- Konu Sahibi melodi1970
-
- #6.561
Tanı koyucu bir test var mı adı nedir nerde yaptırabilirizŞu yüzden sordum denver testi sadece fikir verici. Tanı koyucu bi test değil yüzeysel bi test. Çocuk gelişimi uzmanına yaptırabilirsiniz.
Tanı koyucu bir test var mı adı nedir nerde yaptırabiliriz
Teşekkürler canımSadece denver testi için 2-3 ay beklemeye değmez aslında onu demek istedim. AGTE var o daha kapsamlı ama yanılma payı da var.
Benim bildiğim öyle tam tanı koyacak bi test yok
Gerçi test yapmaya da çok gerek yok şikayetlerimden durum belliartık yaşı da büyük yine doktora gideceğiz geçen sene barış Korkmaz'a gitmiştik özel eğitime devam dedi ben otizm olabilir mi deyince hımm olabilir dedi.Bu sene net bir şekilde söylenmesinden korkuyorum şikayeti olanların çoğu bu yaşlara geldiğinde konuşmuş oluyor okuduğum kadarıyla.Yüzdesi neye göre belirleniyor pekiArkadaslar ben internet uzerinden bir test yapmistim.Sitenin adini unuttum simdi.uzun bir testti ve degerlendirme sonucu otizm,atipik otizm,dehb olabilir diye uyari verdi.
Arkadaşlar 4 buçuk yaş veya üzeri pek yok mu durumları nasıl aştılar mı sorunlarını.Benim kızımın son durumu herşeyi kelimelerle söylüyor artık arada cümle kurduğu da oluyor iki üç kelimelik çok nadir .Ben söyle deyince tekrar ediyor Ne söylersen onun tekrarı.Tam gün kreşe gidiyor uzun süreli mi sizce .Bir de uzak olduğu için servisle gidip geliyor.Allah tan arabayı seviyor güzel gidip geliyor servisteki ablasını da çok seviyor saçlarını seviyormuş bazen öğretmenine de gidip gidip sarıldığı oluyormuş[/Q Ben bu forumu basindan sonuna kadar okudum.5 ,6 yaslarinda konusanida gordum.3 yasinda konusanida benim oglum 2,5 yasinda oyuzden bisey diyemiyecem.
Aslında gittiğim özel Dr da denver a gerek yok yaşıtların dan geride çıkacak sonuç belli dedi. kendisi zaten 1 saat 20 dk çocukla ilgilendi oyun filan oynadı takip etti. Ama devlet hastaneleri rapor mantığıyla yaklaştığı için istiyormuş. Dışarıda yaptırayım çok beklemek yerine dedim kabul etmiyoruz dediler. ya burada yada ram da yaptırın dediler. Ram kabul etmedi okuldan gelirseniz yapıyoruz hastanenin isteğine göre denver yapmayız yapsakta bunu hastane ile paylaşmayiz . Birde hastanenin testlerine baksak zaten yeterince yoğunuz vs vs birsürü şey söylediler . Bende buna istinaden beklemeden özele gittim.Şu yüzden sordum denver testi sadece fikir verici. Tanı koyucu bi test değil yüzeysel bi test. Çocuk gelişimi uzmanına yaptırabilirsiniz.
