Davranış Bozuklukları Otizm

Çocuğumuzda karşılaştığımız huysuzluk, saldırı, şiddet, içe dönüklük, korkaklık, hiperaktiflik, pasiflik, dikkatsizlik, çevreye uyum, utangaçlık, hırçınlık vs birçok sorununuzun paylaşıldığı konular.
Bana da yakın Halkalı toki konutlarında oturuyorum

Merhaba sunay79

Lütfen kusura bakma..cevabım biraz gecikti..bu sayfada çok değerli arkadaşlarım var..zeynnn,sessizkuzu,sdhtp,francis..çok güzel yazmışlar...yazmış oldukları herbir cümleye canı gönülden katılıyorum...

Yeni gelen arkadaşlarada bu yolda kolaylıklar diliyorum...otizm çok başkadır..hemde çok..sabır ister emek ister...kanaviçe gibi ilmek ilmek dokumak ister...
Başlangıçta kabulleneyişimizin sebebi de budur aslında..

Bilişsel alanda herhangi bir problemleri olmadığı halde neden elmaya elma demiyor? ..neden diğer çocukların sadece gözlem yoluyla öğrendiklerini bizlerin çok çabalar sonucunda öğretebilmemizdir...

Aslında ince çizgi burda gizli zaten..çoook çok şükretmemiz gereken tek şey..ÖĞRENEBİLİYOR olmasıdır...bu varsa kimse çocuğundan korkmasın...öğrenebilme kabiliyeti varsa işlemeye devam...

Otizm öyle değişiktir ki..senin şikayet ettiğin şey başka bir annenin evladı için yaptığı duadır..yeterki tepki versin konuşsun da bırakın ekolali yapsın ,düştüğünde acıyı farketsin bağırsın,birilerini şikayet etsin derler..bu liste uzayıp gider...

Çoğunuz yenisiniz...görünen o ki çokta iyi annelersiniz..lütfen çocuklarınızın yapabildikleri üzerinden gidin..birşeyi yapmıyorsa..inanın onu yapmak için zamanları gelmemiştir..yapamayacaklarından değil..tek farkları FARKLI öğreniyor olmaları...

Yaşları küçük çocuklarınızı masalara hapsetmeyin hapsettirmeyin..gittiğiniz yerlere...hangi metodu uygulayacaklarını sorun öğrenin....oyun temelli yaklaşım uygulamayacaklarsa arkanıza bakmadan kaçın ordan...
Eğer 2 ay boyunca gidiyor hala çocuğunuzda çok ufakda olsa bir gelişme görmüyorsanız..ya kurumu değiştirin ya öğretmeni..zamanla yarışıyoruz..kimsenin sözlerine kanmayın..emin olun arayınca daha iyisini bulabiliyorsunuz...

Anne baba eğitimi çocuğun eğitiminden de önemli..doğru metodları bilip bazı olumsuz davranışlar karşısında uygulayıp davranışı söndürebilmek çok önemli...annenin dediğine baba babanın dediğine anne itiraz etmeyecek çocuk yanında...bunu anlarsalar..iplerinde oynatılmaya razısınız demektir...bu her çocuk için geçerli ve genel bir yaklaşımdır zaten...

Evde bol bol oyun...onu taklit edin..o napıyorsa aynısını yapın...ilk önce iletişimin yollarını bulacağız ki ..kuzu bize açılsın..oynuyorsa zaten problem yok..hikaye oyunları..yangın,doktorculuk tamirhane evcilik benzin istasyonu gibi oyunlar.,hayal dünyasını geliştirecek..

Mutlaka resimli kitap okuma becerisi kazandırmak..hikayeyi okumaktan ziyade resimleri anlatmak..bir süre sadece aynı kitabı okumak...aynı cümle yada kelimeleri söylemek..

Biz anlama anlatma becerisini kelime dağarcığını arttırmayı en çok kitap okuyarak kazandık..ilk başta sadece çocuğunuzun ilgili olduğu konuları içeren kitaplar alın...
Merak etmeyin ilgilenmiyor gözüküyorlar ama..hafıza kayıt altında...arkadaşlarda yazdılar zaten...

Bizim küçük başarılarımız mucizemizi oluşturuyor..az az parça parça sabırla..

Geleyim sizin sorunuza oğlum herşeyi konuşur ama henüz akıcı konuşma istediğimiz manada değil..herhaliyle şükür...

Soru sorma becerisini sizden öğrenecek...kitaplardan öğrenecek..ilk önce ne nerede hangisi kim neden nasıl..soru kalıplarını sırasıyla kullanacak..sadece zamana ihtiyaç var...öğrenecek..anladığım kadarıyla çocuğunuz konuşuyor..bekleyin ve destekleyin...

