Davranış Bozuklukları Otizm

Çocuğumuzda karşılaştığımız huysuzluk, saldırı, şiddet, içe dönüklük, korkaklık, hiperaktiflik, pasiflik, dikkatsizlik, çevreye uyum, utangaçlık, hırçınlık vs birçok sorununuzun paylaşıldığı konular.
selam kızlar nasılsınız ?tesekkur ederım canım sizin önerılerınız benım ıcın cok degerlı hepsını yapıyorum elımden gelenın fazlasını yapmaya calısıyorum iyi gidiyo Allaha şükür canlarım

Çocuklarımıza onlarla çalışarak ve onları çalıştırarak yardımcı olabiliriz. Her gün yapılan islerden bazıları şunlar:

•Emeklemek
•Takla atmak
•Yerde yan yan dönmek
•Deve hareketi
•Masaj
•Trambolin
•Sandalyede her iki tarafa döndürme(müdür koltuğu)
•Merdiven(merdivene halka takma,merdivende ters dönme vs.
•Paralel barda hareketler,
•Günlük yasam faaliyetleri(giyinme, kahvaltısını yapma, temizlik vs)
•Puzlesco
•Boncuk dizme
•Taklit(fiziksel, sözel)
•Salıncak
•Gözüne ışık tutma(fenerin tam ortası karartılır önce bir göze, göz acık iken 2 saniye fener tutulur,sonra her iki göz kapağı da kapatılır ve bir sağ bir sol göze gözler kapalıyken fener tutulur 12 ye kadar sayılır.(1-sağ göz 2- sol göz gibi) sonra diğer göz açıkken 2 saniye fener tutulur tekrar kapaklar kapatılarak her bir göz kapalıyken fener tutulur bir sağ bir sol göze tutulur. 12’ye kadar sayılır.

Bu hareketler sensori hareketleridir.

5 duyusundan çocuklarımız yeterli masajı alamazlar veya çok alabilirler dengelemek için bu hareketler her gün yapılmalıdır.

Her gün emeklemek beynin ve vücudun her 2 yarıküresini çalıştırmak için günde 20 tur yapılmalıdır.

Takla atmak ,sandalyede dönmek ve yan yan yerde dönmek kulak içindeki yarım daire kanalları üzerindeki tüycükleri harekete geçirtmek ve bu sayede beyinlerinin algılamasını sağlamak için gereklidir. 20 tur kulağımızın içindeki vestibul sinirine etki yaparak beyne input gitmesini sağlarız. Seslerden daha az negatif etkilemesini sağlar döndürme hareketleri.

Emekleme ve deve hareketi parmak kaslarını güçlendirir. Çünkü her isimizi ellerimizle yaparız.

Başını öne eğmeliyiz çünkü bas+iki omuzdan oluşan üçgen çocuklarımızda öne eğilmelidir böylece vestibul sinirine basınç olur ve algılamaları artar.

Trambolinde zıplama hiperaktifliğini azaltmak veya hipo aktifliğini kaldırmak için gerekli. Vücudun 2 yarısı eşit çalışmalı. 100 defa mediven el kaslarını güçlendirmek ve yükseklik korkusunu ortadan kaldırmak için gerekli. İç kulağa etki eder. Denge duygusu kazanılır.

Paralel bar denge duygusu için gerekli.

Günlük yasam faaliyetleri çocuk için kaçınılmaz etkinliklerdir. Ekmeğine yağ sürdürmeli, masa kurdurmalı kıyafetlerini giydirtmeli, tuvaletten sonra öz bakim yaptırılmalı, kapı telefon açtırılmalı, çocuk yasama aktif olarak katılmalı.

Puzzlesco sentez ve analiz için gereklidir. Puzzlesco kenarları düz olduğu için iyidir.

Bocuk dizdirme el-göz koordinasyonu için gerekli en büyük boncuktan en görünmezine kadar sırayla yaptırılacak.

