Patronların gözünden çoçuklu kadın?

İş akışı bozulduguna bende ınanıyorum mesela son 1 yılımı anlatayım.
oğlum okula basladı ılk hafta ıse gelmedım
okulda sorunlar oldu hep gıttım
Once oglum karne aldı,
sonra hastalandı
sonra kulup toplantıları oldu okulda
sonra kolunu kırdı gıdemedım ıse
sonra karne aldı :)
sonra ben yazın toplamda 27 gun ızın kullandım.
sonra ben kaza gecırdım
Uzerıne hamıle kalırsam herhalde kendımı kovdurmayı basaracagım

Kızlar öyle söylendiği gibi basit değil herşey.demişsiniz ki ,arkadaşınız postalanırken siz sustunuz mu diye.bizim burdada ekmek aslanın ağzında.patronlar atarlanan çalışanı hiç düşünmeden yolluyor çünkü yerine hemen birini bulabiliyor.oyüzden işimizden olmamak adına susmak zorunda bırakılıyoruz.ayrıca bende istifa etmeye zorlanmıştım , hiç bir hakkımı arayamadım çünkü burda iş yerinden kötü ayrılmak demek sonunuzu hazırlamak demek.patron sizi kafasına sorunlu çalışan olarak yazar ve referansınızı kesinlikle kötü verir ,bidaha başka yerde iş bulamazsınız.( yeni bir işe girerken firma mutlaka eski patronunuzu arar ve sizin hakkınızda bilgi alır )eski patron derseki ,x hanım problemli, bittiğiniz andır.her şehir her ilçe aynı değil malesef..

Açıkçası benim de burada istenmediğim çok bariz, yüzüme bakıp günaydın bile demiyorlar ama kovamıyorlar da. Tüm gün yüz yüzeyiz dediğin gibi. Hem ihtiyaçları var hem de malum haklardan dolayı çıkaramıyorlar. Ben de alacağım parama bakarım diyorum oturuyorum, bazen fıttırsam da çıkmıyorum inatçıyım bu konuda da. En azından haklarını alma konusunda direnseydi pes etmeseydi keşke.

Ama bunların hepsi zaruri ihtiyaçlar, bu yüzden mahcup hissetmemiz ne kadar kötü değil mi ? Aynı şey patronun kızı ya da oğlunun, hatta kendi başına gelse ne olacak, iş akışı dinleyecekler mi? Azıcık empati gerek. Her şeyi geçtim şu hayatta çocuk sahibi olmayan mı sadece kendi ayakları üzerinde durabilir. Sırf doğum yapma kabiliyeti kadın ırkına verildiği için her durumda dışlanmamız her konuda bizim üzerimizde hak sahibi olunması çok üzücü değil mi ?

SGK'dan alınan resmi bilgilendirme şu şekildedir:

SSK’lı ve de devlet memuru olan hamile bayanlar 8 haftası doğumdan önce, 8 haftası da doğumdan sonra olmak üzere toplam 16 hafta doğum izni kullanabilmektedirler. Yine aynı şekilde doktor raporu ile doğuma 3 hafta kalana kadar çalışabilirken isteğe bağlı olarak geri kalan izinlerini doğum sonrasına aktarabilmektedirler.

Yani, çalışan gebeler dilerlerse gebeliklerinin 32. haftasında doktorlarından aldıkları “37. Gebelik haftasına kadar daha 5 hafta süre ile çalışmasında gebeliği yönünden sakınca bulunmamaktadır.’’ Şeklindeki benzer raporlar ile doğum öncesi kullanabilecekleri 5 haftalık SSK Doğum İznini, doğum sonrası kullanabilirler. Bu durumda 13 hafta (91 gün) süre ile kanuni olarak SSK Doğum İzni kullanma haklarına sahip olabilirler.

Kanunlar birden fazla bebek bekleyen çalışan anne adaylarına ise SSK Doğum izni 8 hafta yerine 10 hafta olarak kullanabilmelerine olan sağlamaktadır.

Doğum şeklinin nasıl olduğu anne adaylarının SSK Doğum İznini etkilemeyecektir. (ister sezaryen ister normal doğum şeklinde) Özellikle planlı sezaryenlerin erken yapılması SSK Doğum İznine erken ayrılacakları anlamına gelmez. Tüm hesaplamalar son adet tarihine ve ya en erken dönemde çekilmiş ultrasondaki bebeğin büyüklüğüne göre 40 hafta üzerinden yapılır.

