Premature Bebekler Rahim ağzı yetmezliği yüzünden erken doğum yapan var mı??

37 haftadan önce gerçekleşen doğumlar prematüre doğum olarak adlandırılır. Bu haftadan önce doğan bebeklere de prematüre bebek denir.
sizede kocamann bi masallah hayırlı haberini beklyoruz bol bol hurma ye yürü bebis gesin insallah özelden mesaj atmıstım bana doğumda dua eder misin diye ama masallah hala dogmadı

normal doğum yapmak istiyordum ama hayırlısı... isim isim dua edcektim zaten ismini yazan arkadaşlara ve sana ayrıca tüm bebek bekleyen annelerimize ama sezeryan olacak galiba yine girmeden dua edeceğim inşallah . Allah tüm dualarımızı kabul etsin inşallah sağlıkla kavuşalım

bilmiyorum sadece güzel olanlara inanmak istiyorum şu anda bebek düşünüyoruz ama hep kuşku kurgularım var kısmet diyeceğim gittiğim dr prof hakkında iyi şeyler duyuyorum ona inanmak istiyorum tabiki önce Allah sonra o elimden birşey gelmiyor sadece elimden geleni yapacağım allah büyüktür bizlerede acısın muradlarımızı kursaklarımızda bırakmısın inşaallah

bebekleri olan arkadaşları tebrik ederim,ALLAH analı babalıbüyütsün. Benm kaybım olalı tam 3 gün oldu.aklımı binlerce soru kemiriyor.hala rahim ağzı yetersizligi olduğuna inanamıyltum eğer öyleyse ilk kızım nasıl oldu gayyette hareketliydim.benim bu gebeliğimde çok ağır grip geçirdim 1,5 ayda atlatabildim.aşırı öksütük ve kusmalarım vardı ondan dolayımı acaba bunda hunileşleme oldu-kesemde belki enf incelmişti??? sağlklı bir gebelik geçirip sonrakinde böyle ray tanısı konulan başka varmıdır acaba???

Canım benim kasılmalarım karnımın bir yerinde kubbe gibi bir sertlik şeklinde oluyordu. Metal de yazmış. Arda Bey endol veryor nidilat prepar taraftarı bir dr değil. Tabi endol de 48 saati geçmemeli. Şayet kasılma çok hissedersen kulln bence. bir de kasılma olursa bol su iç soluna yat. Bir de yaz geliyor benceiç çamaşırı giyme çok iyi geliyor enfeksiyonda bence etkili. Zararı da suyun azsa daha daazaltabilir. Mesela benim suyum gelmişti ya 15. haftada ben bir daha hiç kullanmamıştım endol...

Enfeksiyonlar erken suların gelmesinde çok etkili özlemciğim. Belki enfeksiyon nedeniyle olmuştur bence büyük ihtimalle öyle. Bu forumda çok net hatırladığım mulbery var kızı sağlıkla vakitli doğdu. sonra 26 haftaydı galiba ya da 23 haftalık kayb. sonrasında serklaj oldu ve sağlıkla doğum yaptı. Eskilerden tatlişoğlum vardı onun da oğlu zamanında doğmuş kızında 29. haftada dr si dikiş atmıştı 34 t doğum yapmıştı. Arzufirdevs vardı onun da 2 kızı vardı sonra 3. de hızla açılma oldu 28 haftalık kzı doğdu yaşadı çok şükür. 3. kızı olmuş oldu.Sonra 40 çıkınca kazara hamile kaldı. ondaserklaj filan olmadı yani hiçbir hamilelliğinde olmadı serklaj zamanında oğlunu doğum yaptı. şu an hamile meryem hanne var. 3 oğlu varken art arda birkaç kaybı oldu hatta son kaybı serklajlı. şu an serklajla hamile hatta. haftası da epy olmuştur facegurubunda vardı o sor istersen...

Bu arada inşallah perşembeye geleceğim yanına. Şimdiden öpüyorum...

Sevgili dostlarım,
yvrularımız melek de olsa şu an yanımızda da olsa hepimiz anneyiz yolumuz buraya düşmüşse bir kere. Hepinizin anneler gününü kutluyorum...

