Davranış Bozuklukları Otizm

Çocuğumuzda karşılaştığımız huysuzluk, saldırı, şiddet, içe dönüklük, korkaklık, hiperaktiflik, pasiflik, dikkatsizlik, çevreye uyum, utangaçlık, hırçınlık vs birçok sorununuzun paylaşıldığı konular.
Arkadaslar ozellikle yas acisindan S sdhtp sessizkuzu S selametle Francis matthew ve hatirlayamadigim 3_4 yaslarinda otizmli cocugu olan anneler. Aglama konusunda nasıl tavir alıyorsunuz?
Bu aralar yine sürekli ağlamaya başladı. Bazen sabrimi kaybedip bağırıyorum. Neden ağladığını ne istediğini soylemiyor. Bazen dayanamayıp açıp youtubeda videolar izlettiriyorum. Çikolata veriyorum. Bu durumu kullanmasından korkuyorum. Aglama sesine tahammulum kalmadi diyebilirim. Tepkim ne olmali? Gormezden geldim, sarilip bekledim, güzel güzel konustum yok, sadece video açmak susturabiliyor böyle zamanlarda.

Sevgili Şismaniye,
Benzer durunu gecen haftalarda biz de yaşamıştık, nasıl zor bir durum biliyorum ve seni cok iyi anliyorum... 4 gün sürdü bizim aglamalarimiz, bitmeyen 4 gun... Sadece uyurken aglamiyordu. Hatta ayni günlerde kreste de sorun yaşamıştık. Ne mi yaptik, aklimiza gelen herseyi. Arabayla sokak sokak gezdik, parka gittik, marketten abur cuburlar aldik, ama sakinlemedi bir turlu. Cunku anlatmakvistedigini biz anlayamiyorduk. En sonunda 2 saat boyunca agladi, biz ilgilenmedik. Yorgunluktan sizdi ve o son oldu. Aglamasina dayanmakti bizim çıkışımız ... Aynı gunlerde de bir cocuk psikologuna gittik, care nedir diye. Bizim cocuklarimiz gibi cocuklarla calisan biri. Bu davranisinin son derece normal olduğunu, mevsim gecislerinde bu gibi seylerin yasanabilecegini söyledi. Benim oglum cok zor geçirdi bunu. Dolu dolu 4 yogun gun ve yavas yavas azalma donemi. Duraklama ve gerilme donemi :). Simdi ise daha rahat. Istediklerini daha kolay bir anlatma yolu buldu ardindan. Birsey isteyeceginde "anne gel buraya" diyerek bazen bana gore sacma sapan ama O'nun icin anlamli kelimelerine, vücut dilini de ekleyerek iletisimi gelistirdi. Tabiri yerindeyse bir tık açıldı.
Sevgili Sismaniye ne yapilmasi gerektigi konusunda bir fikrim acikcasi yok. Deneme yanilma yoluyla bunu oglun bulacak ve sonrasında O rahatlayacak tabii sen de. Yapacagin en onemli sey zor olsa da sabretmek ve cok gerilmemek, rahat davranmak. Ben sesimi yukselttigimde O da avaz avaz bağırıyordu ve orta yol bulamiyorduk... Keske cocuklarimiz biraz daha kolay olsalar. Bu zor zamanin cabucak gecmesini diliyorum sizin icin... (Oglum 3 yas, 5 aylık)

