Davranış Bozuklukları Otizm

Çocuğumuzda karşılaştığımız huysuzluk, saldırı, şiddet, içe dönüklük, korkaklık, hiperaktiflik, pasiflik, dikkatsizlik, çevreye uyum, utangaçlık, hırçınlık vs birçok sorununuzun paylaşıldığı konular.
Merhabalar. Benim oglum söylediklerimi anlamıyor al ver komutlarını bile yapmadıgı icin psikiyatriye gittik. Otistik bulgular saptandı. 22 aylık teshis kondu. Bu ay tam 2 yasinda olacagiz. Ozel egitime gecen hafta basladik. Bir odaya aldilar sonra ben ciktim. Yaklasik 30 dk agladi beni istedi. Alisma donemi olacak dedi hocasi. Ama ozel egitim merkezinin oradan gecsek bile agliyor simdi. Gecen saglik ocagina gittim doktorun odasinda kiyameti kopardi. Birlikte girdik onu orada bırakacağımı sandı. Babasiyla gezerken bakkala girsem pesimden agliyor. Özel egitimden once boyle seyler yapmazdi. Acaba gececek mi. Sizde de boyle mi oldu.

Arkadaslar hepiniz dolmussunuz yine.Hepimiz ayni durumlari yasiyoruz.Bizi bizden baska kimse anlayamaz.Oglumda da bazen cok guzel gelismeler goruyorum,hah tamam duzeliyor derken yeni bir garip hareket cikiyor ortaya dibe batiyorum.Cocuklarimiz daha kucuk lutfen umutlu olalim normal cocuklar dort dortluk mu saniyorsunuz....Benim kizim 10 yasinda inanin okadar zor gunler gecirdim ki hic uyumayan hic kimseye gitmeyen kalabalik ortamlara sokamazdim mesela burnumdan getrirdi.Her gittigimiz yerden aglayarak eve donerdim.Gunduzleri ruh gibi dolasirdim uykusuzluktan her gittigim yerde firsati degerlendirip uyurdum hemen.Tamamen normal gelisimli bir cocuk cok erken konusmaya basladi.cok zeki cok ilginc sorular sorar,ama cok zor bir cocuktu simdide hiperaktif acayip daginik bir cocuk.Hala da cekiyorum yani inanin oglum problemli olmasina ragmen daha kolay bir cocuk sabaha kadar uyur.Beni cok bunaltmaz oglum kizimin yaptiklarini yapsaydi eminim otistik oldugu icin yapiyor derdim.Lutfen cocuklarimiza normal cocuk gibi bakalim her hareketinden bir anlam cikarmayalim.Donem donem tabiki degisiklikler olacaktir...Lutfen uzulmeyin bende kendimi cok yiprattim inanin 4 ayda yaslandim diyebilirim.Ama biz kendimizi yprattikca olan bize oluyor maalesef uzuldukce hic birsey duzelmiyor hersey olacagina variyor.Bizim cocuklarimiz cok zeki cocuklar eminim onlar da kabuklarini kirip birgun normal hayata uyum saglayacaktir.Ha duzelmezsede Allah in takdiri bizimde sinavimiz bu bizden cok daha kotu durumu yasan binlerce insan var.Dun avm de hem zihinsel engelli hem tekerlekli sandalyeye mahkum olmus bir cocuk gordum ve halime yinede sukr ettim.Beterin beteri var arkadaslar....Lutfen sabredelim.

Ne yazık ki ben bu konuda kararlı çıkamadım.Çocuğum eğitimlerde daha sinirli gergin oluyordu bağırıyor kafasını duvarlara vuruyordu.İkimizin iletişimini de olumsuz etkiliyordu.Ama şimdi diyorum eğitimi kesmeseydim daha iyi olur muydu.Bu konuda kararlı ailelerin çocukları daha çabuk alışıyor.Tabi başlarda öyle davranması normal.İçmizi de okuyorlar sanki bizdeki en ufak endişeyi farkedip isteklerini yaptırmak için her yolu deniyorlar.