Yaşadıklarımız hiç kolay değil çünkü .Güçlü kuvvetli olmamız gerektiğini biliyoruz ama yavrularımıza ulaşamayınca kolumuz kanadımız kırılıyor.Sonumuzun ne olacağı düşüncesi beni bitirmek üzere üstelik benim ki 4 buçuk yaşında Allah a şükür ilerlemeler oluyor hadi oyunlarla kelime kullanmayı öğrettim şimdi soru sormayı sorulara cevap vermeyi nasıl öğreteceğim konuşan çocuklara daha bir şaşırır oldum nasıl beceriyorlar nasıl konuşuyorlar.Hergün gözünün içine bakıyorum bugün nasıl olacak diye.Dışarı çıkmalarımız olay milletin tabağına suyuna saldırıyor.Tuvaletini öğrenmesine rağmen bugün iki kez altına yaptı .Hiçbirşeye sevinmeye bunu başardım demeye gelmiyor.İnşallah hepimizin yavrularımızın bütün bu sıkıntıları tez zamanda sona ererGecicek mi bu günler gerçekten bilemiyorum ? kısa süre öncesine kadar neleri dert etmişiz kendimize bazen tükendiğimi hissediyorum. Her yöndenne kadar uğraşsam da sanki çocuğa ulaşamıyorum hayali oyun isim cisim bilmeyen çocuğa nasıl öğretiliyor ? Anlamıyorum illa benimle oynarken başka birşey buluyor ilgilenecek yada beni başka bir yere çekiştirme vs. Ev işleri eşim kızım birde oğlan yetişemiyorum sanki boğuluyorum. Alışverişe gittik bu akşam balon krizi tuttu her çocuğun elinde balon ve her gördüğünde kendini yerlere atmalar bana saldırmalar nasıl davranacağım ne yapacağım . Bir yerden toplayalım derken sanki daha da kötü oluyor yada ben her hareketine takılıyorum bilemiyorum . ama çocuğu egitmeden önce benim ve eşimin eğitilmesi şart çünkü bazen pes ediyoruz . Rabbim inşallah bu günleri tez zaman da geçirir . Allah hepimizin yardımcısı oldun
Ben iki yaşına doğru farkettim.İsmine bakan çocuk artık bakmıyordu.Alkış baybay yapan işaret parmağını kullanan çocuk yapmamaya başlamış sanki göz teması da azalmıştı.Zaten çok konuşmuyordu ama kelimeleri vardı çocuklardan kaçmaya iç dünyasına kapanmaya başladı.Allah tan şarkıları seviyordu baktım dikkatini çekemiyorum hemen bir şarkı söylerdim öylece gözlerimizin ta içine bakardık.Sonra her ailede olduğu gibi kondurmamak ama bir yandan da gerçeklerden kaçamamak.İki yaşında da 50 60 kelimesi olduğunu biliyordum ama ağzından rastgele hiçbeklemediğim bir anda çıkıyordu.İlk kelimelerim diye bir kitabı vardı ondan devamlı soruyor çabuk öğrendiğini görüyordum ama konuşma yok .Üç yaşından Sonra biraz daha arttı anneyi kullanmaya başladı ama azdı artık kelimelerinin de en az 400 500 olduğunu biliyordum ama gene canı isterse kullanıyordu.Dört yaşından Sonra ise artık ihtiyaçlarını kelimelerle söylemeye başladı.Bu arada biz şu etkinliği yapmıştık.Belki işinize yarar.Mesela içinde b sesi olan 25 nesne biriktiriyorsunuz.bardak balık tabak biber gibi.en az 25 olacak daha fazla olabilir.Sonra çocuğun sağ işaret parmağını teker teker seri bir şekilde hepsine dokundurarak isimlerini söylüyorsunuz.Sessiz bir ortam olacak arkada hafif klasik müzik açık olabilir .Oldu ya çocuk bozdu ya da ses çıktı baştan yapmanız gerekiyor.Sabah akşam yapıyorsunuz.Sonra iki sese çıkarabilirsiniz.Benim kızımın çok hoşuna gidiyordu bu etkinlik hemen görünce sepeti kucağına oturuyordu.Ben söylerken o da tekrar ediyordu bazen.Denemekte yarar varSunay79 Sizin konuşmaya başlamış ne güzel kaç yaşında fark ettiniz . Ben 25 aylık falandı şüphelendim eşim saçmalama bsy yyok fln dedi vesvese yapıyorsun bişey i yok deyince üzerine gitmedim.Bir kaç yere görüşmeye gidince eşimde benimle gelince ikna oldu gibi ama hala anlıyor şunu yaptı öp dedim öptü vs diyor . Konduramiyor. İleride ne bekliyor demişsiniz bende çok düşünüyorum . Ama şuan 10 yıl 20 yıl sonrasını düşünmek size kazanç sağlamaz yarını düşünün her gün neler yapabilirim . Enerjinizi o güne çocuğunuza harcayın daha verimli olursunuz demişti . Demişti de demekle olmuyor . İnsan düşünüyor . Kendi başına yaşayabilecek mi bana bsy olsa kim bakar . Geçen 11 yaşında kızım la konuşurken ona dedim bana bişey olsa kardeşine sahip çıkarmisin ? Tabiiki anne o benim canım dedi oda daha küçük ama bu bile içimi rahatlattı . İnşallah tüm bunlara gerek kalmaz . Normal bir birey gibi hayatlarini yaşarlar .
