Davranış Bozuklukları Otizm

Çocuğumuzda karşılaştığımız huysuzluk, saldırı, şiddet, içe dönüklük, korkaklık, hiperaktiflik, pasiflik, dikkatsizlik, çevreye uyum, utangaçlık, hırçınlık vs birçok sorununuzun paylaşıldığı konular.
aglayarak tepki vermeside guzel bisey siz egitimi birakmayin.Benim oglum isaret parmagini iki yasinda kullanmaya basladi suan 29 aylik Simdi disarida ne gorurse gosteriyor bak agac bak cicek gibi basit komutlari anliyor kumandayi ver dedigimde getiriyor veya su istedigimde bardakla birlikte siseyi getiriyor.Ama karisik seyleri henuz anlamiyor daha zamanla o da duzelir insallah.

insallah bende o seviyeye getiririm oglumu özel egitim alali daha 2.ders oldu. Evdede ben peşini birakmiyorum.

Demiriko merhaba bizde sizin yaşlarda özel eğitime başladık. Aynı bahsettiğiniz gibi dersler yarısı ağlayarak, yarısı adapte olmaya çalışarak geçti. Hem zamanımız gitti hem boşu boşuna paramız. 2,5 tan sonra 3 yaşlarına doğru ders yapmaya başladılar diyebilirim. Bu arada küçük eğitime başlayan çocuklarda eğitimcinin iyi olması çok önemli. Bu konuda yanlış bir deneyimimizde olduk.. Küçük eğitime başlayan çocuklarda masabaşı eğitim kesinlikle verimsiz geçiyor. Oyun ağırlıklı olması, kaba motor hoplama zıplama gibi derslerle en az 1-2 ay sonra çocuk eğitimciye alışıyor. Yoksa 2 yaşında çocuğa eşleştir kartları dediklerinde çocuk katılmıyor. Nacizane benim tecrübem..

Bende onu anlamaya calisiyorum minicik bir odaya giriyorlar. Sonra masanın başında oyun oynatmaya çalışıyor. Benim anlamadiğim nokta 22 aylik hicbir sorunu olmayan cocukta 45dk boyunca bir masada oturup "aa bak bu elma, aa bu muz hadi bunları yiyelim falan gibi seylerle mümkün degil durmaz yani. Persembe günü gittigimde bunu konusacagım yoksa baska bir merkez bakıcam. Sonucta parayıda gectim zaman geciyor ve hiçbir verim alınamıyor. Hoca tıngır mıngır civi topuklu botlarla cocugu sakinlestirmeye calisirken bile ayakta zor duruyor. Ben pek anlamadım. Ayrıca yarın şu egitmenin belgelerini sorucam hic aklima gelmemisti.

Herkese mrb uzun zamandır bu siteyi takip ediyorum.Burada paylaşım yapan birçok anne gibi benim oğlum atepik otizmli 5.5 yaşında tam gün kreşe gidiyor ve haftada 2 gün özel eğitime gidiyor.Durumumuz zaman geçtikçe düzeliyor.İstediği herşeyi söyleyebiliyor hatta en yakın zamandan örnek vereyim dün akşam bir arkadaşım ve oğlu bize gelmişlerdi saat geç olunca misafirleri gösterip onlar evlerine gidecekler değil mi anne diye sordu :) akademik olarak akranlarından fazlası var eksiği yok fakat hala biraz asosyaliz ama hoşuna giden bir oyun gördümü akranlarında bende oynayacağım diyip bir iki oynayıp çıkıyor maksimum 5 dak yani.Burada asıl söylemek istediği iyi bir eğitim ile Atepik Otizm çok çok azalıyor.Hatta durumunu bilmeyen diğer insanlar biraz şımarık diyebiliyor.Yakın bir arkadaşımın oğlu da Atepik Otizmliydi ama iyi bir eğitimle atlattı.Tanı kalktı ve şuan ilkokula başladı normal bir okula ve akranlarıyla beraber okuyor.Ödev yapıyor örneğin dün konuştum elele yazıyorum teyzecim diyor.Sadece biraz fazla konuşuyor üzülmeyin arkadaşlar sabredin inşallah sabrımızın karşılığını alacağız onlar bizim herşeyimiz....

