- 8 Ekim 2016
- 349
- 447
- 103
- Konu Sahibi melodi1970
-
- #6.241
Aktivitelere ornek veremiyecegim ama dikkatini artirmak icin 1 - 2 - 3Arkadaslar cocuklarinizla evde nasıl oyun kuruyorsunuz? Neler oynuyorsunuz? Bunlardan bahsedelim. Benim oglumun dikkat süresi cok az ve biseyler öğretmek cok zor. Birsürü materyal aldım ama basina bile oturtamiyorum. Siz evde neler yapiyorsunuz biraz tüyo verin...
Aktivitelere ornek veremiyecegim ama dikkatini artirmak icin 1 - 2 - 3
Seklinde oyunlar oynayabilirsiniz.Mesela arabayi alin , Biiir deyip gozune bakin, ikiii deyip gozune bakin sonra biraz daha bekleyip uuuuc deyip gonderin. Ve kutlayin yupppii yasasinn vs.
Ayni seyi havada ziplatarak, baloncuk, top vs boyle seylerle de yapabilirsiniz.
Sonra biiir , ikii deyip susup onun 3 demesini bekleyip yapabilirsiniz.
3 olmadan hicbir eylemi yapmayin arayi baZen uzatin. Bunlar size dikkatini vermesine yardimci olur.
tv konusunu çok öcü gibi görmeyin mesela eğitici bir çizgi filmi sizde onun yanında yorum yaparak izleyebilirsiniz .bultak kovaları bir sen bir ben gibi oynsrsanız çok sever benim oğlumda 22 aylıkken yapamıyordu şimdi piri oldu şekillerin ismini söyleyip takıyor .Canım döndürme takıntısı oldugundan dolayi arabalari kaldirdik. Hoplatma, ziplatma, saklambac, yakalamac tarzi oyunlardan cok keyif aliyor. İşaret parmagini kullanmayi ögretiyorum simdi, motor gelisimi icin birseyler yaptirmaya calisiyorum ama daha bultak kovalari bile yapamiyor. Buarada oglum 22 aylık. Komut almaya başladı cok sukur, adına bakma kisminda sorun nerdeyse sifira indi. konusma çabası cok fazla ama dediklerini biz anlamiyoruz. Birseyi anlatamayinca sinirleniyor, isaret parmagini ögretsem belki biraz rahatlar. Kafasini vurmasi vardi hep görmemezlikten geldik hatta vurmaya baslayinca odadan ciktik epey sönme oldu.Bugun avmde korktugu bir oyuncak vardi bindirdik ve cok hosuna gitti tekrar tekrar binmek istedi. Goz temasinda hiç sorun olmadi kucagima oturuyor dakikalarca muhabbet ediyoruz dediklerini anlamiyorum ama yinede kendimce cevap veriyorum. Simdi rehabilitasyonda cok agliyor bende süresini arttircam alismasi icin haftada 3e cikaricam. Evdeki hocayi birakicam çünkü evde odadan kacip kacip cikip gidiyor hic verimli olmuyor dersler. Asmamiz gereken cok sey var. Gecen lambayi parmagiyla gosterip bize biseyler anlatti okadar mutlu oldukki can kulagiyla dinledik. Tv konusunda hala cok katıyım yemek yedirdigim anlar disinda acmiyorum. Yemek bittigi an kapatiyorum akli ermeye baskadikca onuda bitiricem. Gelismeler böyle gidiyor. İnşallah hepimiz güzel seyler yazariz buraya.