Merhaba melek anneleri
2 melek annesiyim bende
Yarın anneler günü; benim içim gene buruk ....
topiğin sessiz takipçilerindenim.Saolsun chnb arkadaşımızın tavsiyesiyle özel sağlık sigortası yaptırdım bekleme sürem 18 Ağustos ta doluyor ama ben Ağustos gelmeden tüm tahlıl ve araştırmalarımı yaptırmak istiyorum.Zeynep kamil hast.den randevu aldım az önce genetik ,dahiliye ve kadın doğum hakkımızda hayırlısı ..

Allahım kimsenin kucağını boş bırakmasın...

Senin de kutlu olsun canım. Bak ne güzel bir adım daha yaklaşıyorsun yavruna... İnşallah sağlıkla alacaksın yavrunu kucağına.Zeynep Kamil bence kalabalık da olsa iyi bir hastane. İnşallah rastgitsin her şey... Sık yaz... Gelişmelerden haberdaret bizi...

sen hayırla kavus da inşallah canım artık doğum sekli hiç önemli değil simdiden coookk tes ederim güzl duaların için de

aminn inşallah cümlemizn tabi insan bazen iyi seyler duymayada cok ihtiyacımız var

merhaba öncelikle tüm melek annelerin,annelerin,anne adaylarının anneler gününü kutluyorum.dün kontrole gittik.8+6 günlük srrviks 3.1 cm hormonlatin etkisiyle uzamis olabilir dedi birden acilabilir kisalabilir dedi serklaj kesin çözüm degil senn için en önemlisi verdigim ilaclari düzenli kullanman daha önemli olduğunu söyledi.serklaja yinede 12.haftada karar verip 14 15 de atabiliriz dedi duruma gore ama hic birseyin kesin olmadigini özellikle ilaclari onemsedigini defalarca söyledi.bebekte sikinti yok inşallah simdilik gelişimiyle uyumlu bizden haberler boyle inşallah güzel devam eder.ilaçlarımda su an progestan 200 mg 3 defa vajinal cleksan decavit folbiol corspin bemiks c.inşallah bana da dua edin bugun tüm içinde kalmıs anneler gibi bende yavrumu kucagıma alamadığım için cok duygusalım bu yavrumu kucagıma alabilmem için cok duaya ihtiyacım var

Servikal yetmezlik nedir ve neden olur?

pregnant
Prof.Dr. Aydan Biri – Rahim ağzı (serviks ya da cervix), rahmin vajinaya açılan en alt bölgesidir. Normal şartlarda ilerleyen gebeliklerde doğum kasılmaları başlayana kadar rahim ağzının kapalı kalması beklenir. Bazı gebelerde rahim ağzı, sürekli gelişen ve büyüyen bebeği taşıyabilecek güce sahip değildir.

Buna bağlı olarak doğum sancıları başlamadan açılma eğilimindedir. Buna rahim ağzı yetmezliği (servikal yetmezlik) ismi verilmektedir. Her 100 anne adayının 12’si (% 12), rahim ağzı yetmezliği sorunuyla karşı karşıya kalmaktadır.Daha önce yapılan dıştan müdahaleli (forseps veya vakum kullanılarak yapılan) zor doğumlar, travmalar (doğumda serviksin yırtılması) nedeniyle oluşmuş serviks yaralanmaları, sık aralıklarla yapılan doğumlar, düşükler ya da gebeliğin 12. haftasından sonra yapılan kürtajlar, rahim içindeki miyomlar gibi nedenlerle serviksi genişletmeye yönelik uygulamalar; servikal yetmezliğe sebep olabilmektedir. Sıklıkla karşılaşılmasa da doğumsal anomaliler, rahim ağzı yetmezliği nedeni olabilmektedir.

Servikal yetmezliğe bağlı olarak; erken membran rüptürü (bebeğin içinde bulunduğu su kesesinin erken açılması), prematüre doğumlar (erken doğum ya da preterm eylem), tekrarlayan düşükler (habituel abortus) gelişebilmektedir. Rahim ağzı yetmezliği olan bir anne adayı, mikroorganizmaların vajinadan yukarı taşınmasına bağlı olarak gelişen rahim içi enfeksiyonlar (endometrit ve salpenjit) v.b.) açısından da risk altındadır.

