Semt değiştirmeye korkarken ülke değiştirmek

Sardenya

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
10 Ekim 2016
1.843
2.504
83
Herkese selam,

Bizim 20 aylık bir bebeğimiz var. Ailelerimizle aynı semtte oturuyoruz, onlardan manevi olarak çok destek görüyoruz. Öyle ki işime yakın semte taşınmıyorum bu sebeple. Ülkenin durumu malum, eşimin işleri eskisi gibi değil biz de ek bazı riskler alarak gelirimizi sabit tutuyoruz ama eşim büyük bir iş teklifi aldı. Yaşam şartlarımızı belki birkaç basamak yukarı çekebilecek bir proje. Ama bir Kuzey Avrupa ülkesinde. Ben okulumu yurt dışında okudum, aynı zamanda çalıştım. Eşimin de benim de dil öğrenmede problemimiz yok. O zaten Türklerle çalışacak şu aşamada başlangıç seviyesinden başlamak sıkıntı yaratmayacak. Şu anda da global firmada çalıştığım için yöneticimin onayıyla şartları sağladığım takdirde çalıştığım firmanın herhangi bir ofisine transfer olabilirim. Amaaa gelin görün ki bebekle bu planlar ne kadar gerçekleştirilebilinir? 5 yıl önceki ben olsaydım uçak biletlerini çoktan almıştım. Oğlumla orada nasıl yaparız bilemiyorum. burada geniş ailesi var, çok sevdiği bakıcısı var, orada destek olacak kimse yok. Daha doğru düzgün konuşamıyor, ikinci bir dile adaptasyonu nasıl olur? Kuzey Avrupa tecrübemiz sadece birkaç günlük gezilerden ibaret, pratikte orada bebekli ve çalışan bir anne olmanın nasıl bir şey olduğunu, sosyal haklarımı bilmiyorum. Oradaki ofiste tanıdığım birine mail attım, ofislerde kreş var mı, part time çalışma oluyor mu vs diye. Bunlar haklı olarak kafamı kurcalarken bir yandan da özlediğim dinginlik ve düzen ortamının bir parçası olmayı, çocuğumu o standartlarda yetiştirebilecek olmaya can atıyorum. Olur mu olmaz mı? Yapan var mı aranızda? Tecrübelerinizi duymak isterim.

Benim asla ve asla cocuk dusunmuyorum diyen arkadasim finlandiyaya yerlesince ikinciye hamile su anda. Bundan daha guzel ortam yok diyor cocuk yetistirmek icin. Tum ulke cocuklara gore dizayn edilmis sanki demisti. Onun sirketinin oldugu kasabada bir krese verdi cocugunu. Cocuk simdiden uc dilde konusuyor. Cat pat da olsa ingilizce fince ve turkce. Cocuklar bizden daha csbuk adapte oluyor her yere ve herseye. Bir de etrafinda surekli pervane olan akrabalari olmadan daha saglikli buyur sanki.

hiçbir fikrim yok sadece durumumu anlatmaya geldim esimin calistigi sirket batmak uzere diyim ülkenin durumu malum ee istanbulda hele geçinmek bittik kisaca simdi hic dilini bilmedigimiz bir ulkeye gidicez dil yok is bulucakmiyiz belirsiz ama yine de sansimizi deneyelim diyoruz kisacasi senin sartlarin cok iyi hic düşünme derim evet belki ilk başta biraz zorlanirsin ama sonrasinda rahatlarsin oglunda kolayca uyum saglar çocuklar bizden daha dirayetli

Kesinlike gitmelisiniz

Ben 40 yasinda , biri bebek iki cocukla gidiyorum
Keske kuzey avrupaya gitme sansim olsaydi
Ayrica niye bu kadar tedirgin oldugunuzu da hic anlayamadim , cocugunuzun basina talih kusu konmus resmen , cocuga yapilabilecek en buyuk iyilik onu kuzey avrupada buyutmek

kucuk 1 aylik, buyuk 3 yasindayken tasindik bir akdeniz ulkesine.

kucuk 2 yas, buyuk 5 yasindayken tasindik bir kuzey ulkesine.

ilk tasinamiz buyuk acisindan zor olmustu, dil problemi ozguven eksikligine neden olmustu, yaklasik 3-4 ay surdu, sonra toparladi.

ikinci tasinmamiz psikolojik acidan hic bir sorun olmadi, dili de cok hizli kapti buyuk, kucuk henuz turkce dahil konusmuyor, sanirim konusmasi daha da gecikecek. ancak cok hasta oluyoruz bu kis maalesef, bir turlu adapte olamadik mevsim sartlarina, ki biz ailecek bagisikligimiz iyidir diye ovunurduk. En buyuk sorunumuz bu su anda.

ben su an calisiyorum, cocuklar tam gun okuldalar. En buyuk avantajimiz kres yardimi aliyor olusumuz ve is-ev-okul ucgeninin birbirine yakin olusu. Zamandan tasarruf ediyoruz.

Ben, geçici olarak Almanya’dayım iki senedir. İki buçuk sene daha burdayız. Geldiğimde bebeğim 6 aylıktı. Bizim yaşadığımız yer oldukça küçük ve yaşam çok kolay. Her türlü olanak var bebekler için bile. Kreş,bakıcı imkanları burda da çok iyi.
Eminim sizin gideceğiniz yerde de çok iyidir. Dil sorununu bebeğiniz için dert etmeyin,çabucak öğrenir zaten.
İşinizin olacak olması ve öncesinde Avrupa tecrübeniz olması çok büyük artı.
Bence tek mesele ailelerden uzak kalmaya dayanıp dayanayamayacağınıza karar vermeniz.