Örneğin..oyun oynuyorsunuz...hım kek yaptınız.,soruyorsunuz....oğlum kek nasıl olmuş...bekliyorsunuz...abarta bildiğiniz kadar abartın...oooooo nefissssss olmuş...maksat dikkat çekmek...gerçekten pasta yiyor mesela...nasıl olmuş?çok tatlı mı?çok tatlııı...gibi onu sıkmadan hedefe uygun pekiştiriyoruz...arabayla oynuyor oğlum araban nasıl? Çokkkkk hızlıııı gibi..,

Çocuğu küçük anneler face de pia polyo oyun ablası grubunu mutlaka takip edin...yüzde doksanı...özel eğitim gibi..duyusal görsel işitsel algısını geliştirebilecek aktivitelerin bulunduğu kütüphane gibi...duyu bütünleme için çok fazla pata harcamadan uygulayacağınız yöntemler mevcut..keşke oğlum küçükken böyle yardım alabileceğim yerler olsaydı diyorum...

Yazdıkça yazdım...ben diyet yapanlar grubundanım...diyet meselesi değil aslında bu...şu bütün doktorların bangır bangır bağırdıkları beslenme düzeni...Karatay ne diyorsa o...genetiği bozulmamış,asla ama asla pakete girmemiş sadece organik beslenme şekli...abartmaya gerek yok..şekerin zehir olduğunu bilmeyen yok..yada pakete girmiş şeylerin sağlıklı olduğunu kim söyleyebilir?inek sütü faydalıdır diyen var mı şuan?

Ben oğlum için probiyotik ve balık yağı desteğinden başka birşey kullanmıyorum...şunuda ekleyeyim...bu yolda her doktorun yada her akademisyenin söylediğinede körü körüne asla inanmıyorum...onlar bile ortak noktalarda buluşamıyorlar otizm konusunda..en çok iş anne babaya düşüyor..vesselam...

Yazacak daha çok şey var..birbirimizden öğrenecek daha çok şeyimiz var...

Her zaman burdayız..kolaylıklar diliyorum hepimize..yazılarınızın sonuna çocuğunuzun...yaşlarınızıda ekleyebilirseniz şahsım adına çok mutlu olurum...sevgiler..

Not:Adlarımıza dua eden herkeze minnettarım..çok teşekkür ediyorum...

5,7 oğlum

Cok Tesekkur ederim uzun uzun yazip benim gibi bu durumla yeni yuzlesen anneleri bilgilendirdiginiz icin.Sizin gibi tecrubeli annelerin bilgileri bizim icin yol gosterici ve aydinlatici oluyor,ve cok sey ogreniyoruz.4 ay once oglumu ilk dr a goturdugumde,sadece anne baba diyen bir oglum vardi.Simdi bir cok kelime ve hatta kendi capinda iki,uc kelimelik cumleler kuran bir oglum var.Ogrenemez,yapamaz dedigim bir cok seyi oglum basardi.Tabiki bunlar yeterli degil daha yolun basindayiz daha cok ogrenecegi sey var.Olumsuz cumlelere gecemedik daha ve merak duygusu cok gelismemis,henuz soru soramiyoruz.Insallah onlarda gelisecek zamanla Oglum 2,5 yasinda...

Çok teşekkür ederim ayrıntılı cevabınız için.Gerçekten yazılacak anlatılacak Ne çok şey var.İnşallah bundan Sonra hep güzel anılarımız olur.Onları yazarız bu sayfaya.Dediğiniz gibi ben de aynı kitabı iyice öğrensin diye devamlı okuyorum.Sorular soruyorum resimlere bakarak cevap veriyo.Mesela karınca evine neler taşımış hepsini söylüyor tabi resimlere bakarak.Geçen sene bunları yapması için umutla beklerken bu sene de haliyle cümle kursunartık sohbet havasında konuşmalar yapsın bekliyorum Allah korusun bu kadar da olmayabilirdi.Ve konuşan muhakkak konuşur diyor herkes inşallah öyle olacak yalnız biraz daha sabırlı olmam lazım çünkü bekleyip bekleyip birden patlama yapıyorlar özellikle yaz ayları çok iyi geliyor ben de öğretmen olduğum için tatilde daha çok vakit geçirme imkanımız oluyor.İnşallah bundan sonrası çorap söküğü gibi gelir hergün Yen'i bir cümlesine tanık olurum bugünler de hiç yaşanmamış gibi olur.

