Ben de bu konuda kendi yaşadıklarımı yazayım. İlk önce şunu söyleyeyim ilk gebeliğimde şeker çıkmadı. İkinci gebeliğimde zayıf hamile kaldım ve şeker testi yapılana kadar da çok az kilo aldım. İkinci gebeliğimde yapılan 50lik yükleme sonucum 178 çıktı. Doktor üst üste şeker yüklememek için 1 hafta sonra 100lük yaptırmamı istedi. Yaptırdım ve 4 tahlil değeri birden yüksek çıktı. Hemen dahiliyeye ve oradan da diyetisyene yönlendirildim. Aynı zamanda şeker ölçüm cihazı için de rapor çıkartıldı. Diyet yapmaya ve her gün doktorun belirlediği zamanlarda bi açlık bi de tokluk olmak üzere günde 2 kere şeker ölçümü yapmaya başladım. Bir süre güzel gitti. Yaz tatili bittikten sonra esas kontrollerimin yapıldığı çapa tıp fakültesine gittim. Kadın doğumdaki hemşirelerden biri bir tansiyon cihazı verip her gün sabah açlık şekerimi ve tansiyonumu ölçüp, 5 dakika diyafram nefes egzersizi yapıp sonra tekrar açlık şekerimi ve tansiyonumu ölçmemi istedi. Buradaki amaç diyafram nefes egzersizinin şekerin düşmesinde büyük etkisi varmış, bunu incelemek içindi ve gerçekten işe yaradı. Aynı zamanda oradakiler tabi ki hemen diyabet bölümüne yönlendirdiler. Diyabette tekrar bir diyet listesi yapıldı ve bir süre bu şekilde normal şeker değerleriyle devam ettim. Ancak gebelik ilerledikçe artan insülin ihtiyacı sebebiyle sınırı 140 olan tkluk şekerlerim 150-160-170-180 değerlerine çıkmaya başladı. Diyetin yanına bir de yürüyüş eklediler. Yürüyüşün de şekerin düşmesinde büyük etkisi varmış. Günde 3 ana öğünden sonra yürüyüşlere çıktım. Başlarda bu da işe yaradı. tabi bir süre sora bu da yetmedi ve insülin kullanmaya başladım. Niye bu kadar ayrıntılı yazıyorum derseniz, bende şeker olabileceği aklımın ucundan geçmezdi. Gebelik şekeri olma riski yüksek olan gebeler listesinde bana uyan tek şey aile faktörüydü. O da iki dedemde 75er yaşları sonrasında çıkan şeker hastalığıydı ve gelip beni de 2. gebeliğimde etkiledi. şeker yükleme testi yapılmadan bilinebilecek bir sorun olduğuna asla inanmıyorum çünkü böyle olsa o kadar hamileye bu yöntemi kullanmazlardı, başka yöntemler bulurlardı. Ve şu da var hiç kimse hamileliğinde sanki şeker varmış gibi hareket edip de yemeklerini düzenlemiyor. sadece bir kere ağzıma attığım küçük bir kurabiye yüzünden uzun süre şekerimi düşüremedim. yani canım çekiyor birazcık yesem bir şey olmaz diye bir şey yok. İş sadece tatlı yememekle bitmiyor. Beyaz ekmek yok, makarna yok, yağda yumurta ya da omlet yok, kızartma yok, meyvelerden kavun, karpuz, muz, incir, üzüm yok, bal- pekmez bunlar zaten yok, çorbayı bile kepçe hesabı içiyorsun, yemekleri kaşık hesabı yiyorsun. Bütün bunlara uyduğum halde bile insülin vurulmaktan kurtulamamışken, yükleme yaptırmayan kişiler buna nasıl cesaret ediyor anlayamıyorum. Tabi ki tercih meselesi orası kesin. ha bu arada günde 2 kere olan ölçümlerim, gece 3te de dahil olmak üzere günde 7 kereye çıkartıldı ve ben 3 günde bir hastaneye gidiyorum, sıkı kontrol altındayım. Umarım kimsede bu durum çıkmaz ama yaptırmama cesaretini en kendimde göremedim. İyiki de görmemişim. Çünkü şekerim yükse olduğunda vücuden hiçbir şey hissetmiyorum, anlamazdım yani.