asenacığımın isteği üzerine ramazanda (hatta memnun kalırsam ömür boyu) kullanacağım diyet yöntemini açıklayarak yazacağım. Adı sayarak zayıflamak, ayça kayanın yöntemi. Bana çok mantıklı ve kaçamakları biraz tolere edebilir geldiği için ramazanda uygulamak istedim.
Olay şöyle, 4 grubumuz var: tahıllar, et, süt, meyve. Bunların porsiyon değerleri var. Ona göre de bir formül çıkarıyoruz. Mesela çok kullanılan bir formül 5333 formülü. Yani günde 5 porsiyon tahıl, 3 porsiyon süt, 3 porsiyon et, 3 porsiyon meyve. İdeal kilosuna daha yakın olanlar veya diğer bir deyişle vermesi gereken kilo az olanlarda ise formül 4232 (4 tahıl, 2 et, 3 süt, 2 meyve). Burada sebzeler ve yağlar sayılmıyor. Sebzeler sınırsız yenebildiği için sayılmıyor, yağı da genel olarak azaltmaya çalışıyoruz. Tek tek yağ saymaya gerek yok ama her yemekten yağı biraz çalıyoruz. Tamamen yağsız bir diyet de yapmıyoruz. Şimdi biraz grupların porsiyonlarından bahsedeyim.
1 porsiyon tahıl: 1 dilim ekmek, çeyrek simit, 1 ince dilim börek, 1 patates, 1 kepçe çorba, 2 dolu yemek kaşığı pilav, 2 dolu yemek kaşığı makarna, yarım paket form bisküvi.
1 porsiyon et: Avuç içi kadar kırmızı et, tavuk (50 gram diyebiliriz), küçük balıklardan 2-3 tane, büyük balıkların yarısı, 1 dilim peynir ve 1 haşlanmış yumurta da et grubuna giriyor.
1 porsiyon süt: 1 bardak süt, 1 kase yoğurt, 1 kase cacık, 1 bardak ayran, 1 sütlü kahve
1 porsiyon meyve: elma, armut, portakal, şeftali, muz gibi meyvelerden 1 tane. Mandalin ve kividen 2 tane. Kuru kayısı ve kuru hurmadan 3 tane. Çilek-kirazdan 10-12 tane, kavun-karpuzdan bir orta boyun 1/8i, erikten de 6-8 adet. Üzüm ise bir küçük salkım.
Karışık bazı besinlerin ve kaçamakların karşılıkları:
1 porsiyon baklagil: 1 tahıl+1 et
2 top dondurma (100gr): 1 süt+1 tahıl
1 dilim pasta: 4 tahıl
1 hamburger: 2 tahıl+2 et
1 dilim pizza: 2 tahıl+2 et
1 lahmacun: 2 tahıl+1 et
4 yemek kaşığı mantı: 2 tahıl+1 et+1 süt
4 tane yaprak sarma: 1 tahıl
4 küçük mercimek köftesi: 1 tahıl+1 et
1 poaça: 2 tahıl
Diğer tüm şekerli kaçamaklarında kalorisini 70'e bölüp sonuç kaç çıkıyorsa o kadar tahıldan sayıyoruz. Mesela 210 kalorilik bir çikolatayı 3 tahıl sayıyoruz.
Formülümüzün dışına çıkmazsak ne yediğimiz, günün hangi saatinde yediğimiz bize kalmış. Önemli olan formülün dışına çıkmamak. Bana uygulanabilir geliyor, bilmiyorum siz ne düşünürsünüz. Yani atıyorum bir hamburger kaçırdık, tamam o zaman artık tahıl hakkımız az kaldığı için yoğurt yemeliyiz mesela. Gibi. Tabi bana göre bu formülde tahıl ne kadar azaltılırsa kilo verme o kadar hızlanır. Ayrıca her gün her gün tahıl hakkını kaçamaklardan yana kullanınca da kilo vermeyi bekleyemeyiz. Bu karşılıkları ayça kaya ekstrem durumlarda kaçamak yaptığımızda diyetimiz bozulmasın, ona göre kısalım diye vermiş.