- 5 Kasım 2009
- 5.950
- 539
- 363
YENİ BAŞLAYACAKLARA PÜF NOKTALARI
Seçerken ölçülere dikkat edin
· Yeni başlayanların 1000'lik puzzle seçmesi işi kolaylaştırır.
· Bu puzzle'ın düz renk olması ya da çok karışık desenlere sahip olması göz korkutabilir.
· Puzzle kutularının kenarında yazan uzunluk ölçülerine dikkat edin. Puzzle'ın az parçası olsa da, ölçüleri tahmininizden büyük olabilir.
· Bu ölçüler puzzle'ı yaparken kullanacağınız zemin için önemli. Zeminde genelde mukavva kullanılır ve mukavvanın maksimum ölçüsü 100x80 santimdir. Bu ölçüden büyük bir puzzle yapıyorsanız iki mukavvayı birleştirmeniz gerekecektir. Bir de zeminin ölçülerinin, puzzle'ın ölçülerinden birkaç santim daha fazla olmasında fayda var.
Renk ayrımı önemli
· Puzzle'ın parçalarını kenarlar ve desen renkleri olarak ayırın.
· Bu ayrımdan sonra puzzle üzerinde belirleyeceğiniz dikkat çeken renklere göre kalan parçaları ayırın. Örneğin; mavi ve tonları, yeşil ve tonları, kırmızı ve tonları ya da karışık renkler gibi...
· Puzzle'ı yapmaya kenarlarından başlayın. Kenarlardaki desen ve renklerden yardım alarak orta kısımları daha rahat doldurursunuz.
· Çerçeveye uygun olarak ayırdığınız renk gruplarındaki parçaları birleştirmeye başlayın. Örneğin çerçevede mavi renk ağırlıklıysa ayrılan mavi ve tonlarını çerçevenin ortasında kalan boş yerlere koyun. Bu yerleri görmenizi kolaylaştırır.
· Renkleri ayırmak size yeterince yardımcı olmuyorsa her renk grubunu parça şekline göre de ayırabilirsiniz. Bu yöntem özellikle düz renkli bölümlerde çok işe yarıyor. Çünkü her puzzle'ın kendine göre bir şekil düzeni vardır. Örneğin dikdörtgen gibi olan uzun parçalar yukarıdan aşağıya doğru yerleştiriliyor olabilir. Kısa, kare gibi olanlar da onların yanına denk gelir.
Çerçevesini kalın yaptırın
· Yapıştırıcıyı mutlaka puzzle bittikten sonra kullanın. Daha iyi muhafaza etmek için bölüm bölüm yapıştırmak, yanlış yerleştirmeler olabileceğinden sakıncalı olabilir. Bunun için puzzle halısı kullanmak çok pratik oluyor. Yeri dar olanlar bitirdikleri bölümü halıyla birlikte katlayıp küçük bir yerde saklayabilir.
· Eğer puzzle halısı kullanmıyorsanız çerçeveletmeye götürünceye kadar üzerine bir gazete kâğıdı ya da büyük bir bez sararak muhafaza edebilirsiniz.
· Puzzle'ı mutlaka mat cam kullanarak çerçevelettirin.
· Yaptırılacak çerçeve kenarları kalın ve rengi de desen rengine uyumlu olursa duvarınızda daha güzel duracaktır.
PARÇA KAYBOLURSA PANİK YOK
Yapbozunuzu bitirmek üzeresiniz ve bir de bakıyorsunuz parçalardan biri kaybolmuş. Herkesin başına gelebilir; evi süpürürken elektrik süpürgesine kaçabilir, küçük çocuğunuz ya da evcil hayvanınız alıp kaçabilir. Paniğe gerek yok. Çünkü yapboz markaları, kayıp parçaların aynısını tedarik ediyor. Bunun için bazı markalarda uygulanan yöntemler şöyle:
Educa Kutudan çıkan formu doldurup posta ya da internet yoluyla İspanya'ya gönderin. Parça ücretsiz evinize teslim ediliyor. Ama ürünün o yılki katalogda olması şart. Ravensburger Yapbozun yenisini veriyor. Castorland ve Jumbo Ankara'daki merkez ofis arandığında kayıp parça tedarik ediliyor. KS Games İnternet sitesinden talep formu doldurulduğunda ücretsiz gönderiliyor.
HALI VE YAPIŞTIRICILAR KOLAYLIK SAĞLIYOR
Unutulmaması gereken önemli malzemelerden biri aksesuvarlar. En başında yapboz halısı ve yapıştırıcısı geliyor. Yapboz halısı, evinde yeterince yer bulunmayanlar için büyük kolaylık. 3 bin parçaya kadar puzzle'ların üzerinde yapılabileceği halılar, işiniz bittiğinde rulo gibi sarılarak kaldırılabiliyor. Tekrar açtığınızda yapbozunuzu bıraktığınız gibi bulacaksınız. Yapıştırıcıysa iş bittikten sonra çok işe yarıyor. Toz ve likit haldeki yapıştırıcıların kullanımı çok kolay. Toz olanı biraz suyla karıştırıp tutkal haline getirin ve yapbozun üzerine bir sünger yardımıyla sürün. Önemli olan parça aralarının iyice dolması ve birbirine yapışması. Yaklaşık bir saat durduktan sonra bozulmadığını göreceksiniz. Markaların bazılarında kutunun içinden toz yapıştırıcı hediye çıkıyor. Bunların sürekli kullanılabilecek daha büyük ölçeklileri ayrıca satın alınabiliyor olumunekankayizsmile
ALINTI
Hürriyet Gazetesi
Deniz İNCEOĞLU
Çok yararlı oldu teşekkürler :kedi:
repte yazarken kelimede yanlışlık oldu kusura bakma ablacım olumunekankayizsmile