Masaj olmazsa olmaz!!! Ele,ayağa tüm vücuda kulağa, ağız içine, her yere akupunturel veya süregelen masaj şart, masaj ile sakinleştirir masaj ile hislerini geliştirebiliriz. Oturur pozisyonda uygulanacak masaj çocuğun akademik eğitim almasını sağlar. Masajdan sonra fırçalamalıyız tahta fırçası yağlı boya fırçası vs. Bazen sert bazen yumuşak fırçalarla çocuğun tüm vücudunu fırçalayarak beyne mesaj gitmesini sağlarız ve dokunma duygusunun rahatsızlığını gideririz veya bazı organların çalışmasını sağlarız.

Taklit fiziksel taklit hareketiyle çocuk ve diğer bireyler arasında iletişim sağlanabilir.

Oyun oynaması sağlanabilir. Örneğin elimizdeki kutunun araba veya tren olduğunu varsayarak sesler çıkarırız. Birbirimize bakarak aynı hareketleri yaptırmak çocuklarımızın mimiklerimizi anlamasına gözümüze baktırmak göze baktırmayı sağlar.

Salıncak kulak içindeki vestibul sinirine input yollar. Sallanan sandalyede iyi olabilir.

Gözüne ışık tutma ile çocuklarımızın gözünün ışığa karşı olan hassasiyetini ortadan kaldırmak içindir.

ALINTI

Göz kontağının kurulması aşamaları
1) İSME KARŞILIK OLARAK GÖZ KONTAĞI
2) 5 SANİYE İÇİN GÖZ KONTAĞI
3) OYUN OYNARKEN GÖZ KONTAĞI
4) UZAKTAN GÖZ KONTAĞI

