'Overdressed' olmak

Bu anlattıklarını başka yerde yapman gerekiyor. Protokol kurallarına göre iş hayatında kafana göre giyinemezsin. Mevsime, ortama, saate, sıcaklığa göre giyinmek zorunludur.

Overdressed yerine de abartılı giyinmek diye bir tabir var. Daha kolay ve kullanşlı. Plaza ağzını zorlama ve sonradan görme buluyorum.

Her şirketin ofisin yazısız kuralları vardır. Bir reklam şirketinde herkes kotla çalışırken dopiyes giymek yadırganır. Ya da herkesin takım elbiseyle çalıştığı bir is yerinde yırtık kot tuhaf olur. Asgari ölçüde herkes bulunduğu yere hem rahatı hem bir nevi kurumu temsil ettiği icin uyum sağlamalı

Misal max 50 liralık canta üreten bir firmanın çalışanlarının ise lv çantayla gelmesi tuhaf olur.

Bir anaokulu öğretmenini bütün gun cocuk peşinde olmasına rağmen 12 cm topuklu görsem ne alaka derim.

Bir avukatın büroda pullu payetli giymesini yadırgarım

Şantiyede çalışan bir mühendis de mesela giyimini çalışma şartlarına göre ayarlar.

Yani moda sektörü ya da sahne sanatları dışında is yerinde abartıdan ve aşırılıktan hoşlanmıyorum. Fazla salaş ya da fazla frapan, gösterişli giyim çalışma hayatına uygun degil. Biraz törpülenmeniz gerek

Cok ciddi insanlarin arasinda hem agir göz makyaji hem mesela kirmizi gibi bir dudak boyasi sürüyorsaniz. Ya da ne bilim asiri abartili taki falan. Bence buna karisabilir. Sonucta sirketlerin de bir karekteri vardir. Belki calistiginiz sirketin karekteri sizin giyinisinizi kaldiramiyordur.

Yorumlara tek tek donmeye calisacagim, toplanti aralari sinirimi dokmem gerekmisti, hatta toplantida gizli gizli okudum ve guldumde bazi yorumlara.

Bazi hanimlar cok fena! Plaza Turkcesi nedir? Bilmiyorum bile yahu!

Açıkçası yürümekte çok zor zaten onlarla..
bende ofis ortamı için çok fazla olduğunu düşünüyorum.

Zaten ne kadar cahil olduğumuzu yüzümüze vurmak için açılmış bir başlık olduğunu düşünüyorum.
Siz de çok üzmeyin kendinizi...
? siz ciddimisiniz hanimefendi, neden oyle bir caba icerisine gireyim? Overdressed kelimesi dunyanin her yerinde kullanilan bir kelime, ortalamadan farkli/abartili/dikkat ceken sekilde giyinmeye boyle deniliyor. Ve bu kelimeler daha 'negatif' bi cagirisimda bulunuyor bence, overdressed'i daha uygun buldum.

Herneyse, bu onyargiyla yaklasmaniz daha cok sizin hakkinizda biseyler soyler, benim niyetim hakkinda degil. Iyi gunler.

Turkiyede böyle bir konuşma yaşamış olsaydınız yorumum cok farklı olurdu zira belli kaliplar ve mahalle baskısı ile dönüyor birçok ortam ama yurtdışında bu konuda ülkemiz kadar kati olunmadigi icin acaba siz gerçekten biraz abarti mi giyiniyorsunuz? ayrica parayi veren düdüğü çalar demişler . .patron uyariyorsa dikkate almak lazim

Son düzenleme:
bence moda insanın kendine yakışanı giymesidir.

Yurtdışında ''overdressed'' sözcüğünü kullanmışsa patron, direkt anlamı bozmamak adına öyle aktarmış olabilir arkadaş. Her sözcüğün birebir karşılığı yok, Türkçesi yazılmış onar beşer ama hiçbiri bana İngilizcesini gördüğümdeki hissi vermedi. Yani görgüsüzlük ya da plaza Türkçesi olsun diye yazıldığını düşünmüyorum.

Konu sahibi, ''siz moloz giyiyorsunuz'' diye demişsiniz ya onun sebebi sadece ''özensizlik'' olmayabilir. Benim kendimce moloz olmayı tercih etme sebebim sizin sandığınızdan çok farklı mesela, açıkladım yukarda çeşitli örneklerle.

