Panik Atak,Diyet ve Anksiyete

blackgray

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
3 Mart 2022
540
966
53
Merhaba… Kilo vermem lazım 15-20 kg fazlam var. Hangi diyeti denediysem atak geçiriyorum,kan şekerim düşüyor,elim ayağım titriyor. Anksiyetem tutuyor veya… Arkadaşlar ben nasıl kilo vercem ya? Geçen hafta diyetisyene gittim. Durumu anlattım,18/6 aralıklı oruca başladık. 4 gün iyiydi ama bugün halsizlik,titreme oldu yine. Yahu ben kilo veremeyecek miyim ya? Nasıl da hevesle başlamıştım oysa… Benim gibi olan ve kilo verebilen var mı? Diyetisyen de 5 günde sadece bir kez iletişime geçti benimle…

Önce psikolojik destek mi alsanız acaba?
12 yıldır bu hastalık benimle… 7 yıldır ilaç kullanmıyorum. İnanır mısınız artık hemen hemen hiç atak geçirmiyorum. Onunla yaşamayı öğrendim,geldiğinde ne yapacağımı biliyorum. Sadece mevsim geçişlerinde anksiyete zorlar beni… Ama ne zaman diyet yapsam öyle bir atak tutuyor ki baş edemiyorum. Aslında haklısınız gitsem iyi olacak.

Diyet programını sağlık durumuna göre mi yapıyorsunuz? Diyetinizi şekerinizi etkilemeyecek şekilde mi yapsanız?

Sekeriniz dusuyorsa diyetiniz size uygun değildir. Diyette aclik cekebilirsiniz ama tansiyon ve sekeriniz etkilenmez. Surekli yemeye odaklanmis bir bunye gunde 2 ogun yemekle şoka ugrar ayrica. Bence diyetisyeninizi degistirin.

Sekeriniz dusuyorsa diyetiniz size uygun değildir. Diyette aclik cekebilirsiniz ama tansiyon ve sekeriniz etkilenmez. Surekli yemeye odaklanmis bir bunye gunde 2 ogun yemekle şoka ugrar ayrica. Bence diyetisyeninizi degistirin.
Ben de öyle düşünüyorum. Gittiğimde ölçülerimi dahi almadı. Ben de unuttum eve gelip ben aldım,yazdım ölçü almadınız diye… Aaa unutttum pardon,iyi ki siz aldınız dedi. İletişim yok hemen hemen. E ben neye para ödüyorum o zaman? Peşin ödeme yaptım bir aylık. Akşam üstü yazdım anlattım,bir haftalık ücretin geri kalanını rica ediyorum dedim. Ne okudu ne başka bişey… Bir de şekerim düşüyor dediğiniz gibi… Ama bana hangi diyet uygun? Nasıl bulucam bilemiyorum. 82 kg olmuşum ömrümde ilk kez yaa..

Diyet programını sağlık durumuna göre mi yapıyorsunuz? Diyetinizi şekerinizi etkilemeyecek şekilde mi yapsanız?
Evet sağlık durumuma göre yapmak istedim ve bu yönde konuştum kendisiyle… Atak geldiğini özellikle belirttim. Buna rağmen aralıklı oruca başlatıp,uzun süre açlığın benim için iyi olmayacağını bilmesi gerekirdi diye düşünüyorum. Ben de vardır bi bildiği dedim,uydum diyetisyenime… Ama yok olmadı işte.

Saglik probleminiz var mi, insulin direnci, tansiyon dusuklugu/yuksekligi vs. once bunlardan emin olun.
Bana sorarsaniz kilonuz cok degil. Size yazacaklarimi birsure deneyin, farki goreceksiniz. Karbonhidrat gunde birkez, tabaginizdaki yemegin 1/3u kadar olacak. Yani 3 kasik yemekten sadece bir kasigi pilav. Kahvaltida zeytin peynir yumurta(birgun arayla), yeşillik, domates, salatalik istediginiz kadar serbest. Kizartma ve ekmek vs yok tabi. Oglen sebze+et. 2 kofte ve salata gibi düşünün. Ara ogunde çiğ kuruyemis(6 findik ya da 3 ceviz ya da 5 badem. Hepsi ayni anda degil). Aksam ise balik ya da yine et ve sebze kombini. Seker yok, atistirmalik yok.

Buna ek olarak aktif spor oneriyorum. Gunde 45dk tempolu yürüyün. Eger zor geliyorsa 20dk ile baslayin. Hergun arttirirsiniz. Ne kadar cok hareket ederseniz o kadar iyi olur, gunluk 1 saate tamamlarsiniz.

Diyet fikri sizi strese sokuyor olabilr. Bir de dedikleri gibi bu durumunuzda sizi uzun süre aç bırakan değil düzenli yediren bir diyet yapmanız gerekirdi. Diyeti bile modaya uygun veriyorlar son zamanlarda, bu doğru değil

Evet tansiyonumun arada yükseldiğini hissediyorum ki bu bazen anksiyeteye bağlı olarak da olabiliyor maalesef.

