Semt değiştirmeye korkarken ülke değiştirmek

bebegınız kucukken gıdeceksenız sımdı gıdın tam vaktı
bıraz buyudugunde okula baslama donemınde bıraz daha zor olabılır suan sızın ıcın daha kolay bebıs ıcın hıc fark etmez annesı babası yanında olduktan sonra ama bebek kucukken sızın ıcın daha kolay olur daha cabuk adapte olursunuz orda da ortam kurarsınız
hakkınızda hayırlısı olsun ınsallah en guzelı olur ne karar verırsenız

sımdı gordum hemde belcıkaymıs
ayyy gıdın gıdın ben olsam gıderdım :)

Belçika. Sizin hangi ülke?

Belçika gayet güzel bir ülke..
Bence gidin felaket tellalı olmak istemiyorum ama yanı başımızda savaş var, ben Balkan ülkeleri bile olsa yine de giderdim.
En azından Avrupa kıtası dünyadaki en güvenlikli coğrafyaya sahip, sırf bunun için bile gidilir.
Süper bir fırsat gelmiş bence kaçırmayın.. Umarım her şey sizin için güzel olur..

Belçika. Sizin hangi ülke?
Belçikaya geleceğinizi şimdi gördüm 2,5 yaşında devletin ana okuluna başlıyor cocuklar tüm okullar sabit sabah 8.30-15.30 ayrıca çalışanlar ve bazen işi çıkanlar için nöbet oluyor okullarda saat 19 a kadar.Okul dönemi bol tatilli geciyor, tatillerde açık olan okullar var onceden kayıt yapılıyor onlar için veya tatil dönemi tam gun aktiviteler oluyor.Geldiğimizde kızım 4 yasındaydı ve calışmadığım için çok arastırmadım şimdi 6 aylık bebeğim var çalışmayı düşünüyorum ,nasıl yapacagım emin değilim.Nederlands konuşulan kısıma gelecekseniz dil kolay zaten yarı almanca yarı ingilizce.Belçika aman aman değil , ben çok memenun değilim.

Komsu ulke Hollanda'dan selamlar:) Belçika'nın hangi bolgesine tasinacaksiniz? Belçika'nın en cok evlerini begeniyorum .Maasmechelen bolgesinde akrabalarimiz var gider geliriz. Genis bahceli mustakil evler ve Hollanda'dan cok daha uygun ev fiyatlari. Belçika'da cocuklar 3 dil ogreniyorlar bildigim kadariyla. Fransizca, Almanca ve Flemenkce. Flemenkce'yi Hollandaca bilen biri anlayabiliyor sadece g harfini biz baya girtlaktan cikarirken onlar yumusak konusurlar. Cocuklarin cok dil bilmesi kafalarini karistirmaz. Benim yegenim 4 yasina yeni girdi. Turkce, İngilizce ve Hollandacasinin masallahi var. Hemen kapiyorlar. Ablamin kizi 1.5 yasinda krese baslamisti. Belcikada da farkli olmasa gerek. Bazi bolgelerinde multeciler cogunlukta olabiliyor. Yine de Belçika guzel ve yasanilasi bir ulke.

Lütfen avrupa da yaşayan türkler çok zengin falan diye düşünmeyin. Fransa da dogup büyüdüm. Burada en kötü okullara yabancılar gider. Bu okullara "ZEP" adını veriyorlar.
Ben bu okullara gittim sırf mecburiyetten evimize en yakın o okullar diye.
Babalarımız inşaatçı, annelerimiz tuvalet temizliyor. Zenginmiyiz? Ben kendimi bildim bileli elbiselerimi 2. el alırız, çok az yeni kıyafetim oldu. Telefonlarım da aynı hep 2. 3. el. Irkçılık diz boyu annemin yüzüne başı kapalı diye tüküren hayvanı unutmuyorum. Herzaman insanlar "ora buradan daha iyi" derler. Halbüki hiç birimizin yaşantısı iyi değil. Burada geto dediğimiz yerlerde yaşıyoruz. Türkiye evimize google maps'ta bakan kuzenlerim neredeyse bize acıdı...

Zenginler var mı ? Elbete var ama burada çoğu türk fakir.

Konunun zenginlik ile alakasi yok aslinda ama bu yonde yorum yazmissiniz madem merak ettim, geri donus neden yapmiyorsunuz?

