Davranış Bozuklukları Otizm

Çocuğumuzda karşılaştığımız huysuzluk, saldırı, şiddet, içe dönüklük, korkaklık, hiperaktiflik, pasiflik, dikkatsizlik, çevreye uyum, utangaçlık, hırçınlık vs birçok sorununuzun paylaşıldığı konular.
çok sevindim canım dahada iyi olacak göreceksin evede al çalşıma odasında gördüklerinden ama öğretmene sor hangi materyallerle çalışıyolarsa onlardan alamaya çalış ben öle yapıyorum evi görsen eğitim odası gibi

selam kızlar nazdencimcim beni rüyanda görmüşsün kötü bişeymi olucak acaba allah hayır etsin diyelim ben bugün aile kadın merkezini aradım telde kadına söyledim ağrım var ve elimle sert fındık büyüklüğünde bişeyler geliyo dedim adet dönemi yakınmı dedi yakın dedim ben adet bitince gelin dedi meme röntgeni çekiyorlarmış ya adet sonrası daha güzel sonuç alınıyormuş haftaya gidicem artık umarım bişey çıkmaz kızlar annemde diyo ağrı varsa korkma diyo kötü bişey olsa ağrı yapmazmış sinsice ilerlermiş hayırlısı artık...nazden o bateriye kafan nasıl dayanacak geçen gün bizde a 1001 den bi oyuncak aldık almaz olsaydım hiç susmuyo yanından geçsen oyuncak ötüyo kafam şişiyo bütün gün..kızıldeniz nazdeme katılıyorum canım öğretmene sor evde neler çalışalım de onların oynadığı çoğu şey oyuncakçılarda var zaten alırsın sende özel eğitim yaparsın evde :)

sağolun kızlar evet masumcum cektır mamografını dogrusu her yıl cektırın dıyolar ama işte ınsan boşluyo ama sen cektır canım ıcın rahatlar nazdmecım sen nasılsın ıyımısın bızım bıreyselde konusma egzersızlerı yapıyolar ben zaten kapıda beklıyorum oyuncak oynamıyolar orda ufleme dıl cıkarma aa bb falan dedırtıyo grupta bugun kımse yoktu cocuk bıreysel gıbı verdı ögretmenı bu gecırmelı yapboz falan oynadılar öyle kızlar yaa nesse bakam artıkın sızın kafanızıda agrıtıyom gıbıme gelıyo ama ben bu egıtım ısınde cok heyecanlanıyom sizleri öptüm canlarım görüşürük masumcum inş. kötü bişey cıkmaz canım ıcını ferah tut

ya akşam girmedinya heralde ondan gördüm rüyamda yok canım bende annene katılıyorum öbür türlü olsa sinsilik yapar ben burdayım demez ama tabiki yinede görün çok iyi olur
bateri aman allahım ikisi birden saldırıyolar ne gürültü anlatamam bide kendi gürültüleri kavga ediyolar sen çek elini diye birbirlerinin elini itiyolar allahım allahım güleyimmi ağlıyammı a 101 deki şu trafik araç sesleri çıkaranmı bende ondan almıştım susmuyoda susmuyo bazen saklıyorum bide vırvırvır telefon çalıyor diyen var bayılıcam

aşkolsun hayatım niye kafamız şişsin birbirimize destek ve bilmediklerimizi paylaşmak için burda değilmiyiz

kafamızı niye şişiriyosun bakıyım senaşk olsun ne istersen sor canım biz nazdemle engin tecrübelerimizle cevaplarız

evet canım trafik araç sesleri kaldırdım vallahi artık sakladım kafam kaldırmıyo sanada allah sabır versin canım benim yakın otursaydık keşke yardımcı olurdum bende sana

tesekkurler kızlar yaa deyip ben bı baslarmısım :) ben gerıde gelıyom bılıyonuz daha yenıyız özel egıtım merkezınde benı görecen ordan oraya dıger anneler bana bakıyo böyle saskın saskın NAZDEMcim senın dedıgın gıbı elişi falan yapılar kapıda bekleyen bı ben varım bide merkezde acun dıye cı cocuk var otizmli cok tatlı ya kız gıbı benim oğluş dersteyken bu cıktı yukarı ben oglanı bıraktım acunla oynuyom :d normaldede cocukları cok severım zaten yarında ders var sonra ben gene bilecige gıdecem daha tayın sonuclanmadı böyle gıdıp gelecem artıkın Allah baska dert vermesın kızlar dımı bizdede leptop var anam kafamı agrıttı Allahtan pili bitti almıyom legolarla yazı tahtalarınla oynuyoruz

