Merhaba Hanımlar, tecrübelerinize sığınarak bir sıkıntımı paylaşmak istiyorum. Buradan bütün pko hastası hanımları takip ediyorum çektiklerinizi çok iyi biliyorum. Çünkü ben de yıllarca doktora gidip geldim. Ben ilk adet gördüğüm günlerden hemen sonra adet düzenim bozuldu. Doktora gittim 18 yaşından önce bakamayız dediler. Zamanı gelince gittim. Ultrason tahlil vs. her şey normal kilo vermen gerekiyor dedi doktor. İlaç kullandım yine olmayınca -zira 9 ayda adet görüyordum- tekrar gittim. Bu sefer tetkiki genişletti bütün hormonlarıma bakıldı 2-3 ultrason çekildi infertilite bölümünde yapıldı tahliller. Sonuç kilo vermelisin oldu. 97 kiloydum 30 kilo verdim. şimdi 35 günde bir adet görüyorum neredeyse hiç şaşmıyor. Ama acaba pko muyum korkusu içimi kemiriyor. yeni evlendim şimdilik çocuk düşünmüyorum ama çocuk istediğim zaman olacaklardan korkuyorum. Sizce ben pko muyum? benim çocuğum olur mu?
Merhaba cerenora.Senin pko'lu olduğun kan tahlillerinden ve belirtilerinden anlaşılır.FSH ve LH değerlerin düzensizse ve buna bağlı kıllanma,kilo artışı,adet düzensizliği gibi belirtiler varsa pko'lu olabilirsin.Ama öyle birşey varsa zaten doktorun söylerdi.Gerçi benim gittiğim doktor sağolsun 1 yıl teşhisimi koyamadı o başka mesele.
yumurtalıklarında birden fazla kist varsa polikistik over olursun.bu oldukça yaygın kadınlar arasında. yani polikistik yapıda yumurtalıklara sahipsindir..ama bunlar herhangi bir etki etmeyebilir,yada sadece adetin düzenszdir veya hafif kıllanma olabilir..kan tahlillerin normal cıkabilir..ama bu sendrom a dönüşmüşse işte ozamn şeker hastaları gbi bi tedavi uygulanıyormuş..bndede polikstik over var ama polikistik over sendromu yok..yani polikistik over olan herkes polikistik over sendromuna sahip değildir. bende de polikistik over war ama sendrom değil.bnde sadece tüylenme şakayetim var..ama hormonlar normal benm..fsh de normal.ama bnmde LH testi yapılmamış baktım yok sonuçlarn arasında.
evet cnm her polikistik overi olan sendrom olmuyo.sendrom daha ciddi hormonların altüst oluo, üstelik şeker hastalığı fln çıkıomuş doktor öle dedi.internettde araştırdım.bu okadar önmli bi bilgi değil aslında , önemli olan senin tetkiklerinin sonucunda bu kistlerin ne gibi etkiler yaptığı..canm bnce gidip hormon testi iste madem ultrasonda polikistik yapı cıktı neden test istemedi acaba doktorn.sağlık karnen varsa onun geçtiği yerde yaptr yoksa hormon testleri pahalı oluyo.ayrıca kan şekerine ve insülin değerlerine de baktır.hatta ben tiroid hormonlarıma bile baktırdım..hepsi normal cıktı sadece prolaktin yüksekti ama onu da doktor önemsemedi..bana doktor cocuk sahibi olmak istersen takviye alman gerekebilir dedi..yani bu işler hassas bnce bu doktoruna güvenmiyorsan iyi bi doktor bul derim..yada emin olmak için bi doktora daha danış ve sabırlı olmak lazım bu polikistik zaten hamileliği zorlaştırıyo..bnce seninki sendrom değildir ozmn iş daha da zorlaşıyor, zaten ozamn vücudundaki dengesizlikleri anlardın (tüylenme, sivilce, kilo, şeker hastalığı, vs..) ve hamilelikten önce başka tedaviler uygulaman gerekirdi. nolursa olsun pko luların hamile kalması, hem sabır ve hemde doktor takibi gerktiriyo.internetten bulduğum bazı bilgileri aktardım:
"polikistik over'e sahip almakla polikistik over sendromuna sahip olmak farkli seylerdir fakat ne yazik ki sozlukte ayni basliga cikiyorlar.
ilki yumurtaliginizda/yumurtaliklarinizda pek cok kist oldugu anlamina gelir. bu duruma ragmen 'pplikistik over sendrom' hastasi olmayabilirsiniz, yani duzensiz regl, asiri killanma, kontrolsuz kilo alma gibi 'sendrom' belirtilerini gostermiyor olabilirsiniz.
