Pekmez Hakkında Herşey

Nevreste

Bir garip yolcu
Yönetici
Editor
16 Ağustos 2010
289.407
594.112
42
Üzüm-pekmezi-kan-yapara-kansızlık-sorunu-olanların-çok-sık-kullandığı-besinlerdendir..jpg

Pekmezin tarihçesi


Bu lezzetin doğuş hikayesinden başlıyoruz anlatmaya. Yüzyıllar öncesinde sahip olduğumuz sebzeleri, meyveleri, etleri saklama yöntemleri aramaya başlamışız insanlık olarak. Bunun sonucunda en çok başvurduğumuz yöntem, kurutma yöntemi olmuş.


Bu yöntem sayesinde birçok meyve ve sebzeyi hatta eti kurutarak saklamışız. En çok kurutularak saklanan meyvelerin başında da üzüm geliyormuş. Özellikle birçok üzüm çeşidine sahip olan Anadolu'da, üzüm kurutularak saklanmış ve bu şekilde tüketilmiş. Bunun dışında kaynatılarak pekmez elde edilmiş ve daha çok kışları ısınmak amacıyla tüketilmiş. Şekerin henüz mutfaklara girmediği dönemlerde bal ve pekmez, yemeklerin tatlarını güzelleştirmek, tatlıların şekerli olmalarını sağlamak amacıyla kullanılmış.
Ayrıca bu topraklar, asmanın da anavatanı olarak kabul ediliyor. Yapılan kazı ve araştırmalarda Türkler'in bağ ve bağcılık kültürüne bundan yüzyıllar öncesinde de aşina oldukları görülüyor. Türkler, Orta Asya'dayken Çin'e üzüm ihraç edecek kadar önemli bir üreticiymiş örneğin. Üzümün kültürümüzdeki yerine bir başka örnek ise Kaşgarlı Mahmud’un Divan-ı Lugat-it Türk adlı eserinden. Mahmud, eserinde üzümden sıkça söz eder. Üzüm için yarışlar yapıldığından, suyunun sıkılıp pekmez çıkarıldığından da bahseder.
pekmez-kac-kalori.jpg


Osmanlı dönemine gelindiğinde pekmez daha çok kullanılmaya başlanır. Birçok tatlının içine girer, meyve şerbetlerine renk ve tat vermek için kullanılır. Hatta kimi reçetelere ilaç niyetine yazıldığı bile oluyormuş. Zamanla üzüm dışındaki meyvelerden de pekmez yapılmaya başlanmış, çeşitliliği artmış.

pekmez-cesitleri.jpg


Pekmez hala her çeşidiyle kahvaltılarımızın baş köşesinden göz kırpıyor bize. Tahinle birleşip içimizi sıcacık ediyor. Onun tarihsel yolculuğundan kısaca bahsettikten sonra gelelim çeşitlerine ve yapımına.

Üzüm pekmezi: Beyaz, siyah ya da mor üzümün şırasının çıkarılıp, kaynatılması sonucu elde edilen pekmezdir. En yaygın pekmez çeşitlerinden biridir.


Dut pekmezi: Genellikle karaduttan elde edilen, nadiren beyaz dutlardan da yapılan pekmezdir. Dutların suyunun çıkarılıp, kaynatılması ve dinlendirilmesi sonucunda elde edilir.

Keçiboynuzu pekmezi: Kurutulmuş keçiboynuzlarının yumuşatılıp, şekerle tatlandırılması sonucu elde edilen pekmez türüdür. Dut ve üzüm pekmezine nazaran daha yoğun ve keskin bir tadı vardır. Fiyatı diğerlerine kıyasla bir tık daha pahalıdır.

Hurma pekmezi: Trabzon hurması ya da Medine hurmasından elde edilen pekmez türüdür. Hurmaların ezilip, sıcak suyla iyice kaynatılması sonucunda ortaya çıkar. Fiyat bazında oldukça değerlidir.

Andız pekmezi: Andız pekmezi, genellikle Toros Dağları'nın eteklerinde ve Doğu Akdeniz'de yetişen andız ağacının meyvesinden (kozalaklarından) elde edilen, hoş kokulu, keskin tatlı bir pekmez türüdür.

Armut pekmezi: İri ve sulu armutların kabuklarının soyulup, ezilerek suyunun çıkarılması, çıkan şıranın kaynatılması sonucunda elde edilen pekmez türüdür. Ülkemizde Karadeniz bölgesinde yaz aylarında sıkça yapılır.