bizimde var bi kaçtane oya falan örüyolar :)) bir tane annemizde var hep kuran okuyor allah razı olsun ondan ben genelde kapıdan izliyorum yada kafama göre biri varsa sohpet ediyorum veya bime gidiyorum işte öyle..ben özel eğitmdeki çocukları tanıdıktan sonra normal çocukları sevmemeye başladım ciddiyim sevmiyorum normalleritayin işinde sonuçlansın inşallah düzenini kur canım kavuşun bebeğinle

yukarıda yazdığım kısım yanlış anlaşılmasın demek istediğim özel çocukları tanıdıktan sonra normal çocukları sevmemeye başladım onların yanında daha huzurluyum daha rahat hissediyorum kendimi anaokulundaki çocuklara bakıyorum birde onlara onların velilerine onlar daha sıcak doğal geliyor bana

valla keşke yakın otursak ama kağathanede ev alma gündemde komşu olabiliriz allahım çok istiyorum duy sesimi

Merhaba;

Ben otizmli bir çocuğum... 11 yaşındayım... Büyüdüm artık kocamanım... Gerçi öğretmenlerim ve annem benim büyüdüğümü kabul etmiyorlar ama ben büyüdüm... Boyum uzuyor her geçen gün... Aklım da... Siz... Kabul etmeseniz de ben de bir kişiliğim, benim de duygularım var ve düşüncelerim tabii.!!!

2 Yıl önce nisan ayı otizm farkındalık ayında bana “otizmliyim ben de varım ben de vatandaşım” demeyi öğrettiler.!!!

O zaman anneme otizmin en olduğunu sordum... O da bana “sendeki durum” dedi... Hani bazen kendi kendime gülüyorum ya, bazen zıplıyorum, bazen koşuyorum, bazen onlara anlamsız ve zamansız geldiği şekillerde ağlıyorum... İşte bu otizm’miş... Normal olanlar bunu yapmazmış... Benim de yapmamam gerekiyormuş... Beni düzeltmeye, normalleştirmeye, öbür çocuklar gibi davranmamı sağlamaya çalışıyorlar... Onun için bu kadar eğitim bu kadar emek... Hatta annem tüm benim gibi çocukların gidebilmesi için bir özel eğitim merkezi bile açtı... Ben artık okuldan sonra hergün oraya gidiyorum... Oysa bana sorsalar... Ben otizmi yenmek istemiyorum ki.!!!

Seviyorum otizmli olmayı.!!!

İçimden gelse de gülmemeliymişim ayıpmış... İçimden gelse de zıplamamalıymışım insanlar ne dermiş... Bir insanın kokusu beni rahatsız etse de “kötü kokuyorsun” denmezmiş... Bir kişiden hoşlanmadığımda “seni sevmedim” dememem gerekirmiş... Zor iş’miş bu normal olmak... Oysa doğruyu söylemek, içimden geldiği gibi davranmak daha kolay değil mi.?!

Neden zorlaştırıyorsunuz hayatı anlamıyorum ki... Benim çok ders çalışmam gerekiyormuş... Çok yorulduğumu ve sıkıldığımı söylüyorum beni kimse dinlemiyor... Arkadaşlarım sadece okula gidiyor... Halbuki ben sabahları okula, öğleden sonra algıya ders yapmaya, hafta sonu da spora gidiyorum... Ve hep yanımda bana ne yapmam gerektiğini söyleyen bir kişi var... Bunun nedenini soruyorum anneme... Annemi çok seviyorum ve hep onunla kalmak istiyorum ben... Ondan uzak kalmak istemiyorum ama o bunu kabul etmiyor.!!!

Sabah erkenden okula götürüyor kendi elleriyle veriyor beni... Ben annemi özlüyorum okuldayken... Bunu anlamıyor... Üniversiteyi kazanamazmışım bunları yapmazsam... Onun için ders yapmayı kabul ediyorum... Çünkü ben mimar mühendis olmak istiyorum... Avm projesi çizeceğim büyüdüğümde ve ben yapacağım inşaatını da.!!!

