Sanırım Ben Beceremiyorum :(

Bütün evi tek başına düzemiyor malesef hatta askerde iken beyaz eşyaları ben aldım ilerde bize sıkıntı olmasın diye.
Benim erkek arkadasım herseyin eşit olmasından yana..

Ben de Trabzonlu'yum evet bizde damada bu tür hediye alınmaz .Erkek tarafı kıza hediyeler alır.Bunu hesapçılıkla ilgisi yok aslında, adet ve anlayış meselesi bence de kızın damada takım elbise alması mantıklı değil.

Biri karadeniz biri doğu,cikssss olmaz bu is
Yok oyle bisey sen kizsin osana alicak,sen düğünde istersen alirsun damatliguni

Doğu gelenekleri aşikar...

+ düğün dernek işlerinde üstüne kız tarafının çeyiz masrafını karşılayan kesimler bile var
ve nişan kına düğün ev düzme her şeyi erkek tarafı yapar.
Kız tarafı kendi bütçesine göre çeyiz yapar kız tarafından genelde hiç bir şey talep edilmez.

Adetleri kendine göre yorumlaması yerine maddi durumunu izah edip daha şeffaf olsa
en azından senin adetin benim adetim diye detaylarda boğulmazsınız.

Doğuluyum eşimde doğulu. Bizde karşılıklıdır. Nişanlığı ve gelinliği damat alır damatlığıda kız tarafı alır. Evde de oturma odası ve yatak odasını da aileler anlaşarak yaparlar biri birini biri de diğerini alır. Çamaşır makinası ve fırın kızın çeyizine dahildir. Diğer beyaz eşyaları ve televizyonu erkek tarafı alır.
Ayrıca erkeğinde çeyizi olur bizde çeyizine halı 12 adet erkek kadın iç çamaşırı çorap koyulur. Battaniye koyulur yastık yün yatak yorgan koyar annesi.
İsteme esnasında babanın isteyeceği altın düğününde takılacak altındır haberin olsun başlık parasıyla karıştırmayın. istemezsen 8 kişi bi bileziğe girer danaya girer gibi. Nikah takısını şimdiden konuşun ayıp zannederdim ben ama ayıp diye bişey yokmuş yeni anladım.

Yok öyle birşey ,Doğuda kız alınırken imkan dahilinde döktürülür deyim yerindeyse,asla kız tarafından birşey beklenmez,ha nedir nişanda bohça yapar kız tarafı damadın annesi kaız kardeşi v.s. Birer yazma çorap çektik konulur damada pijama takımı çorap v.s. ,öyle çok şey beklenmez

Bu ne ya!
Ticari ortaklikmi kuruyorsunuz evleniyormusunuz?
O su nu aldi bend ebunu almaliyim bana cok itici geliyor.herkesin gucu neye yeterse onu alir.
Nisan elbiseni o almazssa girme demis annen ablamda kendi almisti nisan elbisesini gayet mutlu bir evliligi var su an.
Bunlari kistas kabul etmeyin.

Annesi gaza getiriyordur erkekler cok takılıp anlamaz bu ayrıntıları.

O karistirmis.
Sadece dugunde kiz damatlik, erkek gelinlik alir.
Dugundeki cerezi, nisandaki ve kinadaki cerezi, kizin nisanliligini kinaligini, takilari ev esyasini erkek alir. Kadin yatak odasi ve mutfak esyalarini alir. Hatta beyaz esyayi kadin alır buz dolabi erkek alir.

Alisveris icin degil ama,

Kültür farkı der ve susarim

sonradan pisman olmamak icin, onceden iyi dusunmek gerek

Ne yani bunu mu sorun ettiniz zaten bu kadar küçük şeyleri düşünerek bir yola girmek isterseniz yolun başında kalırsınız

Bende karadenizliyim. Biz evlenirkende demislerdi sen onun takimini o da senin nisanligini alacak diye. Dinlemedik herkes kendi kiyafetini aldi. Hayatini gelenek göreneklere gore yasamayip evlilik yoluna girince gelenek gorenek diye tutturmaktan nefret ederim. Bana gore son derece sacma gelenek gorenek olayı.

Bir de ben buna kızıyorum arkadaş
Adet gelenek deyip kıza yalan söyleyecegine benim durumum iyi değil her seyi beraber yapacağız dese kabul edilir
Ayrica kiz nasil bir yana para biriktirip esya almaya basladiysa kendi de başlamalı

Doğrudur ama karşılığında kızın kv yle oturması da beklenir o hediyeydi takıydı bedavaya değil yani

Canım bizde doğuluyuz. Yatak odadı+beyaz eşyayı kız tarafı alıyor. Nişanda da kıyafetleri ve yiyecek erkek tarafına ait. Orkestra mekan vb kız tarafına

müşterek bir hayata başlıyorsun.. evlilik kararı almışsın hala damatlığı o alır nişanlığı bu alır derdindesin. ben kına yaptım nişan gibi. eşim düğün yaptı. o gelinliğimi ve nişanlığımı aldı (ki inan kadın eşyaları daha pahalı) biz de onun damatlık ve kınada giyeceği kıyafeti aldık. ben tabak-çanak-nevresim vs aldım o da beyaz eşya vs.. zaten tabak çanak diyip geçme onlar da beyaz eşya kadar para tutuyor. her şeyim 4/4 lük olmasa da 3/4 lük olsun istiyorsan o eve sen gelin gireceksin o eşyaları vs en çok sen kullanacaksın ve ailen de kesenin ağzının açacak. evleneceğiniz kişi ile aile olmayı biz olmayı öğrenin artık. sen kendi ananın kesesini düşünür o kendi anasının kesesini düşünürse bu iş yürümez zaten. adamın adeti o olsun olmasın bastır ailene güven kocan olacak adama yapsınlar. yapamıyorlarsa sen elinden geleni yap en azından elinde hiç bir şey olmazsa koz olur. kendin yapacak olursan da azcık göstere göstere yap ki gözünde değerin artsın. her şeyini paylaşmayan ve herşeyini paylaşamayacağın adamla da evlenme. varlığı var bunun yokluğu var.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…