Birsen 34 merhaba ne iyi etmişsiniz takibi bırakıp yazmakla.. O kadar mutlu oluyorum ki sizlerin sıkıntılı günleri atlatmanıza.. bize gelişim basamaklarınızdan biraz bahsedermisiniz.. Örneğin 2 yaşında dikkat çeken 3 yaşında dikkat çeken örneğin tam olarak anlamlı ne zaman konuştu gibi ...yaş olarak dönemlerde dikkat çeken gelişmeleriniz veya sıkıntılarınız veya dönüm noktalarınız nelerdi? Takıntılarınız varmıydı? Konuşmama dışında ..

ben 23 aylıkken bir gariplik olduğunu fark ettim.Seslendiğim zaman bakmaması tv de gördüğü reklamların sesini duyunca başka odalardan gelmesi beni kuşkulnadır dı.Ve bir uzmandan yardım aldık.Takıntısı zaman zaman değişerek oldu bir dönem tşörtünün yakasını ısırdı ama bu davranışı kreş gördüğü başka bir çocuktan öğrendiğini anladık.Elinde kalem ve buna benzer oyuncak pipet gibi onları çevirmeyi çok severdi.Ona bunu neden yaptığını sorduğumda anne bu arabanın saati derdi (hız göstergesini kastediyor) Dediğim gibi 23 aylıkken fakat ettim ancak kelimeler vardı.Anne,baba,hala dede vs.İlk anlamlı konuşması 3 yaş gibi gerçekleşti tablette gördüğü bir hayvanı anne bu ne diye sordu.Tabi dünyalar benim oldu.Çalışan bir anne olduğum için işten çıkışlarda onu çocuk parkları,AMV oyun alanları,kalabalık neresi varsa oraya götürdüm.Konuşması için bol bol soru sordum.Resimli kartlar aldım onlarla çalıştırdım.Eğitimci ile paralel ne yapmam gerekiyorsa elimden geleni yaptım ve hala mücadeleye devam ediyorum.

Tekrar Merhaba arkadaslar,cocugum grip olmustu bu yuzden Aile hekimine goturdum.Oglumun durumundan bahsettim,dr muz kiz kardesininde oglunun otizmli oldugunu fakat bu durumu astigini suan normal bi cocuk oldugunu soyledi.Hatta bazen oyle laflar ediyor ki sasip kaliyoruz dedi.Kiz kardesinin telefonunu verdi ve yardimci olacagini soyledi.Ben de aradim sagolsun cok yardimci oldu uzun uzun konustuk.Onun cocugunda ellerine yakindan bakma ve birseyleri dondurme huyu varmis ama cok erken yasta okumayi ogrenmis 1 yasindayken logolari okuyomus.Konusmasi 3 yasinda baslamis.Tabi bu olay 12 yil once olan bisey ozamanlar a tipik,tipik otizm diye ayrilmiyormus ama buyuk ihtimalle yuksek fonksiyonluydu.Su anki durumuna gelince ortaokula giden,derslerinde basarili,takdir alan bir cocukmus.Sadece biraz asosyalmis.Ama kadin bu halimize cok sukurler olsun diyor egitime giderken cok agir vakalar gorduk dedi.Ben boyle olumlu seyleri duyunca umudum iyice artiyor.Sizlerede umut olsun diye yazdim.Sevgiler...

Bugun heekes olumlu seyler yazmis.birtanede ben yasadim bugun benim okulumda okul ikincisi yani cok basarili bir sekizinci sinif ogrencisinin velisiyle konustum oglu yedi yasinda konusmus ve otizim raporu varmis ilkokulda arkadas edinmekte biraz zorlaniyormus ama simdi cocugu gorseniz her anlamda kendini gerceklestirmis bir cocuk ben annesiyle konustugumda agladim egitim ilgi ile asilamayacak birsey yok diyor dogru bizde atlatacagiz. Insallah