Canim tvye cok maruz kaldi oglum. Yani herseyden anlayan bir cocuk ama komut almiyordu. Halada inat ediyor bazen topu getir derim getirmez ama biberonunu ver mama veriym derim hemen verir. Yada dolapla uğraşıyorsa kapat hemen derim kapatir. Elinde pis birseyle uğraşıyorsa oglum napiosun pis o derim hemen atar elinden. Sadece gözlerime bakarak kizdigimi anlar ve icine kaçar. Ben oğlumun bu durumunu öğrendikten sonrada ona hala ayni davranıyorum simartmiyorum çünkü zaten agresif bir yapisi var her dedigine eyvallah derssm ilerde cok daha büyük sorunlar yasarim. Ayagiyla topa vurmayi bilmiyor. Onu calistiriyorum. Birde sembolik oyun olayi var, doktor sormustu ama 22 aylik cocuk nasil sembolik oynarki? yaptigi tek sey telefonla konusuyomus gibi yapmak. Daha erken sanki sembolik oyun icin. İşaret parmagini cikartmama bile musade etmiyor bazen ama zorluyorum. Nasil yapacagimida buldum. Caprissun meyvesuyuna bayilir onunla ögreticem. Uzaga koyucam biraz acı cekecek ama aci yoksa kazanmakta yok. sarki soyluyoruz oynuyor. Disari cikmaya bayiliyor. Eve misafir gelsin bayiliyor. Ama buara bana cok baglandi. Ben okuyordum okul bitti simdi evdeyiz sürekli ve hep beraberiz. Mutfakta gelip arkama tutunuyor yapışık geziyoruz. Babasi kovalasin yarim yamalak ennee diye bana kosup, ustume tirmaniyor. Insallah eğitimle pekisirse su aglama, mizmizlanma azalirsa duzelecek gozuyle bakiyorum. Umutsuzluk bana göre değil, elimden gelenin fazlasını yapiyorum. Eskiden cocukla dışarı cikmak gozumde cok buyurdu simdi kahvaltimizi yapip sokaklara atiyoruz kendimizi nerde cocuk görsem hemen oglumu yanastiriyorum. Bakalim kendimce yapiyorum birseylerT
tv konusunu çok öcü gibi görmeyin mesela eğitici bir çizgi filmi sizde onun yanında yorum yaparak izleyebilirsiniz .bultak kovaları bir sen bir ben gibi oynsrsanız çok sever benim oğlumda 22 aylıkken yapamıyordu şimdi piri oldu şekillerin ismini söyleyip takıyor .
Demiriko zateb bizim çocuklarımızda bir özgüven eksikliği var bunu aşarsak biraz daha ilerliyoruz benim oğlum oyun alanlarındaki arabalara binerdi kartı geçirtip arabayı hareket ettirirdim inerdi korkusundan şimdi arabayı kendi sallıyor çalışsın istiyor . Alçak bir kaldırımdan inerken bile elini uzatıyordu tutayım dşye şimdi bana atliyim diyor düşünün. Yine atlayamıyor ama olsun o da olacak . Ona rol model olun . Ben hep çocuk gibi kaldırımdan atladım . Yüksek kaldırımlarda ona denge yürüyüşü yaptırdım sokaktaki herşey eğitici birşey oldu yani .rehabilitasyında ağlaması bile iyi bişey biliyormusunuz farkındalığı var demekki .
Göz teması olması da süper bişey. Çabuk öğrenecek .kendince bişeyler anlatması iletişimde olduğunu gösterir bunları benim oğlumda yapıyordu ve şu an 2 li cümle kuruyor bazen de 3 lü. İşaret parmağının üzerine düşün çünkü kelimeler öyle gelecek .
