kızlar bugün sağlık ocağında kavga eden bir çift vardı. Kadın çocuğuna aşı yaptırmak istemiyor, adam da sen doktordan iyi mi bileceksin diye aşıyı yaptırmaya çalışıyordu. En sonunda yaptırdılar. İşim orada değildi, hemşire hanıma burada soracağım soruları soramadım. Bir sonraki gidişimde bilgi almaya çalışacağım.
Ben de konuyu araştırdım. Kk çıktı zaten direkt karşıma. Resmen aşı yaptırmama propagandası yapmış bir üye. Ama k vitaminini aşı sanıyor falan. Facebooktaki grupların sözüne güvenerek nasıl bu kadar ciddi bir sorumluluk altına girilir?
Kimseyi yargılamak değil amacım; merak ettiğim şu: Yarın bir gün bizim çocuklarımızla onun aşısız çocuğu aynı ortama girse bir tehlike arz eder mi? Bir sürü mülteci bizde bitirilmiş olan hastalıkları getirdi ülkemize, bu açıdan nasıl değerlendirip önlem alabiliriz?
yine yeniden her şeyi "biz biliriz" kafası. doktorundan, sağlıkçısından, bilimadamından daha iyi biliriz...
her şeyi ama her şeyi biz biliriz! toplumsal olaylarda işin uzmanına işini öğretmeye çalışmak favori aktivitelerimizdendir mesela...
filancamın oğlu/kızı doktor dediydi yaptırdıydı aşıyı.. soora çocuk öldü, öbürü sakat kaldı, beriki yoğun bakımda.
yav he..
hanım senin çocuğun normal bir çocuk değil ki her şeye alerjisi varmış. e yaptırma der tabi doktor sen de ona göre yol çizersin. burada konuşulan konu sen değilsin zaten.
burada konuşulan şey; keyfi olarak nereden kurmuşsa kurmuş, çocukta bir şey yok ama keyfe keder kuruntularına göre yaptırmıyor aşısını.. hem kendine tehdit hem de milletin çocuğuna.
29 yaşındayım.hepimize çatır çatır yaptırdılar aşılarımızı..sizlere de yaptılar aşılarınızı, unuttunuz mu?
okulda ders saati içeriye hemşireler girer aşılarımızı yaparlardı. iğneden korkan oldu mu öğretmen bir kolundan tutar, hemşire geçiriverirdi vallahi iğneyi..
hiçbirimize de bir şey olmadı sonra. otistik falan da olmadık, şükür ağır hastalıklar da geçirmedik. devletin her türlü politikasına kafa tutacaksak, kendimizi heidinin dedesi gibi dağlara vuralım.içine entegre olmayı beceremediğimiz toplumu da kendi fikirlerimizle saçma kuruntulara sokmamış oluruz.
2 çoçuğum var, 1inin aşılarını yaptırdım diğerini de yaptıracağım ama şuraya yazdığınız 'bize yaptılar bir şey olmadı, herkes yaptırıyor' ile 'benim çocuğuma yaptılar şu oldu' arasında bir fark Yok.
Kendim de sağlık personeliyim.
Hiç bir aşının %100 koruyuculuğu yoktur.
Ve elbette ki yan etkileri vardır.
'Biz biliriz' kafası diye kullandığınız tabirin dogma sebebi de sistemin ta kendisidir.
Ben hala çocuğuma yapılan aşının prospektüsüne ulaşabilmiş değilim mesela.
Neden?
Tıbbi ilke olarak aydınlatılmış onam diye bir şey var.
Benden 1 damla kan alsalar o kanın nasıl bir işlemden geçeceğini bilmek, neden aldıklarını bilmek, alırlarken nasıl alacaklarını bilmek benim hakkım.
Bebeğime enjekte edilen şeyden neden bihaber olayım?
Ama Türkiye de bilgilendirme konusu hep karşıdakini aşağılama ve küçük görme yüzünden es geçildiği icin, biz bilirizcilerin türemesi de normal.
Önce açık olmak zorunda sistem.
Neden yaptıklarını, nasıl yaptıklarını, yaparsa ne olur, yapmazsa ne olur u anlatmak zorunda.
Ayrıca o bebeğin sorumluluğu bende ise bende öğrenmek zorundayım. Öğrenemiyorsam bunun sonucundan yine bana bilgi vermeyen sorumlu kimse kusura bakmasın.
O yüzden donem donem bir akım başlar ve birileri peşinden gider. Ama doğru ama yanlış. ortada net bilgi olmadığı sürece herkes istediğinin peşinden gider.
Gidip aile hekiminize yaptırdığımız asılar hakkında bilgi almak var prospektüslerini görmek istiyorum diyin.çok şey yazmışsınız ama aslında hiçbir şey yazmamışsınız. peki sonuç?
yaptırılsın mı? yaptırılmasın mı?
aşı olalım mı olmayalım mı?
Çernobil'in etkilenen ülkelerden kan kabul etmiyorlarmış buna bazı AB ülkeleri de dahil. Ama bu sadece Twitter kullanıcısının ifadesi resmî bir kaynak açıklaması Yok.Kuzenimin bebeği bi kaç hafta önce üçlü karma aşısından sonra fenalaştı. İki haftadır büyük hastaneye sevk ettiler orda yatıyor. Böyle şeyleri gördükçe ben de çok korkuyorum. İki çocuğuma da yaptırdım bütün aşılarını ama duydukça öğrendikçe ileride bişey çıkar diye çok tedirgin oluyorum.