Elma pekmezi: Elmaların ezilerek suyunun çıkarılması ve suyunun uzun süre kaynatılarak yoğunlaştırılmasıyla oluşan pekmez türüdür. Sağlığa oldukça yararlı olduğu gibi, diğer pekmezlere göre daha tatlı ve açık renklidir.

Pancar pekmezi: Kırmızı pancar ya da şeker pancarından olmak üzere iki farklı şekilde hazırlanan, tadı oldukça tatlı olan pekmez çeşididir.

İncir pekmezi : İncirlerin kabuklarından arındırılarak, suyla uzun uzun pişirilmesi ve süzülmesiyle ortaya çıkan pekmezdir. Bu yöntemle incirin tüm faydalı özelliklerinden yararlanılır.

Zile pekmezi: Yumuşak ve iri taneli üzümlerin yumurta akıyla birleştirilip, koyulaştırılması sonucunda elde edilen pekmezdir. Oldukça koyu bir kıvama ve yoğun bir lezzete sahiptir.


 
Hangi Pekmez Kan Yapar
images.jpeg

Hangi Pekmez Kan Yapar; Pekmez hem karbonhidrat ve enerji kaynağıdır. Pekmezin içinde bulunan bir diğer öğe de krom dur. Hemen hemen tüm pekmez çeşitlerinde kan yapıcı özellik vardır. Fakat üzüm pekmezi, dut pekmezi, keçi boynuzu pekmezi ve andıç pekmezinde diğerlerine göre daha çok kan yapıcı özellik vardır.

Üzüm Pekmezi

Vücuttaki kanı arttırmakla beraber, bunun yanında enerji verici özelliğide vardır. Kan dolaşımını rahatlattığı gibi hamile kadınlara ve bebeklere iyi gelir. Mide, böbrek, bağırsak sorunlarına da iyi geldiği gibi damar sertliğinede faydalıdır.

Dut Pekmezi

Kansızlığa iyi gelen en etkili pekmezdir. Kansızlık problemi yaşayanların tüketmesi önerilir. Dut pekmezi sadece kansızlığa iyi gelmekle kalmayıp, mide rahatsızlıklarına ve astım, bronşite iyi gelir. Bunun yanında enerji verici özelliği olduğu için sporcular çok fazla tüketir. Çocukların zeka gelişiminede çok faydalıdır.
Keçi Boynuzu Pekmezi

Kansızlığa birebir olan bu pekmez, kolestrolü de düşürür. Bağırsakları çalıştırır, ve kalbi takviye eder. Dişleri besler, kemik gelişimine iyi gelir. Çocuklar ve hamile bayanlar içinde çok faydalı olan bir pekmez türüdür.

Andız Pekmezi

Kansızlığa iyi gelen pekmezler arasında gösterilir. Bunun yanı sıra öksürük, kaşıntı, egzama, sarılık, bronşit gibi hastalıklara iyi gelir.
 
Hamilelikte Pekmez Tüketimi
Kas-sağlığını-koruyan-üzüm-pekmezi-sinir-sistemi-züerinde-de-olumlu-etkisi-vardır..jpg