canım konuşma terapistine götürdunuzmu hic?Arkadaslar benim oglum anlama iyi cok hareketli ancak 4.5 yasinda halen konusmuyor hep suskun herseyin yerini biliyor alamayacaginda beni zorla goturuyor ancak konusmak istemiyor ben cok caresizim gun boyu toplam on kelime soylemiyor hep auskun hep yaramaz siIn cocuklar masallah konusuyormus biz nasil atlatacagiz bun bi turlu bilmiyorum
Bende trambolin alıcam en kisa zamanda aklımda oda. Birsürü cok güzel materyal aldim eve. Civi dizme, Top çakma, sekil yerlestirme, halka takma, surpriz yumurta, matruska, ipe gecirme, cubuga sekil dizme, marakas, cingirak aldim. Ama ses cikartanlar disinda hicbirine ilgi duymadi. Eşimle ben oynadik gelir diye geldi birkere yapti ve gitti. Bizimde bi heves aldığımiz seyler umutsuzlasiyoruz. Arabayi masanin ustunde suruyor tekerleri izliyor eline alincada tekerlerini ceviriyor. Kaldirinca soner dedim ama bu sefer baskasinin evinde yapıyor. Haklısınız cözüm degil. Arabayi baska sekillerde gosteriyoz elimizden alınca biraz dit diiit yapip suruyor sonra baslior cevirmeye. Bakalim inşallah oda sönecek.Merhabalar,
Sevgili Demiriko, ben de buraya ilk üye olduğumda en çok yakındığım şeylerden biriydi oğlumla ortak oyunlar oynayamıyor oluşumuz. Özel eğitimde eğitimcimizin çalıştığı tüm materyallerden alıyor evde tekrar edelim istiyordum, başta oynamadı, hatta parçalı olanları sağa sola atıyordu. Ben tek başıma oynamaya başladım. Özellikle şu şekilleri çubuklara dizme oyununu. Kendi kendime oynadım, şekillerin ismini söyleyip yerlerine takıyor, sonrada seviniyor, çok eğleniyormuş gibi yapıyordum. Baktım benimki yavaş yavaş oyuna dahil olmaya başladı, sonra puzzleları da, diğer materyalleri de aynı şekilde yaptım. Bizim çocuklarımız oyun kurmayı bilmiyorlar. Bu nedenle bizim onlara örnek olmamız lazım. Bir dönem oğlum kafasına yere dayayıp arabalarını öyle sürüyordu, tekerleklerine bakarak, çok sinir oluyordum. Arabaların hepsini kaldırdım, araba görmeyince unutur diye. Ama başka yerde mutlaka görüyordu. Bu çözüm değildi. Arabayı sadece tekerlekten ibaret sanıyordu. Ben "ınnnn" diye araba sürdüm, korna çaldım "dat dat" diye. Doğrusunu öğrendi şükür. Şimdi arabalar kabusum değil. Geçenlerde orta boy bir kamyon aldım. Evde çivi oyununun plastik çivileri de vardı, döktüm yere, sonra kamyonun kasasına doldurmaya başladım. "Yükle kamyonu", "kamyon yüklendi", "taşıyın", "buraya dökün" gibi komutları kendime verdim uyguladım, inanın çok keyif aldım sözde (bu arada kamyon gibi oyuncakları hiç sevmem). Şimdiyse oğlum aynı şekilde oynuyor. Bizim çocuklarımız baka baka öğreniyorlar. Belki 3, belki 5 kez ne oynatmak istiyorsak, görmesi, hafızasına kaydetmesi gerek ki olmadık bir zamanda sizi şaşırtsınlar. Bir de daha önce bir arkadaş yazmıştı burada trambolin iyi geliyor diye, ben de aldım, çok faydasını gördüm. Zıplarken tüm enerjisini atıyor, yoruluyor, bunun yanında dengesini daha iyi kontrol ediyor ve bacak kasları iyi çalışıyor. Çok pahallı değil, deneyebilirsiniz. Duyu bütünlemede de trambolinde zıplıyorlar zaten :)
Sevgili Sabırlı ol, seni çok iyi anlıyorum. Bitirmek üzere olduğumuz yaz mevsimini ben de mor kollarla kapattım diyebilirim. Sürekli gelip kollarımı sıkıyordu oğlum. O kolumu sıktığında kızıyordum, gözümün içine baka baka tekrar sıkıyordu, çok da güçlü bizimkiler.. Sonra aldırış etmedim aman kızsam da yapıyor nasılsa diye kızmamaya başladım, sonra azaldı bitti. O biterken başka bir şey başlıyor, işte o sırada bir çığlıktır gidiyordu. Ay dayanılmazdı anlatamam, şimdi çığlıklar da söndü, ama bu sefer saç çekme başladı. Yani sonu yok, sürekli bir şey deneyecek. İletişimi böyle kuruyor. Ben de Yusufp gibi yapıyorum şimdi, ağlıyormuş gibi. O zaman bırakıyor. Bir ara ilaç kullanmayı bile düşünmüştüm, ama eşim karşı çıktı. Artık biliyorum ki oğlumun anlatmak istediklerini ben anlamazsam saldırganlaşıyor. BAzen gerçekten bıdı bıdı bıdı birşeyler söylüyor, anlamıyorum, hemen başka odaya gidiyorum, eşimle konuşuyorum, kaçamıyorsam anlamadım demiyor, tepki vermeden bakıyorum yüzüne ya da hemen bir oyuna başlıyorum, unutsun diye. Var ya evde neler oynadığım oyunlara ben de şaşırıyorum. Sonuçta yaş itibariyle onlara yetişmek zor. Oyun oyun oyun. Kamyon sürmece, futbol, yakalamaç, koşmaca,zıplamaca. Oyun oynadığım sürece daha çok iletişim kurmaya çalışıyor, daha bir farkında, algıları açılıyor. Ev işlerini bıraktım, yemek te öyle, çoğu zaman kahvaltı yapıp geçiştiriyoruz.