1) İSME KARŞILIK GÖZ KONTAĞI · Çocukla (tam karşısına) oturun. · Çocuğun ismini söyleyin. · Aynı anda çocuğun sizinle göz kon...tağı kurabilmesini teşvik etmek amacıyla küçük bir ö...dülü çocuğun göz seviyesinde tutun. · Çocuk sizinle 1 saniyelik göz kontağı kurduğunda ödülü hemen ona verin. · Öğretim oturumları boyunca çocuğun ismini birkaç kez söyleyin ve ödülü geciktirin. · Çocuk anında baktığında onu ödüllendirin.
2) 5 SANİYE İÇİN GÖZ KONTAĞI · Çocuğun tam karşısında oturun · Çocuğun ismini söyleyin · Aynı anda çocuðun sizinle göz kontağı kurabilmesini teşvik etmek amacıyla küçük bir ödülü onun göz seviyesinde tutun. · Ödülü çocuğa vermek için acele etmeden, 5 saniye için onunla göz kontağı kurmaya çalışın. · Çocuk 5 saniye göz kontağını kurunca ödülü ona verin.
3) OYUN OYNARKEN GÖZ KONTAĞI · Çocuğa oynaması için bir oyuncak verin. · Çocuk masada oynarken onun tam karşısında oturun. · Çocuğun ismini söyleyin. · Çocuğun size bakmasını teşvik edin ve tepkiyi ödüllendirin. · Birkaç denemeden sonra ödülleri ortadan kaldırın · Çocuğun hiçbir ödül almadan tepki göstermesini sağlayın.
4) UZAKTAN GÖZ KONTAĞI · Çocuğun adını söyleyin ve size bakmasını sağlayın. · Size baktığı zaman çocuğu ödüllendirin. · Birkaç denemeden sonra yavaş yavaş ödülleri ortadan kaldırın. · Çocuğun hiçbir ödül almadan tepki vermesini sağlayın. · Zamanla çocukla kendi aranızdaki mesafeyi yavaş yavaş artırın (4 adım, 5 adım gibi) B) ‘Bana bak’ a karşılık göz kontağı · Çocuğun tam karşısında oturun. · ‘bana bak’ ifadesini kullanın. · Çocuğun sizinle göz kontağı kurmasını sağlayın. · Ödülü kendi gözlerinize yaklaştırdıkça çocuğun size bakmasını sağlayabilirsiniz. · Çocuğun elinizdeki ödüle değil de sizin gözlerinize baktığından emin olmalısınız. · Tepkileri ödüllendirin. C) Uygun oturma · Sandalyede doğru bir şekilde oturmayı öğretmek, ilk öğretilmesi gereken becerilerdendir. Bu becerinin öðretilmesinde aşağıdaki aşamalar izlenmelidir: o Öncelikle çocuğun boyuna uygun bir sandalye seçilir. o Çocuğa ‘otur’ uyarısı verilir. o Gerektiğinde fiziksel yardım kullanılarak çocuğun oturması sağlanır. o Çocuk oturduğunda ödüllendirilir. o Her uyarıdan sonra daha az yardım verilerek çocuğun oturması sağlanır. o Çocuğun kendisi yardımsız oturma hareketini yapana kadar, aşamalı olarak fiziksel yardım azaltılır. Çocuk sandalyeye her oturduğunda ödüllendirilir ve zamanla çocuk ile sandalye arasındaki mesafe artırılır. o Başlangıçta çocuk sandalyenin yanına kadar getirilip ‘otur’ denirken, sonraki günlerde çocuk sandalyenin 1 adım uzağında iken çocuğa ‘otur’ denir. Bunu söylerken yetişkin eli ile sandalyeyi göstermeli veya sandalyeye oturma taklidi yaparak çocuğa model olmalıdır. Çocuk sandalyenin yanında iken ve 1 adım uzağında iken ‘sandalyeye otur’ komutuna doğru tepki verebiliyorsa (yani otur dendiğinde oturuyorsa) çocuk ile sandalye arasındaki mesafe giderek artırılmalıdır. Çocuk sadece yetişkinin uyarısı ile kendi kendine sandalyeye oturabildiğinde,oturma süresi uzatılabilir. Çünkü bazı çocukların bir aylık eðitimden sonra sadece 5 dakika süreyle sandalyede oturabildikleri gözlenirken,bazılarının ise daha uzun süre oturdukları görülmektedir. D) Basit emirlere uyma Çocuğa ‘gel, al, ver, tut’ gibi basit, tek aşamalı, sözel uyarılar vermek; onun dinleme becerisinin gelişmesine, yetişkinle göz kontağı kurma sonucunda verilen uyarıyı yerine getirebilmesine yardımcı olacaktır. Bu becerilerin öğretilmesinde aşaðıdaki aşamalar izlenilmelidir: · Çocuk ve yetişkin belli bir uzaklıkta karşılıklı ayakta durur. · Çocuk ile göz kontağı kurularak ‘gel’ uyarısı verilir. · Çocuk yetişkinin yanına geldiğinde ödüllendirilir. (aferin çok güzel geldin denmesi ve istediği bir oyuncağın verilmesi gibi.) · Çocuk yetişkinin uyarısına istenen tepkiyi vermiyorsa,önce el ile ‘gel’ işareti yapılır.gerekiyorsa yetişkin, çocuğun yanına gelerek onu fiziksel yardım ile(elinden tutar)kendi bulunduğu yere getirir. · Çocuğun ‘gel’ uyarısına yardımsız olarak tepki vermesi için yardımlar aşamalı olarak azaltılır. · Çocuk yetişkinin ‘gel’ uyarısına yardımsız olarak tepki verdiğinde, bu becerinin genelleştirilmesine çalışılmalıdır. Yetişkin farklı ortamlarda da bu uyarıyı vererek, çocuğun istenilen davranışı yerine getirmesini sağlamalıdır.
Not : çocuğun basit emirlere uyma becerisi gel, al, ver gibi tek aşamalı sözel uyarılar verme ile geliştirilebilmektedir
alıntı...

a) Otistik çocuk tuvaletten korkabilmektedir.
b) Otistik çocuk tuvalette ne yapması gerektiğini tam olarak bilmeyebilir.