Hamilelikte Pekmez Tüketimi, Bilindiği üzere hamilelik dönemi, bayanların en özel ve en dikkat edilmesi gereken dönemdir. Çünkü Cenabı Allah' ın kadınlara emanetleri yani can içinde canı barındırdıkları dönemdir. Mucizevi şekilde tek bir hücreden oluşan bebeğin sağlığı ve annenin sağlığı oldukça önemlidir. Bir bayanın ilk hamileliğini öğrendikten sonra artık bayan için yeni bir dönem başlamıştır. Eski besin alışkanlıklarını bir kenara bırakmalı ve unutmamalıdır ki artık annedir. Anne için daha bebeği anne karnında iken fedakarlık başlamıştır. Nasıl bir fedakarlık mı? Tabi ki doğru ve dengeli beslenme ile hamilelik dönemine kadar hiç tüketmediği besinleri bebeği için tüketmek zorunda kalacağı çok sevdiği besinleri ise bebeğinin sağlığı için tüketmemek gibi çoğu anne adayların daha önce hiç tüketmediği pekmez de bu besinlerin başında gelmektedir. Evet bir annenin hamilelikte protein kalsiyum ve zengin vitaminlere ihtiyacı olduğu aşikardır. Burada da pekmez büyük rol oynar. Çünkü annenin doğal beslenmesi ve kalıcı kilolar almaması için pekmez tüketmesi gerekmektedir. Pekmezin her çeşidi anne ve bebeğe farklı katkılar sağlamaktadır. Pekmez çeşitlerinin, anne ve bebeğe sağlayacağı yararları sıralayacak olursak:
  • Üzüm Pekmezi; Vücuttaki kan eksikliğini gidererek kan değerlerini dengeler. İştahı açar, direnci yükseltir. Hamilelikte anne ve bebeğin gelişmesini sağlar. Damarları kuvvetlendirir. Mide ve bağırsaklara oldukça faydalıdır.
  • Dut Pekmezi; Dut pekmezi, anne ve bebek için enerji ihtiyacını karşılamaktadır. Özellikle anne vücudunu hastalıklara (bronjit mide ülseri astım vb.) karşı direncini artıran şifa kaynağıdır. Kan eksikliğini giderir. Anneyi özellikle kış aylarımda soğuk algınlığı ve grip gibi rahatsızlıklardan bir kalkan gibi korur.
  • Keçi Boynuzu Pekmezi; Kolesterolu ve tansiyonu düzenler. Kalp sağlığına katkı yapar. Vücudu güçlü ve kuvvetli hale getirir. Potasyum, kalsiyum, demir, fosfor, bakır, çinko ve magnezyum barındırır. Ayrıca akciğer ve karaciğer hastalıklarına da iyi gelmektedir.
  • Andız Pekmezi; Bronşit, astım, soğuk algınlığı, mide bulantıları gibi hastalıklara bire birdir. Ayrıca kan yapıcı özelliği mevcuttur. Bunun yanında diğer pekmezler gibi enerji de vermektedir.
Yukarıda da görüldüğü gibi pekmezin her çeşidi ayrı bir fayda sağlamaktadır. Ninelerimizin eşsiz buluşu olan pekmezin daha birçok faydası mevcuttur. Bu kadar faydayı gördükten sonra eski toprak dediğimiz dedelerimiz, ninelerimizin gerçekten güç ve kuvvetlerinin nereden geldiğini görmekteyiz. Şimdi ki besinlerle karşılaştıracak olursak, hiç bir katkı malzemesi bulunmayan pekmez, Bu yönüyle en doğal besinde diyebiliriz. Günümüzde bulunan besinler, içindeki katkı malzemeleri iştah açmak yerine tam tersi iştahımızı kesmektedir. Katkı malzemeleri vücudumuzda kalıcı kilolar vererek hamilelikte kalıcı kilolara neden olmaktadır. Pekmez ise tam tersi vücudumuza gerekli vitamin protein kalsiyumu doğal olarak yükleyip ve iştahımızı açarak hamilelikte direncimizi yükseltip, kalıcı kilolara da neden olmamakktadır.
 
Bebeklere Hangi Pekmez Verilmeli
pekmez-1024x597.jpg

Bebeklere Hangi Pekmez Verilmeli, Pekmez, eğer bu gıdaya karşı alerjileri yoksa çocukların ve bebeklerin sağlıklı bir yetişkin haline gelebilmeleri için, kalsiyum ve demir mineralleri sağlaması ve yoğun enerji deposu olması nedeniyle vazgeçilmez natürel bir besinidir. Yalnızca 100 mililitre civarında pekmez 10 mg demir içermektedir ve bu içerik diğer gıdalara oranla bağırsaklarda çok hızlı emilen ve kana da çabuk karışan bir özelliğe sahiptir. Bunun yanında lezzetli ve tatlı olan pekmez, potasyum ve magnezyum içermesi bakımından da bebek besini olarak tercih nedenidir.

Bebek beslenmesinde bilinçli bir anne, diğer tüm yiyecek çeşitlerinde olduğu gibi, doğal koşullar altında, zirai ilaç, hormon ya da yapay gübre kullanılmadan yetiştirilmiş meyvelerden elde edilen ve koruyucu, glikoz şurubu veya yapay tatlandırıcı gibi doğa dışı maddeler kullanılmayan, saf pekmezleri seçmelidir. Aynı zamanda bu pekmezler yapım safhasında uzun müddet zarfında çok yüksek ısılara (70 dereceden fazla) maruz kalmamış olmalıdır Çünkü bu glikoz yapısını bozarak kanserojen maddelerin açığa çıkmasına neden olmaktadır. Geleneksel yöntemlerle yapılmış, meyve suyu harici katkı kullanılmamış ve uygun şartlarda depolanmış pekmezler iyi bir seçim olacaktır. Depolama da en az üretim aşaması kadar önemlidir çünkü katkısız yiyecekler çabuk bozulmaktadır. Buzdolabında muhafaza edilmesi önemlidir. Bu özelliğe sahip olmayan pekmez, hangi çeşit meyveden yapılmış olursa olsun, bebeğe fayda sağlamak yerine zarar verir.