4,6 kızımmm

merhabalar 5 yaşında bir oğlum var ilk başlarda 3 yaşına kadar hiçbir komutu almadı özel eğitim kreş ilgi sevgi derken komutları almaya başladı kelime dağarcığı gelişti 4 yaşında cümle kurmaya başladı şimdi kreşe gidiyor ama sohbet ttarzındaki konuşmaları anlamıyor mesela kreşte bugün vücudumuzu tanıtalım konusunu işlemişler ama o öğretmeninin söylediklerini anlamadığı için sadece makete bakıyor mide nerede beyin nerde desen göstwrebiliyor ama konuşulanı anlamıyor gezmeye gidelim markete gidelim arkadaşlarım geldi yemek yedim oyun oyandım gibi ihtiyacıı olan herşeyi konuşabiliyor fakat muhabbet yok yani beyin cümle üretmiyor hep böylemi kalacak bilmiyorum.gördüğü herşeyi yorumlayabiliyor hisleri var canım acıdi gibi ama ayağım acıdı vs gibi ama hakkında konuşulunı algılama yok komut anlama var muhabbet edebilme yok anlayacağınız.bu nezaman düzelecek bilmiyorum aripik tanısı var özel eğitimdekiler durumu çok iyi diyor kreştkiler memnun uyumundan fakat tabiki yaşıtlarında anlamadığı için geride sizce ne olacak durumumuz

Ne kadar güzel anlatmissiniz . Merakla hevesle dikkatle ben kendim için neler alabilirim bu yazılanlardan diye tekrar tekrar okudum ve gerçekten böyle yazıları görünce inanılmaz moral oluyor motive oluyorum. Tam bugün luk yetsinmi derken tekrar oyun hadi gel moduna giriyorum. Ayrıntılı ve açıklayıcı tecrübelerini zi paylaştığınız için çok teşekkür ederim . Rabbim yardımcımız olsun. Tüm annelerin evlatlarına şifa versin inşallah .

Merhaba ben de sizinle aynı durumdayım.Ama sizinki daha iyi gibi gözüküyor.Benim de durumu hep böyle mi kalacak düşüncesi hiç kafamdan çıkmıyor.Ama düşününce aslında durumlarının iyiye gittiği yaşlarıyla beraber daha da ilerledikleri çok net ortada.Kızımın ağzında rastgele bir kelimeyi duyduğumda Ne çok sevinirdim bunu dedi şunu dedi diye Notlar alırdım.Meslekler hayvanlar diye başlıklar açar bildiklerinin yanına artı koyardım.Elimde kağıt kalem gezerdim.Şimdi artık herşeyi bildiğini biliyor,benden birşey isterken konuştuğunu duyuyorum.Cümlelerimiz ise az şimdi de söylediği cümleleri yazıyorumCümle kurması için teşvik ediyorum.Sürekli kendim soruyorum kendim cevaplıyorum.O da öğrenince cevap veriyor.Biriktirmeye de devam ediyor.İnşallah o gün geldiğinde çocuklarımız yaşıtları gibi konuştuğunda bizler de gönül rahatlığıyla bizim gibi durumda olanlara merak etmeyin konuşacak diyeceğiz.Benim asıl sıkıntım takıntılar aslında konuşmamıza engel olan da bu takıntılar diye düşünüyorum.Kızımın birşeye dikkatini vermesi başta çok hoşuma gidiyor.Sonra ise bunaltıyor.Mesela bir kitabı seviyor hep aynı kitabı okumak istiyor .Şu sıra sabah erken uyanıyor zaten uyandıktan Sonra beni yatağına götürüyor ya da çekyata beraber yatalım.Benim de kızımla yatmak sarılmak hoşuma gidiyor elbette.Hele annne yat demesi.Ama nereye kadar yatacaksın kahvaltı etmeme izin vermiyor.Kendi okula gidecek kalkmıyor kaç gündür ağlama krizler okula giderken.Okulu tam gün 9dan 4 kadar Servisle geliyor 6 yı buluyor.Çok mu fazla acaba Ne yapmam gerekir ben öğretmenim öğlenciyim bu sene mecbur böyle oldu geçen sene de böyleydi okuldan bıktı resmen .Okulunda mutlu olduğunu söylüyorlar ama arkadaşlarıyla doğru düzgün iletişim yok.Sosyalliği pek sevmiyoruz.

Benim oğlumda 2.5 yaşında daha yeni yeni olumsuz kullanıyor önceden mesela gitme demek istiyorsa git hayır diyordu . Aslında o kadar tatlı oluyordu ki ama çok üzülüyordum . Son günlerde inanılmaz olumsuz çoğalttı .ama şu an hala eksikleri var . Önce ona olumsuz olarak hayır demeyi öğretin kafasını iki yana sallayarak .