Çok ağır derecede işitme sorunu olan otistik çocuklar (yani sesleri çok fazla ve aşırı duyarlı olarak duyan otistik çocuklar) tuvalet sifonunun sesinden çok korkabilirler.Tuvaletteki sifonun sesi bu tür otistik çocukların kulaklarını rahatsız edebilir. Bu tür sorun yaşayan çocuklar için tuvalet becerisinin öğretimi tuvaletten uzakta bir lazımlık ile yapılabilir. Sensory (duyusal) problemlerin çeşitliliğine göre bazı otistik çocuklarda tuvalet sifonunun sesini çok sevebilirler ve defalarca tuvalet sifonunu çekebilirler. Fakat bu çocuklar hala tuvalet becerisini kazanmamış olabilirler. Bazı otistik çocukların düşünce sistemi o kadar somut ve katı olabilir ki ancak bir yetişkinin tuvaletin nasıl yapılacağını model olarak göstererek yapmasıyla öğrenebilirler. Ağır sensory (duyusal:beş duyu) problemi olan otistik çocuklar bazen tuvaletlerinin geldiğini bilmeyebilirler. Bu özellikteki çocuklar eğer sakin bir ortamda veya kendilerini sakin hissederlerse çiş veya kakasının geldiğini hissedebilir ama stres altında iseler ve sensory yani aşırı yüklenme altında iseler bu çocuklar küçük veya büyük tuvaletlerini altlarına kaçırabilirler.

Anne yada baba otistik çocuğun tuvalet ihtiyacını fark etti ise ve tuvalete gitme işlemini otistik çocuk başlatamıyor ise bu durumda anne-baba otistik çocuğu yönlendirebilecek bir ipucuna başvurabilir. Anne yada baba bu durumda konu ile ilgili bir oyuncak,bir çıkartma veya bir resim verebilir. Anne yada baba repertuvarına işaret dili ekleyip bir ‘T’ harfini yavaşça sallayarak çocuğun tuvalete gitmesi gerektiğini anlatabilir.

Otistik çocuk tuvalet becerisinin öğretimi sırasında tuvalet sifonunu çekmek istemeyebilir. Onun için sifonun çekilmesi gizemli bir olaydır. Su nereye gider acaba , tekrar nasıl dolar neden o kadar çok ses çıkarır gibi. Anne-baba bu konu ile ilgili bir şablon oluşturarak bu konuda çocuğun yaşayabileceği korkuyu azaltabilir. Anne-baba görsel şema ile sifon çekmenin ne zaman uygun olacağını çocuğa şema üzerinde gösterebilir. Çocuğa sözel ipucu kullanarak ‘hazır’ , ‘şimdi sifonu çekiyoruz’ sonra da ‘şimdi ellerimizi yıkama zamanı’ gibi. Sifonun çekilmesi sırasında çocuğun gerekli olan uzaklıkta kalması sağlanmalıdır. Çocuğun yavaş yavaş sifona yaklaşması cesaretlendirilmelidir. Bazı otistik çocuklar ise tuvalet kağıdını kullanmayı rededebilir. Bazı otistik çocuklar tuvalet kağıdının dokusuna ve onun yarattığı dokunma hissine oldukça duyarlıdırlar. Birçok otistik çocuk tuvalet kağıdı ile silinmeye karşı çıkmaktadır. Tuvalet kağıdı ile silinme becerisini öğreninceye kadar anne yada baba çocuğa bu konuda yardımcı olmalıdır. Bazı otistik çocuklar ise ıslak mendil kullanımına alışkın olabilirler. O zaman ise aile çocuğun bu beceriyi kazanmasında suda eriyebilen ıslak mendil temin edebilirler. Bazı çocuklar ise dışkıları ile oynayabilirler. Bazı çocuklar çok iğrenç olmasına rağmen dışkılarıyla oynamayı severler, onu duyusal bir oyun zannedebilirler. Bu tür sorun yaşayan çocuklara sensory (duyusal) seçenekler hazırlanmalıdır. Bu çocuklara kalın ve sıkı bir biçimde bağlanmış kemerler takılabilir. Kemerine oyuncaklar takılarak dikkati buraya çekilebilir.

