Davranış Bozuklukları Otizm

Çocuğumuzda karşılaştığımız huysuzluk, saldırı, şiddet, içe dönüklük, korkaklık, hiperaktiflik, pasiflik, dikkatsizlik, çevreye uyum, utangaçlık, hırçınlık vs birçok sorununuzun paylaşıldığı konular.
yine herkezler kayıp biz bu haftada gidemiycez anlaşılan okula yollar berbat buz pisti gibi ben cesaret edemem araba kullanmaya servisle alabilirler ama onuda ben istemiyorum kalabalık herkez nefes nefese hastalık filan bulaşaır bi daha çekemem yazık daha yeni düzeldiler birde çok dolaşıyor servis napalım bizde evde çalışıyoruz bugünde (uğur böceğim )şarkısını sölemeye başladı benim oğluşum çokta güzel sölüyor aslında telimde vardı o çok sevdi diye arada çalıyordum ama hiç sölememişti bugün şaşırdım duyunca aşk çiçeğim uğur böceğim kime diyosa artık ısırıcam şimdi dedim ağzını burnunu ısırdımda zaten

selam canım bizimde yarın 12de var dersimiz ama gidebiliceğimi sanmıyorum sabah arayıp iptal ettircem zaten öksürüyo 45 dk için değmez ben evde bütün gün oynuyorum onlar kadar bizde yapabiliyoruz artık bugün makasla çalışmalar yaptık eskiye göre daha iyi kesebiliyor artık..baksen çapkına dili iyice çözüldü artık konuştukça aksilikleride gidiyor değilmi

evet daha anlatabilse dahada iyi olacak inş.anlamlı konuşabilse ne istediğini dillendirebilse ne iyi olacak akşam abisi yatıyor gitmiş tepesine dede dede deyip dürtüyor bende abi abi dedim hemen düzeltti abi abi diye dürtmeye başladı hala su demiyor ama iyi geceler diyoruz onu diyor ismine daha çok tepki veriyor artık kzınca anlıyor hemen ağlama moduna geçiyor bağırmamın tonunu bile ayırt edebiliyor severkende çılgınca seviyorum bazen çığlık atarak hemen gülüyor kikir kikir gelip sarılıyor kızgın bağarınca ağlıyor ayırt edebiliyor yani aynen bende öle düşündüm zaten hastalık yeni geçti 45dk için bi daha hasta etmiyim dedim bu haftada böle geçsin napim zaten değişik bişey yapmıyolar pepe nin faydalarını anlatamam buruuun diyorum sınıf sınıf burnundan pepe gibi nefes alıyor diiil deyince şlop şlop diyor çikolataya çiçoça diyordu şimdi demiyor demzsen vermem diyorum sinirleniyor elimi tutup çikolataya götürüyor tv nin üstünde gözüyle oraya bakıyor anlatmaya çalışıyor geçen ikea ya gittik çocukların oyuncaklarla oynadığı yerde oda oturdu sandalyeye abaküsle oynadı onu sevdi bu sabahta kardeşi yerde yatıyordu oda yanında oturuyordu bize yaptığı gibi yaptı yüzünü yüzüne götürdü sevgi hareketleri yaptı baya yakın temas küçük yabani timek istedi abi ceeee yapıyo dedim onunda hoşuna gitti ceeee oynadılar zaten bu sıralar pek eğleniyolar ben odada yokken çığlık çığlığa kovalıyolar birbirlerini bunlar bence çok iyi gelişmeler