Bende Almanyada yaşıyorum ama ne ikinci el kıyafet, ne ikinci el telefon nede bir ghetto da yaşamak zorunda kaldık. Üstelik zengin de degiliz.
Akrabalarim temizlige gider evin kredisine destek olur kendilerine wc temizleyicisi gözüyle bakmazlar.
Bundan yaklasik 15 sene önce ilk kapandigim dönemler duymadigim hakaret laf sokma kalmadı, banada tükürdüler. Ama binde bir oluyo ve manyaklar her yerde var.
Ayrıca meslek okulları ve gittigim üniler yabancılarla (özellikle türklerle) dolu.
Belki fransa farklı olabilir veya sizin yaşadığınız büyük şehirdir de bu tarz şartlar vardır( belki almanyada'da vardır ama ben duymadım diyebilirim).

Hanımlar yeri gelmişken sorim ben tr izine gidince asla burun kıvırmam ama özellikle kv bana
"Ne var almanyada berbat bilmem kimin oglu orda bıcaklandi kadin diyormus almanya yedi bitirdi oglumu, kopek baglasan durmaz demisti ki yasadigimiz mahalle dillere destan bi güzellige sahip nesini begenmediyae sanirsin los angeles'lerden hiç cikmayan biri...ne var bizde burda yasiyoruz der bla bla. E onu cocuklulara sor baksana millet sıkılıyo diyorum. Hatta anne herkes heryerde bıcaklanabilir trde millet niye baktin diye birbirini vurmuyor mu haber izlemiyormusun dedim. Kv daha nası sustursam bilemedim rahat olduguma dair iletimde biseyler mi paylassamda inansa yoksa icten ice oda gercegi biliyoda eziklik mi kendince yasiyo:///

Eşim şu an inşaata calistigi icin cokta memnun degil geri döncem yaaa diyo ama ben her zaman dile getiriyorum uni mezunlari bile bazen is bulamiyo sen hop hemen nasi bulucan.

Kuzey ülkelerini severim bende, aile özlemi dışında bence sıkıntı çekmezsiniz. Telefon var sosyal medya var iletisim halinde illa ki kalınır.
Kimse kimsenin etlisine sütlüsüne karismaz, kimse sirf sevmek icin baska bir cocuga dokunmaz, kimse evine yine kin geldi diye gereksiz konulara girmez, trafik temiz akiyo gürültu yok,insanlar baskasini rahatsiz etmekten haya ediyorlar.
Negatif yönleru yokmu? Var. Yanlis yapilan haberlerden dolayi ister istemez irkciliga kayiyor işler ama şükür çigrindan cikmadi( bir bakmadan bır öflemekten ibaret).
Ben burda dogdum büyüdüm çok sükür halimden memnunum.
Oğlum hali vakti daha iyi olan ailelerin cocuklariyla kreşe gidiyor, ne o yanlarinda eksik, ne ben onu götürünce kendimi asagi görüyorum.
Kullandigimiz telefonlar, arabalar, giyilen marka ayakabilar...bu standart nerdeyse herkeste var. Ama kimse gösterişde bulunmuyor en çokta bunu seviyorum.
Biraz karisik ve uzun yazmis olabilirim kusura bakmayin:)

Son düzenleme:

20 aylık, her şeyin başında. Kendine ait sosyal çevresi yok. Bunalıma girecek, içine kapanacak yaşta değil.

Dediğiniz gibi ırkçılık, ayrımcılık, aşırı tipler her yerde var. Benim üniversite okuduğum yerdeki danışmanım bela gibi bir adamdı. Ama sırf onun yüzünden diğer hocalarımın hakkını yiyemem, melek gibiler de vardı. İnsanın olduğu yerde her türlü şey vardır. Objektif yorumlarınız için teşekkür ederim.

Bölge olarak bilemiyorum, şehir biliyorum sadece. Buradaki hanımlardan öğrendiğime göre çocuk için dil sorunu olmuyormuş. Bebekli hayat nasıl olur açıkçası onla ilgili endişe var aslında bende.

Zenginlik meselesi değil bu, yaptığın işin karşılığını almak. Güvenli ortamda, insani sosyal haklarla çocuk büyütmek istemek. İnsan kendi ülkesinde de ayrımcılığa uğruyor, bence bu daha acı. Bu ayrımcılık ve adaletsizlik ortamında debelenip durmaktansa yeni bir hayat kurmaya çalışıyoruz. Sürekli şikayet etmek yerine Memnun olmadığımız yaşantımızı değiştirmeye çalışıyoruz.

