Davranış Bozuklukları Otizm

Çocuğumuzda karşılaştığımız huysuzluk, saldırı, şiddet, içe dönüklük, korkaklık, hiperaktiflik, pasiflik, dikkatsizlik, çevreye uyum, utangaçlık, hırçınlık vs birçok sorununuzun paylaşıldığı konular.

ben oğlumu paşam diye severim hep daha birsürü sevgi sözcükleri eşim gülüyo bazen nerden uyduruyosun bunları diyo böyle sıkıp mıncırırken birsürü kelimler çıkıyo ard arda :)) senin oğlun tam paşa ama ikiside

adece bu sabah için, içimden ağlamak geldiği halde
yüzünü gördüğümde gülümseyeceğim
Sadece bu sabah için, ne giymek istediginin
seçimini sana birakacagim ve gülümseyerek
ne kadar yakistigini söyleyecegim
Sadece bu sabah, çamasirlari yikamaktan vazgeçip
seninle parkta oynamaya gidecegim

Bu sabah bulasiklari lavaboda birakip
bulmacanin nasil çözüldügünü bana ögretmeni
izleyecegim
Ögleden sonra telefonun fisini çekip
bilgisayari kapatacagim ve arka bahçede oturup
seninle köpükten balonlar uçuracagim

Bu ögleden sonra dondurma arabasi için çigliklar attiginda
sana hiç kizmayacagim ve gelirse bir tane alacagim
Bu ögleden sonra büyüdügünde ne olacagin hakkinda
hiç canimi sikmayacagim. Ya da seni ilgilendiren konularda
ikinci bir düsünce üretmeyecegim
Bu ögleden sonra kurabiye pisirirken bana yardim etmene
izin verecegim ve tepende dikilip düzeltmeye çalismayacagim
Bu ögleden sonra Mc Donald´s a gidecegiz ve iki tane
çocuk menüsü isteyecegiz ki, iki oyuncak alabilesin
Bu gece seni kollarimda tutacagim ve nasil dogdugunu
seni ne kadar çok sevdigimi anlatacagim
Bu gece küvette sulari siçratmana izin verecegim
ve sana hiç kizmayacagim
Bu gece geç saate kadar oturmana
ve balkonda oturup yildizlari saymana izin verecegim
Bu gece yanina uzanip
en sevdigim TV programlarini bir kenara birakacagim
Bu gece sen dua ederken parmaklarimi saçlarinda dolastirip
bana en büyük armagani verdigi için
tanriya sükredecegim

Kayip çocuklarini arayan anne ve babalari düsünecegim
Yatak odalari yerine çocuklarinin mezarlarini ziyaret edenleri
ve hastane odalarinda donuk bakislarla,
daha fazla içlerinde tutamadiklari çigliklariyla
hasta çocuklarini seyreden anne babalari düsünecegim

Ve bu gece yanagina iyi geceler öpücügü kondurdugumda
seni biraz daha sıkıve birazdaha uzun tutacagim kollarimda
Tanriya
senin için tesekkür edip
bize yalnizca bir gün daha vermesi için
yakaracagim...........

saol canım evet yaa sorma baya bi yaratıcı oluyoruz heralde severken

yaa bu arada bu yandaki reklamda gece gece olmadı yani korkunç :18::18::18:

toz nesguiki mutfak halısına dökmüş oğlum kocaman kutu kafayı yemek üzereyim

kolay gelsın masumcum olur arada boyle seyler
kızlar brnım oglan cok aglıyo ozel egıtımde
ogretmende cok sert once hayır demeyı ogretıcem dıyo
o yuzden oglum aglıyo o hayır dıyo 45 dk boyunca agladı hıc susmadan
hem aglıyo ama bı yandanda ogretmenın soyledıklerını de yapıyo
mendılı cope at dıyo kalemlerı topla yapbozu yap dıyo
hem aglıyo hem yapıyo kuzum bende dısarda aglıyom tabı
ne zaman alısıcak ya ogretmenın bu kadr sert olması normalmı
bence abartıyosun dıyo bosuna getırıyosun demeye getırıyo
zaten hasta 1 hafta gıttı ıkıncı hafta hasta oldu
hep hasta zaten bakalım hayırlısı