Sevgili şişmaniye bence normal bir çocuğa verilen tepkileri vermelisiniz. Amacımız zaten normal sınırlara sokmak değil mi?Çocuklar bizi sandığımızdan biraz daha fazla anlıyor. Sabırlı olun,biliyorum zor ama ilk kural bu.Ona anlatmak istediği şeyleri sıralayın şeker mi istiyorsun, çişin mi var, uykun mu geldi bunları sıralarken vücut dilini de kullanın ki bilmediği kelimeri anlamasına yardımcı olun. Tüm bunları sıraladıktan sonra ona kızmaya başladığınızı ceza vereceğinizi söyleyin ve belirlediğiniz cezayı verin. Her ağladığında bunu yapın sonrasında bir ceza olacağını görsün. Ağlamalardan rahatsız olduğunuzu böylelikle her şeyi alabileceğini keşfederse daha zor bir sürece girersiniz. benim oğlumda böyle şeyler pek olmadı olduğu zaman kesinlikle bir yere kadar sabreder sonra yukarıda anlattığım gibi davranırdım.Bu benim fikrim naçizane.her çocuk her anne her aile farklı bilemiyorum bana böylesi doğru geliyor çünkü ilkokula başladığında veya başka bir ortamda hiç kimse ona susması için bir şeyler teklif etmeyecek kimse düşen modunu toplamak için ona yalvarmayacak Anne olarak bazı kurallar koymak zor farkındayım ama gerçek yaşamda yapmaması gereken davranışları söndürmek için kararlı olmalıyız bitecektir merak etmeyin.Anlatamadıkları için sinirleniyor olmalılar. Sadece şuna Eminim oğlunuzu tanımıyorum ama çoğunluğu oğluma benzeyen çocuklar buradakiler sizin tahmin ettiğinizden daha çok anlıyor sizi fakat ifade etmede ve bağımsız düşünmede yorum yapmada sıkıntı yaşıyor. Normal bir çocuğa vereceğiniz tepkileri verin geçecek dostum sakın üzülmeyin derdi veren Mevla dermanı da verecek sevgiler

Bizde devlette herhangi bir sonuç alamadığımız ve denver testi 3 ay sonraya gün var dedikleri için dün özel bir Dr . gittik. 1 saat oğlumla oyun oynadı onu izledi bize sorular sordu vs. ilk girdiğimde otizmden şüpheleniyorum dedim. Sonuç olarak söylediği çocuğun sorunu şuan konuşmaması değil iletişim kalitesiz dedi etrafındaki insanları araç olarak kullanıyor.Ama iletişim kurmak için işi dusmedikce çaba göstermiyor dedi. 5 hafta sürekli hayal gücünü geliştirici ışıksız sade oyuncaklarla oyun oynayın dedi. kreşe göndermeyi düşünüyorum dedim. sana çok bağlı çok ağlarsa veya oradada kendi kendine oynarsa al devam ettirme kreşin artışı da olabilir eksi side dedi. 5 hafta sonra gelişme kaydetmis ise böyle devam edersiniz o yasitlarina yetişir ama bir gelişme olmazsa özel eğitim e başlayacağız dedi. Şuan kres konusunda da alışacakmı ben nekadar onda faydalı olacağım neler yapabilirim . kafam çok karışık . otizm konusu içinde otizm belirtileri var ama ilgisizlik tende tv vs sebeplerden de bazı çocuk yapıyor dedi. yani her otizm belirtisi taşıyan otizmli olmuyor dedi . Hakkımızda hayırlısı inşallah .

Sevgili şişmaniye bizim çok ağlama problemimiz yok her çocuk kadar diyim. Genelde yeni bir konu yeni bir oyun vs bulunca kandırabiliyorum bizde burda yazan bir çok anne nin bahsettiği hiperaktivite veya çok hareketlilikte yok genelde sakin ama evden dışarı çıktığımızda çok mutlu ve hareketli oluyor. Avm lerde yaşıtlarına veya bebeklere çok sıkı sarılmaya çalışıyor zarar hiç vermiyor gülerek sarılıyor ama anneler ve çocuklar şaşırıyor ürküyorlar benimde bugünlerdeki sorunum bu biley bitiyor bişey başlıyor offffff

oglunuz kac yasinda konusma var mi?

Cevaplariniz icin cok tesekkur ederim.
Bu aglama olaylarinin ustune bir de fiziksel siddet eklendi, isirip tirmalamaya basladi
Allah sabir versin bana