Geçmişte yukarıdakilere benzer doğum, düşük ya da operasyon öyküsü olan anne adaylarının, hekimleri bu konuda bilgilendirilmesi; hekimin anne adayını daha detaylı değerlendirebilmesi açısından önemlidir.Rahim ağzı yetmezliği, birçok normal seyrinde ilerleyen gebeliklerde de sıklıkla görülebilen hafif kasık ağrısı ya da vajinal ağrı, ağrının olduğu bölgede basınç hissi olması ve beraberinde vajinal akıntı belirtilerini gösterir. Bu açıdan belirtilere dayanılarak erken dönemde tespit edilmesi zordur. Tespit edildiği andan itibaren servikal yetmezliğin derecesine göre çeşitli şekillerde müdahale edilebilen bir sağlık sorunudur.

Servikal yetmezliğin ne tür problemler oluşturur?

hamilekadin13
Prof.Dr. Aydan Biri – Servikal yetmezlik (rahim ağzı yetmezliği); erken membran rüptürüne (bebeğin içinde bulunduğu su kesesinin erken açılması), tekrarlayan düşüklere (habituel abortus), prematüre doğumlara (erken doğum ya da preterm eylem) v.b. neden olabilmektedir.

Rahim ağzı yetmezliği olan bir anne adayı, mikroorganizmaların vajinadan yukarı taşınmasına bağlı olarak gelişen rahim içi enfeksiyonlar (endometrit ve salpenjit) v.b.) açısından da risk altındadır. Her 100 anne adayının 12’si (% 12), rahim ağzı yetmezliği sorunuyla karşı karşıya kalmaktadır.

Normal şartlar altında 37-40.hafta arasında doğum sancıları ile amniyon kesesinin yırtılması ve amniyon sıvısının boşalarak doğumun başlaması beklenir. Görevi fetüsü dışarıdan gelebilecek olan travmalara karşı korumak ve fetüsün gelişimine yardımcı olmak olan amniyon kesesinin (bebeğin su kesesi) erken açılması (erken membran rüptürü veya suların erken gelmesi), bebeğin henüz gelişimini tamamlamadığı dönemde (36. haftadan önce) doğum kasılmaları başlamadan amniyon kesesinin açılması olarak tanımlanabilir. Bu durum anne ve bebeği enfeksiyonlara açık hale getirir. Suyun boşalma hızına bağlı olarak kordon sarkması veya kordon sıkışması ihtimalini arttırarak bebeğin ölümüne neden olabilir.

Gebeliğin 36. haftasında bebeğin gelişimini tamamladığı kabul edilir. Bu zamandan önce doğum eyleminin başlaması ve neticesinde bebeğin dünyaya gelmesi preterm doğum (erken doğum, eksik doğum) olarak adlandırılır. Prematüre bebeğin (erken doğmuş bebek), başta akciğeri olmak üzere organ sistemleri yeterince gelişmediği için gelişimini sağlıklı bir şekilde tamamlayabilmesi açısından yoğun bakım şartları altında tutulması gerekir. Doğumu gerçekleşmiş bebekler arasındaki erken bebek ölümlerinin en baştaki sebebi erken doğumlardır.

Üç defa üst üste düşük yapan anne adaylarının tekrarlayan düşük sorunu olduğu kabul edilir. Tekrarlayan 2.trimester düşüklerinin diğer bir sebebi de servikal yetmezliktir.Rahim ağzı yetmezliği olan anne adaylarında, rahim ağzı olması gerekenden daha açık olduğundan enfeksiyonlara daha yatkındırlar. Bu tip enfeksiyonları olan gebeler, karın ağrısı, kasık ağrısı, kötü kokulu akıntı, ateş, cinsel ilişki sırasında ağrı v.b. şikayetlerde bulunur.

Servikal yetmezliğin tedavisi nasıldır?