İşte bundan sebep katlanıyorum tüm derslere... Ama sporu neden yapıyorum onu anlamıyorum işte hiç... Sağlıklı olurmuşum spor yaparsam... Kimse bana sormuyor ki sağlıklı olmak istiyor muyum diye... Ben hasta olmak istiyorum... Evde kalmak annemin yanında olmak istiyorum... Bana ıhlamur içirsin istiyorum... Ama beni dinlemiyorlar, hasta olmamalısın diyorlar.!!!

Ha bir de sağlıklı olmak için düzenli beslenmeliymişim... Şekerli şeyler bana yasakmış... Ama ben yemek istiyorum... Diyet yapmak istemiyorum... Sağlıklı olmak is-te-mi –yo-rum... Ben büyümek ve istediğim gibi yaşamak istiyorum... Yapamadığım başka şeyler de var... Mesela ben kızların bacaklarına bakmayı çok seviyorum... Ama ayıpmış bakılmazmış... Kızlar bana kızarmış... “Ne bakıyorsun be” derlermiş... Desinler ne olur ki... Ben seviyorum bakmayı ,neden ayıp ve yasak anlamıyorum hiç... Bana diyorlar ki, bakacaksan da çaktırmadan bak... Hiç anlam veremiyorum buna.?!

Bir de ben hep aynı şeyleri yapmayı seviyorum... Mesela bu hafta p.tesi günü annemle lokantada yemek yediysem, bir sonraki hafta pazartesi de lokantada yemek istiyorum... Bana olmaz diyorlar gene... Hayatta hep aynı şeyler olmazmış... Değişiklik gerekirmiş... Niye.?! Kim söylemiş bunu.?! Ben istiyorum işte hep aynı şeyleri yapmayı... Bu beni rahatlatıyor... Neden kabul etmiyorlar anlamıyorum hiç.?!

Mesela yemek listesinde yazan bir yemek o gün bir aksilik sonucu çıkmadığında benim dünyam yıkılıyor... Etrafımdaki tüm güvenli kalelerin yıkıldığını görüyorum o an... Ben kendimi o yemeğe hazırlamışım oysa... Ve o kadar üzülüyorum ki, başlıyorum ağlamaya... Bu sefer annem kızıyor bana... Anlamıyorlar ki bunun benim için önemini... Oysa anlasalar... Oysa herkes önem verse... Böyle şeylere... Hayat daha güvenli ve kolay olmaz mı.?!

Tarihleri seviyorum... Durmadan tarih ve yazı yazmak çok hoşuma gidiyor... Sayılar beni rahatlatıyor... Annem mesela kitap okuyarak rahatlıyor... Babam tv seyrederek... Kardeşim psp oynayarak... Ben de rakam yazmayı seviyorum... Neden bana engel oluyorlar.?! Neden yazı yazmamı istemiyorlar anlamıyorum... Ben onlara karışıyor muyum.?! Onlar da bana karışmasınlar... Ama onlar izin vermiyorlar... Rakam yazacağına resim yap diyorlar... Onları ne ilgilendirir ki benim ne istediğim... İşte bunun için büyümek istiyorum ben, bana karışmasınlar diye... Tarih hesaplamayı da çok seviyorum... Hangi tarih hangi güne gelir bu hesaplamalar benim kafamda... Bu insanları çok şaşırtıyor... Benim için zor bir şey değil ki... Mesela 2005 yılının 17 kasımının hangi güne geldiğini bilmek çok zor değil ki benim için... Ama bu büyük bir şeymiş gibi herkes bana bunu soruyor... Neden soruyorlar bilmiyorum... En çok da geçen seneki öğretmenlerim yaptı bunu.!!!

Oysa ben sizlerin yapabildiği, benim yapamadığım şeyleri garipsiyor muyum.?! Siz de beni böyle kabullenin... Bu çocuk dahi mi.?! Yoksa eksik mi.?! Diye sorgulamayın... Beni olduğum gibi kabul edin... Anlamaya değil kabullenmeye çalışın.!!!