Ne güzel şeyler duyuyorum son zamanlarda. Ahhh benim oğlumda konuşsun hepimizin yavrusu konuşsun bıcır bıcır inşallah . Bizim eğitimcimizde oğlum için okulda çok iyi bir öğrenci olacak Dedi . Ahhh iyi bir öğrenci olmasında değil ki aklım hiç değil hayatın içinde olsun istiyorum akranlarının hoşlandığı şeylerden o da hoşlansın şımarıklık yapsın yaaaa anne o oyuncağı istiyorum desin bunları istiyorum ben. Tabi ki okula gitmesini en çok istiyorum ama varsın iyi öğrenci olmasın okula gitsin bu bana yeter . Allahım yüzümüze gülsün inşallah hepimizin .

Merhaba zeynn
Yazdıklarının tamamını okudum...o kadar doğru yoldasın ki..çok güzel çok doğru şeyler yapıyorsunuz oğlunla...bu yaşlarda en önemli şey oyun temelli eğitim...asla masa başında saatlerce geçirmek değil...

Oğlun zaten konuşuyor...ne mutlu sana...hiç merak etme...bu yaşta bu performansı gösteren ilerde seni oyuncakçıdan çıkarmaz...ne tuhaf ya...o dönemlerde bende aynısı diliyordun...her oyuncakçıya girdiğimde hüzünleniyordum...hep ben seçiyorum...ah birde oğlum kendi istese kendi seçse diyordum...hepsi oluyor...

Sizin için şimdiden sonrası kendi ihtiyaçlarının dışında kendiliğinden fikir beyan etmesi var...bunun içinde aynı şeyler kitap oyun gezme...birşeyi yerken veya oynarken...nefis çorba,aaaaaa çok hızlı araba gibi...nasıl sorusunun karşılığına hedefli çalışabilirsiniz...

Oynadığınız oyunlar sanırım kurgulu oyunlar ...harikasınız...ben yinede diğer arkadaşlar içinde yazayım...minicik kurgularla başlayıp...çocuğunuzun ilgisini çekecek oyuncaklarla çalışabilirsiniz...aldığınız oyuncakları işlevine göre kullanmasını biz öğreticez...

Mesela itfaiye arabası sesli ,hortumlu ve merdivenli olsun...küçük bir yangın(ev garaj ahır yanabilir)...akabinde itfaiyeci oğlunuz gelip yangını söndürsün...abarta bildiğiniz kadar abartın....dikkatini çekecektir...

Bu kurgulardan hiç vazgeçmeyin...hiç ilgilenmez gözükür...ama onları tek tek hafızaya kaydeder...olay akışı için neden nasıl ne gibi soruların karşılığı için ...önemli...
Sonra küçük bir çiftlik içinde birkaç hayvan bekletebilirsiniz...meyveleri ...tek tek ağzından sordurabilirsiniz....tamamen sizin hayal gücünüze kalmış...ama kurgular bir süre aynı gitsin...
Çok iyi cesur bir annesiniz....her zaman pozitif düşünün...kuzunuz varsın okuldada başarılı olsun ki olacak sosyal hayatta da inşallah...kolaylıklar diliyorum...

5,7 kuzum

Merhaba arkadaslar,
Birsen34 oncelikle size tesekkur etmek istiyorum, siz ve sizin gibi arkadaşların basarilari bize umut oluyor... Bugün buna çok da ihtiyacim var. Bugün cok mutsuzum. Oglumun ozel egitime gittigini krestekilere soyledigimizden beri bir huzursuzluk oldu, bakışlar değişti, bugün ozel egitime basladiginizdan beri oglunuz huysuz dediler. Sanırım bu konu surekli gundeme getirilecek ve yeni bir kres bulmamiz gerekecek.

