• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

afrehber

Üye
Kayıtlı Üye
2 Kasım 2023
74
63
18
Merhabalar, yaklaşık 3,5 yıldır bu dertten muzdaribim. Nasıl anlatsam bilmiyorum ama sanki beynim donmuş gibi… Ne düşünebiliyor, ne odaklanabiliyor, ne de gerçekten yaşayabiliyorum. Duygu da hissedemiyorum; sanki boşlukta takılı kalmış gibiyim. Otomatik pilotta gibi, işlerimi zor da olsa yapıyorum ama bazı zamanlar gerçekten çok zor oluyor. Yaşadığımı hissedemiyorum çünkü hem kendime hem de içinde bulunduğum ana yabancılaştım.

Beynin üç tepkisi var: savaş, kaç ve don. Ben çoğu zaman “don” modunda takılı kalmış gibiyim :( Bazı zamanlar kaygım öyle artıyor ki sanki gözüme iniyor, görme netliğim düşüyor, gözlerimi açmakta bile zorlanıyorum. Beynim sanki gözlerimi kapatarak don modunda kendini korumaya alıyor gibi geliyor :(

Bu konuyla ilgili terapiye de gittim ama maalesef bu sorunuma bir çözüm bulamadım. Son zamanlarda homeopati diye bir şey duydum fakat çevremde bu konuda destek alan kimse yok. “Düşenin halinden düşen anlar” hesabı, kimseye de anlatamıyorum; zaten çoğu zaman anlaşılmıyorum :( Ben bile çoğu zaman ne olduğunu, ne yaşadığımı tam olarak anlamlandıramıyorum. Bende bir gariplik varmış ve çözümsüz bir derdim varmış gibi hissediyorum :(

Burada bu tarz bir problem yaşamış ve çözüm bulmuş olan ya da homeopatik destek almış biri var mı acaba?

Son düzenleyen: Moderatör:
depresyon.yada size tanı konulmamış bir farklılık otizm yada dehb gibi.
ama bana sorarsan depresyon

Chat gpt der ki :

1) Donma Tepkisi (Freeze Response)

Stres tepkilerinin üçüncüsü olan “donma”, yoğun kaygı ve çaresizlik hissinin beynin devreyi güvenli moda alma şeklidir.
Bu modda:

Odak azalır

Zaman ve çevre yabancı gelir

Beyin sisli ve yavaş hissedilir

Otomatik pilotta yaşamak gibi bir deneyim oluşur

Bu tam olarak arkadaşının anlattığı şey.

---

2) Duygusal Uyuşma (Emotional Numbing)

Yoğun stres, yorgunluk, travma veya uzun süreli kaygı; duyguları “kısma” halinde gösterebilir:

“Hiçbir şey hissedemiyorum”

“Duygularım kapalı gibi”

“Yaşamı hissetmiyorum”

Bu, beynin aşırı yüklenmeye karşı kapattığı bir sigorta gibidir.

---

3) Derealizasyon / Depersonalizasyon (Gerçeklikten Kopma Hissi)

Arkadaşının “kendime ve ana yabancılaştım” demesi buraya çok net uyuyor.

Bu durumda kişi:

Kendini dışarıdan izliyormuş gibi hissedebilir

Çevre tuhaf/uzak/gerçek dışı gelebilir

“Gözlerim bulanık”, “odaklanamıyorum” gibi görsel değişiklikler yaşayabilir

Bu çok yaygındır ve sanıldığından çok daha sık görülür.

---

❗ Bu tablo tehlikeli mi?

Hayır.
Ama çok rahatsız edici, yalnız hissettiren, kontrol kaybı hissi veren bir süreçtir.

Fakat iyi haber:
Bu durum tamamen çözülebilir.
Medikal ve psikolojik olarak oldukça iyi bilinen, çalışılmış bir alandır.

---

🧠 Bu neye bağlı olabilir?