İstemediğim bir şeyle karşılaştığımda mesela bir rutinim kırıldığında veye beklediğim bir şey olmadığında tepkilerimi sizlerden farklı verebiliyorum... Bu beni rahatlatıyor... Kendimi olaya hazırlamamı sağlıyor... Ama annem çok üzülüyor... Çünkü toplum içinde birden bağırarark ağlamaya başladığımda çevre garip garip bana ve anneme bakıyor... Benim umurumda değil ama bu bakışlar annemi çok üzüyor... Lütfen bakmayın öyle... Bırakın ağlayayım... Bir müddet sonra susacağım zaten... Çünkü annem biliyor ki ben ağlasam da istediğimi elde edemediğim için susacağım.!!!

Evde sorun yok... Ama dışarıda bunu yaptığımda lütfen siz de beni görmezden gelin ki annem üzülmesin ve gerekli olan eğitimimi sürdürsün... Bazen de kendiliğinden gülmelerim oluyor... Aklıma komik birşey geldiğinde neden gülmemem gerektiğini anlamıyorum hiç.?! Gülmemin neresi kötü anlamıyorum ki... Kendini kontrol et garen diyorlar bana sürekli... Benim gülmelerimin, ağlamalarımın hepsinin sebebi var... Siz anlamıyorsunuz diye sebepsiz olduğunu düşünmeyin... Hayatımı programlamayı çok seviyorum... Gelecek günlerde ne yapacağımı bilmek rahatlatıyor beni... Buna izin vermiyolar... Bana "yaşa ve gör" diyolar... Ben yaşayıp görmek istemiyorum ki... Ben bilmek istiyorum her ayrıntıyı... Böyle rahat ediyorum.!!!

Derslerime de kendimi yeterince veremiyorum... Düşünülecek birçok şey varken sadece tek bir şeyi düşünmek saçma değil mi.?! Bana "garen kendini topla dikkat et" diyorlar... Oysa ben o anda tarihleri düşünüyorum... Eski gitttiğimiz yerleri, gideceğimiz yerleri kafamdan geçiriyorum... Ben güzel güzel düşünürken onlar bana durmadan "hadi garen" diyorlar... Beni sbs diye bir sınava sokuyorlar... Anlamıyorum o kadar uzun saatler boyunca o sandalyede oturup o soruları cevaplamak neden gerekli.?! Kafam karışıyor.."kafanı topla" diyorlar bana.!!!

Oysa sizlerin normal dediği çocukların da o kadar çok kabahati var ki... Neden onları görmüyorsunuz da benim gülmelerimi düzeltmeye çalışıyosunuz.?! Benim kime zararım var.?! Geçen sene gittiğim okulda diğer çocuklar benden çiçek olmamı istediler... Ben çiçek gibi durduğumda da benle dalga geçtiler bana güldüler... Benim için çok önemli değil dalga geçmeleri ben de gülerim onlarla birlikte ama annem çok üzülüyor böyle şeylere... Ben de üzülüyorum o üzüldüğünde.!!!

Öğretmenim bana kızdığında saçımı çekerdi... Ben de saçlarımı kazıtmak istedim... Kel olmak istedim... O zaman hiç çekemeyecekti... Ama kabul etmediler.!!!

Benim bazı korkularım var... Bazı sesleri sizler gibi algılamıyorum... Beni rahatsız eden sesler veya müzikler olabiliyor... İşte o zaman tepki gösteriyorum... İstemiyorum o müziği dinlemeyi... Bunu anlamsız olarak nitelemeyin... Siz anlamıyorsunuz belki ama beniii çok rahatsız ediyor o müzik... Kaygılarım da çok yüksek benim... Çünkü sizler gibi değilim... Benim kalbimde fesatlık yok... Ben neysem oyum... Oyun oynayamıyorum rol yapamıyorum... Ben olduğum gibiyim... Ben buyum.!!!