SSK DOĞUM İZNİ VE DOĞUM RAPORU HAKKINDAKİ KANUNİ DÜZENLEME 4857 SAYILI İŞ KANUNUN 74. MADDESİ ŞU ŞEKİLDE AÇIKLANIR:
  1. Yukarıda ön görülen süreler SSK’lı gebelerin sağlık durumuna, işinin özelliklerine göre doğumdan önce ve sonrasında gerekirse artırılabilir. SSK Doğum İzni sürelerinin hepsi hekim raporu ile belirtilir.
  2. SSK’lı gebeye hamilelik süresi boyunca kontrolleri için ücretli SSK Doğum İzni verilir
  3. Gerekli görüldüğü takdirde, hekim raporu ile hamile kadın sağlık durumuna uygun olarak hafif işlerde çalıştırılabilir. Bu durumda çalışanın ücretinde bir indirim veyahut bir kesilme olmaz. Ancak bu durum için hekim raporu gerekmektedir.
  4. İsteği ya da gereği halinde kadın işçiye, 16 haftalık sürenin tamamlanması veya çoğul gebelik durumda 18 haftalık süreden sonra 6 aya kadar ücretsiz SSK Doğum İzni verilir. Bu SSK Doğum İzni, yıllık ücretli izin hakkının hesabında dikkate alınmaz.
  5. Kadın işçilere 1 yaşına kadar, çocuklarını emzirmeleri için günde toplam bir buçuk saat süt izni verilir. Bu sürenin hangi saatler arasında ve kaça bölünerek kullanılacağını işçi kendi belirler. Bu süre günlük çalışma süresinden sayılır.

Kadın işçilerin doğumdan önce sekiz ve doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam onaltı haftalık süre için çalıştırılmamaları esastır. Çoğul gebelik halinde doğumdan önce çalıştırılmayacak sekiz haftalık süreye, iki hafta süre eklenir. Ancak, sağlık durumu uygun olduğu takdirde, doktorun onayı ile kadın işçi, isterse, doğumdan önceki üç haftaya kadar işyerinde çalışabilir. Bu durumda, kadın işçinin çalıştığı süreler doğum sonrası sürelere eklenir. Kadın işçinin erken doğum yapması halinde ise doğumdan önce kullanamadığı çalıştırılmayacak süreler, doğum sonrası sürelere eklenmek suretiyle kullandırılır.”

Yukarıda öngörülen süreler işçinin sağlık durumuna ve işin özelliğine göre doğumdan önce ve sonra gerekirse artırılabilir. Bu süreler hekim raporu ile belirtilir.

Raporlu olunan bu süreler için işyeri, izin günleriniz için size ödeme yapmaz fakat bu dönemdeki ücretinizin 2/3′ünü SGK size “doğum parası” ya da “analık geçici iş göremezliği” adı altında öder. Ancak çalıştığınız işyeri, kendi insiyatifinde, bu izinli olduğunuz sürede size ödeme yapmaya devam edebilir. Tabi iznin sonunda SGK’dan aldığınız doğum parasını sizden isteyecektir.(Talep etmeyen işyerleri de bulunmaktadır.)

Hamileliğin 32.haftasının gelmesiyle (yani 32+0 olduğunuz gün) kadın işçi izne ayrılma hakkını kazanır ve 32.haftasında izne ayrılmak isterse hekimi tarafından kendisine verilecek olan Doğum İzin Belgesiyle (Bu belge deRapor başlığı altındadır) izne ayrılabilir.Bu belgede Gebelik Haftası ve beklenen tahmini doğum tarihi belirtilir.

Eğer, kadın işçi doğum tarihinden 3 hafta öncesine (37+0.gün) kadar çalışmak istiyorsa ve doktoru da bunu uygun görüyorsa, 32.haftasındayken aldığı rapor bir ‘’Doğum Öncesi Çalışabilir Raporu’’ olacaktır. 37 haftayı doldurduğunda ise bu kez mutlaka ‘’İş Göremezlik Raporunu’’ alması gerekecektir.

32.haftada çıkılan izin ile 37.hafta arasındaki kalan 5 haftalık süre doğum sonrası izin hakkına eklenebilmektedir.

Çoğul gebelik yaşanıyorsa 30+0 da Doğum İzin Belgesi alınıp izne çıkılabilir. Ya da yine doktorla mutabık kalınırsa , 37+0 a kadar beklenip aradaki süre (7 Hafta) doğum sonuna eklenebilir.

