklarından 3-5 satır karaladı diye iyi insan tanımı yapmaktan çekinmeyen temiz yürekli süper annelersiniz ikinizi de tanımayı çok isterdim .... Sessizkuzu çocuğunuzu anlattığınız kadarıyla biliyorum duyu bütünleme için gerçekten ciddi sorunların olması gerek. Bahsetmediğinize göre sizde bu tip bir durum yok yazınızı okurken aklıma oğlum geldi 3 yaşındayken o da anneee diye önüne gelene seslenirdi. Yani benim dışımdakilere Nasıl hitap edilir bilmezdi.Oğlunuzun konuşma dışında jest ve mimik kullanımı var mı? Mesela benimki konuşmazdı ama acıkınca karnını gösterirdi Yankı Yazgan mimik ve vücut dilini kullanıyor olmanın önemli ve iyi bir şey olduğunu söylüyor eğer iletişim için dili kullanamıyor fakat bir iletişim isteği var ve mimik ,vücut dili kullanıyorsa otizm şüphesi büyük ölçüde yoktur diyor ben duyu bütünlemeyi çok araştırdım sonra oğlumun gerçekten bına ihtiyacı olmadığını farkettim sanırım sizinde olmayacak inşallah Zeynnn37 senin ufaklık daha çok küçük bu kadar endişelenmene inan üzülüyorum erkenden yolunda gitmeyen bir şeyler olduğunu anlaman ve bu şekilde ilgili olman harika seni tebrik etmeliyim ilgiyle ortamla bence seninkinde de bir şey kalmayacak kızlar bana özelden hangi şehirde olduğunuzu yazarsanız sevinirim sizlerde bana moral oldunuz insanın bir yerlerde aynı derdi paylaştığı birilerinin olduğunu bilmesi paha biçilemez iyi ki varsınız ...

Francis matthew, şu süreçte insan iyi bir şeyler duymak istiyor. Ben daha oğlumla ilgili yaptıklarımızı, hissettiklerimizi, başladığımız eğitimi ailemle bile paylaşmış değilim, çünkü ne kadar destek olabileceklerini bilmiyorum. Bu forumu o nedenle çok seviyorum. Kendimi rahatça ifade ettiğim bir yer burası ve beni anlayanlar var. Sizin de desteğiniz ortada zaten. Çocuklarımızla uğraşırken kendimizi ihmal ediyoruz, burada birbirimize verdiğimiz destek bu nedenle önemli benim için.
Ben de sizin gibi başarmış birini tanımayı gerçekten çok isterim. Yaşadığım kent İzmir. Siz İstanbul'dasınız sanırım. Umarım bir gün bir araya gelebilir, uzun uzun konuşabilme fırsatını yakalayabiliriz. Belki bir gün olur...
Duyu bütünleme konusunu ben de çok araştırdım. Oğlumun tekrar eden hareketleri yok, yürüyüşünde, koşmasında, atlayıp, zıplamasında hiçbir anormallik yok. Şu aşamada duyu bütünlemeye ihtiyacımız olduğunu düşünmüyorum açıkçası, ama gittiğimiz merkezde bu hizmet te veriliyor. Çok yararlı bir şeymiş gibi anlatılıyor. Sonuçta bizler bu sektörün en önemli paçalarıyız. Bir umut bunu da deneyelim demek istemiyorum, bireysel eğitimle ne kadar yol alacağımızı görmek istiyorum öncelikle. Sürecimizin başlangıcında (yaklaşık 2 ay önce) doktorları ve dil terapistlerini gezerken durumumuzun nasıl kullanıldığını, iyi bir şeyler duyabilmek için nasıl paralar döktüğümüzü düşündükçe kendime kızıyorum. Ama çaresizlik böyle bir şey zaten. En son devlet hastanesinin bir doktoruna gittik. Denver testine baktı, çocuğumuzla iletişimimize baktı, oğlumu göz hapsine aldı deyim yerindeyse, bir saate yakın konuştuk... Sonunda ben otistik diyemem, otistik olması için başka destekleyici şeyler de beklerim, bir şey varsa bile %10luk bir dilimde bu nedenle rapor vermeyi de uygun görmüyorum dedi. Oysa biz o kadar emindik ki rapor alacağımıza. İnternette okuduğum her şeyden oğlumda buluyordum. Ama kendime bakınca bu okuduklarımdan bende de var. Liseyi bitirene kadar ben de insanlarla göz teması kurmazdım, iletişimi başlatmazdım, pısırık biriydim. Üniversiteye başlamamla birlikte dünyam da, ben de değiştim. Bazen oğlumu kendim mi etiketliyorum diye kendimi sorguluyorum. Oğlum algıları açıldıkça öğrenecek, öğrendikçe konuşmaya başlayacak, konuştukça dünyası değişecek diye düşünüyorum. Çok uzattım, bugün çok paylaşasım geldi :).
Her şeyin hepimiz için güzel olmasını diliyorum...

merhaba ben ne öğretirsen onun cevabını veriyor kardeşinin adı ne okulamgi
merhaba konuşmaya başlamadan önce ekolali çok oluyordu şimdi yok ama size otizmi kısaca şöyle anlayım ona hangi cümleyi öğretirseniz onu konuşuyor mesela ben hayvanat bahçesine gidince soruyorum hangi hayvanları gördün diye balıkla kuşlar aslanlat diye öğretmiştim şimdi yined sorsam o da aynı benim öğrettiğim cevabı verecek tüm istekleri kusursuz söyleyebiliyor ama günlük eşimle muhabbet ettiğimizde havadan sudan onu anlamoyor ama hadi bunu çöpe at desem anlıyor yani muhabbet havasını anlamoyor ama kendiyle ilgili olanları anlıyor evet hayırı biliyor yaşıtlarından akedemik zeka gerektiren işlemlwrde çok çok önde ama el becerisi çok zayıf basit matematik işlemleri dahi biliyor ama

Bugün dr A gittik dr çok hareketlimi diye sordu evet biraz dedim Afibility kullanabilirsiniz dedi.kullanan arkadaşlar var mı acaba faydasını gören ben pek kullanma taraftarı değilim ama bilemiyorum yine de oğlum 4,5 yaşında

Zayi hayat merhaba ben bahsettiğin ilaç için kullanımı 6 yaş sonrası biliyorum .

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…