Ben otizmliyim... Beni anlamaya çalışmayın... Kabullenin... O bize yeter.!!!(Alıntı)

haklısın canım ya ordakı melekler bambaska oranı havası bıle baska insan düşünüyo şükretmek ıcın meger ne kadar sebebımımız varmıs Allaha cok şükür ögretmenlerı cok ıyı yıgıdın üstüne titriyolar tam benım ıstedıgım gıbı

cok güzel bi yazı canım cok gğzel anlatılmıs oy kıyamam ben size emegıne saglık kızlar size bişiy sorcam sizin ögretmenlerde dersteyken arada nadir pep falan acıyomu bızımkısı acıyo ama hemde konusuyo bak yiğit pepe dişlerini fırcalıyor asagı yukarı falan dıyo ama ben tv konusunda artık yıyıce hassaslastım izletmiyorum ama ögretmenede bişiy demedım hanı söyluyo zaten dersten cıkınca benım ızledıgımı görüyo cokmu büyütüyorum bu özel egıtımden cokmu sey beklıyorum bugun mesela ben kapının önundeydım bu cıktı oglusla ben dedım bıttımı yok dedı bıtmedı hava alacaktık dedı sonra içerı gırdı ama bunların olması normalmı ben mı abartıyorum aklıma takıldı bugunde caillou baktılar 5 dak. falan ama ne bılım kafamı takıldı ama yiğit cok memnun halınden ögretmene alıstı hemen 2. gunde bana baybay yapıp ögretmene sarılıp cıkıyolar hayırlısı artık kızlar ya kafaya takmıyem dıyom takıntılıyım zaten takıyom işte :2:

kızlar nerelerdesınız ya merak ettım kac gundur kımse yok hayırdır hersey yolundamı

iyi olmaya çalışıyorum canım a..... hasta yine bronşit olmuş bugün dr gittik film çekildi bisürü ilaç yazdı hastanede hava vericez rahatlasın dedi ama o aletten eve almıştık biz hastanede durduramam ama siz ilaçları yazın ben evde uygularım dedim öğlenden beri verdim hala öksürüyor ama nihayet uyudu artık dayanamadı uykusuzluğa ilaç içirmekte sorun hemen kusuyor bende aç karnına veriyorum banyoda kusarda bari oraya kussun diye öle işte yoruldum

canım buralardayım ben hastayız oğlumla grip bizide tuttu malesef öksürük desen hemde nasıl ( sen nasılsın oğluş nasıl öğretmen çizgi film açtı yazmışsın bizimde açıyorlardı ilk zamanlar ben söylemiştim niye açıyosunuz zararlı değilmi dedim sanki evde açmıyormuşum hiç gibi :)) çocuğa kendimizi alıştırmaya çalışıyoruz dedi çizgi film izlerkende çocuğun gözlerine bakıyorlarmış takip etmesi nasıl diye

canım çok geçmiş olsun bizim bukadar vahim değil ciğer filmi mi çektiler kıyamam ben ona ilaçları aç karnına vermesen iyi olur bir yudum ekmek ver ağzına o bile kafiymiş doktor bana öyle demişti kıyamam ona ben..benim oğlumda öksürüyor güm güm korktum şimdi üst komşum çocuk doktoru benim ona çıkarttım baktı evde ilaçlarımız vardı onları için şimdilik dedi antibiyotikte vardı yedekte onada başladım

Son düzenleme:
teşekkür ederim canım yaa valla çok kötü geçen ayda biliyosun hastalanmıştı ilerlemesin diye başlamıştık antibiyotiğe geçmişti ama yine bikaç gündür başladı bu sefer buharlı ilaç veriyorum film çekilirkende kıpır kıpır durmadı 2 kere çekti kız yine biraz oldu işte dr beğenmeseydi bi daha çekecekti hala öksürüyor karnı tokkende açkende kusuyor bişey farketmiyor dr söledim böle oluyor bende açken verip ardından yediriyorum dedim bişey demedi günde 6 kere hava vericem 1antibiyotik 3 tanede başka ilaç var sizede geçmiş olsun ağlamaya başladı bile

ay canım benim yazık onlar hiç hasta olmasalr keşke ya aslında kusması da iyi oluyor bir yandan balgam intahap da çıkıyo yemek yemeyincede deliriyor insan aç kalıyor diye çorba seviyora çorba içir ılık muahallebi falan puding seviyorsa pişir biraz sıcakken içir

valla sorma yaa derdinide anlatamıyor sabah pek yemek istemedi neyseki dr gelince çorbaya hayır demedi akşamda muhallebi seviyor yedi ama uykuda öksürük başlayınca ne muhallebi ne balgam bişey kalmadı içinde yatak yorgan iyice bi boşalttı sorma yaa yemeyince sinir oluyorum hemen gözleri çöktü bile yavrumun

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…