Bebekler için doktoruna danışılarak çoğunlukla "dut, üzüm ve harnup (keçiboynuzu) pekmezi" tercih edilmektedir.

Bebekler 6 aya kadar yalnızca anne sütüyle doyurulduklarından yedinci ay itibariyle kahvaltılarına ilave olarak ya da ayrıca 1 tatlı kaşığı ölçülerinde pekmez yiyebilirler. Bebeklerde denenen tüm yiyeceklerde olduğu gibi pekmezde de alerjik bulguların izlenebilmesi için mutlaka bebeğe tattırıldıktan sonra bir gün ara verilmelidir.

Bebekler genellikle sabah 7-9 arasında uyanma saatine göre kahvaltı yaparlar. Bu kahvaltı 30 gr kadar tuzu alınmış beyaz peynir veya labne peyniri, bir yumurtanın yalnızca sarı kısmı, 1 dilim ekmek içi veya 3-4 bebek bisküvisi ve 1 tatlı kaşığı kadar pekmez hep beraber bir kapta karıştırılarak, su ya da ıhlamurla bulamaç haline getirilip bebeğe verilmektedir. Süt, süt tozu veya mama gibi yoğun kalsiyum içerikli besinlerle yumurta ve pekmezin karıştırılması demir emilimini azaltacak ve kansızlığa neden olacaktır. Demir emilimini artırmak için pekmez ve yumurta sarısı ayrı karışım olarak ve diğer besinler de bu karışımdan bir süre sonra verilebilir. Meyve suyu tüketebilecek hale gelen bebek için, taze meyvelerden elde edilen meyve suyu C vitamini içeriğinden dolayı demir emilimini artıracağından, kahvaltıda süt yerine tercih edilmelidir. Bunun dışında kahvaltıda verilemiyorsa gün içinde ilaç gibi bir tatlı kaşığı verilebilir.
 
Yoğurt Pekmez Karışımı
yogurt-pekmez-karisimi.jpg

Yoğurt pekmez karışımı, Demir eksikliğine bağlı oluşan kansızlığı engelleyici naturel bir destek olan pekmez, süt veya süt ürünleriyle beraber tüketildiğine bu gıdaların demir emilimini azaltıcı tesirinden ötürü bu özelliğini kaybeder, yalnızca bir tat unsuru ve kalori bombası olarak tüketilmiş olabilir. Bu sebeple pekmezli yoğurt; kilo almayı talep eden vatandaşlar için uygun bir tatlı olmaktan öteye geçemeyecek gıda kombinasyonudur.

Birçok insan, sıhhatli hayatını sürdürmek amaçlı yiyecek seçimlerine itina gösterir. Çocuklara seçilen yemeklerin protein ve mineral bakımından zengin meydana gelmesine dikkat gösterilir. Hastalandıklarında türlü çeşit karışımlar hazırlanır ki hızlı ayağa kalkabilsinler. Benzer biçimde çiftler birbirine, talebeler ev arkadaşlarına hastalandıklarında iyi bakabilmek amaçlı ellinden geleni yapar. Fakat sağlık açısından faydalı olduğunu düşünerek tükettiğimiz yiyecek ve içecekler bazen yanlış beslenmemize kapı aralayabiliyor. Üstelik gerçek bildiğimiz bu hatalar yalnız rahatsızlık durumlarında yapılmıyor. Gündelik yaşamda sık sık yediğimiz gıdalarla alakalı yapılmış olan çok fazla yanlış var. Et yemeklerinin yakınında ayran içmek, yiyecek tüketimi sonrası su içmemek, balı sütle karıştırmak bunlardan yalnızca birkaçı. Çoğunlukla anne adayları faydalı olarak düşündüğü bu neden ile çocuklarına yedirdikleri pekmeze yoğurt veya süt katar veya tam aksi süte pekmez ilave eder. Hâlbuki sütün içerisinde yer alan kalsiyum, pekmezde yer alan demirin emilimini azaltıyor. Demir, C vitamini ile birlikte tüketildiği zaman emilim çoğalıyor ve C vitamini demirin bedende daha iyi kullanılmasını sağlıyor. Bu sebeple pekmez, süt mahaline portakal suyu ile karıştırılırsa çok daha faydalı olacaktır. Sıhhatli bir dünya amaçlı gerçek beslenme çok mühim, fakat beraber tüketilen yiyecek ve içeceklerin seçiminde gerçek sanılarak yapılmış olan hatalar gıda kıymetini ortadan kaldırıyor .