Bide geçenlerde bişey öğrendim. Amerika ve bazı ülkeler bizim kanımızı almıyor. Bağış yapsan da olmuyor. Sebebi de Hani şu hepimizin olduğu 1.sınıftaki aşı.omzumuzda lekesi olan var ya işte onu oldunuz. Okullarda bilmem şu tarihlerde dağıtılan fındık vs yiyecekleri yediniz gibi şeyler söylenmiş. (Kaynak belirtmeyi çok isterdim İnan'ın ki hatırlayamadım) bi araştıralım yaa ne oluyor. Ben gelecek kaygısı yaşıyorum çok fazla((
Aşı yaptırmak zorunda. Ceza yer çocuğuna da aşı yapılır ceza yediği ile kalır
3-4 ay öncesine kadar dediğiniz geçerli idi.
Artık değil.
Mahkeme kararı ile aileler imza verdiği taktirde aşı yaptırmak zorunda değiller.
Çocuğun sağlık kararları aileye verildi yani.
Gidip aile hekiminize yaptırdığımız asılar hakkında bilgi almak var prospektüslerini görmek istiyorum diyin.
Eğer başarılı olursanız bilgiye ulaşmak konusunda, (ki olamayacağınıza bahse girerim)
Doktorunuzun tavsiyeleri ve okuduklarınızı akıl süzgecinizden geçirip kararınızı öyle verin.
'Biz yaptık bir şey olmadı' mantıgıyla degil.
Bir başkasına da bu mantığa uymasını tavsiye etmeyin.
Belki 20-30 kişi degil, prospektüs soran 300 kişi olursa talebi görüp bilgilendirme yoluna giderler.
Böylece bir şey değiştirmiş oluruz.
hanimefendi yazdıklarımı anlamadıysanız, anlamadım deyin.yaklaşımınız bana tuhaf geliyor.
biz yaptık bir şey olmadı mantığı değil o, sanki aşı yaptırınca ölümlerden ölüm beğenmek gerekiyormuş gibi tavır alanlar var ona karşılık söylemiş olduğum bir şey.
Ayrıca doktor değilim, bilimadamı değilim prospektüsü okusam ne olacak? yani tıp dilinde o terimlerle yazılan bir prospektüsü ne derece anlayıp hıı tamam o zaman diyebiliriz.Bu da başta dediğim şeye geliyor işte, biz biliriz!okuduk hemen anlarız!
Yapmayın yahu, bu dediğinize kendiniz inanıyor musunuz? Ben kimyacı mıyım yani prospektüsü okusam bu neymiş diye yine yeniden internetten taratmam gerekecek doğru yanlış falan..
Anadolunun ücra bir ilindeki kadını görseniz ona da prospektüsü talep et oku, kararını ona göre ver mi diyeceksiniz?
komik gerçekten kusura bakmayın, sağlık personeliyim diyorsunuz yani bize güvenmeyin mi diyorsunuz?
yıllardır araştırmaları yapılmış, çaresi binbir zorluklarla bulunmuş hastalıklara karşı tıp ilmine, prosedürlerine güvenmek istiyorum ben. tüm gelişmiş ülkerlerde de bizde de yaptırılıyorsa bu ve ben de bu konuda kendi araştırmalarını yapan bir bilimadamı falan değilsem tıp ilmine güvenip yaptırmak durumundayım. Doktorum tiroidlerimde bir sorun oldugunu ameliyat olmam gerektiğini, kanser, sara hastası, kalp hastası vb. oldugumu ve tedavi olmam gerektiğini söylüyorsa ona güvenip tedavimi olmak zorundayım!Uzmanı olmadığı bir konuda ne hakla ahkam keser ki bir insan?
Aksi takdirde tıp ilmini komple reddedip tunç çağında falan yaşamam gerekir. Bilmem anlatabildim mi?
Otizm hakkindaki bu ulvi bilginin kaynagini bizimle de paylasirsan seviniriz.yalansavar diye doktorlar ve arastirmacilar tarafindan acilmis bir site var, orda asi karsiti olan insanlarin sacma sapan tezlerle insanlari kandirdiklari bilimsel belgelerle ispatlanmis. Ayrica otizim sonradan olmaz daha anne karnina ilk dustugu anda hucreler birlesince olur.
biraz makale okursaniz sizde bu ulvi bilgiye ulasirsiniz. Daha once ki isim Amerika da cocuk doktorlari ile ilgiliydi ve bir suru arastirma sonucu bu bilgiye ulasilmis. Dedigim siteyi de okursaniz Turkce olarak gereken cevaplari bulursunuz. Ben bizzat doktorlardan duydum!Otizm hakkindaki bu ulvi bilginin kaynagini bizimle de paylasirsan seviniriz.
Bana tibbi arastirmayi kaynagiyla, yazarlariyla birlikte sunar misiniz hanimefendi? Cok basit bir sey istiyorum web sitesi istemedim ben sizden.biraz makale okursaniz sizde bu ulvi bilgiye ulasirsiniz. Daha once ki isim Amerika da cocuk doktorlari ile ilgiliydi ve bir suru arastirma sonucu bu bilgiye ulasilmis. Dedigim siteyi de okursaniz Turkce olarak gereken cevaplari bulursunuz. Ben bizzat doktorlardan duydum!
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?