selam kızlar ogluslar ıyı okuduguma göre masaallah onlara Allahım dermansız dert vermesın canlarım masumcum benım oglus bır kolı yumurtayı dökmüş tü 1 yasındayken bıde oynamıs Allahım bı geldı ellerı yüzleri sapsarı yumurta atmıstım halıyı hemen o geldı aklıma NAZDEMcim Allah herkese öyle dost kardes nasıp etsın ne güzel bişiy ya Allah razı olsun onlardan MASUMCUM oh karnede alırmıs tatlı oglus masaallah gelişimine canım okadar olur dimi gecen özel egıtıme gıttgıımde gayet normal konusan anlayan bi çocuk vardı hanı hıc bıseysı yok yanı dısardan sonra anama sordurttum otizmliymişti ama cocuk atlatmıs herseyı normal valla cok mutlu oldum duyunca inşaallah hepimizin oglusu atlatır kızlar kadın cok dua etmiş ama cok dogru valla herseyın bası dua ınanc nevacım inşaallah alısır oglus bıran önce sert davranma konusu canım hiçbir anne dayanamaz tabı bılmıyorum ögretmen alısana kadar en azından sert davranmasaydı tabı bu benım görüşüm nede olsa ögretmen onlar canım

kızlar bu öksürük yine başladı ufaklıkları düzelttim ama bu arada kendimi unuttum çok kötü çok napıcam ya masumcum senin geçtimi aile hekimimiz bakıyor sigara içiyormusun diyor asistten başka bişey vermiyor artık kuru öksürüğe döndü dün gece hiç uyuyamadım ben yaaa

yeme hayatım yeme dahaa çoook lazım o kafa bize bende 1haftadır halılarda yataklarda kusmuk temizliyorum

allahım saatlerce uğraştım temizlemek için sorma kusmuk ta çook temizlemişliğim var hatta bu kusmuk yüzünden evdeki bütün koltukları halıları atasım var

aynen canım öksürük bendede var gece tutuyo özelliklle uyutmuyo hiç ıhlamur kaynat içinede meyve doğra portakal elma karanfil sonra bal dök çay fincanına üzerinede çayını karıştır iç iyi geliyo mutlaka dene bunu geçmiş olsun

öğretmen doğru olanı yapıyor bence ben oğlumun yerden ağlaya ağlaya oyuncak toplattığını bilirim öğretmenin evde bile aynısını yaptırın derdi bana ağlıycaklar başta normal sen sakin olmaya calış

benim oğlumda birkere camdan atmıştı yumurtaları :)) amin canım hepsi alatsınlar inşallah yinede hailimize binlerce şükürler olsun en azından ümüdimiz var ya hiç yürüyemeynler oturmayan çocuklar var onların aileleri ne yapsın

1. İlginç nesne ve etkinlikler bulmak:

Konuşma konusu olabilecek, çocuğun ilgisini çeken nesne ve etkinlikler bulmaya çalışın. Bu amaçla çocuğun ilgi ve nesne takıntılarından da yararlanabilirsiniz. Kendi çalıştığımız otizmli çocuklardan örnek vermek gerekirse; bir çocuğumuzun balıklara karşı aşırı ilgisi vardı, başka bir çocuğumuz oyun hamuruyla oynamayı çok seviyordu. Balıklar da, oyun hamuru da renkler ve boyutlar gibi bazı kavramlar üzerinde konuşmak için çok uygun birer fırsattı bizim için. Ayrıca, bu nesnelerin her ikisiyle de sıra alma etkinlikleri tasarlamak mümkündü: Sırayla kovadan oyuncak balık tutmak ya da sırayla oyun hamurundan yapılan pideyi kesmek gibi…

2. Gereksiz sorular sormaktan kaçınmak:

Çok ve gereksiz soru sormak, sanıldığının aksine, dil gelişimine fazlaca bir katkıda bulunmaz. Özellikle şu tür soruları gereksiz yere ve tekrar tekrar sormaktan kaçının:

•Bu ne?
•Oynadığın şeyin adı ne?
•Senin adın ne?

Kısaca, çocuklara, yalnızca yanıtını gerçekten merak ettiğiniz sorular sorun! Çocuktan yanıt gelmesi için, çocuğu sinirlendirecek derecede ısrarcı olmaktan kaçınarak, çocuktan gelen minicik bir karşılığı bile yanıt olarak kabul edin, pekiştirin ve doğru yanıta model olun. Örnekleyecek olursak; çocuktan soruyla ilişkili nesneye ya da olaya bakma, sizinle göz kontağı kurma, gülümseme, ses çıkarma gibi herhangi bir iletişimsel tepki gelir gelmez bunu sorunuza yanıt olarak kabul edin. Size yanıt verdiği için memnun olduğunuzu abartılı biçimde gösterip, ‘Evet, kedi/elma/top…' diyebilirsiniz.

3. Çocuğun yaptıklarıyla ilgili yorumlarda bulunmak:
Çocuğun neler yaptığını gözleyerek, bu gözlemlerle ilgili yorumlarda bulunun. Diğer bir deyişle, çocuğun içsel konuşmalarını tahmin ederek, bunları söylemeye çalışın.