'polikistik over sendrom' sahibi olmak yumurtalardaki kistin yani sira hayatin her alanina yansiyan etkileri de yasiyor olmak anlamindadir ve yapilmasi gerekenler polikistik over sahibi olmaktan daha farkli ve ciddi seylerdir."
"Polikistik, kelime olarak "çok sayıda kist" anlamına gelen ve bu durumu tarif etmek için kullanılan bir kelimedir. Over ise Latince’de yumurtalık anlamına gelen kelimedir.
Sendrom, tıpta “belirtiler topluğu” anlamına gelir. Polikistik Over, tüylenme, adet düzensizliği, gebe kalamama, şişmanlama gibi çeşitli belirtilerle seyrettiğinde Polikistik Over Sendromu adını alır. Bazı yazılarda ise Polikistik Over Hastalığı deyimi vücudun olumsuz etkilenmeye başladığı durumları tarif etmek için kullanılabilmektedir."
"Çocuk doğurmak isteyen kadınlara nasıl bir tedavi yöntemi uygulanıyor?
Eğer bir kadın çocuk istiyor ve polikistik over sendromu varsa burada yapılacak olan hastanın insülin direncini düşürmek ve yumurtlamasını sağlamak oluyor. Polikistik overli kadınların bir kısmında haplarla yumurtlama sağlanarak çocuk sahibi olmaları sağlanabiliyor. Ancak bir kısım hastada da bu haplar yeterli olmuyor ve bu noktada iğnelerle yumurtlatma işlemi gerçekleştirilmeye çalışılıyor. Eğer iğne yönteminden de yanıt alınmaz ise bu hastalarda aşılama ya da tüp bebek tedavisine geçiliyor. ":CüvCüv:
rica ederim cnm hepimiz bildiklerimizi paylaşıyoruz iyi oluyo.pdw için şunu diyo:
"trombosit dağılım aralığına tıpta "PDW" adı verilmektedir.
Referans değerler impedans açıklığına göre PDW 9.0-14.0 fl ve optik sisteme göre ise PDW: %44-56 olarak belirlenmiştir.
esasen , bunların bilinmesine de gerek yoktur.
bir değerin normal sınırların altında veya üstünde hafifçe yüksek olması anlamlı ve önemli değildir.
eğer , bir rahatsızlığınız varsa ; bizzat bir doktora muayene olmanız gerekmektedir.
sağlıklı günler dilerim." demiş bi doktor.
kan testinde hormon değerlerine bakmadıysa belki de sorunun bundan kaynaklandığını düşünmemesi olabilir açıkçası o konuda bi fikrim yok cnm..sen doktorundan talep et o gerekiyosa yaptırır heralde yada gerek olmadığını söyler.
a.s.meraba kızlar banada 3 yıl önce biletaral polikistik oversendromu teşhisi koyuldu boyları çok büyük değil demdi ama sadece yasmin verildi .ben bu konuyla ilgili hangi siteye girsem bu meselenin takip gerektirdiğini yazıyo ama bnm gittiğim doktor resmen bni 2. gitiğimde başından salladıklava zaten doktor konusunda hiç şansım denk gelmedi)verdiğim doğum kontrol hapını kullan yeterli dedi ne zmn kontrole geleyim dedim ne kontrolü dedi.anlamadım ben hala adet göremiyorum hala bu yüzden çok gerginim gerçi ondan sonra da bi sürü doktora gittim ama
olmadı.izmirde bildiğiniz iyi bir kadın doğum uzmanı varmı yada hastanesi yardımcı olursanız çoook sevinirim .hepinize sevgiler.benneyaptımki
Şeniz
canım geçmiş olsun öncelikle.bu tür hastalıklarda dr çok önemli.benimde pkom var.çok şükür 2. dr umdan çok memnun kaldım.izmir alsancakta dr.ömer sudekan gerçekten çok ilgili ve güleryüzlü ne zamn istersen cep telefonundan da ulaşabiliosun.sevgilerle.
a.s.meraba kızlar banada 3 yıl önce biletaral polikistik oversendromu teşhisi koyuldu boyları çok büyük değil demdi ama sadece yasmin verildi .ben bu konuyla ilgili hangi siteye girsem bu meselenin takip gerektirdiğini yazıyo ama bnm gittiğim doktor resmen bni 2. gitiğimde başından salladıklava zaten doktor konusunda hiç şansım denk gelmedi)verdiğim doğum kontrol hapını kullan yeterli dedi ne zmn kontrole geleyim dedim ne kontrolü dedi.anlamadım ben hala adet göremiyorum hala bu yüzden çok gerginim gerçi ondan sonra da bi sürü doktora gittim ama
olmadı.izmirde bildiğiniz iyi bir kadın doğum uzmanı varmı yada hastanesi yardımcı olursanız çoook sevinirim .hepinize sevgiler.benneyaptımki
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?