Yoğurt ile ilgili bilmemiz gerekenler nelerdir?
  • Zararlı olan bakterilerin üremesini engelleyerek bağırsakların daha itinalı olarak çalışmasını olanağı sağlar .
  • Sindirim sisteminin sıhhatli çalışmasına tesiri bulunmaktadır: Mide rahatsızlıklarını engeller .
  • Şeker hastaları amaçlı faydalı bir besindir: Kan şekerini tertip edici tesiri yer almaktadır. Kaymağı alınmış ve kesinlikle ekşimemiş yoğurt tercih edilmelidir.
  • Bağırsak düzensizliklerinin giderilmesine, bilhassa genç ve yetişkinlerde karşılaşılan ishallerin rehabilitasyonuna destekçi olabilir .
  • Bağırsaklarda yer alan riskli ve zarar veren mikropların çoğalmalarına ve üstelik yaşamalarına mani olabilir .
  • Kanser rizikosunu azaltır: Bilhassa kolon kanserine karşın koruma amaçlı tesiri yer almaktadır .
  • Vücuttaki kolesterol seviyesinin azalmasına destekçi olur: LDL kolesterolünü azaltır.
  • Kandaki asit baz balansını sıhhatli duruma getirir.
Pekmezin Yararları
Pekmez, şeker muhtevası sebebiyle güzel bir karbonhidrat ve enerji kaynağıdır. Bununla beraber mineralleri yüklü olarak içermektedir. Pekmez bilhassa gündelik kalsiyum, demir, potasyum ve magnezyum hasta olanların, iyileşme çağındaki bireylerin beslenmesinde bulunması önerilmektedir. gereksiniminin büyük bir bölümünü karşılamaktadır. Mineral miktarının fazla miktarda ve emilim oranlarının dik olması sebebiyle hamile ve emziklilerin,
Pekmezin çok iyi kaynak meydana geldiği gıda öğelerinden biri de kromdur. Dokuların krom muhtevası gebelikte, malnütrisyonda ve yaşla büyük ölçüde azalmaktadır. Krom, glikoz toleransa etmeninin yapısında yer alır ve insülin kullanımıyla glikoz metabolizmasını etkiler. Rafinasyon işlemi sonucu olarak gıdalardaki krom miktarının büyük ölçüde azaldığı göz önüne alınırsa pekmezdeki kromun önemi hepten belirginleşmektedir. Araştırmalar pekmezin thiamin, riboflavin ve demir bakımından baldan daha zengin olduğunu meydana koymaktadır.
 
Tahin Pekmez Kilo Aldırır Mı
s-a69242be524b0fb37dc994bf2d98bf1444363ba1.jpg

Tahin pekmez kilo aldırır mı, Tahin ve pekmezden oluşan karışım son derece enerji vericidir. Bu karışımın yapımında kullanılan iki madde bulunmaktadır. Kullanılan her iki maddenin de elde edilmeleri oldukça kolaydır. Pekmez başlı başına bir enerji deposudur ve birçok meyveden elde edilmektedir. Bir insanın kilo alması aldığı enerjiyi harcayabilmesi ile bağlantılıdır. Tahin pekmez karışımı yiyenlere bolca enerji sağladığına göre kilo aldırıcı etkisi vardır diyebiliriz. Çünkü vücuda çok fazla oranda enerji alınmaktadır. Enerji verici olması nedeniyle kilo yönünden zayıf çocuklara bolca yedirilen bir besindir. Ayrıca kışın soğuk günlerinde bolca tüketilmesi önerilen bir besindir.
Tahinin yapılış aşaması
Tahin tüketiciler olarak yakından tanıdığımız bir maddeden susamdan yapılmaktadır. İmalat için ilk önce susam taneleri, yaklaşık olarak altı saat kadar su içinde bekletilir, ardından özel bir teknik kullanılarak susamlar kabuklarından sıyrılır ve kavrulur, sonrasında da kurutulur. Değirmende öğütülen kavrulmuş susam tahin halini alır. Tahin, içerdiği yüzdelik 55 yağ yardımıyla vücudumuza enerji verirken, ihtiyaç duyduğumuz yağ asitlerinin oluşmasını da olanağı sağlar. Bununla beraber besinlerin midemizde uzunca zaman kalmasına destekçi olarak acıkmayı geciktirir.

Vücuda enerji verir mi?