Arkadaşının yaşadıkları genelde şu durumlarda görünür:

Uzun süreli stres / kaygı

Travmatik olaylar

Gergin ve tükenmiş dönemler

Uyku bozuklukları

Vitamin eksiklikleri (özellikle B12, D, folik asit)

Tiroid dengesizlikleri

Yüksek kortizol

Kaygı bozuklukları

Bazı antidepresanların yan etkisi

Yani biyolojik + psikolojik bir karışım olabilir.

---

🧪 Homeopati konusunda net bilgi

Homeopati maalesef bilimsel bir tedavi yöntemi değildir.
Bazı insanlar “iyi geldi” diyebilir ama bu placebo etkisidir.
Arkadaşın uzun süredir ciddi bir sıkıntı yaşıyorken, çözüm olarak doğru yaklaşım daha bilimsel desteklerden geçer.

---

✔️ Ne işe yarar? (Gerçek, kanıta dayalı)

1) Biyolojik kontroller

En sık gözden kaçan basamak.
Basit bir kan testi bile çok şey değiştirir:

B12

D vitamini

TSH / T3 / T4

Ferritin

Folik asit

Kortizol

Kan şekeri

Bu değerlerde bozukluk varsa kişi zamanın dışına düşmüş gibi bile hissedebilir.

---

2) Doğru terapi yaklaşımı

Bazı terapistler bu tür dissosiyatif deneyimleri tanımakta zorlanır.
Bu durum için etkili olan terapiler:

EMDR

Somatik Terapi (beden odaklı terapi)

ACT

Bilişsel davranışçı terapi, ama dissosiyasyona özel yaklaşım

Sadece konuşmak çoğu zaman işe yaramaz—bedensel çalışmayı içeren terapi gerekir.

---

3) Grounding (Topraklama) Teknikleri

Bu durumda çok etkili olur.
Mesela:

Buz tutmak veya soğuk suyla yüz yıkamak

Odanın içinde 5 nesneyi saymak

Ayağını yere bastığını fark etmek

3 farklı kokuya dikkat etmek

Derin diyafram nefesi

Beyni “şu an buradayım” moduna getirir.

---

4) Yaşam alışkanlıkları

Özellikle:

Yetersiz uyku

Yüksek kahve tüketimi

Uzun açlık

Sosyal izolasyon

Yoğun ekran kullanımı

Dissosiyasyonu artırır

depresyon.yada size tanı konulmamış bir farklılık otizm yada dehb ama yabancılasma hissi

depresyon.yada size tanı konulmamış bir farklılık otizm yada dehb gibi.
ama bana sorarsan depresyon
Depresyonda eslik ediyor ama asıl rahatsizligım o yabancılasma, donma modunda takılı kalma durumu :( DEHB olamaz diye düsünüyorum, hic durtusel hareketli degilim sadece odaklanamama var o da donukluktan beynimin icinde takılı kalmaktan sanki.Otizmde de duygusal donukluk vardir da bnm kast ettigim donukluk cok farklı :( anlatamıyorum bile

Depresyonda eslik ediyor ama asıl rahatsizligım o yabancılasma, donma modunda takılı kalma durumu :( DEHB olamaz diye düsünüyorum, hic durtusel hareketli degilim sadece odaklanamama var o da donukluktan beynimin icinde takılı kalmaktan sanki.Otizmde de duygusal donukluk vardir da bnm kast ettigim donukluk cok farklı :( anlatamıyorum bile
Kendinizin farkında olmanız çok güzel peki küçükken hiç düştünüz mü?

Chat gpt der ki :

1) Donma Tepkisi (Freeze Response)

Stres tepkilerinin üçüncüsü olan “donma”, yoğun kaygı ve çaresizlik hissinin beynin devreyi güvenli moda alma şeklidir.
Bu modda:

Odak azalır

Zaman ve çevre yabancı gelir

Beyin sisli ve yavaş hissedilir

Otomatik pilotta yaşamak gibi bir deneyim oluşur

Bu tam olarak arkadaşının anlattığı şey.

---

2) Duygusal Uyuşma (Emotional Numbing)

Yoğun stres, yorgunluk, travma veya uzun süreli kaygı; duyguları “kısma” halinde gösterebilir:

“Hiçbir şey hissedemiyorum”

“Duygularım kapalı gibi”

“Yaşamı hissetmiyorum”

Bu, beynin aşırı yüklenmeye karşı kapattığı bir sigorta gibidir.