Tuvalet becerisinin öğretiminde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta olumlu bir tutum izlenmesidir. Gösterilen en ufak bir memnuniyetsizlik, olumsuz bir bakış bile çocuk tarafından hissedilebilir ve bu onu olumsuz etkileyebilir. Çocuğunuza tuvaleti kullanma becerisini de diğer bir beceriyi öğretiyormuş gibi öğretmemiz gerekir. Öncelikle ne kadar sıklıkta tuvalet ihtiyacının geldiğini anlamak için bir çizelge hazırlanmalıdır. Ortaya çıkan sonuca göre bu sıklıkta (örneğin bir veya iki saatte bir) çocuk düzenli olarak tuvalete götürülmeli ve bu işlemi yaparken kısa sözcükler kullanmaya özen gösterilmelidir (örneğin; "çiş", "ıslak", "kuru" gibi).Çocuk tuvaleti başarıyla kullandığı her seferde çok mutlu fakat sakin bir tavır sergilenmelidir. Bu eğitimde çiş kazaları olduğunda ceza ve olumsuz tavır yerine, çocuk başarılı olduğunda gösterilen mutlu ve olumlu davranışlar çok daha fazla etkilidir. Kazalardan sonra ki soyunma ve giyinme işlemlerinin yalnızca tuvalette gerçekleştirilmesi gereklidir. Bu çocuğunuza tuvaletle ilgili işlemleri tuvaletle bağdaştırmayı öğretecektir.

Otistik çocuk tuvalete oturtulmayı reddediyorsa bunun bir kaç nedeni olabilmektedir. Öncelikle çişini bezine yapma alışkanlığından vazgeçmek istemiyor olabilir. Fakat bir süre sonra bezin tamamen ortadan kalktığını anladığında bu alışkanlığını da yavaş yavaş terketmek durumunda olduğu fikri yerleşecektir. Tuvaletiniz çocuğunuz için büyük ise içine düşme korkusuyla kendini güvende hissetmiyor olabilir. Klozet kapağına yerleştirilebilen adaptör ve ayaklarını basabilmesi için tuvaletin önüne koyacağınız büyükçe bir kutu ile kendini daha güvende hissetmesini sağlayacaktır. Ayrıca klozet kapağı soğuk olabileceği için üzerini kaplayacağınız bir bez de bu sorunu ortadan kaldıracaktır. Eğer çocuğunuz tuvaletini yapmıyorsa, onu tuvaletin üzerinde 5 dakikadan fazla oturtmayın. Nazikçe ve sakin bir tavır içerisinde olmaya özen gösterin. Çocuk tuvalette bulunduğu sürece yanında beklenmelidir. Eğer tuvaleti uygun bir şekilde kullanırsa, hemen vermek üzere yanınızda bir ödül bulundurmalıdır. (şeker veya cips gibi) Eğer 5 dakika sonunda bir sonuç alınamazsa nazikçe kaldırılmalı, fakat aferinle veya yiyecekle ödüllendirilmemelidir.