Moloz moloz dolaşmak neymiş gözümde canlandırmaya çalıştım :) Salaşsa kasıt, ben de öyle giyiniyorum :) İnsanın kendini iyi hissettiği şekilde giyinebilmesi gerektiği kısmına katılıyorum. Ben mesela mecbur kalsam ve kalem etek topuklu vs vs klasik giyinmem gerekse mutsuzluktan ölürüm herhalde, hiç bana göre değil, herkesin tarzı kendine güzel.

Bir de ayna önünde 5 10 dk durma kısmını nasıl anladınız merak ettim, çünkü salaş veya sade gördüğünüz tarz için de gayet ayna önünde vakit geçiriliyor, sade makyaj da gayet uzun sürüyor. İlla abartılı renklerle yapılan makyaj uzun sürmüyor.

Ama çalışılan ortama uyum sağlanması gerektiğini de düşünüyorum. Çok abartı olmasaydı böyle bir tepki gelmezdi bence kadından. Ya ortama uyum sağlamaya çalışacaksınız, ya da iş ortamını değiştirmek için yol arayacaksınız.

Ne anlama geldiğini biliyorum... Dış Ticaret Uzmanıyım... İngilizce ve Almanca diline hakimim ve aktif kullanıyorum 20 yıldır... Buna rağmen türkçe başlayıp türkçe biten sohbet ve yazışmalarda türkçe de karşılığı olduğu halde araya sıkıştırılan ingilizce kelime kullananılmasını şımarıkça buluyorum... Keşke yazının tamamını ingilizce yazsaydınız.. Daha doğal olurdu...

hollanda'da ve devlet memuruyum. dedigim gibi erkek agirlikli ve ortalama yasin gayet buyuk oldugu bi organizasyon, yani 'diversity' (farklilik, farkli kulturden calisanlar veya otantik tipler) yok denilecek kadar az. Ama bunun devamli olmasi gerektigi konusunda devamli vurgular yapan bi ortam. Yaptigim is geregi prezentabl gorunmek zorundayim ustelik, disa yonelik gorusmeler toplantilar vs. Kadin 50 yasinda sanirim, kiskanclikla alakasi olmasindan ziyade 'kendi fikri'yle alakali oldugunu dusunuyorum. Kendi gibi uzun kazaklar yelekler giyinmiyorum evet, kocaman kocaman sallarda takmiyorum boynuma. Mecburda degilim ustelik?

Biraz once telefonda bir is arkadasimla gorusme firsatim oldu ve bu konudan bahsettim. Oda genc bir kadin. Ve patronumuza cok tepki gosterdi, haksizligini vurguladi. Ozellikle tekrar tekrar sordum, abartiyorsam lutfen soyle diye. Ve emin olun oyle oldugunu dusunseydi soylerdide. Otantik ve farkli olmayi cokta kabul eden bir yapisi yok patronumuzun.

Bu calistigim ortamdaki kiyafet ortalamasina uyum saglayamam, mumkun degil. Cunku biyolojik urun kullanmak icin sampuan/deo kullanmayan is arkadaslarimizdan tutun, biyolojik yun olacak illa diye kocaman kocaman kazaklara kadar, okadar basarisiz ki! Senede 1 ayakkabi alip o yirtilana kadar (abartmiyorum) giyiyorlar. Ama herkesin kendi secimi. Ben ter yerine parfum kokmayi tercih ediyorum.

bence siz iyi giyinmeye devam edin. onların zevksizliğine uyum sağlamak zorunda değilsiniz. onlar sizden iş yerinde nasıl giyilir öğrensinler. öyle önemli görüşmelerde bol salaş kazak da nedir? türk insanı bu konuda çok iyi bence.

you can never be overdressed or overeducated

diye oscar wilde'ın sözü vardır kendi hayat mottomdur çok severim onu söyle patronuna

eğer aşırı dekolte giymiyorsan, saçın yapılı yüzün makyajlı ayağındaki ayakkabının tabanı kırmızı diye sana baskı yapamaz. (dekolte severim iş ortamı için dedim özel hayatında istediğin kadar kullanabilirsiniz)

milletin dediğine bakma her kadın istediği gibi giyinme hakkına sahiptir.

kesinlikle mecbur değilsin tabii ki, ama işteki huzurun için söylenenleri dikkate almak zorundasın sanırım

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…