selam kızlar masaallah masaallah bizimkindede gelısmeler var baya ama benım tayın ısı olmuyo artık dıyo yanı bırda egıtım merkezı varken bız yok yazamayız suc dıyo aman tamam dedım ya enınde sonunda gıdıcem ınsaallah oglumu aldırcam bilecıtkekı egıtım e artık hayırlısı dıyorum baskada bısey demıyorum belkıde önyargılıyımdır demekten baska care yok oglana MR cektırcez nasıpse 10 unda anestezı alcak artık kızlar mr cekılememıstık benım ıcım ıcımı yedı hep ıcımde kaldı ram dakılerde mr sız böyle tanı nasıl koydular deyınce cektırcem artık bugun kan falan aldındı normal cıktı hemen uyutcaklar anestezı basında durcak öyle işte sonrada egıtımı aldırcam pek yogunum valla bende evde mum üfletme cene oynatma sayı sayma yaptırıyorum bızımkıde gıdemıcek bu hafta aman benımde oglanı 10 una kadar hasta etmemem lazım yoksam mr kalcak mıs nesse hepınızı öptum guzel haberlerınızı alınca cok sevınıyorum kızlar fırsat buldukca gırerım bızım oglanda muzık var ama söz yok konusma kasları gelısmemıs fazla dedı ögretmen onla ugrasıyom bende öptüm hepınızı

merhaba tayininizin hayırlı olmasını diliyorum. bizim tanımızı da mr çekmeden koydular bunun şart olduğunu sanmıyorum raporumuz psikiyatriden çıktı ve mr istemediler bizim de çektirmemiz yararlı olur mu acaba?

ıkeaya gidince bana haber kız gelirim bende biz çok gidiyoruz oğlumla alt katta oyun parkı var oraya salsaydın keşke 45 dk oynuyorlar görmüşsünüdr belki top havuzu falan var sen istersen seyret istersen alışveriş yap 45 dk bakıyorlar çocuğa oyun ablaları var...ben senin oğlunu bize geldiğinde anlamıştım canım daha çok ağar yaşamıyor otizimi bana göre kardeşiyle oynaması onunla yakın temasa geçmesi çok güzel tabi arkadaş aramasına gerek yok bizim gibi evde her daim arkadaşı var ne güzel

çok saçma bence biz mr ı teşhisten bir yıl sonra çektirdik ne alakası varki senin oğlun nöbet geçirmiyorki sinir krizide geçirmiyor böyle konular olunca aciliyet olabiliyor..

çok saçma bence biz mr ı teşhisten bir yıl sonra çektirdik ne alakası varki senin oğlun nöbet geçirmiyorki sinir krizide geçirmiyor böyle konular olunca aciliyet olabiliyor..
bizdende kimse istemedi biz kendimiz istedik yaptırdık ay böle uzak olmakta kötü bişey yapamayınca sinir oluyorum ben
canım biz bu tarafta gidiyoruz ikeaya beyfendi yatağa sığmıyor artık yatak dolap filan bakmaya gittik abimizinde odası ayrılacak bahara doğru ay mutfak kırılacak ardiye odamız boşalacak ay daha yapmadan yorukdum aslında şu ev alma işi olur inş. ta bu işlerden kurtulup yeni evimi temizlerim seve seve eskiyi onarmakla bitmiyor hem o tarafta olursam sizin ikea yada gideriz

İnce motor beceriler çocukların ellerini ve parmaklarını kullanabilmesini sağlayan beceriler grubudur. Çocuklar el-göz hareketlerini koordine etme becerisi (el-göz koordinasyonu) geliştikçe ellerini daha iyi kullanmayı, oyuncaklarla oynamayı öğrenir. 3-5 yaş arasında ince motor becerilerde belirgin bir gelişim görülür.

Günlük hayattaki etkinliklerin büyük bir bölümü ince motor becerileri yeterli düzeyde kullanmayı gerektirir. Ellerini, parmaklarını iyi kullanamayan çocukların akademik başarıları olumsuz etkilenir. Yazı yazmakta zorlanırlar, çoğu kez sınıfın gerisinde kalırlar. Çocuğun bu alanda kendini yetersiz hissetmesi kendine güvenini azaltır ve diğer alanlarda da başarısını olumsuz etkileyebilir.

Deneyimler, bu becerilerin gelişmesi için yeterli fırsatın verilmesi ince motor becerilerdeki başarıyı etkiler. Sizler de evde basit etkinliklerle çocuklarınızın ince motor gelişimini destekleyebilirsiniz. Sizler için bazı etkinlik örneklerini sunuyoruz.