Örneğin:

•Çocuk bebeğe mama yedirmeye çalışıyorsa ‘Galiba bebeğimizin karnı acıkmış' diyebilirsiniz.
•Çocuk sessizce arabasıyla oynuyorsa ‘Iğğn, ığğn, düt, düt' sesleri çıkararak ona eşlik edebilirsiniz.
•Çocuk parkta alıp başına gitmeye kalkıştığında ‘Hadi biraz gezinelim' diyebilirsiniz.
4. Beklemek ve işaret vermek:
Çocukla sohbet ederken, sıra ona geldiğinde, kendisinden karşılık beklediğinizi belirtin. Nasıl mı?

•Çocuğun gözlerinin içine bakarak
•Dudaklarınızı hafifçe aralayarak
•Kaşlarınızı kaldırarak
•Çocuğa doğru hafifçe eğilerek

Çocuk karşılık verinceye kadar duraklayın ve çocuktan hiçbir yanıt gelmeyeceğinden emin oluncaya kadar söze girmeyin. Beklemekte zorlananlar, içlerinden beşe kadar saymayı deneyebilirler. Çocuk hiç sözcük kullanmasa bile, çıkardığı sesleri ve yaptığı jestleri onun sohbete katılımı olarak kabul edin.

5. Sohbete katılmayı pekiştirmek:
Çocuk sohbete katıldığında, mutlaka onu ödüllendirin.

Olası pekiştireçler:

•Gülümsemek
•Gıdıklamak
•Sohbeti hoş bir şekilde sürdürmek
•Onaylamak: Evet, tabii ki, çok haklısın...

6. Abartılı jest, mimik ve ses tonu kullanmak:
Otizmli çocuklarla etkileşirken, tıpkı küçük bir bebekle oynuyor gibi jest, mimik ve ses tonunuzu olabildiğince oyuncaklı hale getirin.
Böyle yapmanın iki temel yararı vardır:

•Çocuğun, sizin söylediklerinizi anlama olasılığını artırmak
•Çocuğun ilgisini çekmek

7. Model olmak:
Çocuğun yanlışlarını düzeltmek yerine, ona model olmaya çalışın.

Örneğin:

•Çocuk ‘Tağs' dediğinde ‘Hayır, tavşan. Söyle bakayım: Tav-şan' demek yerine,
•Çocuk ‘Tağs' dediğinde ‘Evet, tavşan, tav-şan' demeyi deneyin.

8. Kısa ve anlaşılır konuşmak:
Konuşmanızı, çocuğun dil gelişimi düzeyine uygun şekilde basitleştirin. Örneğin, çocuk tek sözcük düzeyindeyse, siz de birkaç sözcüklük cümleler kurmaya çalışın. Ayrıca, biraz yavaş ve bir cümleden diğerine geçerken kısa bir ara vererek konuşmaya özen gösterin.

9. İletişim için fırsat yaratmak:
Herhangi bir durumda çocuğun öncelikle ne isteyebileceğini kestirin ve çocuğun bu nesneye ulaşmasını bir süre engelleyin. Çocuk nesneyle ilgili bir iletişimsel girişimde bulunduğunda, nesneye ulaşmasını sağlayın.

Yani çocuk ‘leb' demeden ‘leblebi'yi anlayın ama hemen vermeyin! Leblebiyi uzaktan çocuğa gösterin ya da ‘Leblebi mi istiyorsun?' diye sorun. Çocuktan kabul edilebilir bir jest ya da söz geldiğinde leblebiyi verin.

Unutmayın ki, her şeyin her an hazır ve nazır bulundurulması, çok değerli iletişim fırsatları olan çocuğun bir şeyler istemek için sizinle iletişim başlatma fırsatlarını yok eder.

10. Konuşmayı eğlenceli hale getirmek:Çocukla konuşurken rahat, mutlu ve neşeli olun. Ayrıca, çocuğun ilgisini çeken sözcüklere yer vermeye özen gösterin. Konuşmak can sıkıcı ve sinirlendirici bir uğraşsa, çocuk neden bu zahmete katlansın?

alıntı...

saol canım çayı deniycem biz geçen hafta okula gidemedik hastalar diye sanırım bu haftada gidemiycez ben dökülüyorum

Henüz Konuşmayan Çocuklarda İletişim Becerilerinin Gelişiminin Desteklenmesi
Eğer çocuk seslerle ya da jestlerle bir şeyler iletmek amacıyla girişimde bulunmuyorsa, çalışmaya, kurmalı ya da itmeli oyuncaklarla başlayın. Sıra alarak oynanan oyunlar, iletişim gelişimine katkıda bulunur.