---

3) Derealizasyon / Depersonalizasyon (Gerçeklikten Kopma Hissi)

Arkadaşının “kendime ve ana yabancılaştım” demesi buraya çok net uyuyor.

Bu durumda kişi:

Kendini dışarıdan izliyormuş gibi hissedebilir

Çevre tuhaf/uzak/gerçek dışı gelebilir

“Gözlerim bulanık”, “odaklanamıyorum” gibi görsel değişiklikler yaşayabilir

Bu çok yaygındır ve sanıldığından çok daha sık görülür.

---

❗ Bu tablo tehlikeli mi?

Hayır.
Ama çok rahatsız edici, yalnız hissettiren, kontrol kaybı hissi veren bir süreçtir.

Fakat iyi haber:
Bu durum tamamen çözülebilir.
Medikal ve psikolojik olarak oldukça iyi bilinen, çalışılmış bir alandır.

---

🧠 Bu neye bağlı olabilir?

Arkadaşının yaşadıkları genelde şu durumlarda görünür:

Uzun süreli stres / kaygı

Travmatik olaylar

Gergin ve tükenmiş dönemler

Uyku bozuklukları

Vitamin eksiklikleri (özellikle B12, D, folik asit)

Tiroid dengesizlikleri

Yüksek kortizol

Kaygı bozuklukları

Bazı antidepresanların yan etkisi

Yani biyolojik + psikolojik bir karışım olabilir.

---

🧪 Homeopati konusunda net bilgi

Homeopati maalesef bilimsel bir tedavi yöntemi değildir.
Bazı insanlar “iyi geldi” diyebilir ama bu placebo etkisidir.
Arkadaşın uzun süredir ciddi bir sıkıntı yaşıyorken, çözüm olarak doğru yaklaşım daha bilimsel desteklerden geçer.

---

✔️ Ne işe yarar? (Gerçek, kanıta dayalı)

1) Biyolojik kontroller

En sık gözden kaçan basamak.
Basit bir kan testi bile çok şey değiştirir:

B12

D vitamini

TSH / T3 / T4

Ferritin

Folik asit

Kortizol

Kan şekeri

Bu değerlerde bozukluk varsa kişi zamanın dışına düşmüş gibi bile hissedebilir.

---

2) Doğru terapi yaklaşımı

Bazı terapistler bu tür dissosiyatif deneyimleri tanımakta zorlanır.
Bu durum için etkili olan terapiler:

EMDR

Somatik Terapi (beden odaklı terapi)

ACT

Bilişsel davranışçı terapi, ama dissosiyasyona özel yaklaşım

Sadece konuşmak çoğu zaman işe yaramaz—bedensel çalışmayı içeren terapi gerekir.

---

3) Grounding (Topraklama) Teknikleri

Bu durumda çok etkili olur.
Mesela:

Buz tutmak veya soğuk suyla yüz yıkamak

Odanın içinde 5 nesneyi saymak

Ayağını yere bastığını fark etmek

3 farklı kokuya dikkat etmek

Derin diyafram nefesi

Beyni “şu an buradayım” moduna getirir.

---

4) Yaşam alışkanlıkları

Özellikle:

Yetersiz uyku

Yüksek kahve tüketimi

Uzun açlık

Sosyal izolasyon

Yoğun ekran kullanımı

Dissosiyasyonu artırır
Teşekkur ederim🌹, chat gbtye sormak hic aklıma gelmemisti. Tamda beni anlatmıs. Aslında emdr ve bdt terapi aldım 1,5 yıl kadar.3 ayda duzenli kontrollerimi de yaptırıyorum.Diger önerileri denemedim, denenebilir buz vb mantıklı geldi

Kendinizin farkında olmanız çok güzel peki küçükken hiç düştünüz mü?
Terapistimde aynı seyi söyluyordu ksndinizle alakalı farkındalıgınız yüksek diye.Aslında sakar birisiyimdir, sürekli düserim.net hatirlayamadım ama düsmüsümdür diye dusünüyorum