Küp ve legolarla oynama: Küpleri, plastik karton kutuları üst üste koyarak kule yapma oyunları oynayabilir; legoları takıp çıkararak çeşitli şekiller yapabilirsiniz. Küçük çocuklarla elinde tutabileceği büyük küpleri ve legoları tercih etmek gerekir. Bunları üst üste koymak veya takıp çıkarmak daha kolaydır. Büyüdükçe ve yapabilirliği arttıkça daha küçük parçalara geçmelisiniz.

ü Oyun hamuruyla oynama: Oyun hamuruyla veya kille şekiller yapma, yuvarlama, parmakları kullanarak koparma oyunları oynayabilirsiniz. 3 yaş gibi küçük çocuklar için daha büyük parçalar koparması zamanla daha küçük parçalar koparabilmesi beklenir.

ü Parmak kuklaları: Parmak kukularıyla oyunlar hem parmaklarını kullanabilmesi geliştirecek hem de dil gelişimi için faydalı olacaktır. Parmakların boyanması ile de kuklacılık oynanabilir

Yap-boz yapma: Yaşına uygun yap-bozlar ince motor gelişimi ve el-göz koordinasyonu için oldukça faydalı oyuncaklardır. 3 yaş grubu gibi küçük çocuklar için tutmalı tahta yap-bozlarla başlamalısınız. Bu tür yapbozlarda çocuk elindeki parçayı doğru yere yerleştirmelidir. Parça sayısı da önemlidir. 4 parça gibi az sayıda parçalı olanlardan başlayıp, çocuğunuz bu alanda geliştikçe parça sayısını arttırmalısınız.

Parmak boyama: Sizin çizdiğiniz şekilleri boyama, parmak boyası kullanarak geometrik şekilleri çizme etkinlikleri yapabilirsiniz.

ü Boyama çalışmaları: Pastel ,suluboya ya da kuru boyalarla boyama etkinlikleri kalem tutma becerisini geliştirecektir. İlk başlarda sadece karalama yapması yeterlidir. Önce büyük alanları zamanla daha küçük ve sınırlı alanları boyamasını beklemelisiniz.

ü Kesme yapıştırma çalışmaları: Dergi, gazetelerden ilgisini çeken resimleri kesip yapıştırarak kolaj çalışmaları yapabilirsiniz. Makasla kağıt kesme, oyun hamuru kesme gibi oyunlar oynayabilirsiniz.ü

İpe boncuk dizme: İpe farklı büyüklükte boncuk, makara dizerek kolye yapabilirsiniz. Boncuk yerine evdeki düğmeleri kullanabilirsiniz. Önce büyük delikleri olan nesnelerle başlamalı, bu beceri geliştikte daha ufak boncuklara geçmelisiniz.

Baş ve işaret parmağını kullanarak küçük nesneleri toplama oyunları: Tepsiye minik nesneleri ( Küçük nesneler bulmakta zorlanıyorsanız mercimek,fasulye, nohut gibi ufak taneli yiyecekleri kullanabilirsiniz. Oyuncak çivi tahtası varsa bunun çivilerini ya da küçük boncukları kullanabilirsiniz.) döküp bunları baş ve işaret parmağını kullanarak kavonoza doldurma oyunu oynayabilirsiniz. Benzer çalışmayı baş ve işaret parmağını kullanarak kavanozdan bu küçük nesneleri çıkarıp tepsiye koyma şeklinde de oynayabilirsiniz. Kurmalı oyuncaklar: Kurmalı oyuncakları ya da müzik kutularını onun çalıştırması için teşvik edin.

Mikado: Masaya döktüğünüz tahta çubukları diğerlerini hareket ettirmeden toplama şeklinde oynayabilirsiniz. Mikado çubuklarını bulamıyorsanız kibrit çöpleriyle ya da çöp şiş sopalarıyla bile oynayabilirsiniz. Bu tip sopaların uçları sivri olabileceği için çocuğunuzla beraber oynamaya özen gösterin ayrıca ona bu uçların dikkatli olunması gerektiğini de göretir.

Kavanozları açıp kapama: Evdeki çok sıkı kapatılmamış kavanozları sizin için açıp kapatmasını isteyebilirsiniz. Kavanoz kapakları çocuğunuzun ellerini kapsayacağı büyüklükten fazla olmamalıdır.
Oyuncak çivi tahtasıyla oynama: Oyuncak çivi tahtasına farklı büyüklükteki plastik çivileri takıp çıkarma oyunları oynayabilirsiniz. Büyüklerle başlayıp zamanla küçük parçalara geçmelisiniz.