Analık Sigortası Kapsamından Sigortalıya Geçici İş Göremezlik Ödeneği Ödenebilmesi İçin Yapılması Gereken İşlemler

1-İstirahatın başladığı tarihte sigortalı olması ve sigortalılık niteliğinin sona ermemesi,
2-Doğumdan önceki 1 yıl içinde en az 90 gün kısa vadeli sigorta primi bildirilmiş olması
3-Bu süre içinde işyerinde çalışmamış olması,
4-Doğum olayının (canlı ya da ölü) gerçekleşmiş olması gerekmektedir.

5510 sayılı Kanun 4.maddesinin 1.fıkrasının “a” bendine tabi (eski SSK) çalışan kadın aranan koşulları sağlamış olması şartıyla, SGK’dan 16 haftalık (112 günlük) süre için doğum parası alınabilir.

Doğum gerçekleşti ve hastane e-rapor sistemini kullanıyorsa, işveren raporu e-rapor sistemi üzerinden kontrol etmeli ve onaylamadır.

Eğer hastane e-rapor sistemini kullanmıyorsa, rapora dair bir üst yazı ile çalıştığınız iş yerinin insan kaynakları birimine raporu vermenizi ve onların da bu raporu SGK sistemine manuel olarak girmeleri gerekmektedir.İşçi, işverenin manuel olarak girdiği raporu ve üst yazıyı alarak bağlı bulunduğu Sosyal Güvenlik Merkezi Ünitesine ya da Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne götürmelidir. İşveren tarafından manuel işlendikten sonra 20 ile 45 gün arasındaki süre zarfında doğum parası SGK tarafından bankaya gönderilmektedir.

Doğum parasının bankaya gönderilip gönderilmediği bilgisini personel www.turkiye.gov.tradresinden kendisine ait TC kimlik ve e-devlet şifresiyle sorgulayabilmektedir.Aynı zamanda işveren de e-rapor sistemi üzerinde onayladığı raporlarda detay görüntüleme yaparak ödemenin bankaya gönderilip gönderilmediğini görebilmektedir.

Doğum parası her ayın 8 ila 14’ü arasında nüfus cüzdanıyla birlikte Ziraat Bankası’na müracaat edilerek alınabilmektedir.

Analık sigortasından sağlanan bir diğer yardım emzirme ödeneğidir. Sigortalı kadına veya Medeni Kanuna göre evli olmak şartıyla sigortalı olmayan eşinin doğum yapması nedeniyle sigortalı erkeğe verilen ödeneğin 2015 yılı için belirlenen tutarı 112,00 TL’dir.Bu tutar Kurum Yönetim Kurulunca belirlenip her yıl için güncellenmektedir.

Emzirme ödeneği rapor parasına eklenerek ödemektedir. Ayrıca müracaat edilmesine gerek yoktur.

Yeni Yasa ile doğum yapan her kadına ya da doğum yapan kadının eşine, Devlet tarafından 1.çocuk için 300, 2.çocuk için 400 ve 3.çocuk için 600 tl doğum parası ödenecektir.

Ben her zaman şunu savunuyorum.
Herkes tezinde ve düşüncesinde kendince haklı.
Fakat yasal haklarını bilerek hareket ettiğiniz sürece, haksız patronları da dize getirmek mümkün.
Ama kadınlar susup herşeyi sineye çektikçe bu ve bunun gibi vakaalar artacaktır.

psikolojik olarak uyguladıkları baskı ve zorlamaya karşı ne önerirsiniz ? Bir patrona bana işten çıkmam için psikolojik baskı uyguladı diyerek dava açabilir miyiz? Açarsak nasıl ispatlarız?

psikolojik olarak uyguladıkları baskı ve zorlamaya karşı ne önerirsiniz ? Bir patrona bana işten çıkmam için psikolojik baskı uyguladı diyerek dava açabilir miyiz? Açarsak nasıl ispatlarız?
Tabiki açılır, mobbing davası açabilirsin iş yerine. Bu şekilde dava örnekleri de var internette bir bak istersen. Nasıl ispatladıklarını da açıklıyorlar.

Şahitler ile.