sessizkuzu merhaba, böyle bir olumsuzluk yaşamana üzüldüm.. Senin kuruntun olmadığına eminsin değilmi? Çünkü bazen bende sanki bişey olduğunda herkes bize bakıyormuş gibi bir his geliyor. Örneğin alışveriş merkezinde sesli bişeyler söylediğinde.. Arkadaşım söyledi banada .. çok huzursuz oluyormuşum aslında kimsenin ilgisini çeken bişey değilmiş o dışardan bakan gözle beni böyle değerlendirdi. Sonuçta bizde hassas bir dönemden geçiyoruz. Hislerin gerçekse bence konuşma yapmadan çocuğunun düzenini değiştirme zaten yeni düzenlere zor alışıyorlar. Ordaki yöneticiyle bir konuş hemde açık açık bende böyle bir his uyandı ve açıkçası rahatsız oldum de.. Bence alttan alacaklardır. Hatta ekstra hassasiyet göstereceklerdir. 2 çocuğumunda eğitim hayatında gözlemlediğim dişli bir veli olunca daha çok yaranıyorsun. Sende öğretmensin ama :) diğer öğretmen arkadaşlarda üzerine alınmasın..

Merhaba zeynnn37 anlattiginiz seyler benim oglumunkiyle hemen hemen ayni benim oglunda 2 yas 5 aylik.Bende 2 yasinda isaret parmagiyla gostermeyi ogrettim daha once yapmiyordu.Basini hayir anlaminda salliyor ama evet anlaminda yapmiyor.Bazi komutlari anliyor bazilarini anlamiyor.Henuz tani almadik.Bu aralar arabalarini yan yana dizmeye basladi bu da otizm belirtisi ama cok takilmiyorum oyun da oynuyor olabilir yegenim 3 yasinda 2 yasindayken o da arabalari kucukten buyuge dizerdi normal gelisimli bir cocuk 1 yasinda konusmaya basladi.Sizin cocugunuzda varmi boyle seyler herhangi bir tani aldiniz mi.Sali gunu kontrolumuz var.Dr sizin cocugunuz gayet normal hic biseyi yok zamana birakin 3 ay sonra tekrar gorucem demisti.Okadar iddiali konusmustu ki peki hocam Simdi otizm yok sonradan olabilir mi demistim hayir olmaz dedi.Simdi bakalim ne diyecek galiba dr larda yaniliyor.Ben oglumda birseyler oldugunu dusunuyorum.Cevreki cocuklarla karsilastirdigimda bayagi geriden geliyor.

Sessizkuzu bence özel eğitim durumu herkesle paylaşılmamalı.Paylaşmak zorunda kalırsanız da sıkı sıkı tembihlemelisiniz bu çocuğun mahremidir kimsenin ulu orta konulacağı bir malzeme değil.Eğer hissettiyseniz farklı davranıldığını bence bu büyük oranda öyle olmuştur yani kuruntu filan yaptığınızı hiç sanmıyorum çocuğumu götürdüğüm hocalardan biri bundan kimseye bahsetmeyin sadece anne ve baba arasında kalsın abisi dahi bilmeyecek dedi çünkü bu çocuk bunu atlatabilir o zaman bu etiketi boşuna taşımasına hiç gerek yok dedi.Tabii bizde sizin gibi söylenmemesi gerekenlere Söyledik aile efradı da dahil şimdi çok pişmanız mesela.Dışarıdan çok da farkedilmiyor durumumuz fakat bunu ilk etapta duyanlar oğlumuzda hala bir kusur bir eksiklik arıyor iyileştiğine sanki inanmıyor. Test edercesine sorular sormalar onu yakın markaja almalar gözlemlemeler ne diyeyim incittiğin yerden incinirsin derler Allah affetsin onları da yani takmayın diyeceğim ama elde değil böyle saçmalıklarla uğraşmaya değmez değerli zamanınız size Lazım kimseye bahsetmeyin kolay gelsin

Francis merhaba çok haklıdın keşke söylenilmese ama çocuk büyüdükçede insan bir açıklama yapmak zorunda kalıyor bizim sınıfta bütğn çocuklar konuşuyor bir gelişim geriliği durumu açık oluyor söylemesekte onlar sorucaklar .. bu durumda ne demeliyiz bilemedim

Sağolun, iyiki varsiniz... Aslında basta ozel egitimden bahsetmemistim, kresin psikologu destek mestek deyice, zaten basladik, destek olacagini düşündük dedim. Anlayisli bir kadin bu konuda cok da dinledi beni ve motive etti. Durumumuzun kotu olmadigini ustune basa basa soyledi, toparlayacak, acilmaya basladi bile dedi. Ama ogretmeninin bakislari bazen korkutuyor, belki de benim kuruntumdur. Disaridan bakildiginda zaten kimsenin farkettiği birsey yok, son derece normal bir oglan benim kuzum. Ama ben durumu bilince herkes anliyor diye dusunuyorum sanirim. Durum bir iki haftaya netlesir zaten.. Bir daha da kimseye soz etmem. Dersimi aldim.