Yüzde 100 natürel bir gıda ürünü olan tahinin vücuda enerji verdiğini anlatan uzmanlar, "Tahin, ihtiyaç duyulan yağ asitlerinin oluşması konusunda da katkı olanağı sağlamaktadır. Bununla birlikte besinlerin mide içinde uzun zaman kalmasına sağlar bu şekilde acıkmayı geciktirir" demektedirler.
Tahinin ham maddesi olan susamın yüzdelik olarak % 30'un üzerinde protein, yüzdelik 55 oranında yağ içerir.Tahinin kullanımı yalın meydana geldiği benzeri bal ve pekmez benzeri tatlılarla beraber de tüketilebilmektedir". Ayrıca fırın ürünleriyle beraber kullanımı da mümkün olmaktadır. Hafif laksatif ve küçük abdest söktürücü özelliğinin yanında A, B ve E vitaminlerin bakımından da zengindir. Mineral olarak demir ve kalsiyumca zengindir.

Damar sertliği ve damar tıkanıklığı konularında faydalı mıdır?
Tahinin en önemli özelliği protein, vitaminler, mineraller, antioksidanlar, esansiyel yağ asitler ve lesitin açısından çok fazla miktarda zengin olan olmasıdır. İçerdiği Omega-9 oranı ve antioksidanlar sebebiyle ısıya ve ışığa karşın dayanıklıdır. İçeriğinde sesamol, sesamolin ve sesamin benzeri naturel antioksidanlar mevcuttur. Öte taraftan tahinde çokça yer alan E vitamini çok fazla miktarda kuvvetli bir antioksidandır. Bu antioksidanlar hücre yapısının bozulmasının yanında, damar sertliği ve tıkanmaları önler.
 
Pekmezin Zararları
356391.jpg

Pekmezin Zararları; Pekmez daha çok kış aylarında tüketilen bir enerji deposudur. Pekmez kan yapıcı özelliği olmasının yanı sıra hamile kadınlara ve bir çok hastalığa iyi gelir. Her derde deva olan pekmezin bir çok faydası olduğu gibi zararlarıda vardır. Pekmezi yaparken çok fazla kaynatmak büyük risk taşır. Çünkü çok fazla kaynatılan pekmezde kanser riski vardır. Pekmez tüketilmeye başlandığında buz dolabında saklanmazsa tüm yararlarını kaybeder. Çok fazla pekmez tüketildiğinde sindirim sistemi bozulur ve ishal, bulantı, kusma gibi rahatsızlıklara neden olur. Dışardan alınan hazır pekmezlerin ne kadar sağlıklı olduğu bilinmez, bu nedenle ev ortamında hazırlanmış pekmezler daha sağlıklıdır
Pekmezin Faydaları

Yukarda saydığımız gibi zararları olan pekmezin çok fazla yararıda vardır. İçinde karbonhidrat bulunduran pekmez enerji vericidir. Hamile kadınlara ve bebeklere çok iyi gelir. Çocukların zeka gelişimine, kemiklerinin güçlenmesine ve diş sağlığına iyi gelen pekmez, bronşit, öksürük, egzama, kaşıntı, sarılık gibi hastalıklara çok iyi gelir. Bunun yanı sıra mide rahatsızlıklarına, böbreklere ve bağırsaklara da iyi gelir.
 
Bal Pekmez
20170305_463734.jpg

Bal Pekmez, Bilindiği gibi ülkemizde bolca tüketilen pekmez birçok şekilde yenmektedir. Birçok çeşidi olan pekmez, farklı lezzet olarak yapılan karışımlarla çok daha iyi tatlar elde edilebilir ve elde edilen lezzetler kadar fayda da alınabilir. Birçok faydası bulunan pekmez özellikle kış aylarında bizlere ihtiyacımız olan faydayı vermektedir. Pekmez, içerisine katılan diğer ürünler sayesinde daha rahat olarak tüketilebilmektedir. Bu ürünler lezzetinin yanı sıra farklı tatlar elde etmenize de yarayacaktır. Pekmez karışımlarından en çok tüketileni genellikle tahin ve pekmez karışımıdır. Fakat bunun ardından ilk gelen karışım olarak bal pekmez gelmektedir. Birçok doktor bu karışımı hastalarına ilaçlardan önce önermektedir. Vücuda verdiği şifa etkisi ile birçok hastalığa iyi gelmektedir. Öyle ki pekmez ve bal ayrı ayrı bile yendiğinde birçok derde deva olmaktadır. Bunlar birlikte tüketildiğinde ise gücünü ikiye katlayarak hızlı bir etki göstermektedir. Fakat bu besinlerin etkilerini görebilmeniz için daha çok ev pekmezi ve orijinal çiçek balı kullanmanız şarttır. Özellikle balın gerçek olmasına özen göstermelisiniz.