Aslinda hayir diyor.Gecen babaannesine gitmistik,dedesiyle cok guzel oyunlar oynadi,cok sevdi orayi hadi oglum eve gidelim dedim hayir olmaz diyip beni itti.Benim Demek istedigim farkli bisey,yani gitmeyecem,yapmayacam,gitme,gelme gibi

Bu arada masallah diyim senin oglun yasina gore cok guzel ilerliyor.Insallah daha iyi gunleroni gorursun.
Arkadaşım hepsi iyi olacak hepsinin atılımı farklı zamanlarda oluyor benim oğlum şu an atakta mesela farkediyorum zamsn zamsn yavaşlayacak belki.oğlumda öyle gelmeyeceğim gitmeyeceğim diyemiyor ama daha hadi yatalım diyorum yat hatır diyordu şimdi yatma diyor belli 1-2 ay sonrada yatmayacağım diyecek ama biliyorum artık bunlar olacak çünkü olmayacak şeyleri oldurdı oğlum Allah'ın izniyle. Soru sorma konusuna gelince ona de ki mesela oğlum babasını göremeyince baba diyordu bana sanki soru sorarcasına bakarak ben ona hep iki elimi Açarak baba nerde diye sor bana dedim önce eliyle işareti yaparak sordu şimdi herşeyi nerde dşye soruyor oyuncağını bulamasın kapının önünde ayakkabısını göremesin hemen soruyor şimdi nereye gitti sorusuna alıştırıyorum dün ilk defa kendi isteğiyle Dedi ezber olmaması sevindiriyor beni çünkü sorulması gereken yerde soruyor . Bugün yarınlar birax ezber ama . Bugün okul tatil diyorum direct yarın okul var diyor . Hep onu söylüyor . Onları da oturtacağım . Onlara her söyleyeceklerini öğretmek bazen zor geliyor ama bence geliştikçe kendi cümlelerini kullanacaklar. Evet i hala söylemiyor . Ben hatırlatınca söylüyor . Şuna Mutlu oluyorum ne söyletirsem az çok söyleyebiliyor öğrenmiş mesela bişey isteyince ve olmayınca lütten diyor . Tekrarlayıcı hareketi hiç olmamıştı artık davranış olarak ta yaşıtlarının yanında çok garip davranmıyor bir dönem her çocuğu öpmeye çalışıyordu. Bazen taktığı oyunlar oluyor sık sık onu oynamak istiyor ama bunu çok önemsemiyorum. Ahhh buradaki anneler bir özel eğitimci kadar bilgi sahibi
Olduk neredeyse.

Senin ogluna otizm tanisi konmusmuydu anlattiklarindan yola cikarak sanki normal bir cocuk gibi geldi bana.Eltimin oglu 2,5 yasini bir kac ay gecmisti senin oglan kadar konusmuyordu 3 yasina dogru okadar duzgun konusmaya basladi ki..Belki senin oglunda biranda acilacak.Cocuklarimizin yaslari ayni ama seninki benimkinden bir tik daha ileride masallah benim oglum bugun,yarin gibi kavramlari henuz soylemiyor bana gore daha cook eksigi var.Babamiz is dolayisiyla sehir disinda hic babasinin yoklugunu farketmedi,babam nerde diye sormuyor.

Tanı konmadı ama ben artık tanıya takılmıyorum İnan çünkü tanı konulsa da bunları yapacağız. Ben özel psikiyatriste gitmiştim belki Devlet E gitsem tanı konulmuştu .oğlum için hep kullandığım cümle şu ;arada kalmış bir çocuk .bazı hareketleri çok normal . Sen hep söyle baban işe gitti yarın gelecek bugğn gelecek vs. Söyle. Anlıyorlar. Doğal gelişimli çocuklar gibi bizim çocuklarımızında bir zamanı var o zaman iyice açılacaklar .

Merhabalar,
İnternette çok araştırma yaptım, ama kafam karıştı. Bu nedenle sizlerden yardım almak ve aklıma takılan sorulara cevap aramak için yazıyorum. Sevgili arkadaşlar, oğlumu götürdüğüm eğitim merkezinde tanısı ne olursa olsun tüm çocuklara , yaptırdıkları şeyler aynı. Oysa zaman çok değerli ve çok hızlı akıp gidiyor. Daha farklı bir eğitim olması gerek diye düşünüyorum. Eğitim konusunda en iyi programın ABA olduğunu okuyorum, ancak o bizim için zor görünüyor. Başka metotlar da var. Ben TEACH programını düşünmeye başladım. Bu programla eğitim alanlarınız var mı? Memnun musunuz?