Hepimizin çocukları biraz bu durumdan etkilenmiş anlaşılan bana bir eğitimcisi sıyırmış geçmiş bir dönem güven eksikliği olmuş demişti.Ben de sosyalleşmesi için hep kuzenlerinin arasına sokuyorum ama zorla olmuyor büyük genç kuzenleri var onları daha çok seviyor.Nasıl sosyalleşecek bilmiyorum iki senedir kreşe gidiyor kreş de fayda sağlamazsa Ne fayda sağlayacak.Yoksa hassas bir çocuk olduğu için daha mı kötü etkiledi hep böyle iç konuşmaları şunu yapmadım bunu yaptım.Allah ım tam anlamıyla yavrumuzu kurtardık dediğimiz günlere tez zamanda eriştirsinOglum hic iyiye gitmiyor.
Bana baglandi goz temasimiz super ama diger herkesle iletisimi kesti.
Sadece benimle iletisim kuruyor. O da cok sessiz. Onceden konusup susan cocuklar varmis oyle olacagiz diye korkuyorum.
Etrafta biri varsa kelimeyi ya cok sessiz soyliyor ya da dudaklarini kipirdatarak.
Kuzenleriyle bir araya geldik hic yaklasmadi. Halbuki 2 yaslarindayken cildirirdi onlar gelince mutluluktan.
Isaret parmagini falan kullanmaya basladi. Ben seslenince adina da bakiyor. Ama cok icine kapandi. Etrafinda donmezdi artik donuyor, surekli ciglik atiyor, anlamasi iyice azaldi, 2 yasindayken anladiklarini simdi anlamiyorgecici olmasi icin dua ediyorum.
4 yasina girecek.
Benimki de gencleri seviyor. Kreste de cocuklarla pek ilgilenmiyor zaten.Hepimizin çocukları biraz bu durumdan etkilenmiş anlaşılan bana bir eğitimcisi sıyırmış geçmiş bir dönem güven eksikliği olmuş demişti.Ben de sosyalleşmesi için hep kuzenlerinin arasına sokuyorum ama zorla olmuyor büyük genç kuzenleri var onları daha çok seviyor.Nasıl sosyalleşecek bilmiyorum iki senedir kreşe gidiyor kreş de fayda sağlamazsa Ne fayda sağlayacak.Yoksa hassas bir çocuk olduğu için daha mı kötü etkiledi hep böyle iç konuşmaları şunu yapmadım bunu yaptım.Allah ım tam anlamıyla yavrumuzu kurtardık dediğimiz günlere tez zamanda eriştirsin
Ne zaman başkalarıyla iletişimi azalttı acaba.Bir de sizinle iletişim amaçlı konuşup sorulara cevap veriyor mu?.İnşallah herhangi bir gerileme olmamıştır.Aslında anlamamış gibi yapıyorlar.İstedikleri bişeyi duyunca sessiz bile konuşsan hemen yanına geliyorlar.Allah ım hepimizi tüm korktuklarımızdan korusunOglum hic iyiye gitmiyor.
Bana baglandi goz temasimiz super ama diger herkesle iletisimi kesti.
Sadece benimle iletisim kuruyor. O da cok sessiz. Onceden konusup susan cocuklar varmis oyle olacagiz diye korkuyorum.
Etrafta biri varsa kelimeyi ya cok sessiz soyliyor ya da dudaklarini kipirdatarak.
Kuzenleriyle bir araya geldik hic yaklasmadi. Halbuki 2 yaslarindayken cildirirdi onlar gelince mutluluktan.
