Popüler Konu PGT Yöntemi ile Başarılı Gebelik Elde Eden Var mı?

o zamnda şu sorun var 15 diyelim babada da sorunluysa ne olur o zaman hep mi 15. sorunlu olur bir de bu yönü var...

on puanlık uzman sorusu. Biri Cumhur Bey'i çağırsın bize bir açıklama yapsın Canım güzel bir mantık yürütmüşsün. Ben de olan 15. gen hasta ise ve bu hasta genin yarı çekirdeği sağlıklı ise ( yani örneğin babamdan gelen sağlıklı parça ) acaba o sağlıklı parça aktarıldığında mı benim çocuğum sağlıklı oluyor ? Ama şunu düşünüyorum benim 15. genim hasta ise bunun tamamı hasta olmuyor mu ? Bir kısmı mı hasta

o zamnda şu sorun var 15 diyelim babada da sorunluysa ne olur o zaman hep mi 15. sorunlu olur bir de bu yönü var...

bana senin açıklaman mantıklı geldi.
ama şimdi bende 2 tane 15 var diyelim biri sorunlu biri normal, babada da var diyelim aynı sorun . o zaman her ikimizden de saglıklı olanların gitmesi gerekiyor.
ihtimal düşer yani.

Cumhur Bey buraya,Cumhur Bey buraya...

Bence öyle o zaman sağlıklı çocuk şansı olur mu ki?:44:

O yüzden akraba evliliği yapmayın diye bangır bangır bağırıyor dr ler... Onlarda 2 ailede o sorun varsa sorun oluyordur bence. :44:

bence bir kısmı hasta
yani 2 tane 15 var ya sende. bir tanesi hasta bence.
bunu sana söylemediler mi ki?

Lave canım o zaman senden gidenlerin yüzde elli sağlıklı, babadan yüzde yüz sağlıklı olur. Bence tabi...

Kızlar bu konu bizim tahmin ettiğimizden daha karışık bence. Mesela bazı hastalıklar var. Anne de baba da taşıyıcı. Yani her ikisinin hücrelerinde de bu hastalıktan var. Bu durumda bile bazen %25 risk var diyorlar. Anne de taşıyıcı baba da taşıyıcı olmasına rağmen bebek %75 ihtimalle sağlıklı doğabiliyor. Örneğin : Genetik bir hastalık olan kistik fibrozda böyle. Yani anne ve baba da taşıyıcı olsa bile %100 geçer diyemiyorlar. :44:

Senden sağlıklı olan giderse babadan her halükarda sağlıklı gidecek o zaman sağlılı embriyo oluşur. Yoksa genetikçiler deli mi uğraşsınlar boş yere...

O zaman Mendelin bezelyeleri çaprazlaması devrede sanırım...

Zaten taşıyıcılık daha az tehlikeli olmuyor mu önemli olan tamamen bu hastalık olmaması. Olursa bu hastalık olur. Bu hastalıkların bazıları hayatı devam etmede sorun yaratmayabilir değil mi?

Sanırım bu durumda tarnslokasyon ve mozaiklik daha az tehlikeli bir şey. Tek gen hastalığı daha riskli mi oluyor ki?

bence bir kısmı hasta

Hımmm. Çok mantıklı. Her genden 2 adet varsa 1 hasta biri sağlıklı ise sağlıklı ile döllenirse bebek sağlıklı oluyor. Valla bana sadece %50 dediler canım. Bu kadar ayrıntılı sormak aklıma gelmemişti. :26:

bence bir kısmı hasta

Bence de Akasya babnız sağlam 15 e sahip. Senden yüzde 50 sağlıklı olan 15. giderse yani ailenden gelen 15. sağlıklı olan sağlıklı bebe, ailenden sağlıksız olan 15.giderse sağlıksız. Yanlış mı düşünüyorum. 15.çiftin sağlıksızsa yani hemanneden hem babadan 15 sağlıksız gelseydi sen taşıyıcı değil 15. kromozom bozukluğu hastası olurdun bence...