Sevgili Kleopat,
Çocuğunuz sizi anlamıyor ki al, ver, götür, getir, vb. komutları yerine getirsin. Üstüne üstlük sürekli sınanıyor, şunu yapamadı, bunu yapamadı diye sorgulayan bir annesi var, panik halde. Nereden mi biliyorum, hepimiz aynı paniği yaşadık. Ve en çok da çocuğu sürekli sınamak yıpratıyor, hem bizi hem çocuklarımızı. Bizim çocuklarımız böyle kabul etmemiz gerek. Ama lütfen üzülmeyin, öğreniyorlar. Ben yabancı dil eğitimine benzetiyorum bu durumu, yavaş yavaş, kelime kelime öğrenecek, sonra cümlelere geçecekler, konuşuldukça anlayacaklar. Sadece bu geçmeyen zamanlarda biraz sabır.
Konuşamıyor olsalar da hayatlarındaki hızlı değişiklikleri, ailesinin psikolojik durumunu çok iyi algılıyorlar ve her çocuk gibi tepki veriyorlar. Ne kadar acele etsek de, bir şeyler çabuk olsun istesek de her şeyin bir zamanı var, süreci hızlandıramıyoruz.
Yapamadıkları için, yeni ortamlarda her çocuk gibi kaçmaya çalıştığı ve annesine sımsıkı sarıldığı için kızmayın. Tecrübeli biri olarak kızmak, üzülmek, üzüldüğünüzü hissettirmek sadece kötü davranışların (bağırmak, cimcirmek, ısırmak, vb.) çıkmasına sebep oluyor.
Evet alışma dönemi, tanımadığı birisiyle tek başına bir şeyler yaptırılmaya çalışılıyor. Eğitimcisine alıştıkça ağlamaları azalacak, hatta koşa koşa eğitimcisinin elini bile tutacak. Daha küçük ve azıcık zamana ihtiyacı var.
Evet durum benzerlikler ya da farklılıklarla hemen hemen herkeste aynı. Siz ne kadar rahatlarsanız çocuğunuz da o kadar rahat olacak...
Şimdi sıkıca sarılın çocuğunuza, sevin, öpün ve her şeyin daha güzel olacağını düşünün...

Aslında yazılanları okuyunca kendim gibi görüyorum hissettiklerimiz yaşananlar hep bir diğerinin kopyası gibi. Biz bugünde kanuni hastanesine gittik . Bir Dr la daha görüşelim dedik. Doktor oğluma baktı incele di geçmişini dinledi vs. Dr un söylediği göz teması var . Ama otizm bulguları da var ama bu çocuğa hemen otizmli diyemeyiz yanlız tv karşısında kendi kendine büyüyen açıkmadan doyurulan her hareketi ni hemen anlayan bireyler varsa da bu bulgular oluyor dedi. Haftaya denver var sonrası bilemiyorum belki özel eğitim ve takipte kalıp öyle karar vereceğiz ve çok hareketli bu hareketlilik te çocuğun öğrenimini dikkatini dağıtır dedi. Bakalım hakkımızda hayırlısı inşallah

Kanuni de kime gittiniz.Biz de gideceğiz randevuyu telefonla mı aldınız.Mahmut cem Tarakçıoğlu na randevu almak istiyoruz.

Kanuni de kime gittiniz.Biz de gideceğiz randevuyu telefonla mı aldınız.Mahmut cem Tarakçıoğlu na randevu almak istiyoruz.
Tek Mahmut Cem bey var . telefonla alamadım . Aslında bana yakın kanuni ama randevu sıkıntısından anlamamıştım . internetten aldım. mhrs den oğluma kayıt açtım. gece gündüz hep denedim . Bir ctesi gecesi alabildim. Her gün denerseniz alabilirsiniz. Siz neredesiniz ?

Herkese merhaba bizdede uzun zamandır durum stabil olması nedeniyle yazmadım. Foruma yeni katılan arkadaşlar var özellikle yaşları 2 -2,5 yaş civarı olanlar. İnanın sizin en kötü günleriniz olduğunu biliyorum. Hep söylüyorum bizde 2 yaş 3 aylıkken ilk defa dr a gitmiştik. Sonrasında hatta 2.5 yaşını geçene kadar hiç dönüş alamamıştık. En kötü günlerimdi. Ne özel eğitimin nede kreşin nede evde yaptıklarımın hiçbir işe yaramadığını düşünüyordum. Birşeyin adını defalarca söylüyordum yine tepki yoktu. 3 yaşına doğru kelime sayısında farkedilir bir artış, işaret parmağını kullanma, komutları anlama gibi temel belirleyici özellikler oturmaya başlamıştı. Şimdi 3.5 yaşında sayılırız hala yolun başındayız konuşamıyoruz. Ama bizde şuan sadece konuşamama ve çok fazla sakin olma sorunu kaldı diyebilirim. Diğer işte klasik göz teması, işaret parmağı otizmi işaret eden şüpheler günden güne azalıyor. Lütfen küçük çocuklu arkadaşlar sabredin..
Geçen akşam ablasına çabuk battaniye getir dedi. O kadar şaşırdımki burda beni şaşırtan çabuk kelimesiydi. Sevgili francise selametle ye hep ezber konuşuyor diye yakınıyordum. onlarda benden kıdemli olduğu için onlarda bana sabret diyorlardı. Yani su ver, aç kapa gibi temel ihtiyaç kelimeleri uzun zamandır kullanıyordu ama kendi duygu cümleleri, zaman kavramı...vs yoktu. Yine birkaç gün önce birşeyin tadına baktı güzel olmuş dedi. yine bir şok.. İnşallah aşacağız. Size anlatmak istediğim hep böyle birşeyi saatlerce öğretmeye çalışmayacaksınız inşallah gün gelicek size bir kelimeyi yapıştıracak ve sizde şok olacaksınız :)