Ya evet yazdıklarınız gayet iyi görünüyor. 12 de kahvaltı yapıyorum ara öğünde sadece 4 yk yoğurt üzerine chia ve keten tohumu. Bir de yarım meyve. Ara öğünü sağlam yapsam akşam da zorlamaz diye düşünüyorum. Dediklerinizi uygulayacağım kahvaltıda ekmek kullanırım belki 1-2 dilim sadece. Çok teşekkürler

Bazen takintili oldugum noktalar yeme krizlerim vs oluyor. Hic psikiyatriye gidip teshis koydurmadigim icin bir sey diyemem ama asiri derecede yeme bozukluğum vardi. Irade koyamıyordum asla. 7 ay once dogum yaptim. Esimin is yerindeki herkesin sira sira gittiği ilcede namı yayilmis bir diyetisyen vardi. Farkli ne ilabilir ki diyip yine de bi sans verdim. Farkli ne yapiyor hala bilmiyorum ama degisik bir ödev bilinci yuklendi bana. Listeden disariya cikmiyorum cikamiyorum, hatasiz sürdürüyorum. Cok olaganustu benim icin. Diyetisyenin de farki varmis gercekten yani. Degistirmeyi deneyebilirsiniz akliniza yatmadiysa

Yeterli hareketi ettiginiz surece istediginiz herseyi yiyebilirsiniz aslinda. Kendinizi yemeyecegim diye sıkmayin. Mesela caniniz çikolata mi istiyor? Yiyin. Ardindan cikip yuruyun. Kendinizi baskiladikca diyete uymaniz zorlasir. Ayrica ozellikle ekmek gercekten cok farkettiriyor. Gebelikte bile ekmek hakkim gunde 2 dilim tam bugday ekmegi idi. Unlu mamuller baş dusmaniniz olsun

Ahhh ne güzel yaa… İmrendim. Ben 2 doğum yaptım,sadece emzirmeyle inanılmaz kilo vermiştim o dönem,aklınızda bulunsun. Sırf bu yüzden yeniden doğurasım var. (Tabii ki şaka)

Diyetisyen maalesef yatmadı kafama! Başka arayışlara gireceğim mecburen. Dilerim siz de ben de isteyen herkes de sağlıklı kilolara ulaşabiliriz.

Ekmeği inanılmaz seviyorum maalesef. Tamamen bırakamam ama kesinlikle azaltabilirim ki azaltmalıyım da… Hala elim ayağım hafif titriyor ve bişey yemedim. Normalde bu durumda bi parça meyveli şeker atarım ağzıma ama onu da yapmadım. Direniyorum resmen.

Bana da tam tersi Hamilelik yaradi. 85 le hamile kaldim, dogumun 10. Gununde 81 dim. Yani dogum kilosu diye biseyim yoktu aksine vermistim. Diyetisyene bebegim 6 aylikken basladim 84 kiloydum basladigimda. Su an 75 kiloyum, 7 hafta oldu, arada 2 hafta tatil molasi verip yiyip ictim. Cok memnunum gidisattan ama yoruldum acikcasi. 12 hafta olarak kararlastirmistik. Bitsin diye gun sayiyorum artik Kismet bakalim Umarim aradiginiz gibi birini bulursunuz

Eliniz ayaginiz titriyorsa yiyin lutfen. Mesela bir bardak ayran icebilirsiniz. Sekeri tansiyonu oynatacak kadar aclikla diyet olmsz

Şu an eliniz titremeye başlamış, yiyin lütfen. Sizin kişisel olarak durumunuz farklı olmasına rağmen en genel geçer prosedür olan ölçü almayı bile yapmamış.
O diyetisyen işinden asla anlayan biri değil bence. Sizi daha sıkı gözetim altında tutması gerekiyordu.

Aktif spor yapın ancak yüzme gibi sonrasında çok acıktıran aktivitelerden uzak durun. Yürüyüş her zaman en mantıklısıdır. Kendinize en uygun zaman dilimini bulun. Mesela benim için sabah gözümü açar açmaz yürümek gün içinde daha enerjik hissetmemi sağlar. Sadece yürüyeceksem ama akşam saatlerini tercih ederim.

Çalışmıyorsanız ve ev durumunuz müsait ise iki kere yürüyüşe çıkın ya da bir yürüyüş + leslie yapın. Hareket ettiğiniz sürece abartılı yemediginiz sürece kilo verirsiniz.

Önce bazal metabolizmanızı hesaplayıp günlük ne kadar protein,ne kadar yağ ne kadar karbonhidrat almanız gerektiğini bilin.Ekmekte yemeniz gerekiyor makarnada fakat sınırlı. Diyet psikolojisine girmektense sağlıklı yaşama geçin o zaman daha sürdürülebilir oluyor. Aslında aralıklı oruç daha etkili ama bunada birden geçiş yapınca vücudun dengesi bozuluyor.

Günlük makro ve mikroları hesapladıktan sonra kalori açığı bırakın,internette her sey mevcut. Spor yapma şansınız varsa fitness yapın yoksa yürüyüş en ideali. Yeterli protein aldıktan sonra Kasları eritmeden yapılabilecek en iyi egzersiz yürüyüş.

Ben 35 kilo verdim,şimdi fitness yapıyorum vücudum çok güzel toparlandı,kollarım ve bacaklarım kaslı. Ve suan aldığım kalori miktarı günlük 2200. Çünkü kas yapmaya çalışıyorum. Haftada 4 gün sağlam antrenman yapıyorum.

Siz bir diyetisyenden once endokrinoloji uzmanina gorunmelisiniz. Diyet paralelinde kan sekerinizi duzenleyici ilac verebilir durumunuza gore. Bu hem kilo verip diyete uyumunuzu kolaylastirir hem de yag oraniniz azaldikca ilac ihtiyaciniz da azalir. Ayrica diyetisyeniniz de sizin durumunuza uygun bir liste yazabilir.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…