Sevgili Küçükro, benim oğlum da çok konuşmuyor. Oğlum kreşe başladığından beri orada öğretilen şarkıları gelip evde söylüyor ya da biz yanında değilsek kendi kendine konuşuyor. Bir çocuk şarkısını söylemeye ben başlayıp yarım bırakıyorum, O tamamlıyor. Ama biz yanındayken çok konuşmaz, çoğu işini konuşmadan kendi halleder, suyu kendi doldurur, yiyecek bir şeyler arar bulur kendi yer, tuvalete kendi gider çişini yapar gelir. Çok zorda kalınca istediği şeyleri söyler. Ama ben O'nun sadece konuşmaya henüz karar vermediğini düşünüyorum. O istediğinde konuşacak belki bugün, belki 5, belki de 6 yaşında. Ama şu an yaşından beklenen ama yapamadığı şeyler var, onlar tamamlansın, konuşma da arkadan gelecek. Yavaş yavaş. Üzülsek de zamanı var. Uzun yazmışım, üzgünüm...
Çocuklarımızın bir an önce açılıp, kendilerini rahatça ifade edebilmelerini diliyorum... (Oğlum 4 yaş, 5 aylık).
Küçük hayvan oyuncaklar var mı evde onları arabanın üstüne koyun.hadi bakalım markete süt almaya gidiyoruz fıruna ekmek almaya gidiyoruz diyin sanki onları da götürüyormuş gibi bu hem hayali oyuna teşvik olur hemde inanın işlevini daha iyi öğreniyorlar benim oğlumda tekerlek izleme çok azdı ama o sürtülen arabaları sürtüp sesini dinlerdi . Bende toplamıştım sizin gibi . Şimdi artık çıkardım şimdi hiçbişey bulamasa oyın hamurunu küçük küçük koparıp onu koyuyor arabanın üzerine sürüyor arabayı.Bende trambolin alıcam en kisa zamanda aklımda oda. Birsürü cok güzel materyal aldim eve. Civi dizme, Top çakma, sekil yerlestirme, halka takma, surpriz yumurta, matruska, ipe gecirme, cubuga sekil dizme, marakas, cingirak aldim. Ama ses cikartanlar disinda hicbirine ilgi duymadi. Eşimle ben oynadik gelir diye geldi birkere yapti ve gitti. Bizimde bi heves aldığımiz seyler umutsuzlasiyoruz. Arabayi masanin ustunde suruyor tekerleri izliyor eline alincada tekerlerini ceviriyor. Kaldirinca soner dedim ama bu sefer baskasinin evinde yapıyor. Haklısınız cözüm degil. Arabayi baska sekillerde gosteriyoz elimizden alınca biraz dit diiit yapip suruyor sonra baslior cevirmeye. Bakalim inşallah oda sönecek.
Söylediklerini deniycem umarım ise yarar. Bugün eşim isten gelince anahtarla kapıyı acarken baba diye kapiya koştu. ikimizinde nutku tutulduKüçük hayvan oyuncaklar var mı evde onları arabanın üstüne koyun.hadi bakalım markete süt almaya gidiyoruz fıruna ekmek almaya gidiyoruz diyin sanki onları da götürüyormuş gibi bu hem hayali oyuna teşvik olur hemde inanın işlevini daha iyi öğreniyorlar benim oğlumda tekerlek izleme çok azdı ama o sürtülen arabaları sürtüp sesini dinlerdi . Bende toplamıştım sizin gibi . Şimdi artık çıkardım şimdi hiçbişey bulamasa oyın hamurunu küçük küçük koparıp onu koyuyor arabanın üzerine sürüyor arabayı.