Kleopat Merhaba cnm,sizin cocugunuzun yaslarinda benim oglumda hic birseyi anlamazdi.Sorularima cevap veremezdi bunu al,sunu getir gibi seyleri yapmazdi.Sessiz Kuzu nun dedigi gibi soylediklerimizi anlamadigi icin yapamiyormus meger.Bir donem iyiydi anliyordu sonra icine kapandi.Ogluma defalarca bu ne ,bu kim,su nerede,bu nerede gibi sorular sordum ve cevabini kendim verdim.Cok sukur Simdi cogu seye cevap veriyor,basit komutlari yerine getiriyor.Ona siz ogreteceksiniz herseyi once nesneleri tanitin bu kitap,bu telefon gibi sonra nerede sorusunu sorun ismini ogretin yasini ogretin biraz gec ogreniyorlar bikmadan usanmafan Tekrar edin.Ben cok umutsuzluga kapildim hic birsey bilmiyor bu cocuk nadil ogretecem diye,Dr hayali oyun oynatin dedi bol bol mesela doktorculuk ogretmencilik gibi...Benim cocugum dr ne demek onu bile bilmiyor nasil ogretecem demistim.Ama ogrendi hadi ben dr olacam sen hastamisin dedigimde hemen oksurmeye,hapsirmaya basliyor.Cok komik oluyor.Tek sorunumuz Su anda gecmis zamandan bahsedememesi Kreste ne yaptiniz,arkadaslarin var mi oyun oynadiniz mi gibi sorulara cevap veremiyor.Insallah onlarida ogrenecek Sizde cocugunuzla bol bol konusun soru sorun cevap veremiyorsa kendiniz cevaplayin bir sure sonra hafizaya alacaktir.

Hepinize tesekkur ederim. Uzun zamandir bu forumda takipteyim. Kesinlikle ogluma bir sey hissettirmemeye calisiyorum. Oyle disiplinle hic arkama bakmadan oglumu odaya soktum.pesimden agladi. Egitimi icin gerekli dedim. Ama sonra benim ustume daha da dusunce o zaman panikledim. Psikolojisi bozulursa gibi deli sorular olustu kafamda. Aynen dediginiz gibi egitime devam edecegim. Zaten su anda baska tutunabilecegimiz bir umut yok. Bende evde kendi kendime oynuyorum. O benim yanimda bile durmuyor. Bazen umutsuzluga dussemde sonra tekrar ugrasiyorum. Cuma gunu gelisim testine girecegiz. Biz de capa ya gidiyoruz. Insallah yavrularimizin bu algı perdesi acılır bir an önce.

Bana da yakın Halkalı toki konutlarında oturuyorum

Ne güzel ne kadar yakınmisiz birbirimize inşallah bir gün görüşürüz . Hatta herşey daha iyi olur ve çocuklarımız arkadaş olurlar. Bende bu forumdan çok şey öğrendim. En tıkandığım anda açıp okuyorum . Güzel gelişmeler görünce moral oluyor. Yeni yeni fikirler ediniyorum. Ve yaşamayan bilemez derlerya kardeşimle bile bu konularda dertleşsem olmuyor. Abartma çocuk o sana öyle geliyor geçer gibi şeyler duydukça daha da yanlız hissediyorum .

Kader arkadaşlarım , özellikle buraya Yeni katılan arkadaşlarım lütfen herşeyin iyi olacağına İnanın. İlk zamanlar benim oğlumda hiçbirşey anlamıyordu bazı komutlara uyuyordu sadece o kadar . Öyle biriktiriyorlar ki öyle zamanını bekliyorlar ki çocuklarımız yapısı gereği kendilerine güvensizler onun için kendilerinden emin olmadan ortaya koymuyorlar bildiklerini. onlaro hep motive edin . Cesaretlendirin. Bişeyi ilk defa yaptıklarında şaşalı bişrkilde Mutlu olduğunuzu hissettirin. Ben bunlsrı yaptım oğlum hep iyiye gitti duraksadığı dönemler oldu tabi ama bi şekilde ilerledi . Şunu söylemek istiyorum umutsuzluğu atın kafanızdan .8 ay önce Ölmeyi düşünen ölmeyi arzulayan bir anne olarak söylüyorum şimdi biliyorum ki Birgün oğlum normal adledilen çocuklarla başa çıkabilecek seviyeye gelecek . Hepimiz bu mutluluğu yaşayacağız . Hepimiz için minik yavrularımız içim her gece bir dua benden.