Avukat değilim, fakat patron gözü korkutmuşluğum var. Çok ta gurur duymuyorum bununla ama.
istifa ettiğim firmadan "mobbing" yani psikolojik baskı görüyordum.
Avukat bir arkadaşıma başvurdum konu ile alakalı olarak, haklı olduğum yerde haksız davranış görüyordum.
Avukatım olarak patronumu aradı, patron da (kadındı bu arada) avukatları ile irtibata geçmesini söylemiş.
Arkadaşım dişli bir avukat ve o da irtibata geçmiş.

Ne söyledi ne yaptı nasıl davrandı arkadaşım detayları bilmiyorum.
Fakat ayrıldığım firma avukatı beni arayarak firma adına özür diledi.
Yasal bir kaç süreç vardı, onlardan feragat ettiklerini söyledi.
Ama tabii işin içinde haksız yere ihbar tazminatı ödetmek vs. vardı, bunlardan feragat ettiler.
ama dava açsaydım, genelde bu durumda mahkeme işçinin hakkını arar, çok ciddi cezalar uygulanırdı.
Açıktan para verme mevzuları da vardı işin içinde.

Neyse, kısaca bir avukata danışması gerekir.
Vakit kaybetmeden de hakkını arasın bence!
Psikolojik baskıyı geçtim, hamile diye işçiyi işten çıkartması zaten başlı başına kanunlara aykırı.
Siz arkadaşınıza destek çıkın ve hakkını arasın, sizin vicdansız patron da hakkını bulsun inşallah!

Hamileligimin son donemlerinde ben de psikolojik baskiya maruz kaldim ama tum izinlerimi raporlarimi ustune ucretsiz iznimi kullanip öyle ayrildim (zaten ayrilacaktim)
Ama söyle bir gercek var ki isverenler cocuklu kadin calisana sicak bakmiyor.
Zamaninda cocuksuzken is teklifi yagdiran firmalara su an basvurularim cevapsiz kaliyor. Is gorusmelerinde ilk soru: cocugunuza kim bakıyor...
Velhasil yaklasik 10 yillik is deneyimim, dopdulu ozgecmisim ve cok iyi referanslarimla 1.5 aydir is basvurularim sonuclanmiyor ve uzun sure daha issiz kalacagim gibi görünüyor.

Sizin patron da ne hainmiş 40 gun sonra işe başlanır mı ya.istifaya zorlamışlar bı de .

1 yıl ara vermek istiyorsanız sakın istifa etmeyin. Onlar sizi işten cıkarırsa dava acarsınız oyle buyuk tazminatlar alırsınızki..

Bu dogum mevzusunda ne yazıkki oyle.. Yeni bir iş görüşmesine gittim.Beni her yönüyle beğendiler, bi kac gorusme yaptık..Son gorusmede sordu Mudur ''Cocuk var mı'' ; Bu kadar basit...

çok buyuk hata yapmış arkadaş,süt izni ve dogum izni kesınlıkle bır haktır ve aksine açılan bir davada kesınlıkle arkadasınız kazanırdı,açmışken bırde mobbıng davası acardı hem haklarını alır cıkardı,istemezse de işinde devam eder hem dogum iznini hemde ücretsız ızın kullanır gerı donerdı..en küçük işletmeden tutun,en kurumsal firmaya kadar analıkla ilgili tüm haklar korunuyor kanunda..

yaklaşık 2 sene önce çocuğum olmadığı için hamile kalma ihtimalim olabileceğini düşünülerek iş başvurum yarım kaldı oysa herşeyde anlaşmıştık.
ık müdürüde kadındı
bana ne ile korunuyorsunuz? kaç yıllık evli isiniz ?
neden bu kadar yıl çocuk düşünmediniz?
işe başlayınca ne kadar sürede hamile kalmayı düşünüyorsunuz?
bu arada ben cevaplarımda çocuk düşünmediğimi çocuklarla aram olmadığını en az 2 sene daha çocuk yapmayacağımı ilettiyorum
nihai son ise çocuğunuz olma ihtimaline karşı bu iş olmadı sağlık olsun

kanunlara göre yasal hakkını arayabilirdi arkadaş.
maalesef bazı erkek patronlar erkek egemen toplumcu. mesela gittiğim iş görüşmesinde bile evlenmeyi düşünüyor musunuz? evlenip bırakan oluyor öyle düşünceniz varsa değerlendirmeyelim vs diyorlar

Bu ne kadar çirkin bi üslup inanamadım şu an. Bu kadar özele girmeye ne hakları var inanamıyorum gerçekten !

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…