Canım birsürü eksigi olmasına rağmen özel eğitimci hoca bugün bana diyorki acaba götürdüğünuz doktor risk almamak icinmi size belirtiler var dedi. E dedim topu getir desem getiremez, arabalarin tekerlegiyle oynar, isaret parmağı yok, sembolik oyun yok. Sizce bunlar yeterli degilmi? Olmazsa merkezle görüşüp hocayı degistiricem. Bukadar belirtiye ragmen bana birseyi yok demesi biraz bana garip geliyor. oglum 22 aylık.Merhaba arkadaslar,bugun oglumu bizim cevrede bulunan iki tane ozel egitim merkezine goturdum.ogretmenler degerlendirmeye aldilar,ikiside cocugunuz gayet normal dediler birazdaha bekleyin dediler kafam karisti.Ayrica birtane atipik otizmli kiz cocugu gordum 6yasindaymis annesiyle gorustum daha bir kelimesi bile yokmus anne bile dememis.Ayrica hic goz temasi yok annesine bile bakmiyor acaba bizim cocuklarimiz otizm degilmi gerci otizm cok genis bir yelpaze herkeste farkli durumda gosterebilir kendini ama ben biraz umutlandim.Sali gunu dr kontrolumuz var ozaman daha netlesir hersey.
merhaba,krese gitmiyor vurma huyu oldugu icin birazdaha bekletip vermeyi dusunuyorum.Ayrica cis egitimide yok.Ben calismiyorum evde surekli oyun oynatiyorum hayali oyunlar oynuyoruz bugun ablasinin bebeklerini sallayip uyuttuk mama yedirdik sembolik ben ogretirsem hemen kapiyor taklit super ama kendiliginden pek bisey ogrenemiyor maalesef.sabırlı ol merhaba, kreşe gidiyormu çocuğunuz? siz çalışıyormusunuz.?
Canim kim ne derse desin ben oglumdaki eksiklikleri biliyorum.Otizm yada adi herneyse bir gariplik var cocugumda o yuzden dr la gorusup bir an once ozel egitime baslatmak istiyorum.Bekleyerek zaman kaybetmek istemiyorum cocugumuzda diyelimki bisey yok ozel egitimin hic bir zarari olmaz.Canım birsürü eksigi olmasına rağmen özel eğitimci hoca bugün bana diyorki acaba götürdüğünuz doktor risk almamak icinmi size belirtiler var dedi. E dedim topu getir desem getiremez, arabalarin tekerlegiyle oynar, isaret parmağı yok, sembolik oyun yok. Sizce bunlar yeterli degilmi? Olmazsa merkezle görüşüp hocayı degistiricem. Bukadar belirtiye ragmen bana birseyi yok demesi biraz bana garip geliyor. oglum 22 aylık.
Aynen canım bende öyle düşünüyorum. Cok agladigi icin üzülüyorum ama ordaki bayanlar 3 ay sonrada getirsen yine bu süreci aşmak zorundasin dedi. Yani ilk etapta alışma süreci olacak dedi. Bilmiyorum birde bizim merkezde iki kisinin sigdigi bir odada masaya oturtup birseyler yaptirmaya çalışıyorlar. Heryer böylemi acaba? E haliyle 22 aylık cocuk 45 dk masada oturamiycagi icin yarisinda agladigi icin sonra odadan cikip merkezde kucakta ordan oraya götürüyorlar. Sakinlestirene kadar vakit doluyor.Canim kim ne derse desin ben oglumdaki eksiklikleri biliyorum.Otizm yada adi herneyse bir gariplik var cocugumda o yuzden dr la gorusup bir an once ozel egitime baslatmak istiyorum.Bekleyerek zaman kaybetmek istemiyorum cocugumuzda diyelimki bisey yok ozel egitimin hic bir zarari olmaz.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?