Arkadaşım kimseye bir şey söylemek zorunda değilsiniz. Zaten kimse de gelip size bu çocuk niye böyle demez siz o mesafeyi korursanız insanlara size özel sorular soramayacak mesafede durursanız daha rahat edersiniz çocuğunuz tamamen normal gibi davranın öyle zaten sadece öğrenme stili farklı bu dünyada herkes aynı olmak zorunda değil nolur ezilmeyin büzülmeyin kimseye çocuğunuzu ve kendinizi ispatlamak zorunda değilsiniz olduğu kadar olmadığı kader... ve göreceksiniz bir gün siz bile oğluşunuza inanamayacaksınız Allah yavrularımıza normallerle başetme becerisi ve kuvveti versin her şey güzel olacak .... inanın....

Normal nedir ya gerçekten bunu genel olarak soruyorum . Oğlum kreşe başladı yeni ilk girişler bana yapışarak ağlaması dışında ağlamıyor. Öğretmenlerini de büyük öğpepmen ve küçük öğpepmen olarak sınıflandırmış.yemekhane de etrafı incelemekten ve ortamdaki durumu çözmeye çalışmaktan yemeğini pek yemiyor ama kaşığı arada eline alıyor en sonunda öğretmeni atıyor ağzına bişeyler .ister istemez inceliyorum diğer çocukları mesela bahsetmiştim oğlum orta parmağını işaret parmağını üzerine koyuyor bu eskiden sağ eldeydi şimdi sol ele geçti ve zirvede . Çok sık eli hep o harekette . Gözlemlerden farkettim bir çocuk gayet normal bıcır bıcır könuluyor kendini ifade ediyor bir baktım aynı parmsk hareketi. Dedim haydaaa bende bu harekete öyle takıyorum ki bu hareket bitmediği surece asla akıcı konuşamayacakmış gibi geliyordu sonra baktım 2-3 çocukta daha aynı hareket . Takmayacağım Artık bu parmak hareketini . Ve evet normal Nasıl oluyor? çocuğum bakıyor inceliyor arkadaşları yemeği Nasıl yıyor o derece inceliyor bir arkadaşı ağlayınca öğretmenine bakıp ne diyeceğini merak ediyor sıraya giriyor hiç bir uyum sorunu yok . Sınıftada yavaş yavaş katılmaya başlamış aktivitelere . Sırf öğrenme stili farklı ve kendini ifade edemiyor diye farklı çocuk olmasını içim kaldırmıyor bazen . Bizim çocuklarımız farklıysa da biz hep doğal ve normal davranalım.onlarında duyguları var. bazı akşamlar oğlum uyuduktan sınra içim çok coşuyor yine öyle bir gecedeyim . Kreşe başlaması ondan çok beni etkiledi .

Merhaba arkadaşlar Fracis ın söylediklerine katılıyorum. Biz gittiğimiz kreşe bebeklikten beri gittiği için bütün evrelerde durumdan haberdarlardı mecburen. Ama bu tarz çok öğrencileri olmuş ve bu durumu aşan çocukları da çok olduğundan tüm öğretmenler alışkınlar ve çok yapıcılar. İnan kalabalık bir sitede oturuyorum ve samimi bulduğum hiçbir komşum yok hepsi ile mesafeliyim. Oğlumun durumundan şüpheleniyorlardı sormasalar bile bakışlarından bunu seziyordum. Şimdi ise karşılaştığımızda oğlumla konuşuyorlar soru soruyorlar cevap verdiğinde şaşırıyorlar ayy çok değişmiş açılmış daha konuşkan olmuş vs vs. diyorlar.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…