Kesinlikle çok mantıklı canım. Yalnız ben trakslasyon(yanlış yazmış olabilirim ) , mozaiklik bunları hiç bilmiyorum. Ama bence de tek gen hastalıkları daha riskli. Siz daha şanslısınız. Ben de nette şöyle bir açıklama buldum. Çok anlaşılmıyor ama orada da çift genden bahsediyor. Öte yandan bana dedikleri şu ki : Anne baba taşıyıcı olmasa da anne karnında yeni bir mutasyon olmuş olabilir. Yani anne ve babamdan sağlıklı gen gelse de daha sonra bu genlerden birince mutasyon olmuş olabilir diyorlar. :26:

Eş kromozomlardan biri anneXden, öteki ise babadan gelir. İnsandaki değişik karakterler, enzimler ve proteinler bu eş kroXmozomlar üzerinde aynı lokusta bulunan bir çift gen ile belirlenir. Birlikte etkili olan bu genlere allel adı verilir. X ve y kromozomu üzerindeki genler dışında, öteki kromozomlarda bulunan genler çifttir ve çocuk bu genlerin birisini anneXden, diğerini babadan almıştır. Mütant gen, değiXşikliğe uğramış bir gendir. Anormal bir karakXtere yol açan bir mütasyon sözkonusu ise majör mütasyon adını alır. Kişi, kromozomlarının bir tanesinde mütant bir gen taşıyor, ancak aynı loXkusta taşıdığı allel gen mütant değil ise, böyle kişiler mütant gen yönünden heterozigottur. MüXtant gen, heterozigot olarak bulunduğu kişide herhangi bir etki göstermiyorsa, bu gen resesif gendir. Mütant gen, heterozigot durumda iken etki gösteriyorsa dominant bir gendir. Eş lokus larda aynı mütant geni taşıyan kişiler bu gen yöXnünden homozigottur. Otosomal resesif genlerin klinik etkileri ancak homozigotlarda ortaya çıXkar. Otosomal dominant genler ise heterozigot larda da klinik belirti verir.

Kızlar Acıbadem Genetika'nın sayfasında şöyle bir bilgi buldum. Oran çok yüksek değil mi sizce de ? :26: Yani 4 embryo varsa 1'i sağlıklı oluyor. 2'si hem sağlıklı hem taşıyıcı.. Yoksa ben mi herşeyi birbirine karıştırdım Neyse daha fazla zihnimizi yormayalım.

PGT’de sağlıklı embriyo bulma ihtimali nedir?

Tek gene bağlı hastalıklarda tamamen sağlıklı bir embriyo bulma ihtimali ¼ iken sağlıklı ve taşıyıcı embriyo bulma olasılığı ½’ dir. Dolayısıyla sağlıklı embriyo bulma olasılığı ¾’tür

Canım benim bildiğim senin verdiğin bu yüzdeler anne ve babanın taşıyıcı olduğu durumlarda oluyor Anne ve babadan sağlıklı genler gelirse %25 tamamen sağlıklı oluyor Anne ve babadan sağlıksız genler gelirse % 25 sağlıksız bebekler olyor Anne yada babanın birisinden sağlıklı diğerinden sağlıksız gen geldiğinde %50 taşıyıcı bebek oluyor Ama tek tarafın taşıyıcı olduğu durumlarda bu yüzdeler değişiyor Yani sağlıksız bebek olma ihtimali daha az

bilgim olduğu için söylemiyorum ama bence bu oranlar çok yüksek.
Oranlara değil de yaşananlara bakmak gerek .
Hepimiz yaşayıp görüyoruz işte .

Asıl ben bır sey daha soyleyıp kafanızı karıstırayım
Asıl benim kafamda olan bir soru var ki cevabını hiç bilmiyorum .

Bunu tek gen hastalığına uyarlayamayabilirim ama translokasyon için düşünüyorum.
şimdi bizde translokasyon var ... Acaba bu translokasyon yumurtaların %kacını ele geçirmiş durumda.
Yani belki translokasyonu olan birinin translokasyonu yumurtaların %50sıne yayılmısken , kimisinde %75e yayılmıs, kimisinde de %100 e yayılmış olabilir. %100e yayılmışsa o zaman saglıklı bulma ihtimali 0 olur .
Beni korkutan soru bu .

Son düzenleme:
Döktürmüşsünüz, oku oku bitiremedim
lavequecim hani diyorduk ya altın yumurtayı bulacağız diye bulacağız inşaallah.
Akasyacım şirinler örneğine bittim Aynen örnekteki gibi :)
Tartışmaya açtığınız konu hakkında ben de bildiklerimi yazayım. Biliyorsunuz bizde sorun tek gen hastalığı o da x geni. Bende bir sağlam (anneden gelen) bir de hasta (babadan gelen) x var. Çocuğum hasta olanı alırsa hasta olabilir (Allah korusun) Bu da yarı yarıya risk demek oluyor ne yazık ki...

chnb de geliyor İstanbul'a :) Bir dahaki gelişinde yakalayacağım onu inşaallah :) Gelip de aramazsan küserim Ben İzmir'e geldiğimde buradan tanıştığım arkadaşımla görüşmüştüm senin gibi, o zaman hamileydi, şimdi doğum yaptı :) Hatta eşlerimiz de gelmişti. Gerçekten çok güzel oluyor

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…