Bal ve pekmez karışımı özellikle ülkemizdeki soğuk hava koşullarından vücudumuzu gün boyu koruyarak muhteşem bir etki gösterir. Bunun için yapmamız gereken tek şey sabahları aç karnına bu karışımdan 2 tatlı kaşığı tüketmektir. Vücut enerjisinin düşüşünün en büyük nedeni enerji olmamasıdır. Bu nedenle bu enerji veren karışımı en çok gün içerisinde yoğun çalışanlar kullanmalıdır. Bal pekmez karışımı tüketildiği ilk gün sizlere kendisini belli edecektir. Bu karışımı en çok diyetisyenler önermektedir. Bu karışım sizleri uzun süreler tok tutarak sizin fazla yiyecek yemenizi önlemektedir. Bu nedenle özellikle diyet yapanlar bu karışımdan bol bol tüketmelidir. Bal pekmez karışımı yaşlılara da çok fazla önerilmektedir. Bunun en büyük nedeni olarak ise enerjiye en çok ihtiyaç duyan yaşlı insanların vücudunun bu besin sayesinde enerji kazanarak üşümesinin engellenmesidir.Bu ürün birçok kişiye tıbbi ilaçlardan çok daha fazla fayda sağlamaktadır. Bu nedenle üşüme ya da halsizlik sorunu olan kişilerde genellikle doktorlar bu karışımları önermektedir.
Bal pekmez karışımı içerisine eğer istenirse badem, ceviz ya da fındık gibi ürünler ilave edilir. bu ürünlerde ekstra bir fayda sağlayarak sizler için iyi bir enerji kaynağı olur. Bu nedenle bu tür ürünleri bol bir şekilde özellikle sabahları tüketmelisiniz. Özellikle yaşlı insanlar kış aylarında kesinlikle tüketmelidir. Şüphesiz ki insanlar bu tür yiyeceklerin faydalarını tam olarak bilselerdi her zaman bu karışımlardan dolaplarında bulundururlardı. Bu nedenle imkanınız varsa mutlaka bu karışımlardan tüketmelisiniz.Vücudunda demir eksikliği görülen kişiler bu karışımları en çok tüketmesi gerekn insanlar arasındadır. Bal pekmez kandaki diğer değerlerinde dengelenmesine büyük katkıda bulunmaktadır. Özellikle soğuk algınlığı olmak üzere daha birçok hastalığa şifa olmaktadır. Adeta bir antibiyotik etkisi göstererek vücudun direncini ve savunmasını arttırmaktadır. Bunun yanında çocuklarda bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklardan daha kolay korunmalarını sağlamaktadır.
 
Pekmez Öksürüğe İyi Gelirmi
pekmez.jpg

Pekmez Öksürüğe İyi Gelir mi, Eskilerden beri soğuk algınlığında ya da diğer boğazdan kaynaklanan sorunlar için çözüm pekmezde ya da pekmez ve karışımlarında aranmaktadır. Bu durum günümüzde de oldukça yaygın o0larak uygulanmaktadır. Yani pekmezin öksürüğe iyi geldiği kullanan kişiler tarafından çok iyi bilinmektedir. Pekmezin diğer birçok faydaları ile birlikte öksürüğü anında kestiği bilinen bir şeydir. Öyle ki boğazı hızlı bir şekilde yumuşatarak tahrişlerin belli süreler boyunca sorun olmasını engellemektedir. Bu nedenle öksürüğünüz belli bir süre kesilir. Bu durumu sürekli tekrarlarsanız pekmezin içerisindeki vitamin ve mineraller vücudunuzun ihtiyacını karşılayarak sizlere enerji verecektir. Bu sayede sizlerde oldukça rahat edeceksiniz ve öksürüğünüz kesilecek. Eskilerden beri kullanılan bu mucizevi etki birçok tıbbi ilaçtan çok daha fazla etki etmektedir. Bu durumda insanların öksürük için alternatif bir ilaç haline gelmiştir. Eskilerin en gelişmiş tıbbı olarak kabul edilen pekmez günümüzde eskilerdeki gibi sade bir şekilde tüketilmemektedir. Bu pekmezin içerisine tahin, bal, yağ gibi yiyeceklerde katılarak çok daha faydalı bir hale getirilmektedir. Böylece kişinin öksürük halinde çok daha rahat bir zaman geçirmesine neden olmaktadır.