Isaret parmagini falan kullanmaya basladi. Ben seslenince adina da bakiyor. Ama cok icine kapandi. Etrafinda donmezdi artik donuyor, surekli ciglik atiyor, anlamasi iyice azaldi, 2 yasindayken anladiklarini simdi anlamiyorgecici olmasi icin dua ediyorum.
4 yasina girecek.
Cok yavas yavas oldu. Ben bi anda anladim aslinda 2 yasla karsilastirinca.Ne zaman başkalarıyla iletişimi azalttı acaba.Bir de sizinle iletişim amaçlı konuşup sorulara cevap veriyor mu?.İnşallah herhangi bir gerileme olmamıştır.Aslında anlamamış gibi yapıyorlar.İstedikleri bişeyi duyunca sessiz bile konuşsan hemen yanına geliyorlar.Allah ım hepimizi tüm korktuklarımızdan korusun
Verdiğin tavsiyeler aklıma yattı . Bende demeye başlayacağıminşallah bizedede ise yarar. Rabbim hepimizin yavrusuna şifa versin .Ben iki yaşına doğru farkettim.İsmine bakan çocuk artık bakmıyordu.Alkış baybay yapan işaret parmağını kullanan çocuk yapmamaya başlamış sanki göz teması da azalmıştı.Zaten çok konuşmuyordu ama kelimeleri vardı çocuklardan kaçmaya iç dünyasına kapanmaya başladı.Allah tan şarkıları seviyordu baktım dikkatini çekemiyorum hemen bir şarkı söylerdim öylece gözlerimizin ta içine bakardık.Sonra her ailede olduğu gibi kondurmamak ama bir yandan da gerçeklerden kaçamamak.İki yaşında da 50 60 kelimesi olduğunu biliyordum ama ağzından rastgele hiçbeklemediğim bir anda çıkıyordu.İlk kelimelerim diye bir kitabı vardı ondan devamlı soruyor çabuk öğrendiğini görüyordum ama konuşma yok .Üç yaşından Sonra biraz daha arttı anneyi kullanmaya başladı ama azdı artık kelimelerinin de en az 400 500 olduğunu biliyordum ama gene canı isterse kullanıyordu.Dört yaşından Sonra ise artık ihtiyaçlarını kelimelerle söylemeye başladı.Bu arada biz şu etkinliği yapmıştık.Belki işinize yarar.Mesela içinde b sesi olan 25 nesne biriktiriyorsunuz.bardak balık tabak biber gibi.en az 25 olacak daha fazla olabilir.Sonra çocuğun sağ işaret parmağını teker teker seri bir şekilde hepsine dokundurarak isimlerini söylüyorsunuz.Sessiz bir ortam olacak arkada hafif klasik müzik açık olabilir .Oldu ya çocuk bozdu ya da ses çıktı baştan yapmanız gerekiyor.Sabah akşam yapıyorsunuz.Sonra iki sese çıkarabilirsiniz.Benim kızımın çok hoşuna gidiyordu bu etkinlik hemen görünce sepeti kucağına oturuyordu.Ben söylerken o da tekrar ediyordu bazen.Denemekte yarar var
Bize eğitimcisi söylemişti sağ beyini çalıştırıyormuş melodik bir ses tonuyla hızlı bir şekilde nesnelerin adını söylüyorsunuz onun söylemesini beklemeden arada söylediği oluyor tepki vermeden devam ediyorsunuz bunu yaparken iki buçuk yaş civarıydı o zaman kelimeleri az kullanıyordu hepsini biliyor gösteriyordu ama söylemiyordu konuşmaları aynı gibi benimki de o şekilde cevap veriyor şu anda başka Ne gibi etkinlikler yapmalıyız acaba sorulu cevaplı konuşmak için.Bize o zamanlar işe yaramıştı en azında hemen kucağıma gelip oturuyor etkinliğin bitmesini bekliyordu Belki bu daha az konuşanlar için ama yine de yapılabilir önemli olan onların dikkatini çekmekVerdiğin tavsiyeler aklıma yattı . Bende demeye başlayacağıminşallah bizedede ise yarar. Rabbim hepimizin yavrusuna şifa versin .
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?