Çocuk sabah kalktığında ilk iş olarak tuvalete götürülmelidir. Ayrıca yemeklerden önce ve sonra, dışarı çıkmadan önce ve yatmadan önce de tuvalete götürmek uygundur. Tuvalete götürdüğünüz zamanların ve kazaların mutlaka bir kaydını tutulmalı ki gelişmeyi daha net bir şekilde izlenebilmelidir. Çocuk tuvaleti her uygun kullandığında çizelgeye gülümseyen bir yüz çizilebilir ve bunu çocuğa gösterilmeli ki bu olaydan memnuniyet duyulduğu daha somut bir şekilde görebililir. Tuvaletten kalktıktan sonra çocuğa giysilerini kendisinin çekmesi için fırsat tanınmalıdır. Başlangıçta yardım ederek, daha sonra yardımınızı azaltarak bu işlemi gerçekleştirmesi sağlanmalıdır.

Normal bir çocuğun çevresindeki kişileri gözlemleyerek ve taklit ederek öğrendiği pek çok beceri, by by yapma, el yıkama vb otistik çocuk için özel olarak öğretilmesi gereken becerilerdir. Otistik birey çevresindeki kişilerden çok nesnelere ilgi duyar, bu nedenle insanların davranışlarına dikkat etmez. Bu davranışlar onun için anlamlı olmadığından onları taklit etmez. Bu nedenle diğer çocukların kendiliğinden, çevresindeki kişileri gözlemleyerek, taklit ederek öğrendiği pek çok beceriyi, otistik çocukların eğitimle öğrenmeleri gerekir.
alıntı...

Yaş ilerledikçe otizm belirtileri silinebilirmi
Massachusets Çocuk Hastanesi'nde görevli araştırmacılar, küçük yaşta otizm teşhisi konan çocukların üçte birinin, yaşları ilerledikçe düzeldiğini ortaya koydu. 2007-2008 yılları arasında 92 bin ebeveynle telefon anketi yapıldı. Çocuklarına otizm teşhisi konan bin 336 ebeveynin 453'ü, artık bu belirtilerin görülmediğini söyledi. Araştırmacılar ise otizmden tamamen kurtulmak mümkün olmasa da, erken teşhis ve tedavi sayesinde belirtilerin önemli ölçüde ortadan kaldırılabileceğini söylüyor

25.01.2012 acıklandı..

Allahın izniyle inşaallah canım evlatlarımız saglıgına kavusacak gerıye dönüp bu yazılarımızı okuyup gülecegiz minnoşlarımızla

selam kızlar nasılsınız çocuklar nasıllar biz bu hafta terapiye hiç gitmedik bugun aradılar pazartesi için onun dışında hergün doluyduk oğlumla okuldan arkadaşları anneleri öğretmeni geldiler oturmaya bizde gittik sınıfta birkaç anne ile grup kurduk oğlumda eğlendi epey hep kalabalıkta olunca daha çok değişiyorlar daha sosyal oluyorlar bence ve birşey hissetim oğlumu onların yanında hiç farklı hissetmedim ben diğerleri aksine daha şımarık daha kaprsiliydi oğlum herkesle uyumlu iletişim kuruyo onların duygularını anlayabiliyo 2012 yılı bize uğurlu gelicek inşallah darısı bütün yavrularımıza

Son düzenleme:
merhaba canım çok sevindim iyi olmanıza bizi bu unuttun sandık bu arada senin oğlun maaşallah atlattı bencede dışarda görsem kesinlikle anlamam benimkilerde bi iyi bi kötü ama şimdi iyiler bizde gitmedik bu hafta yine çok soğuk çarşamba öğretmenimiz aradı nerelerdesiniz diye hasta oluyorlar 45dk için değmez dedim zaten maşallahı var iyi gidiyor tekrarlardan bahsetmiştim çene açılıyor kardeşiyle oynuyor baba girerse araya biz odada olmayınca koşturup gülüşüyorlar bende bugü kendime izin verdim çok bunaldım arkadaşlarla buluştuk iyi geldi valla iki insan yüzü gördüm hiç olmazsa bide fetih 1453 e gitmek istiyorum eşim ben bakarım git dedi ayın 27 sindede fasıla gidicez bayan bayana daha ne istiyim dimi bencede inş.2012 bizim çocuklarımızın yılı olacak