Pekmez öksürüğü çok kısa bir süre içerisinde kesebilir. Fakat bu durum ağır öksürüklerde, pekmezi birkaç kez içtikten sonra işe yarayabilmektedir. Bu kesinti pekmez üzerine su ve benzeri içecekler içilmedikçe birkaç saat sizleri idare edebilmektedir. Bu durumda pekmezi bazı aşamalardan geçirdiğiniz zaman çok daha etkili bir hal almaktadır. Örneğin pekmezi tüketmeden önce içerisine biraz tereyağı ilave ederek ocak yardımı ile eritin. Böylelikle boğazınızdaki tahriş çok daha kolay bir şekilde gidecek ve öksürüğünüz daha hızlı kesilecektir. Bu makalemizde birçok kişinin merak ettiği ve kestiği ile kesmediği arasında kaldığı bir soru olan pekmez öksürüğe iyi gelir mi? sorusuna cevap vermiş olduk. Unutulmamalıdır ki birçok tıbbi ilaç içerdiği kimyasal maddeler nedeni ile vücudun bir yerine sağladığı faydalar kadar başka bir yerine verdiği zararlardan dolayı bitkisel ürünler yada pekmez gibi enerji verici ürünler birçok tıbbi üründen çok daha sağlıklıdır ve bu tür yiyecekleri bebeğinizde bile gönül rahatlığı ile yedirebilirsiniz. Bazen çocuklar pekmez yemekten çekinebilirler. İşte burada en büyük görev size düşmektedir. Çünkü çocuğunuza pekmezi sevdirmek size kalmıştır. Bunu pekmez ile diğer yiyecekleri karıştırarak ortaya çocuğunuzun seveceği bir karışım çıkarabilirsiniz.
 
Tahin Pekmez Kaç Kalori
Tahin pekmez kaç kalori, 100 gr pekmez aşağı yukarı 293 kalorilik enerji olanağı sağlar. 100 gr pekmezde aşağı yukarı 400 mg kalsiyum, 10 mg demir yer alır. Pekmez potasyumdan da zengindir. Pekmezde vitaminler az miktarlarda yer alır. Pekmezin beslenme açısından oldukça önemlidir bunun haricinde kemiklerde gelişim sağlama ve sağlıklı bir kemik yapısı için gereken kalsiyumla, kan yapıcı demirden de içerik bakımından zengin olmasıdır. 100 gr Pekmez aşağı yukarı 250 kaloridir. bir porsiyon Pekmez 16 gr, 16 kaloridir.

100 gr Tahin pekmezi aşağı yukarı 690 kaloridir. bir porsiyon Tahin pekmez karışımı 10 gr 69 kaloridir. Sofraların bölünmez ikilisi tahin ve pekmezin serüveninin başlangıcı 1940'lı senelere rastlıyor. Şekerden öncesinde, Türk tatlılarının vazgeçilmezleri içinde bulunan tahin ve pekmez, binlerce senedir beslenme kültürümüzün ve damak zevkimizin en mühim tatlı besinlerinden bir tanesidir.
Tahin, hücreleri yenileyerek gençlik kaynağı olmaktan antidepresan misyonuna denli birçok fazla özelliğe sahipken, pekmez ise enerji sağlaması, kemik gelişimi ve sıhhati, kan yapıcı nitelikleri belirli başlı dikkat çeken unsurlardır. Hatta faydaları saymakla tükenmez tahin ve pekmezin üretimi ise her geçtiğimiz gün gelişerek ürünün basit kaynağı zarara uğramadan tüketiciye erişiyor. Bu da ekolojik tarımla olanaklı hale geliyor. Bağırsakların yumuşamasına ve idrarın sökülmesine de destekçi olan tahin, suyla temas etmedikçe de uzunca vakit bozulmadan saklanabiliyor.

Pekmez ise herkes aracılığıyla onay görmüş bir özelliğe sahip: enerji. Fakat faydaları elbette ki bununla da bitmiyor. Pekmezin faydalarına ilişkili olarak ise şunları söyleyebiliriz; Pekmezin beslenme yönünden çok önemli basit enerji sağlaması dışında, kemik gelişimi ve sıhhati koruma amaçlı gereken kalsiyumla, kan yapıcı meydana gelen demir mineralince de içerik bakımından zengin olması. Besinlerden bedende enerji oluşabilmesi amaçlı kanın alyuvarları yeteri kadar seviyede olması gerekiyor. Bu nedenle belli oranlarda tahin pekmez tüketilmesi tavsiye edilir.
 
X