Pregnant-lady
Prof.Dr. Aydan Biri – Normal gebeliklerde doğum kasılmaları başlayana kadar rahim ağzının kapalı kalması beklenir. Bazı gebelerde rahim ağzı, sürekli gelişen ve büyüyen bebeği taşıyabilecek güce sahip değildir ve doğum sancıları başlamadan açılma eğilimindedir. Buna rahim ağzı yetmezliği (servikal yetmezlik) ismi verilmektedir.

Servikal yetmezliğin tedavisi ancak cerrahi operasyon ile mümkün olabilmektedir. Bunun dışında ilaçla tedavi edilebilmesi mümkün değildir. Servikal yetmezliğin tedavisi için kullanılan cerrahi operasyona ise serklaj operasyonu adı verilir.

Serklaj operasyonu, Shirodkar tekniği (mesanenin alt kısmının serviksten ayrılması ile mesane altına atılan dikiş) ya da Mc Donald tekniği (basit olarak dikiş atma) ile olmak üzere iki farklı teknikle yapılabilmektedir. Operasyon sonrası işlemin başarılı olup olmadığı kontrol edilir. Doğum zamanı yaklaştığında ise serklaj ipi kesilerek doğum beklenir. Doğumun normal yollardan değil de sezaryen ile yapılması gündeme gelirse, sezaryen sırasında serklaj ipi kesilerek alınabilir.

Serklaj işlemi öncesinde, fetüsün canlı ya da anomalisinin olup olmadığı ultrason ile tespit edilir. Servikal enfeksiyonların varlığı saptanırsa bunların tedavi edilmesi (gerekli görüldüğünde serviksten kültür alınabilir) gerekir.Gebeliğin ikinci 3 aylık döneminin sonlarında, servikal dilatasyon (rahim ağzında genişleme) ve silinme oluşması durumunda, acil (kurtarma) serklaj operasyonu yapılabilse de beklenildiği kadar yararlı olamayabilmektedir.

Serklaj operasyonu; kanama varlığı, membranların rüptüre olması (su kesesinin yırtılması, suların gelmesi) ya da uterusta kontraksiyon (kasın geçici olarak kasılması) olması durumunda uygulanabilen bir yöntem değildir.Serklaj operasyonu, fetüs için yüksek risk taşımayan genel anestezi altında servikse, özel bir dikiş ipliğiyle uygulanan, yaklaşık 5–10 dk süren bir işlemdir. Operasyon sırasında antiseptik ilaçlar ile vajina ve serviks arındırılır ve işlem sonrasında da ilaçlı tedavi gerekli görülebilir.

Serklaj ne zaman yapılır?

hamile_d1
Prof.Dr. Aydan Biri – Anne adayına seklaj uygulaması yapılmasının gerekli olduğuna karar verildikten sonra serklaj ne zaman yapılmalıdır sorusu akla gelmektedir. Gebenin acil serklaj operasyonuna ihtiyacı olması durumunda zaman geçirmeden serklaj operasyonu gerçekleştirilmelidir.

Gebeliğin 28. haftasından önce, henüz doğum kasılmalarının başlamadığı dönemde, yapılacak vajinal muayene sırasında, servikste (rahim ağzında) açılma ya da incelme söz konusu olduğunda, acil serklaj operasyonu tanısı koyulur. Bebeğin amniyon kesesinin anne adayının rahim ağzına doğru uzanmaya başlaması diğer bir deyimle hunileşme olması ve serviks uzunluğunun vajinal ultrasonografi sonucuna göre 2 ya da 2.5 cm veya daha kısa ise bu da acil serklaj operasyonu gerektiren başka bir durumdur. Bu durumlarda vakit geçirilmeden düşük ve erken doğum riskine karşı serklaj operasyonunun acil olarak yapılması gerekir. Acil ya da kurtarma serklajı olarak adlandırılan bu işlem, mevcut servikal yetmezliğe geç müdahale edilmesinin bir sonucu olarak beklenildiği kadar yararlı olmamaktadır.