iyi yapmışsın canım insan 1saat yanlız kalsa sokakta öylece yürüse yetiyo yarın bende ıkeaya gitmek istiyorum ama yanlız beğendim bikaç şey var onları alıcam eşime söylemedim daha bugün temizlik yaptım cam sildim perdeleri söktüm yıkadım çok yoruldum

selam kızlar bizim MR cekıldı anam nasıl korkunc bısıy o anestezı ya bıde benım yanımda bayılttılar gözlerı kaydı gıttı dıktı böyle tavana nasıl korktum orda birden ölüm korkusu sardı benı 10 dakıka ıcınde durdu doktorlar yanındaydı içimden isterse hiç konusmasın ama benım yanımda olsun dedım sonra cıktı ama uyandıramadık 3 saat yogun bakımda kaldık devamlı nefesını kontrol edıyorum cok zor annelık canımdan can gıttı resmen sonunda uyandı cok şükür hafta içi alacagız sonucu havalar ısrarlı kızlar bız bu yıl donacagız valla hayırlısı bu yılki su kazanamı türkıyeye baya gıdecek ınsaallah MASUMCUM ya tuvalet egıtımıne basladım ben valla bılmıyrum ıyı mı gıdıyo kötümü ılk gunler benı baya otutturdu tuvalete yapmadı ama bezınede yapmadı bende dedım bu işin peşini bırakmayacagım bir iki gün çişi gelınce pantolonunu ındırmek ıstedı ordan anladım hemen lazımlıga yaptırdım ama şimdi 2-3 damla kacırıyo göstermıyo tutuyor bende anlıyorum otutturuyoum yapıyo kakasını yapmıyodu 3 gundur gece uyutamadım sonra ben uyumus gıbı yaptım bu ıkınmaya basladı gec kaldım tabı napsam bılemedım bırakmak ıstemıyorum bez baglamıyorum çiş falan yapıyo ama devamlı üst baş degiştiriyorum napsamkı masumcum sen neler yapmıstın NAZDEMcım masaallah canım acılacaklar inşaallah zamanla bizim oglan damaryolu acılınca elıne baktı acıooo dedı ben ucuyorum mıllet bana bakıyo cok mutlu oldum hissetti algıladı söyledı daha ne isterim

bişey çıkmıycak görürsün oğlunada kendinede boşuna işkence çektirdin..ilk günler için gayet başarılı lazımlığa oturmuş bile, biz oturtamadık ilk denemede bence bırakma sık sık oturt ev sıcaksa kilotla gezssin odasınada koyabilirsin lazımlığı çişin gelince buraya yapabilirsin oğlum de yapıncada ilk günlerde sevdiği şeyleri mutlaka yap alkışla sarıl öp o kadar hoşuna gidicek ki görüceksin hiç çişi gelmese bile otururdu benim oğlum sırf ben baloncuk üflüyeyim topkeklerin üstüne mum koyup doğum günü yapıyoduk her çiş sonrasında bide şifona basmayı çok seviyodu lazımlıkta çok yapmadı 15 gün falan..üst baş sık değişecek malesef ama sonra ikinizde rahat edersiniz ağlamıyosa oturmak için direnmiyorsa bırakma sakın

http://www.kadinlarkulubu.com/derdim-var/503751-gamze-akbas-icin-yardim-4.html
kızlar okudunuzmu ben cok üzüldüm ya dagıldım Allahım şifa versin uygun ilik bulunur inşaallah

2 gündür takip ediyorum feysten bloğunuda okudum allah evladına bağışlasın onu inşallah yazılarını ağlayarak okudum anne ölüme giderken bile evladını düşünüyor kendi canının acısından vazgeçmiş bunca dua onu iyileştir umarım