Sevgili Şişmaniye,
Benim son derece normal olan büyük oğlum da 3-3,5 yaşlarındayken beni ısırıyordu. Çoğu zaman fular kullanıyordum boynumu kapatmak için. Şimdi karıncayı bile incitemez. Geçenlerde küçük oğlumun üzerini değiştirirken sırtında diş izleri gördüm, biri benimkini fena ısırmıştı. Demek ki normal çocukların da yaptığı geçici davranışlar bunlar. Çevremde bu yaşlarda çocuğu olan arkadaşlarımdan da duyuyorum çocukları ya ısırıyor, ya cimciriyor, ya vuruyor ya da başka bir davranışta bulunuyor. Yani çocukların çoğu bir dönem bu tür kötü davranışları yapıyor ve geçiyor. Küçük oğlum da bir dönem cimciriyordu, o bitti derken saç çekme başladı. Ben kızdıkça, O derdini anlatamayınca şiddeti arttı. Biz gerildikçe onlar da geriliyor ve saldırgan oluyorlar. Şimdilerde O'nun ne anlatmak istediğini anlamaya çalışıyoruz. O da vücut dilini kullanmayı öğrendi. Şimdilerde ise sürekli gelip öpüyor, sarılıyor. Sen de bunun çok yakın bir zamanda geçeceğini düşün, bu yakın zaman da senin iç dünyanın biraz daha rahat olacağı, oğlunun söylemek istediklerini anlayacağın bir zaman olacak. Rahat olursan, kızmazsan yapmıyorlar. Biz sanırım bazen çocuklarımızın farklılığı nedeniyle her yaptığı davranışı etiketliyoruz, altında başka nedenler arıyoruz. Unuttuğumuz bir şey var. Onlar da çocuk...
Tek söyleyeceğim şey geçecek, biraz sabret...

Cevaplariniz icin cok tesekkur ederim.
Bu aglama olaylarinin ustune bir de fiziksel siddet eklendi, isirip tirmalamaya basladi
Allah sabir versin bana

Merhaba şişmaniye
Arkadaşlar çok doğru tesbitler yapmışlar..aslında bu sorunlarımızın inan başka bir çözüm yoluda yok...ama birkaç cümlede ben yazayım...

Benim fikrim kuzu çooook bunalmış..neyden bu kadar bıkmış bilemiyorum tabiki ama..onu rahatsız eden birşeyler var hayatında..o girdileri bulmaya çalışabilir miyiz acaba?okul takibi evdeki gidişat kardeş ilşkileri yeni öğretmenler yeni bir kurum gibi ...

bir süre sadece onun dilinden gitsek mesela ne yapmaktan hoşlanıyorsa sürekli onlardan yapsak...aradaki buzları eritsek...mutlu etsek diyorum...oyunsa oyun oyuncaksa oyuncak balıksa balık parksa park... bi deşarj olsun beyfendi...mutsuz olduklarında hiç çekilmiyorlar çünkü..(benim kuzudan biliyorum

Lütfen dediklerim yanlış anlaşılmasın..bunları yaptığını zaten biliyorum...ama hayat bazen o kadar zorluyor ki bizi...güçlü olmaktan bıkıyoruz...dolayısı ile yolda giderken şaşırıyoruz...yaptıklarımızın bir zaman kıymetsiz işe yaramaz olduğu hissine bile kapılabiliyoruz...oysa yol daha uzun ..hedefe daha var...ne yapıyorsak hergün dahada yenilenerek yapmaya devam etmeliyiz...
Biz güçlü annelerin...sadece yoruluyoruz...resetlenmeye ihtiyaç duyuyoruz arada...bu yüzdende burdayız...

Oğlunuz konuşmuyordu bildiğim kadarıyla..(inşallah yanılmışımdır...)bütün gün okulda neler yaşadığından...ne duyusal algısal zorluklardan geçtiklerinden bihaber oluyoruz çoğunlukla...bu onun için ne kadar zor bir durum..

Birşeylere tepkisinin olduğunu farklı şekildede göstermeye başlamış afacan...zeka küpü...algı iyi maşallah...

Fiziksel şiddeti önemli..ama sönebilecek bir sıkıntı...gözünüzde büyütmeyin...sabredin..hiç birşey söylemeyin şimdilik..olumsuz pekiçtireç olmayın derim bir süreliğine...size vurmasınada müsade etmeyin..elinizle yavaşça engel olun..uzaklaşın...
kimlere uyguluyor?sadece size mi ? Yoksa herkese mi? Bu çok önemli...

Video konusuna gelince...yaptığımız en büyük HATA sonrasında evet diyeceğimiz birşeye başlangıçta HAYIR diyor olmamız...bu çocuklar için müthiş bir fırsat yaratıyor...başlıyorlar son gaz...pes yok..hele eviniz müstakilse bırakın ağlasın ...1-2 gün sonra evde kimin şef olduğunu öğrenir Her problem davranış için durum bu...ağladığında ne demek istediğini ANLAMIYORUZ...dilerse istediği kadar ağlayabilir...yada sakince konuşarak veya vücut diliyle bize istediğini anlatmalı..