Ben de inanın artık dua ederken hepimizi düşünüp dua ediyorum burada hislerimi paylaşmaya başladıkça daha iyi hissetmeye başladım yalnız olmadığımı gördüm özellikle bizleri rahatlatmaya çalışan sevgili arkadaşlar çok sağolun hepimizin duyguları gel gitli çocuklarımızın davranışları gibi elbet çok mutlu olduğumuz günler de oluyor onun candan bir anne demesi gözlerimin içine içine bakması herşey bir şükür sebebi aslında ama herşey daha da güzel olacak

Iyi düşünelim iyi olsun. Benim oglumda mesafe gerektiren komutları almıyor, nesneleri tanıdıkça yapacak biliyorum. İnanıyorum. Ve birbirimizi tanimasakta ben hergece hepimizin cocuguna dua ediyorum.Bigün hepimiz buraya çok güzel şeyler yazıcaz ve endişelerimiz "ayy dersine calismiyor, ayy akli fikri oyunda, ayy hep ivir zivir yiyor" şekline dönüşecek. Ümit edelim kimse kendini bırakmasın. Ayrıca söylemeden edemiycem arkadaşlar cocuklar icin herseyi otizmden yapiyor demeyelim. En nihayetinde onlarda cocuk. evet engel olamadigi dürtüleri var ama mesela normal gelişim gösteren cocukta kafasini yere, duvara vuruyor. Normal gelisim gosteren cocukta hircinlasiyor. Annesine eziyet edip, esyalara zarar veriyor, tv kirmaktan, telefon parcalamaya kadar etrafimda sahit olduğum cocuklar var. Annesi eli kolu mor isirik gezerdi. Sizde umursamayin. Kötü hareketleri onemsedikce onlar daha cok yapiyor. Çünkü bizim tepkilerimizi belli etmeselerde onemsiyorlar. Bir donem buraya yazmistim oglum kafayi vuruyor diye. Sinirlenmeye başladığında odadan ciktim, takmadim. Yaklasik 3 hafta icinde bitti suan yapmiyor. Lütfen üzülmeyin, merkeze egitime giderken okadar aglardiki nasıl olacak yarim saat agliyor derdim ama alışıyorlar. Orda derse koşa koşa giden cocuklar tanidim. Nolur bagriniza taş basin ve aglamasini takmayin. Herşey güzel olacak. Ben bisiler öğretirken tepki gosterip, agladiginda "senin için yapmak zorundayim oglum, seni simdi aglatmak zorundayim" diyorum kendi kendime. Aglamak, herseyi akışına birakmak, beklemek care degil. Bunu yaşayarak ögrendim.

Demiriko , aslında çok doğru her çocuğun bunlara benzer şeyler sergilediği . Benim kızım var 11 yaşında 2 yas sendromu hayatımın en zindan günleriydi. Ne uyku ne bişey başını vurmalar inat oda geç konuşmuştu anlatamaz herşeyi fırlatır oysa şimdi çok akıllı sakın sınıfının 1. si inşallah Yavrum da ablası gibi olur sınıf kaçıncı si olursa olsunda bu günleri asalım . Arada anı olarak kalsın . Buda bana hayatta neler neler olduğunu öğretti . Rabbim başka birşey göstermesin hiçbirimize ne acılar var. Her halimize çok şükür. Dualarinizı Allah kabul etsin. Allah sizlerden razı olsun. Dua demişken bilen bilir konuşma duası 27 gün 27 kez çocuğa ve suya ve 7 fatiha . Onuda denemek istiyorum . İşin tıbbi yani tabiiki peşini bırakmam ama dünya dualarla ayakta ne gelirse Rabbimden .

Ben de tekrardan başlayayım en iyisi bu duaya başlamıştım gerçi ben malum sebepten okuyamayınca babasına oku dedim oda okudu ama araya birşeyler girdi kaldı öyle geçen sene de okumuştum.Dünya dua üzerine elbette Rabbim bizden çok dua istiyor.Ben Yasin suresindeki Mübin duasını da okuyorum bir de yine Yasin suresinde selamün kavlen kısmına gelince 818 defa tesbih çekip okuyorum sonra suyuna üfleyip içiriyorum duanın gücüne çok inanıyorum.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…