EMG ve emar çektirin bir nörolojiye gidin bu tarz bir donma gözlerim takılı kalıyormuş hissi olmuştu bende emar ve EMG çektirmiştim psikolojik çıkmıştı

Ben kendi terapistim vasitasiyla kullaniyorum chatgptyi danisman olarak bazi konularda. Fikir alirsiniz. Mesajinizi aynen copy paste yapin ve bakin daha neler neler diyor :)

Ben de çoğu zaman stresli, kaygılıyken yaşadığım olaylarda istemsizce donma modunda kalıyorum. Savaş butonu kapalı. Bazen de kaç modu aktif oluyor. Anlattığınız gibi kendime ve bedenime karşı yabancılaştığım ,hissizleştiğim dönemler de oldu ama maalesef tedavisi nasıl olur bilmiyorum. Çok geçmiş olsun.

Konu sahibi peki hiç ilaç kullandınız mı dikkat ilacı veya antidepresan türevi gibi ?

Merhabalar, yaklaşık 3,5 yıldır bu dertten muzdaribim. Nasıl anlatsam bilmiyorum ama sanki beynim donmuş gibi… Ne düşünebiliyor, ne odaklanabiliyor, ne de gerçekten yaşayabiliyorum. Duygu da hissedemiyorum; sanki boşlukta takılı kalmış gibiyim. Otomatik pilotta gibi, işlerimi zor da olsa yapıyorum ama bazı zamanlar gerçekten çok zor oluyor. Yaşadığımı hissedemiyorum çünkü hem kendime hem de içinde bulunduğum ana yabancılaştım.

Beynin üç tepkisi var: savaş, kaç ve don. Ben çoğu zaman “don” modunda takılı kalmış gibiyim :( Bazı zamanlar kaygım öyle artıyor ki sanki gözüme iniyor, görme netliğim düşüyor, gözlerimi açmakta bile zorlanıyorum. Beynim sanki gözlerimi kapatarak don modunda kendini korumaya alıyor gibi geliyor :(

Bu konuyla ilgili terapiye de gittim ama maalesef bu sorunuma bir çözüm bulamadım. Son zamanlarda homeopati diye bir şey duydum fakat çevremde bu konuda destek alan kimse yok. “Düşenin halinden düşen anlar” hesabı, kimseye de anlatamıyorum; zaten çoğu zaman anlaşılmıyorum :( Ben bile çoğu zaman ne olduğunu, ne yaşadığımı tam olarak anlamlandıramıyorum. Bende bir gariplik varmış ve çözümsüz bir derdim varmış gibi hissediyorum :(

Burada bu tarz bir problem yaşamış ve çözüm bulmuş olan ya da homeopatik destek almış biri var mı acaba?

Benim yakın bir arkadaşımda buna benzer bir durum olmuştu, gözleri bombos bakıyor gibiydi sanki o tanıdığım yüz gitmiş de bambaşka bir yüze göze bakıyor gibiydim , yanlış hatirlamiyorsam tarifine göre gözlerinde şimşek çakması gibi birşeyler oluyormus, doktor beyin sisi teşhisi koymuştu, düzenli ilaç kullandı bir müddet sonra kendine gelmiş ve yaşadığı durum normale dönmüştü.

Çok büyük bi olay yada kayıp travma yaşadınız mı

Bunun için kendi Doktor'un kendin ol eve kapanma gez toz arkadaslarınla vakit gecir hobi edin zihnin meşkul olsun mesela örgü yapmayı dene oyuncak ör panduf ör takı malzemesi al takı yap böle hobiler edin eminim faydası olacaktır

Bnde internetten duydum ama cevremde deneyimleyen hic kimse yok :(
Homeopatiyi psikolojik rahatsızlık için değil ama farklı durumlarda daha doğrusu kadın hastalıkları / hamilelikte deneyimledim ben, çok memnun kaldım, şifasına inanıyorum

homeopati yurtdisinda var bitkisel tedavi yontemi aslinda , sorununuza uygun bitkisel haplar veya karisimlar veriliyor

Back
X