Merhaba, belcikada 1 yil yasadim. Siz kuzey avrupa ulkesi diyince finlandiya vs dusundum. Oralar cidden daha standarti yuksek ulkeler ama sahsi fikrim belcika tam olarak oyle degil. Fazla kozmopolit bir yer gezmeye eglenmeye gormeye guzel ama ben uzun vadeli yasamak istemezdim

Tr de orta gelirli bir aile ile, almanya'da ki orta gelirli bir ailenin alim gucu arasindaki farki anlatin kayinvalidenize. Asgari ucretle calisan birinin evine almanya da ayda kac kilo et giriyor mesela, tr de kac kilo giriyor.

Saglik sisteminin farkindan bahsedin. Tr de acil bir saglik sorununda ambulans gelme suresiyle, almanya da acil bir saglik sorununda helikopterin gelme suresini kiyaslasin. Kanser gibi agir ve tedavi sureci hayli masrafli hastaliklarda almanya devletinin tum masrafi karsiladigini soyleyin. Almanya'da maddi durumu el vermedigi icin alamadigi kanser ilaclari yuzunden kimse yasamini kaybetmiyor..

Ben sosyal yardima gercekten muhtac olunacak bir durum yoksa-fiziksel engel gibi- kesinlikle karsiyim ama yine de evet bu avantajda var. Almanya da calismazsan evinin kirasina ve faturalarina kadar devlet odeme yapar. Kocalarindan siddet goren kadinlar, maddi yetersizlikten dolayi buna katlanmak zorunda kalmazlar, ailelerinden medet ummazlar. Devlet "babalik" yapar.

Almanya da anne babanin basina bir sey gelirse, cocuklar devlet guvencesinde olur, tum egitim ve yasam masraflarini devlet ustlenir, guvenligi saglanir. Kimseye muhtac edilmez. Akrabalarin insifiyatine birakilmaz yani.

Aklima ilk gelen seyler bunlar oldu. Sizde iyi biliyorsunuzdur bunlari. Dunyanin hic bir yeri cennetten bir bahce degil. Hic bir halkta gokten zembille inmis degil. Irkcilik, yanlis devlet politikalari, suc olaylari dunyanin her yerinde var. Ama almanya icinde kopek bile baglasan durmaz demek en hafif tabirle haksizlik, ve kompleks yani.

Sizi alkışlıyorum.
Bu orada yaşayan gurbetçilerin orayı kötüleme şekli çok komiğime gidiyor.Hiç inandırıcı bulmuyorum.
Madem memnun değilsin dön Türkiyeye burada asgari ücrete yaşa bakalım yaşayabilecek misin ama yok dönmezler ama oradan şikayet ederler. Almanya'da ve diğer ülkelerde çocuk paralarını alır Türkiyede misler gibi 1 ay tatilini yaparlar.Ev,yazlık alırlar sırf oradaki para değerli olduğu için burada her şeyleri olur ama gene de bir çok şükür demezler.
Oradaki para burada çarpı 6 oluyor ondan Türkiye size cennet geliyor dersin yok sizin de alım gücünüz yüksek derler.
Halbuki biz eğitimli ingilizce bilen insanlarız.
Almanyadaki bir marketin web sitesine girip fiyatlara çok şükür bakabiliyorum ve alım gücü acısından durumunuz çok iyi biliyoruz.Ayrıca çocuk parası alıyorsunuz ve çoğunuzun pardon ama 3 5 çocuğu var bu yüzden.
Ben 1 çocuklu gurbetçi ömrü hayatımda ya bir ya iki kere duydum.Beyin göçü ile gidenleri saymıyorum onlar farklı.
Onlara şunu demek istiyorum kimse gelip de sizin oradaki haklarınızı almayacak korkmayın.
Çoğunuz zaten önceki kuşağın sayesinde vatandaş olmuşsunuz şu an.nimetlerini görüyorsunuz bari gidecekleri korkutmayın.
Şu an Türkiye'de ırkçılık yok mu?
Allahı var.
Ben hem nimetlerini görüp hem de oraları kötüleyenlere uyuz oluyorum.
Dön Türkiyeye dersin ama istemez.
Uzaktan atıp tutmak kolay.
Ayrıca konu sahibi eğitimli kesim yani beyin göçü yapacaklar normal orada çalışan Türk işçilerden bir nebze daha rahat çalışırlar.
Siz bu kişilere kulak asmayın gidin..

Son düzenleme:
Hmm
Bir yana akrabalari koysunlar
Diger yana da Kuzey Avrupayi
Akrabalari toptan satarim yani

Sizdeki tedirginligi de anlayamadim,zaten disarda okumussunuz,goren de mahallesinden disari cikmamis ev kizi zanneder

bundan 20 sene sonrasını düşünün çocuk için. 20 sene sonra sizce dede ebe mi arar o çocuk?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…