Yalnız psikolog belki de hanımefendinin kurduğu cümleyi yineledi? Hanımefendi orda kimle yatar kalkar vs diye bi şey demişse psikolog aynısını tekrar edebilir.
Yine de bu şekilde cümleyi yinelemesi çok yanlış bir tutum bence. Misal; ben sizi anlıyorum, siz x kişisinin size sadakatsizlik yapabileğinden şüphe duyduğunuz için kendinizi rahatsız hissediyorsunuz. Ama sizin bu konuda kuşkulu olmanız onun sandığınız gibi şeyler yapacağı anlamına gelmez. Sizi bu şekilde düşünmeye iten aranızda ona karşı güvensizlik hissetmenize sebep olabilecek bir şeyler mi yaşandı?...." tarzında daha yapıcı olan daha nesnel ifadeler kullanılmalı diye düşünüyorum.
Mesela rol play yapalım:
Danışman: Ben eşimin benden ayrı kalmasından rahatsızlık duyuyorum. Neticede orda kimle yatıp kalkacağını bilemem.
Psikolog: evet çok haklısın. Sonucta orda kimle yatacak kalkacak bilemezsin tabi, haklısın seni anlıyorum. Benim bir tanıdığımın başına da buna benzer bir sey gelmisti. Dur anlatayım hatta o kadın da tıpkı senin gibi çok fedakar biriydi...
Ee yani... bu konuşmadan bir danışman olarak şimdi nasıl bir çıkarımda bulunulması bekleniyor. "Ohh be bir tek benim başıma gelmiyormuş demek ki fedakar kadınlar böyle şeyler gelebiliyormuş. Bundan sonra daha az fedakar olmalıyım. Bir de psikologun örnek olarak anlattığı hikayenin nasıl bittiğini de bilmiyoruz. Hani hikayenin sonunda aslında kocası kadını aldatmıyordu, o öyle sanıyordu yani bu tarz korkuları tüm kadınlar yaşayabilir tarzı bir muhabbete bağladıysa yine okey. Ama birde anlattığı hikayedeki kadın ummuğunu bulduysa ve psikolog şuursuz gibi konus sahibine bunu anlattıysa vay ki ne vay.
Bir de zaten hepsini geçtim eline kağıt alıp oynamak nedir yani?
- Konuşani dinlemek
- onunla göz kontağı kurmak
- onun dikkatini dağıtacak hareketlerden kaçınmak
- konu dikkatini çekmiyorsa bile saygı ve sukunetle kisinin konusmasini bitirmesini beklemek...
Bunların hepsi zaten iletisim egitiminin temel yapı taşlarıdır. Ilk okulda bile hocalarımız bunları söylerdi bize. Ki kaldı ki bir psikologdan bahsediyoruz. Bu kuralları bilmemesi için eğitimini mağarada fln görmüş olması lazım.
Ne bileyim yani kadının devamlı saate bakması fln büyük saygısızlık. Benim de karşımda birisi iki de bir saate baksa, sıkılmış gibi başka şeylerle ilgilense kendimi çok kötü hissederim yani. Kadın sıkıldı muhabbetimden "bitse de gitsek" modunda takılıyor diye düşünürüm haklı olarak. Ne anlatasım gelir ne de o ortamda durasım gelir. Allah aşkına misafirliğe gittiğimizde bile ev sahibi saate baktığında ya da kazara esnediginde fln kendimizi kötü hissetmiyor muyuz? Tamam hepimiz insanız okey ama eğer sen bir psikologsan, zaten hali hazırda kendini kötü hisseden bir kişiye kendisini daha kötü hissetirebilecek davranışlarda bulunamazsın. Kusura bakmasında öyle bir lüxü yok. Bedavaya güzin ablalık yapmıyorsan tabi.