Ne alaka? Ülkemde her yerin farklı adetleri var. Muğla taraflarında kız tarafı yaparken herşeyi bazı illerde sırf dolandırmak için evlenenler bile var
Temel mantıkda düğünü erkek tarafı yapar, nişanı da isterse kız tarafı kendisi yapar. Ben bu düğünlerdeki sömürgeciliğe hep karşı çıkmışımdır. Yani evleneceğin insanla daha düğün/nişan arefesinde maddi çatışmaya giriyorsunuz ve çok saçma. Bir tarafın diğer tarafı sömürmeye çalışıp isteklerini yaptırmasından ziyade iki taraf müşterek anlaşıp örf/adet olayını kenara bırakıp yuvasını kursun arkadaşım.
Sen nişan istiyorsan nişanlığını al kendin yap, salonu kendin tut. Paranız yoksa nişan yapamayacaksınız muhtemelen. Erkek tarafı kız tarafına her istediğini yapmak zorunda değil. Genel prensipte kız alınır, erkek tarafı kız alır. Öyleyse herşeyi erkek tarafı yapsın denilebilir. Çok eskiden kız ailesi başlık parası alırdı. O mantıkla nişanlığı erkek tarafı alsın mantığı bana göre aynı kafa.. Takı ve mücevherata çok karışmam, çünkü takılan her takı çifte gideceği için bir yatırım, bir borç kapatma aracı olacağından yüksek tutulup istenmesi kabul görülebilir. Ama, takı töreninden sonra takılara el koyan aileler var. O da çok saçma. Düğünlerde en sevmediğim şey bu çıkar menfaat ilişkisidir.
Adet ve gelenek göreneklere bağlıyız falan yazmışsın. Öyleyse usullerine uydurun diyeceğim ama hiçbir zaman tam mutlu olamayacaksınız onu da belirteyim. Sizinki adette, erkek tarafın ki adet değil mi? Annende neyin kafasını yaşıyor? Nişanlık almayacaklarsa girme bu yola demek ne demek?
Erkek arkadaşında anladığım kadarıyla ailesinden bağımsız kendisi yapmak istiyor. O da uyanıklık yapıyor olabilir. "Ailem yoktu kendim yaptım, çok şey takamam sana" demek isteyebilir. Hatta içgüveysi gelip (ailesiyle kavga edip kız evine kaçan erkekler) düğünü, töreni herşeyi kız tarafına yaptırım sonra kendi anasının babasının evine de dönebiliyor. Ama bu konumuz dışında
Temelde, erkek tarafı düğünü, kız tarafı nişanı yapar. Erkek gelinliği, kız damatlığı alabilir. İyi olan kazansın..