Son düzenleme:
canım bastan lazımlıgı görunce aglıyodu ben telefonla alıstırdım elıne verdım tel müzik actım sevdıgı sonrada tuvaleti zaten cok sevdı su doldurup döktü tasla hosuna gıttı heralde basaracagız bu işi bugunde gece baglamadım bez çiş yaptırıp yatırdım sonra 7 de aglayarak uyandı ben hemen çişe tuttum yaptı Allaha şükür gecenkı krese yollamak ıstemıyorum yiğitin hergun bişiysini kaybettıler biraz kötü ayrıldık ben hastane kresı acılacak dıye biraz iki üç bişiy dedım hastane kresı de acılmadı tek carem devlet anaokuluna vercem maddı olarakta ıyı olacak ondan acele ettım çiş olayına bekledıgım kadar zor olmuyo inşaallah devamı gelır öpüyorum sizi evet MASUMCUM MR olayında kendıme cok kızdım kötü bişey olsaydı napardım bılmıyorum Allahıma şükür atlattık ama bıdaha bu anestezı olayına Allah kımseyı düşürmesın

yap yap aynı ne iş bitiyor ne biz yağmur çamur soğuk kasvet üüüüff

kızıldenicim ne yaptınız sonuçlar ne zaman iyi haberlerini bekliyoruz bu aralar pek yazasım gelmiyor benim ama okumaya çalışıyorum

selam kızlar NAZDEMcim hayırdır neden yazasın gelmıyo . MR sonucu cıktı beyınde bı bölge dıger yerle karsılastırıldıgında kucukmus asimetrikmiş içim içimi yedi bugun sordum nörologa normal dıyo beyne bı zararı olmadıktan sonra dogustan olabılıyomuş bencektırsem bendede cıkar dıyor ama Allaha şükür bi problem yok sinyallerı algılaması damarlar dokular kemık yapısı ıyı bıde sinüzit cıktı :) hiç belırtı yoktu ama buna cok şükür tabı kızlar sizler neler yapıyosunuz burası boş kalıyo son dönemlerde

içim sıkılıyor daral geliyor bazen sevindim canım hadi gözün aydın olsun

çok sevindim canım sinüzüt olsun boşver o kolay,benimde canım sıkkın bu aralar yazasım yok çok yoruluyorum anaokuluna gitmeden önce nekadar boş zamanımız varmış şimdi hep koşturmaca

Otizmli çocukların daha fazla sinir hücresine ve daha büyük beyne sahip olduğu belirlendi

ABD’nin Califorina Üniversitesinden Dr. Eric Courchesne’nin başkanlığını yaptığı araştırmaya 2-16 yaşındaki 13 otizmli erkek çocuk katıldı.

Bu çocukların 7’sinin ön beyin bölgesinde otistik olmayanlardan ortalama yüzde 67 fazla sinir hücresi belirlendi.

Bilimadamları ayrıca, otizmli çocukların beyninin aynı yaştaki otizmli olmayan çocuklarınkinden yüzde 17,6 ağır olduğunu da gördü.

Küçük çaplı olsa da, bu araştırmada ilk kez otizmlilerin beyninin ön bölgesindeki sinir hücrelerinin sayısının ölçüldüğü ve otizmlilerin beyninin bu bölgesinde sinir hücrelerinin fazla olduğuna ilişkin teorinin doğrulandığı vurgulandı.

Dr. Courchesne, sinir hücrelerinin doğumdan sonra oluşmamasından yola çıkarak, otizmli çocuklarda söz konusu hücrelerin sayısının anormal artışının doğum öncesi süreci işaret ettiğini belirtti.

Bilimadamı, otizmli çocuklarda sinir hücrelerinin sayısının anormal derecede fazla olmasına sık rastlandığını gösteren bu sonuçların ışık tutacağı daha ayrıntılı araştırmaların otizmin nedeninin daha iyi anlaşılmasını sağlayabileceğine dikkati çıktı.

Araştırma, Amerikan Tıp Derneğinin dergisi JAMA’da yayımlandı.
alıntı...

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…