- Konu Sahibi melodi1970
-
- #6.601
Bana da yakın Halkalı toki konutlarında oturuyorum
Merhaba sunay79
Lütfen kusura bakma..cevabım biraz gecikti..bu sayfada çok değerli arkadaşlarım var..zeynnn,sessizkuzu,sdhtp,francis..çok güzel yazmışlar...yazmış oldukları herbir cümleye canı gönülden katılıyorum...
Yeni gelen arkadaşlarada bu yolda kolaylıklar diliyorum...otizm çok başkadır..hemde çok..sabır ister emek ister...kanaviçe gibi ilmek ilmek dokumak ister...
Başlangıçta kabulleneyişimizin sebebi de budur aslında..
Bilişsel alanda herhangi bir problemleri olmadığı halde neden elmaya elma demiyor? ..neden diğer çocukların sadece gözlem yoluyla öğrendiklerini bizlerin çok çabalar sonucunda öğretebilmemizdir...
Aslında ince çizgi burda gizli zaten..çoook çok şükretmemiz gereken tek şey..ÖĞRENEBİLİYOR olmasıdır...bu varsa kimse çocuğundan korkmasın...öğrenebilme kabiliyeti varsa işlemeye devam...
Otizm öyle değişiktir ki..senin şikayet ettiğin şey başka bir annenin evladı için yaptığı duadır..yeterki tepki versin konuşsun da bırakın ekolali yapsın ,düştüğünde acıyı farketsin bağırsın,birilerini şikayet etsin derler..bu liste uzayıp gider...
Çoğunuz yenisiniz...görünen o ki çokta iyi annelersiniz..lütfen çocuklarınızın yapabildikleri üzerinden gidin..birşeyi yapmıyorsa..inanın onu yapmak için zamanları gelmemiştir..yapamayacaklarından değil..tek farkları FARKLI öğreniyor olmaları...
Yaşları küçük çocuklarınızı masalara hapsetmeyin hapsettirmeyin..gittiğiniz yerlere...hangi metodu uygulayacaklarını sorun öğrenin....oyun temelli yaklaşım uygulamayacaklarsa arkanıza bakmadan kaçın ordan...
Eğer 2 ay boyunca gidiyor hala çocuğunuzda çok ufakda olsa bir gelişme görmüyorsanız..ya kurumu değiştirin ya öğretmeni..zamanla yarışıyoruz..kimsenin sözlerine kanmayın..emin olun arayınca daha iyisini bulabiliyorsunuz...
Anne baba eğitimi çocuğun eğitiminden de önemli..doğru metodları bilip bazı olumsuz davranışlar karşısında uygulayıp davranışı söndürebilmek çok önemli...annenin dediğine baba babanın dediğine anne itiraz etmeyecek çocuk yanında...bunu anlarsalar..iplerinde oynatılmaya razısınız demektir...bu her çocuk için geçerli ve genel bir yaklaşımdır zaten...
Evde bol bol oyun...onu taklit edin..o napıyorsa aynısını yapın...ilk önce iletişimin yollarını bulacağız ki ..kuzu bize açılsın..oynuyorsa zaten problem yok..hikaye oyunları..yangın,doktorculuk tamirhane evcilik benzin istasyonu gibi oyunlar.,hayal dünyasını geliştirecek..
Mutlaka resimli kitap okuma becerisi kazandırmak..hikayeyi okumaktan ziyade resimleri anlatmak..bir süre sadece aynı kitabı okumak...aynı cümle yada kelimeleri söylemek..
Biz anlama anlatma becerisini kelime dağarcığını arttırmayı en çok kitap okuyarak kazandık..ilk başta sadece çocuğunuzun ilgili olduğu konuları içeren kitaplar alın...
Merak etmeyin ilgilenmiyor gözüküyorlar ama..hafıza kayıt altında...arkadaşlarda yazdılar zaten...
Bizim küçük başarılarımız mucizemizi oluşturuyor..az az parça parça sabırla..
Geleyim sizin sorunuza oğlum herşeyi konuşur ama henüz akıcı konuşma istediğimiz manada değil..herhaliyle şükür...
Soru sorma becerisini sizden öğrenecek...kitaplardan öğrenecek..ilk önce ne nerede hangisi kim neden nasıl..soru kalıplarını sırasıyla kullanacak..sadece zamana ihtiyaç var...öğrenecek..anladığım kadarıyla çocuğunuz konuşuyor..bekleyin ve destekleyin...
Örneğin..oyun oynuyorsunuz...hım kek yaptınız.,soruyorsunuz....oğlum kek nasıl olmuş...bekliyorsunuz...abarta bildiğiniz kadar abartın...oooooo nefissssss olmuş...maksat dikkat çekmek...gerçekten pasta yiyor mesela...nasıl olmuş?çok tatlı mı?çok tatlııı...gibi onu sıkmadan hedefe uygun pekiştiriyoruz...arabayla oynuyor oğlum araban nasıl? Çokkkkk hızlıııı gibi..,
Çocuğu küçük anneler face de pia polyo oyun ablası grubunu mutlaka takip edin...yüzde doksanı...özel eğitim gibi..duyusal görsel işitsel algısını geliştirebilecek aktivitelerin bulunduğu kütüphane gibi...duyu bütünleme için çok fazla pata harcamadan uygulayacağınız yöntemler mevcut..keşke oğlum küçükken böyle yardım alabileceğim yerler olsaydı diyorum...
Yazdıkça yazdım...ben diyet yapanlar grubundanım...diyet meselesi değil aslında bu...şu bütün doktorların bangır bangır bağırdıkları beslenme düzeni...Karatay ne diyorsa o...genetiği bozulmamış,asla ama asla pakete girmemiş sadece organik beslenme şekli...abartmaya gerek yok..şekerin zehir olduğunu bilmeyen yok..yada pakete girmiş şeylerin sağlıklı olduğunu kim söyleyebilir?inek sütü faydalıdır diyen var mı şuan?
Ben oğlum için probiyotik ve balık yağı desteğinden başka birşey kullanmıyorum...şunuda ekleyeyim...bu yolda her doktorun yada her akademisyenin söylediğinede körü körüne asla inanmıyorum...onlar bile ortak noktalarda buluşamıyorlar otizm konusunda..en çok iş anne babaya düşüyor..vesselam...
Yazacak daha çok şey var..birbirimizden öğrenecek daha çok şeyimiz var...
Her zaman burdayız..kolaylıklar diliyorum hepimize..yazılarınızın sonuna çocuğunuzun...yaşlarınızıda ekleyebilirseniz şahsım adına çok mutlu olurum...sevgiler..
Not:Adlarımıza dua eden herkeze minnettarım..çok teşekkür ediyorum...
5,7 oğlum