Tedirginliğim şu yüzden, kendi ülkemde bile henüz konuşamadığı için kreşe vermeyi düşünmezken orada bir anda kreşe mi vermeliyim? Yoksa işe başlayana kadar vermemeli miyim? Yoksa dili adam gibi oturtana kadar işe başlamamalı mıyım? Ben bir süre çalışmazsam ve adaptasyon sürecini çalışmayarak geçirirsem de sorun yaşamayız, böyle mi olmalı ki? Yani 4-5 yaşında olsaydı içim çok rahat ederdi ama daha çok bebek, organizasyonu elime yüzüme bulaştırmadan düzgin yapabilecek miyim bu beni korkutuyor.

neden böyle teklifler hep istemeyen insanlara gelir ki valla suan esimden isimden böyle bi teklif gelsin bırak düsünmeyi yanıma kilot bile almadan giderim nasılda primarkta burdakilerden daha guzel ve uygun alırım

Benim ailem yaşlı anneannem ve teyzem. Zaten okul yılları boyunca uzak kaldık. Eşim de çok düşkün değil kendi ailesine, ilişkilerimiz iyi sayılır ama özlemden ölmeyiz gibi.

Hangi ulke acaba? Ben de bir kuzey avrupa ulkesine yeni taşındım. Henuz calismiyorum, dil ogrenme asamasindayim. Ama gayet memnunum. Hayat sakin, huzurlu. Cocugum yok ama olsaydi turkiye yerine boyle bir ortamda daha iyi sartlarda yasayacagina hic kuskum yok.Soguk disinda pek bir sorun yok bence.

Emin olun 4-5 yaş çocuğun uyumu için daha zor olurdu.

Bizden de 600 kişi çıkarıldı maalesef. Yani yarın ne olacağımız da belli değil, belki burada kalırsam bir işim olmayacak.

Benim ailem yaşlı anneannem ve teyzem. Zaten okul yılları boyunca uzak kaldık. Eşim de çok düşkün değil kendi ailesine, ilişkilerimiz iyi sayılır ama özlemden ölmeyiz gibi.
O zaman daha fazla detaya kapılıp germeyin kendinizi. Memleketin durumu gerçekten çok üzücü. Gerçekten çok güzel bir fırsat çıkmış karşınıza.

neden böyle teklifler hep istemeyen insanlara gelir ki valla suan esimden isimden böyle bi teklif gelsin bırak düsünmeyi yanıma kilot bile almadan giderim nasılda primarkta burdakilerden daha guzel ve uygun alırım

İstemesine çok çok istiyorum ama küçük bebekle olduğumuzdan endişelerim var. Umarım sizin de gönlünüze göre olur, yaşam çok zorlaşmaya başladı.

Belçika. Sizin hangi ülke?

Ben yurrdisinda yasiyorum. Burda bebekli anneler icin her firsat var. Dogum izni, sabbatical vs. Bu izinler bizdeki gibi 4 ay falan degil. 1 senete kadar uzayabiliyor. Ayri cocuklari cok kucukken bile bakim berkezleri aliyor. Turkiyede pek yok bu. Misal cocuk 3 aylik diyelim aliyorlar. Part time da calisabilirsinjz tabi. Cocuk dedigin ooyle bir beyin ki dile adaptasyonu heralde 6 ayi gecmez. Bence hic durmayin, gidin. Keske benim esim de gelse yanima aama istemiyor.

dili evde ogrenemez ki, krese baslamasi iyi olur.

ancak cocuklar tasinmaktan cok etkileniyorlar, ilk bir iki ay calismamaniz iyi olur bence, ya da calisacaksaniz da ailenizden birini bir iki ayligina davet edin, cocuk alistigi kisilerle adaptasyon surecini tamamlasin.

Benim kizim 2 yasinda ve konusamiyor
Pedagog dedi ki , birkac ay krese vermeyin , hatta bu surecte eve o ulkenin dilini konusan yerel bir yardimci , bakici , oyun ablasi vs bulursaniz super olur dedi
Sizden turkce duyar , o kisiden de o ulkenin dilini duyar , krese basladiginda da afallamaz dedi

Tedirgin olacak bir durum yok , konunun uzmanlarina danisin dogru yolu gosterirler size

Bir iskandinav ülkesindeyim,bebekken kreşe gitmesi dil açısından daha mantıklı...4-5 yaşındaki bir çocuğun arkadaşlarıyla iletişim problemi yaşamasından çok daha iyi...buraya geldiğimde dil bilmiyordum,doğal olarak çocuklarım da bebekken başladılar kreşe...tavsiye edilen evde anadili konuşmak,kreşte ülkenin dilini...hatta bebekken kreşe göndermek artık zorunlu hale getirilsin diye bile tartışılıyor ve şuanki yasa max 2 yaş 9 ay...bunun üstündeki çocuğu kreşe yollamazsanız yasalar devreye giriyor

Benim endişem tamamen bebek için. Yoksa geri kalan kısımda sorun yaşamayız. Umarım eşiniz gelir yakında yanınıza.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…