Koruyucu serklaj işlemi için ise çoğunlukla uygun gebelik haftası beklenir. Gebeliğin 12.-16. haftaları arası koruyucu serklaj işlemi uygulanması için en uygun dönemdir. Koruyucu serklaj işleminin uygulanabileceği en geç dönem konusunda ortak bir fikir olamamakla birlikte; erken doğum tehlikesini arttırabilecek etkenler göz önünde bulundurularak, gebeliğin 24. haftasından sonra koruyucu serklaj işlemi yapılması önerilmemektedir.

Serklaj ne zaman yapılırsa yapılsın işlem öncesinde, ultasonografide fetüsün canlılığı ve herhangi bir anomalinin olmadığının tespit edilmesi ve gebelik döneminin belirlenmesi gereklidir. Yine serklaj işlemi öncesinde gebede idrar yolu ve vajinal enfeksiyonların varlığının araştırılması, herhangi bir enfeksiyon varsa bunun tedavi edilmesi, dikkat edilmesi gereken diğer önemli bir konudur.

Serklaj kimlere yapılır?

hamile
Prof.Dr. Aydan Biri – Serklaj operasyonu; rahim ağzında açılma ve incelme olan anne adaylarına, bazı erken doğum öyküsü olan gebelere, fetüsün amniyon kesesinin annenin rahim ağzı kanalına doğru uzamış olanlara, acil (kurtarma) serklaj ve koruyucu serklaj operasyonu olmak üzere iki şekilde uygulanır.

Serklaj kimlere uygulanacaksa, hekim tarafından ilgili kriterlere göre değerlendirilir ve serklajın zamanına ve şekline hekim karar verir.

Gebeliğin 28. haftasından önce, henüz doğum kasılmaları başlamamış olan gebelerin vajinal muayeneleri sırasında rahim ağzında açılma ve incelme bulgusuna rastlanan anne adaylarına acil serklaj operasyonu uygulanmaktadır.

Daha önce yaşanılan gebelik ya da gebeliklerinde erken doğum öyküsüne sahip olan anne adaylarının mevcut gebelikleri de erken doğum açısından risk taşımaktadır. Bu açıdan erken doğum öyküsü olan anne adayları, vajinal ultrasonografi ile değerlendirilir, serviks uzunluğunun 2–2,5 cm ve daha kısa olanlara ise acil serklaj operasyonu uygulanır.

Acil serklaj operasyonu, fetüse ait amniyotik kesenin (su kesesi), annenin rahim ağzı kanalına doğru uzayarak deforme olduğu başka bir deyişe hunileştiği tespit edilen anne adaylarına da uygulanır.

Yukarıda anlatılan risk grubu içindeki anne adaylarına her ne kadar acil (kurtarma) serklaj operasyonu uygulansa da sıklıkla beklendiği kadar yarar görülememektedir.

Servikal yetmezliği düşündüren bulguların servikal rahim filmi (HSG) ile doğrulanmış olan, konizasyon v.b. nedenlerle daha önceden rahim ağzı ameliyatı geçiren, daha önceki gebeliklerinde servikal yetmezlik nedeni ile düşük ya da erken doğum öyküsü bulunan anne adaylarına koruyucu serklaj uygulanır. Daha önceki doğumu ya da doğumlarını zorlu ya da dışardan müdahale (vakumlu vs.) ile yapan, 12. haftada uygulanan vajinal ultrasonografi sonucunda serviksin uzunluğu 2 ya da 2.5 cm’den kısa olan anne adaylarına da koruyucu serklaj işlemi yapılmaktadır.

Serklaj kimlere yapılacaksa, işlem öncesinde, ultasonografide fetüsün canlılığı ve herhangi bir anomalinin olmadığının tespit edilmesi ve gebelik döneminin belirlenmesi gereklidir.

Serklajın sakıncalı olduğu durumlar var mıdır?

mytidewatermoms_-_pic_of_pregnant_woman-300x469
Prof.Dr. Aydan Biri – Serklaj düşük ya da erken doğum riski taşıyan anne adaylarına uygulanan bir operasyondur. Doğumun başladığını ya da düşük olduğunu işaret eden belirtileri gösteren anne adaylarına serklaj uygulanmaz.