Fermuar açıp kapama, düğme ilikleme: Öz-bakım becerileri ince motor becerilerin gelişimine önemli katkı sağlar. Düğmelerini ilikleme, fermuar açıp kapatma gibi işleri oyun yerine yapmayın. Açmak daha kolaydır önceleri açması için teşvik edip bunu yapabildikçe kapamasını öğretebilirsiniz. Bunları onun yapması için teşvik edin, zorlandığında yardımcı olun.
alıntı...

Son düzenleme:
ah canım ya tayınım olmadıkı bizim ta gecen sene istemıslerdı 24 saat uyutmadık bir sürüde ılac verdık ama benımkı cekılırken uyandı cektıremedık şimdide sinyallerı gec algılama falan olavılır dıyolar oda mr da bellı oluyomuş ondan cektırıyorum
sorma cnm ya yok Allaha şükür EEG si normaldı zaten kafam allak bullak MR da cekılınce bıyolojık b sebep olmadıgı kesınlesecek ınsaallah sagsalım cektırırız

bende yiğitin durumu bellı degılken 1500 ytl her ay ev ödemesıne gırdım şimdi baya sıkıldık gıt gel kres falan derken satmayı düşünüyorum evi ama he deyınce alıcı bulamıycam nesse artık gıttıgı kadar kızlar bugun bulundugum ıldekı egıtım merkezıne gıttım hakket ya camdan bıle ızleyemıyosun cam yok kut..... yada ben ne guzel ızlıyodum aglamak ıstıyorum bırde burda okul öncesı ögretmenler verıyomuş ders ön yargılı olmak ıstemıyorum ama dıger yerde işitme 4zihinsel engellı ögretmen verıyodu egıtım diplomalara takılmıycam artık inşaallah faydalı olur dicel bişey yok

kızıldeniz pardon biz mr çektirmedik sadece eeg çekildi senin de normal çıkmış mr ne diye istiyorlar ki olmadan özel eğitim alamıycakmı bu çocuk merak ettim

senin bulunduğun ilde zihinsel engelli öğretmen yokmuş rama gitsen orda anlatsan derdini özel eğitim okulunda zihinsel bölümü mezunu nasıl olmazki bu okullara müfettiş falan gitmiyormu

ay bana hep sen bu avrupa yakasında oturuyormuşsun gibi geliyo :)) demek ağbiye oda yapıcaksınız hayırlısı olsun tadilat güzeldir ama temizliği toparlnması zor bende oğluma yaza arabalı yatak almak istiyorum çilekte görüyoruz çok istiyo..bencede eşine söyle bu tarafa taşının yeni ev yeni eşya süper

yaa bende karıştırmışım nerden uydurdumsa bizimkide eeg çekildi mr değil
bizde kar yağalı ilk defa bugün gittik okula arabayıda çıkarmaya gözüm kesmesi sokak araları feci caddeler açık ama bugün çok telaşlılardı öğretmen söledi sabah beri müfettişler varmış ben gittiğimdede bi tane vardı kimler derste filan soruyordu bende yukarı çıktım bizim müdürde mahzun bi şekilde çocuk gibi müfetişin peşinde yukarı aşşağı yapıyordu holde karşılaştık öğretmen dedi sabah beri telaş var diye bende dedim bi tanesi dolanıyor aayy dedi keşke a... yı görseydi diye neden dedi anlamadım ama laf karıştı sonra unuttum sormadım bugün benimki kafasına estiği gibi davranmış o ne isterse serbest olmuşlar bugün epeydir gitmeyince şımarmış filan