Floortime demişlerdi bide bana. Onu da araştırın

Sessizkuzu merhaba, bizimde eğitimimiz aslında çok masabaşı gidiyor. Aslında hangi yöntem diye sorgulaman ve ya sorgulamamız hep kendimizi sorguladığımız için oluyor. Acaba yeteri kadar bişeyler yapıyormuyum? Acaba daha ne yapabilirim? Bende hep acaba saatimiz azmı diye içim içimi kemiriyor. Haftada 2 saat alıyoruz . Ama hep kendimi yetersiz bişeyler yapıyormuyum diye düşündürüyor. Bazen annelerde burada yaptığı aktiviteleri yazıyorlar ozamanlardada hep kendimi sorgulamışımdır. Acaba anne olarak yeteri kadar ilgileniyormuyum diye.. Açıkçası her saniyemiz kaliteli bir şekilde geçiremiyorum evde.. tv açıyoruz en azından haberleri araya bir reklam giriyor bakıyorum reklam izliyor kendimi kötü hissediyorum. Bana göre her yöntemin avantajı farklı dır diye düşünüyorum. Sonuçta hepsi kabul görmüş bilimsel yöntemler.. Çocuk hangisine daha çok cevap veriyor galiba bunu denemek lazım. Ancak yaşadığım yerde benim için çok alternatif yok.. Klasik gidiyoruz. Artık galiba biraz olayları akışına bıraktım. Olcağı varsa olacaktır diyorum. En son dr randevümüzde dr bey bir sürü etkinlik malzemesi, kitap bir sürü şey aldım eve ama çok ilgisini çekemiyorum dedim. Boşver onları hopla zıpla yapta ne yaparsan yap dedi. Belki at olup onun üstüne binmesi o kitaplardan çok daha şey katabilir dedi. Bilmiyorum hangisi doğru evet zaman geçiyor ama sanırım ben yine depresif döneme girdim. Artık bişeyler görmek istiyorum. Evet ilerliyoruz ama bana yetmiyor artık.

Sessizkuzu arkadasim; benim oglum floor time olarak egitimini aliyor. Cok seviyor egitimi, dikkatini de veriyor ama malesef haftada 1 saatcik biraz kafami toparlayip kendim de uygulamak istiyorum. Abayi kendim internetten kursunu bulup denedim. Cok hizli sonuc veriyor ama kalici degil surekli olmasi gerek egitimin. Oglum Sirf odul icin yapiyordu ne yapiyorsa. Biraz robotik cocuk haline getirmeye odakli sanki. Ve saatlerce calismak gerekiyor haftada 1 gunle olacak is degil. Haliyle maliyet de cok yuksek.

Aba ile ilgilenenler icin ingilizce kurs;
Rethink autism diye aratin,
Ucretsiz deneme suresi var. cok ayrintili videolarla anlatiliyor her bir adim.

Sessizkuzu merhaba
Sorunda o kadar haklısın ki..çokta yerinde tesbitlerin var tebrik ederim..ilk fırsatta bu konuda birşeyler yazmak isterim ..sevgiler..

5,7 kuzum

Arkadaşlar , bugün kanuni hastanesinde denver testi yaptırdık. Dr. raporluk bir durum yok. İlgisizlikten ve tv vs etkenlerden gelişim geriligi var dedi. otizm ile gelişim geriligi aynı değil . Geçen hafta ilk görüşmede bunu al baba ya ver dedi yapmadı ozaman bu hafta öğrendi ve taklitleri arttı konutları arttı . Otizmli çocuk 1 haftada bukadar ilerlemez Göz teması iyi sorun şu ki konuşmaya çaba sarfetmiyor çünkü her istediğini gözünden anlamışsınız yapmışsınız . kreşe devam evde aynı şekilde sanki otizmli imiş gibi ilgi alaka oyun devam . 3 ay sonra kontrol dedi. 3 aralıkta da ilk gittiğim Dr da randevum var oda bir izleyelim demisti. Gerçi bana göre otizm veya değil ben oglumda eksiklikleri görüyorum her türlü bunu aşmak elimizden geleni aynen yapmaya devam edeceğiz. Birde özel eğitim e gerek yok siz öğretin . Çok sikarsaniz ters teper . Kres yeterli dedi. İnşallah bu yolu başarılı bir şekilde bitirecez.Rabbim hepimizin yardımcısı olsun. Yavrularımiza şifa versin inşallah .

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…