Serklaj işlemi uygulanacak anne adayına, serklaj işleminden en az bir hafta öncesinden itibaren hekimin belirteceği tarihe kadar cinsel ilişki yasaklanmaktadır. Bunun yanı sıra gebeliğinin taşıdığı risk nedeniyle anne adayının, fiziksel aktivitenin kısıtlanması ile ilgili uyarıları dikkate alması, anne adayı ile bebeğin sağlığı ve risklerin azaltılması açısından önem taşımaktadır.

Serklaj işlemi belden aşağı anestezi uygulanarak yapılabileceği gibi genel anestezi altında da uygulanabilmektedir. Serklaj işlemi bir takım riskleri de beraberinde getirebilmektedir. Sıklıkla karşılaşılmasa da amniyon kesesinin (su kesesi) yırtılması, servikal (rahim ağzı) enfeksiyon, dikiş alınmadan kasılmaların başlaması ve fark edilmemesi durumunda servikste yırtılma serklajın riskleri arasındadır. Bunların yanı sıra serklaj, genel anestezi altında gerçekleştiriliyorsa buna bağlı riskleri, doğum ağrılarının başlaması sonucunda oluşan kasılmalar nedeniyle serviksin açılabilmesi ihtimalini de beraberinde getirmektedir. Ancak bu risklerin oluşma olasılıkları azdır.

Erken doğum durumunda, serklaj operasyonunda rahim ağzına (serviks) atılan dikişin alınması gerekir. Dikişin alınması sırasında ise genellikle anestezi işlemi uygulanmaz.

Serklaj işleminden önce, bebeğin yaşamsal fonksiyonu ve herhangi bir anomalisinin olmadığı ve gebelik yaşının, ultrason ile belirlenmesi gerekir. Ayrıca anne adayının vajinal ve idrar yolları enfeksiyonu var ise bunların da tedavi edilmesi gerekir.

Rahim içinde olması gerekenden daha fazla kanama olması, sancı ya da ağrının da eşlik ettiği belirli aralıklarla oluşan doğum kasılmalarının başlamış olması, amniyon kesesinin yırtılarak amniyon sıvısının boşalması (suyun gelmesi), serklajın sakıncalı olduğu durumlar arasındadır. Yapılan değerlendirmede bebeğin yaşama olasılığının olmadığını gösteren ciddi anomalilerin tespit edilmesi, anne adayının rahim içi bölgesinde ya da amniyon sıvısında iltihabi bir durumun varlığının belirlenmesi de serklajın sakıncalı olduğu durumlar arasındadır.

Pesser tedavisi nedir?

23-weeks-pregnant-120738_L
Prof.Dr. Aydan Biri – Servikal yetmezlik (rahim ağzı yetmezliği), idrar kaçırma (üriner inkontinans), pelvik organ sarkmalarında (semptomatik pelvik relaksasyon ) kullanılan bir tedavi yöntemi olan pesserler, vajinaya yerleştirilen silikon yapılı ve halka şekilli araçlardır. Anestezi alması riskli olan ya da ileri yaştaki hastalarda kullanılan pesser tedavisi, cerrahi operasyona alternatif etkili bir yöntem olarak kullanılmaktadır.

Toplum nüfusu yaşlandıkça pelvik relaksasyon yaygınlığı artış göstermekte ve bu gruba dahil olan birçok hastanın yaşam konforu pesser tedavisi ile arttırılabilmektedir.Bu tedavinin verimliliği, hastanın bu aracı kullanması hakkında yeterli derecede eğitilmesi ve düzenli olarak kontrol edilmesine bağlı olarak değişkenlik göstermektedir.

Pesserler vasıtasıyla vajina belli bir düzeye kadar kapatılarak pelvik organların bulunması gereken konumda sabitlenerek desteklenmesi ya da repozisyonu (konum değiştirmesi) sağlanmaktadır. Bu amaçla ya var olan pelvik destek yapısı kullanılır ya da pelvik mekanizma üzerine uygulanan kuvvetlerin geniş bir alana yayılması sağlanır. Farklı formlarda ve büyüklüklerde olabilen pesserlerin, pelvik relaksasyonun elde edilmesi maksadıyla kullanılanları küp, halka ve kare formunda olanlardır.

