Son 3 yılda 20 kilo aldım. Berbat bir iş hayatı yüzünden sürekli abur cubur yemeye başladım ve şimdi sürekli gofret, çikolata, bisküvi gibi şeyler yemeden duramıyorum. Son 1 yıldır uğraşıyorum, didiniyorum, yok olmuyor. Her basarisizliktan sonra günlerce kahroluyorum.
Var mı bu durumu yaşayıp, kurtulan?
Ben de sizin gibi şekere bağımlıydım. Etrafa kulak tıkayıp sürekli bu durumu dile getiriyordum. Kilo vermiştim vermesine ama sağlıklı yaşamı hayat tarzı haline getirememiştim. Hala da tatlıyı şekeri çok severim ama bağımlısı olduğumu düşünmüyorum artık. Benim bu bağımlılıktan kurtulmak için yaptıkların şöyleydi:
*Öncelikle şekeri sadece tatlı olarak düşünmemek gerek. Yediğimiz birçok paket gıdada örneğin müsli, içeceklerde örneğin meyve suları ciddi miktarda şeker mevcut. Ürünlerin içeriklerine baktım ve şeker patlamalı gıdalara asla alışveriş sepetime atmadım. Dışarıda yediğimde içecek olarak sadece su tükettim. Ayran, soda ve su dışında her türlü içeceği bıraktım. Önce içecekle başlamak çok daha kolay oldu.
* Ailem çok iştahlı insanlar. Abur cuburlar, tatlılar evden eksilmez. Onlara durumun vehametini, şekerin ne kadar zararlı olduğunu konuştum. Çok anlamak istemeseler de bir süre bana destek olmaları gerektiğini, yoksa geçici olarak başka bir yerde bile kalabileceğimi belirttim. Ciddiyetimi anladılar ve eve gereksiz şeker yüklemesi olan hiçbir şeyi almadılar.
* tabi kendini tutmak zor. Ben çikolata çok severim. Bitter çikolata çok faydalıdır. Bolca bitter çikolata tükettim. Nerdeyse hergün 2-3 kare bitter yedim. Çünkü elbette 1 kare beni kesmiyordu :)
*Muz ve fıstık ezmesi inanılmaz güzel bir kurtarıcı oldu benim için. Muzları dilimleyip üzerine fıstık ezmesi sürerek tatlı krizlerini dizginledim.
*Tarçınlı süt yine güzel bir seçim. Tarçın kan şekerini dengeliyor ve gereksi tatlı yeme ihtiyacını alıyor. Zaman Zaman activia içine meyve ve üzerine tarçın ekleyip yedim.
*Zaman Zaman kendime ödüller verdim. Mesela doğum gününde bir dilim pasta, sıcaklarda 1 top dondurma gibi. Şimdi Ramazandayız ve dondurma ve güllaçtan başka tatlı tüketmiyorum.
* that sugar adında bir film izlemiştim ve beni çok etkilemişti. Şiddetle öneriyorum mutlaka izlemelisiniz!!
Her şey kişide bitiyor aslında bu bir irade işi. Gerçekçi hedefler belirlemeli, bir anda bırakmaya çalışmamalı, küçük küçük hedeflerle bu bağımlılıktan kurtulmalı diye düşünüyorum. Haftada bir gün tatlımı yiyorum hala ve mutluyum. Kilomu verdim, hiç gitmez dediğim yağlar gitmeye başladı. Şeker sağlığımız için büyük bir risk. Umarım azimli olur ve başarırsınız