Örneğin:

•Sırayla arabayı birbirinize itebilirsiniz.
•Sırayla trampet çalan ayıcığı kurabilirsiniz.
•Sırayla birbirinize top atabilirsiniz.
Hangi oyuncakla başlayacağınıza, çocuğun ilgilerini gözleyerek karar verin. Eğer çocuk hiçbir şeyle ilgilenmiyorsa, topla başlayın ve şu şekilde oynayın:

•Çocukla aranızda küçük bir mesafe bırakarak yere karşılıklı oturun.
•Bir-iki-üüüç diye sayarak topu çocuğa yavaşça yuvarlayın.
•Çocuğun topu tutmasına yardımcı olun.
•Çocuğun ellerini topun üzerine, kendi ellerinizi de çocuğun ellerinin üzerine koyun.
•Bir-iki-üüüç diye sayarak topu kendinize yavaşça yuvarlayın.
•Bu çalışmaya her gün yer verin.
•Her bir çalışmadaki denemelerin sayısını yavaş yavaş arttırın.
•Çocuk kendiliğinden topu yuvarlar hale geldiğinde, aranızdaki mesafeyi de yavaş yavaş arttırın.

valla bende bunları yapmaya calısıyorum ama benım oglan o kadar sabırsızkı hemen sıkılıyo
kızlar ya benım oglan bana cok duskun hıc bı yere cıkamıyorum bı yere bırakamıyorum
gecen annemlere bırakıp hastaneye gıttım 2 saat boyunca aglmıs
ben ustune cok dustum hıc bı seye hayır demedım ondan mı oldu yoksa
bu durumundan mı kaynaklanıyo bılemıyorum
bende kac gundur kusmuk temızlıyorum hem de ısal oldu
oyuzden hepten beter bu ara
bu hastalıklar yakamızı hıc bırakmıyo o yuzden az ılerlıyoruz sonra tekrar basa donuyoruz
2 yas 2 aylık benım oglan yası buyudukce duzelırmı yada konusmaya basladıkca
bı de hamılelık olunca bende sabır kalmdı valla

bıkmadan devam edicez başka yolu yok maalesef her dediğini yapmayın kesinlikle ağlasın bunu koz olarak kullanıyorlar hele bide sizin dayanamadığınızı anladımı tamamdır bunu hep kullanır akşam benimkide çok ağladı yanımızda yatmak için almadık ağladı ağladı yoruldu sustu sonunda uyudu tabi bizi rahatsız etmiyormu ediyor ama dayanmak zorundayız daha çok küçük size yani anneye düşkünlüğü normal her çocukta vardır bu gerçi benimki nereye bıraksam kalır ama bende en küçüğümü bırakamam o durmaz bizsiz kardeşi olması iyi olacak bana sölenen hep bu ve gerçekten iyi oluyor bazen kovalamaca bile yapıyolar aralarında itişiyolar bazı yapmadıklarını kardeşi yapınca yapıyor sabır sabır başka çaremiz yok elbet sabrımızın mükafatını alıcaz çocuklarımız düzeldikçe sizede geçmiş olsun

ooof şu kış bitse artıkta hastalıklarda bitse baharda arka bahçemize halı çim döşiycez oyun çadırını salıncağı bisiklet oyuncaklar hepsini oraya atıcam akşama kadar içeri girmesinler doya doya oynasınlar bıktı çocuklarda hep içerde kalmaktan otobüse minibüse bile hiç binmediler geçen diyorum eşime bunlar hiç dolmuşa binmedi acaba binseler ne yaparlar salaş olurlar heralde a..... kesin iter milleti çekilin üstümden diye öbür yabanide birileri sevmeye çalışınca ciyaklar
bahçemizi düzenleyelimde muhakkak bekli,yorum çokmasum cum akşama kadar oynasınlar

benim oğlum otobüs minibüs hastası bıraksan hiç inmez ne yemek ister ne su araba delisi okul sinemaya götürmüştü okulun servisi ile gittik öne öğretmen ben k..n bindik adama ahiret soruları sordu gidene kadar ağbi bu ne şu ne biz sinemaya gidiyoruz ağbi araba bizi geçti ağbi bizi yendi servisçi bana abla allah sana sabır versin dedi hiç susmuyo mu hep soruyomu böyle dedi :)) geliriz tabi nazdencim havalar ısınsın bahçenize konuk oluruz sende buralara gelirsen haberim olsun buluşalım yada hastaneye falan gidersen uğra

valla işte hiç binmediler benimkiler onun için bilemiyorum ne yaparlar oğluşuna söle şöför meşgul edilmez

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…