Hangi formdaki pesserin kullanılacağına hastaya uygulanan tedavi yöntemine göre karar verilir. Poliüretane ve lateks olarak iki şekilde üretilen pesserlerden lateks passer, daha hesaplı fiyatlarda bulunabilmektedir ancak deforme olmaya müsait bir üründür. Poliüretane passerin ise diğerine oranla koku ve tahrişe daha az sebep olur.

Rahimdeki sarkmalarda da rahmin olması geren konumda tutulabilmesi amacıyla pesser uygulaması yapılmaktadır. Pesserin kullanıldığı sürece haftada asgari bir defa bulunduğu bölgeden çıkarılıp temizlenmesi gerekmektedir. Birçok kadında sorunsuz olarak kullanılmasına rağmen pesser, vajinanın örtü tabakasının aşınmasına ve buna bağlı yara oluşumuna sebep olabilmekte, vajinada tahriş ve akıntıya sebep olabilmektedir. Pesser tedavisi gören bir kısım hastanın görüşü ise cinsel ilişkiyi aksattığı yönündedir.

Pesser uygulaması nasıldır ve takibi nasıl yapılır?

fft68_mf26832
Prof.Dr. Aydan Biri – Servikal yetmezlik (rahim ağzı yetmezliği), idrar kaçırma (üriner inkontinans), pelvik organ sarkmalarında (semptomatik pelvik relaksasyon) kullanılan bir tedavi yöntemi olan pesserler, vajinaya yerleştirilen silikon yapılı ve halka şekilli araçlardır. Anestezi alması riskli olan ya da ileri yaştaki hastalarda kullanılan pesser tedavisi, cerrahi operasyona alternatif etkili bir yöntem olarak kullanılmaktadır.

Pesser vajinaya, kontraseptif (hamilelik önleyici) diyaframın yerleştirildiği gibi yerleştirilir. Yerleştirilme işleminin kolaylaştırılması amacıyla kaygalaştırıcı yağ yardımıyla kaygan hale getirilen pesser bükülerek vajene yerleştirilir. Sonrasında ise düzeltilerek en uygun pozisyonu alması sağlanır.

Pesser uygulaması için kullanılabilecek değişik formlarda pesserler mevcuttur. Halka ve kaldıraç formundaki pesserler, Gellhorn pesser, Gehrung pesser bu uygulama için kullanılabilmektedir. Her birinin uygulama ve yerleşim şekli farklıdır. Hekim tarafından hastaya en uygun görülen formdaki pesser, hekim tarafından gerekli yere yerleştirilir. Tüm pesserler, jinekolojik muayenenin yapılabilmesine müsaade edecek biçimde, parmağın girebileceği miktarda açıklık bırakılarak yerleştirilir. Uygulamanın ardından yapılacak ilk jinekolojik muayenede; hijyen, basınç ve pesserin konumu kontrol edilir.

Pesser tedavisi, kullanılan aracın dönemsel olarak yapılacak yerleştirme ve çıkarma işlemi için isteksiz ya da durumu buna uygun olmayan hastalar için pratik bir yöntem değildir. Östrojen hormonu seviyesi düşük olan hastalara uyum sağlamayan bir yöntem olan pesser tedavisi, bu hastalara yeterli desteği vermemektedir. Bu açıdan pesser tedavisi uygulanması düşünülen östrojen seviyesi düşük olan hastalara, uygulama öncesinde asgari 1 aylık topikal östrojen tedavisi yapılır.
Pesser aracı kullanacak olan hastaların, aracı doğru çıkarma ve yerleştirme konusunda bilgilendirilmeleri ve bu konudaki yeterliliklerinden emin olunması gerekmektedir.

Pesser uygulaması ve takibi, yerleştirilen sistemin sürekli olarak kontrol altında tutulmasını gerektirdiğinden, hekimin uygun gördüğü aralıktaki kontroller aksatılmamalıdır.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…