Kolaylıklar diliyorum..iyi bir annesiniz ki yavrunuz size EMANET...kuzuyu öptüm uzaktan...

5,7 oğlum

Cok tesekkur ederim guzel cevabin icin.
fiziksel siddet su an bana uyguluyor. Okuldan bir sikayet gelmedi bilmiyorum.
Bugun yuzumu yirtmayi cok abartinca poposuna vurdum sonra cok pisman oldum. O yuzden en cok sabir istiyorum. Sakin sakin tatli tatli davranmak istiyorum.

Şişmaniye bence senin yaşadığın sıkıntılarda yurtdışında olmanında etkisi olabilirmi? Gittiği okulda yabancı dilmi kullanılıyor? umarım en kısa zamanda geçicek senin oğlun kaç yaşındaydı diğer gelişimleri nasıl?

Cevabı sen biliyorsun..senin için ve hepimiz için kocamanından sabırlar diliyorum....lütfen sabırlı ol...işte saniyelik yaptığımız bi hata bazen bizi çok uğraştırabilir...sarıl sarıl...iyice sarıl ...geçecek inşallah hepsi birgün...

selametle

Şişmaniye merehaba, bırak ağlasın arkadaşım,eğer istediklerini yaparsan ileride önüne geçemezsin,hayatından çikolatayı,tv yi,tableti tamamen çıkar,geçmiş yazıların hepsini okuyamadım kusura bakma,ama sana yaşadıklarımdan tecrübeli olarak yardımcı olmaya çalışırım,bende yaşadım bu anlattıklarını,saatlerce ağladığını biliyorum ilk başlarda ,o ağladı ben ağladım ama vermedim yapmadım,hergün aynı istekte ve ağlayışta bulunda,ilk gün hiç unutmam özel öğretmenimiz bize gelmişti sadece 45 dk bağırarak kapılara vurarak,kendine vurarak ağladı,ertesi gün yine istediğini yapmadık ve yine ağladı kusana kadar,3 gün birazda az süreli ağladı,daha sonra daha az ve öfke nöbetini bastırdık,karşısında dik dur sakın pes etme istediğini o an verme yoksa önüne geçemezsin canım,

oğluma 2 yaşında teşhis konuldu ve hemen mücadeceleye başadık, suan 7 yaşında ve ilk okul 1 sınıfa gidiyor normal okulda:)
Raporumuz var evet atipik otistik %40 diye ama velilerin hiç biri bunda birşey yok sen abartıyorsun diyorlar.(Ne yaşadığımı nasıl bir savaştan çıktığımı bilmiyorlar tabiki)

Raporunuz hala devam ediyor mu kalkmadı mı ?

Butka merhaba,

Mücadeleye her şekilde devam tabiki...insanların bizi anlamasını hiç beklemiyoruz..bunu ancak yaşayan bilir...
Gelişmelerinize çooook sevindim...darısı buradaki tüm yavruların başına...
1 sene geç mi başlattın okula?raporu devam mı ediyor hala?kaynaştırma öğrencisi mi?sınıfta dikkat süresi nasıl?
ilaç kullanmıyorsunuz değil mi?
Kocaman maşallah diyorum size...

Tesekkur ederim aciklayici mesajin icin. Bu aralar cok cikolata yiyor. Babasi veriyor genelde
Bizim teshis gec koyuldu, umarim sizin gibi ilerleme kaydedebiliriz biz de.

Amin arkadaşım Allah bütün evlatlarımıza şifa versin,hayır 2010 doğumlu benim oğlum,tam zamanında başladı okula,2 yaşında tanıstık biz bu hastalıkla(1 yaşına kadar normaldi,1 yaşından sonra birden kapattı kendisini)bir dönem risperdal kullandı(1 sene)3,4 yaşındayken,ilacın bir faydasını görmedim doktora sormadan ilacı kestim ve ondan sonra çocuk atlama yaptı,konuşmaya başladı,şuan sadece dikkat eksikliği ve hiperaktifi var onun için strattera kullanıyoruz ,kaynaşma öğrencisi değil normal öğrenci,raporumuz var evet hala devam ediyor rapor.sınıfta dikkat süresi ilk sürelere göre daha uzun olmaya başladı,40 dk lık dersin 15-20 dk sı dikkatini veriyor.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…