aaaah ah nerdeeee alıştım gerçi buralara orda naparım bilmiyorum ama eşim için rahat olur hem eltimde var benim oğlanla yaşıt oğlu var iyi oluyor bir araya geldiklerinde tadilat güzelde temizlemesi berbat evet o yataklardan alalım dedik önce ama benimkiler yatmaz hem çok deli yatıyolar hooop sabah yerde buluruz ikea da gördüm 3tarafı demirli bir tarafı açık çok güzel onu düşünüyorum bu pazarda bi yere daha bakıcaz bakalım hangisi olursa artık büyük haklı sıkıldı bebelerin mızıldanmasından çocuk işe gidecek uyutmuyorlar sabah erkenden pazar demeden tepesindeler

geçen cuma bizdede müfettişler vardı hatta o günde kar vardı ben gelemem dedim lütfen gelin diye ısrar etti sekreter eksik imzam varmış biz gittiğimizde müffettiş merdivenden iniyodu oğlumda öğretmeni görünce sarıldılar kucaklaşıyolardı sordu tanısı ne dedi ygb hocam dedi sonra gitti müdürün yanına bidaha görmedim..bizimkilerde bugün kardan adam resmi yapmışlar pamuk yapıştırmışlar üzerine öğretmen sadece resmi ben çizdim o pamukları yapıştırdı dedi çıkıştada öğretmenle kartopu oynadılar eve zor getirdim heryer buz pisti gibi

bahsettiğin yatağı bende çok beğeniyorum nazdencim ıkeada görmüştüm üzerine bol yastıklar atmışlar gündüz kanepe gibi otur akşam uyu çok güzel

eeg de epılepsı havale falan cıkıyo canım ama MR daha gelişmişi mesela sınyallerı algılaması falan mr da bellı oluyomus yavas mı falan ondan cektırıyom yok özel egıtım alacak ama bızımkının tanısı orta derecelı bilinçsel gerilik ya bu tanıda MR olmadan koyulmazmıs ama koydular işte bende şüphelendım bu algılama meselesınden ondan cektırcem bızım rehabılıtasyonda bı tane zıhınsel ögretmen varmıs oda matematıksel derslere mı ne gırıyomus ben RAMA dedım onlar devlet ızın verıyo onlara dedi siz ne kadar diger özel egıtımde zıhınsel ögretmenlerıyle ders alıyoruz yazsanızda bişiy cıkmaz dedı sertfıkaları var deıd öyle işte masumcum yaa saglık raporunda dıl konusma özrü yazsaydı olacaktı benım tayın burda dıl konusma adına bısıy yok çünkü zıhınsel yazdıgı ıcın burdada okulu oldugu ıcın olmadı aman nesse kızlar bızım oglan ıyıce acıldı masaallah artık her söyledıgımı gösterıyo ev özel egıtım merkezlerınden daha yıı oldu valla mum ufleye ufleye bı hal olduk oda dıyo ııı dogdu yıgıtt nazdemcım senın özele egıtım degıstırme ısı noldu valla havalar cok soguk her yer kar soguk havaları pek sevmıyom ya yaz gelsın artık dimi ama kızlar nazdemcım a.... nın gelişimi süper gidiyoya müfettişe ondan göstermek ıstemıslerdır masumcum ygb dedıgınde adam sasırdımı masaallah senın oglanda bişiy kalmadı cok şükür bu arada hepimizin kandılı mubarek olsun Allahım dualarımı kabul etsin evlatlarımza şifalar versin AMİN

Son düzenleme:
biz değiştirmiyoruz canım öğretmenle iyi gidiyolar bizimki zihinsel engelliler öğretmeni bunu senmi istedin mr çekilmesini dr filanmı istedi oh maaşallah oğlumuza bak başlamış cvp vermeyede evet sonra bende öle düşündüm iyi gidiyoruz ondan müfettişin görmesini istedi sanırım hayırlı kandiller canım amin

kandiliniz mübarek olsun arkadaşlar allah çocuklarrımıza şifa versin hepsi iyi olsunlar sabaha kadar dua edin bu gece tespih çekin evlatlarımız için dua edelim...kızıldeniz daha özel eğiitmin başındasınız siz maşallah hemen bişeyler demeye başlamış biz 6 ay sonra falan başlamıştı konuşma hep böyle gitsin inşallah müfettiş gülümsedi sadece öğretmen öyle diyince bizimde martta raporumuz yenilenecek 1 yıl vericem demişti doktor en son bakalım ne olucak

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…